Tripolarizarea monetară în economia mondială - euro, dolar american, yen japonez

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3313
Mărime: 156.25KB (arhivat)
Publicat de: Floarea Tănasă
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioana Sbarcea

Cuprins

  1. Introducere.1
  2. I. Caracterizarea generala a principalilor actori din economia mondiala
  3. Uniunea Europeana.2
  4. Statele Unite ale Americii.2
  5. Japonia.3
  6. Relatiile intre cele trei regiuni.4
  7. II. Euro, Dolar, Yen japonez
  8. Distributia monedelor in cadrul rezervelor valutare.6
  9. Utilizarea pe piata valutara internationala.7
  10. Creditele transfrontaliere.7
  11. Emisiunea de obligatiuni.8
  12. Cursul Euro/ Dolar.8
  13. Cursul Euro/ Yen japonez.9
  14. Previziuni 2011-2012.9
  15. Concluzii.11
  16. Bibliogarfie.12

Extras din proiect

Introducere:

In dezbaterile economice internationale un subiect tot mai frecvent abordat este fenomenul tripolarizarii economiei internationale ca sistem de relatii economice dintre state. Timp de decenii, dolarul a servit ca principala moneda de schimb din lume, dar va trebui in curand sa imparta acest rol cu celelalte optiuni in materie de monede, Euro si Yenul japonez.

Am inceput prin a prezenta principalii actori din economia mondiala, cu influenta fiecaruia, oportunitatile si dezavantajele acestora pentru a putea intelege ce tari/ zone sustin monedele analizate.

Pentru a sublinia importanta fiecarei monede am analizat participarea acestora in cadrul rezervelor valutare internationale, ponderea utilizarii pe piata valutara, ponderea in creditele transfrontaliere precum si in obligatiunile emise in cele trei monede.

In final, am expus evolutia cursului de schimb Euro/Dolar si Euro/Yen din ultimi 5 ani, pentru ca in final sa se poata desprinde concluziile.

I. Caracterizarea generala a principalilor actori din economia mondiala

Uniunea Europeana

Influenta Uniunii Europene asupra lumii afacerilor este in continua crestere. Procesul integrarii, lansarea monedei unice, dezvoltarea progresiva a poiliticii externe si de securitate comune, toate acestea reprezinta fundamente pentru o incontestabila evolutie economica si comerciala pozitiva.

Crearea si lansarea pe piata a monedei europene este in mod cert evenimentul financiar mondial cel mai important de la caderea sistemului Bretton Woods. Ea este o etapa importanta a constructiei europene, care se inscrie intr-un proces inceput de peste 40 de ani, o data cu crearea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO), in 1951 si semnarea Tratatului de la Roma din 1957.

Trecerea la 1 ianuarie 1999 la stadiul al treilea al unificarii monetare -uniunea monetara bazata pe cursuri fixate ireversibil si introducerea monedei unice EURO - a avut un important impact si asupra relatiilor economice internationale.

Crearea Uniunii Monetare Europene si introducerea monedei unice s-a facut in ideea de a se realiza o contrapondere in economia mondiala la suprematia incontestabila a monedei americane. In acest scop, state precum Germania, Franta, Italia au renuntat la propriile monede, fapt care spune totul despre miza acestei lupte. Nasterea monedei europene este in mod cert evenimentul financiar mondial cel mai important de la crearea sistemului financiar international.

Pe masura ce membrii UE avanseaza inspre o coordonare mai stransa a politicilor externe si de securitate, UE va exercita o influenta in crestere si din ce mai eficienta pe scena internationala.

Statele Unite ale Americii

SUA este una dintre cele mai mari economii ale lumii, puternica din punct de vedere tehnologic, diversificata si avansata, puternic orientata spre piata. Economia Americana continua sa fie, in ciuda crizelor economice succesive, un model de “economie de piata”, care functioneaza, la nivel general, pe baza optiunilor de a vinde sau de a cumpara a milioane de vanzatori si cumparatori independenti, si nu pe baza deciziilor guvernamentale sau a intereselor private ale unor grupuri restranse.

De asemenea, avantajele economiei americane se regasesc la nivelul pietelor financiare bine dezvoltate, dar si a institutiilor de invatamant de prestigiu, care formeaza profesionisti in domeniul economic.

In urma celui de-al II-lea razboi mondial, dolarul a devenit lider incontestabil printre monedele internationale, un eveniment de o importanta istorica. In 1899 ponderea lirei in valutele detinute de institutiile oficiale era mai mult decat dubla fata de ponderile francului francez si a marcii germane la un loc si mult mai mare decat cea dolarului. Chiar si in 1940, volumul activelor lichide detinute in lire era dublu fata de cel in dolari. Cu toate acestea in anul 1945 pozitiile lirei si ale dolarului erau deja inversate. Razboiul in sine (incluzand aici creditele acordate de SUA, imprumuturile angajate de Marea Britanie si alte consecinte ) a completat trendul ascendent al dolarului.

Japonia

Rolul Japoniei in cadrul comunitatii internationale poate fi subliniat cu ajutorul cuvintelor-cheie “colaborare internationala”. Explicatia se regaseste in faptul ca Japonia este o natiune prin excelenta orientata spre comert iar pacea mondiala si stabilitatea sunt fundamentale propriei sale prosperitati.

Moneda Japoneza, yenul, a fost introdusa de catre guvernul Meiji in anul 1870.Dupa al Doilea Razboi Mondial yenul japonez a pierdut mult din valoare. In 1949, dupa o perioada de instabilitate, valoarea yenului a fost fixata la ¥360 pentru 1 dolar american. Aceasta rata de schimb s-a mentinut pana in anul 1971, cand Statele Unite au renuntat la convertibilitatea dolarului in aur. Din 28 august 1971, rata de schimb a yenului este flotanta.

Cu toate ca Japonia are un regim fiscal mai relaxat decat cel al UE, reglementarile impuse sunt extreme de restrictive. Iar structura economica lipsita de flexibilitate a facut ca realocarea rsurselor de la companiile ineficiente catre alte companii, sa fie mai dificila chiar decat in SUA. O alta problema cu care se confrunta Japonia este cea demografica, mai acuta decat in Europa (populatia de peste 65 de ani fiind mai numeroasa decat cea sub 20 de ani).

Pe de alta parte, principalele avantaje ale Japoniei sunt:

• Proximitatea fata de China- datorita apropierii geografice de China, dar si a relatiilor stranse de cooperare dintre cele doua tari, dinamismul economiei chineze reprezinta un elemet pozitiv, de pe urma caruia Japonia poate beneficia mai mult decat economiile vestice

• Reducerea semnificativa a gradului de indatorare a sectorului privat- in ultima perioada datoriile corporatiste s-au diminuat semnificativ, ajungand la cel mai redus nivel din ultimii 10 de ani. Acest lucru intareste convingerea ca Japonia nu mai este aproape de riscul unei noi crize economice a sectorului privat, determinate de insprirea conditiilor de creditare

Desi extreme se saraca in resurse naturale, Japonia a demonstrate ca, specializandu-se pe anumite sectoare economice, care aduc valoare adaugata ridicata si sunt intensive in inalta tehnologie, si bazandu-se pe importuri de produse primare, poate sa ajunga sa concureze cu Uniunea Europeana sau Statele Unite ale Americii.

Preview document

Tripolarizarea monetară în economia mondială - euro, dolar american, yen japonez - Pagina 1
Tripolarizarea monetară în economia mondială - euro, dolar american, yen japonez - Pagina 2
Tripolarizarea monetară în economia mondială - euro, dolar american, yen japonez - Pagina 3
Tripolarizarea monetară în economia mondială - euro, dolar american, yen japonez - Pagina 4
Tripolarizarea monetară în economia mondială - euro, dolar american, yen japonez - Pagina 5
Tripolarizarea monetară în economia mondială - euro, dolar american, yen japonez - Pagina 6
Tripolarizarea monetară în economia mondială - euro, dolar american, yen japonez - Pagina 7
Tripolarizarea monetară în economia mondială - euro, dolar american, yen japonez - Pagina 8
Tripolarizarea monetară în economia mondială - euro, dolar american, yen japonez - Pagina 9
Tripolarizarea monetară în economia mondială - euro, dolar american, yen japonez - Pagina 10
Tripolarizarea monetară în economia mondială - euro, dolar american, yen japonez - Pagina 11
Tripolarizarea monetară în economia mondială - euro, dolar american, yen japonez - Pagina 12
Tripolarizarea monetară în economia mondială - euro, dolar american, yen japonez - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Tripolarizarea Monetara in Economia Mondiala - Euro, Dolar American, Yen Japonez.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Tripolarizarea monetară în economia mondială - euro - dolar american - yen japonez

Introducere Prima şi cea mai importantă premisă a formării economiei mondiale o constituie dominaţia proprietăţii private. Apariţia proprietăţii...

Sistemul Monetar Internațional

Definitie: Sistemul Monetar International se bazeaza pe reguli care provin în mod direct din practicile comerciale impuse de catre state. Aceste...

Ai nevoie de altceva?