Biblioteca

Stabilizatoare de Tensiune

Proiect / Electrotehnica
Informatii Proiect:
Numar de pagini: 51
Marime arhiva: 570.66Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Proiect
Domeniu: Electrotehnica
Nota pe site: 8 Stabilizatoare de Tensiune, 8 out of 10 based on 1 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Prof.ing.Vernica Ion
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Stabilizatoare de Tensiune.doc

Din cuprins:
CAPITOUL 1
1.1.Generalităţi
1.2. Tehnici de reglare
1.3. Stabilizatoare parametrice
1.3.1. Stabilizatoare parametrice cu diodă Zener
1.3.2. Stabilizatoare electronice
1.3.3.Stabilizatoare electronice cu compensare
1.3.4.Stabilizatoare cu compensare de tip derivaţie.
1.3.5 Stabilizatoare cu element de reglaj serie
1.3.6. Stabilizator de curent cu element de reglaj serie fără amplificator de eroare
1.3.7. Stabilizatoare electronice cu reacţie
CAPITOLUL 2
2.1. Circuite de protecţie la scurtcircuit
2.2. Tipuri de elemente de reglaj
2.3.Determinarea parametrilor stabilizatoarelor
2.4. Circuite integrate stabilizatoare de tensiune
BIBLIOGRAFIE

Extras din document:

Activităţile de testare şi diagnosticare din laboratoarele de electronică precum şi necesitatea obţinerii de tensiuni de alimentare de valori diferite în laboratoarele de instrumentaţie impun utilizarea unor sisteme de alimentare performante, cu o plajă mare de reglaj şi cu protecţii rapide la curenţi de suprasarcină şi scurtcircuit.
Lucrarea de faţă realizează o sinteză asupra studiului actual în domeniul stabilizatoare de tensiune.
In primul capitol am descris stabilizatoarele de tensiune şi am prezentat citeva scheme. In capitolul al doilea am pus accentul pe circuitele de protecţie la scurt-circuit şi pe circuite integrate stabilizatoare de tensiune
Tehnica actuală cunoaşte un număr mare de dispozitive destinate stabilizării tensiunii sau curentului, continuu sau alternativ
Am ales această temă pentru a scoate în evidenţă importanţa tensiunii sau a curentului de alimentare folosite în numeroase cazuri atât în instalaţii industriale cât şi în laborator. Acestea trebuie menţinute constante cu o precizie (foarte) mare, deoarece eventuale abateri de la valoarea nominală pot introduce erori de funcţionare sau măsurare.
Pentru menţinerea constantă a tensiunilor sau curenţilor de alimentare în practică se utilizează stabilizatoare de tensiune sau de curent.
Spre deosebire de acumulatoare sau baterii uscate, sursele stabilizate prezintă avantajul unui reglaj comod al mărimii de ieşire precum şi performanţe tehnice ridicate. Cu ajutorul redresoarelor se pot obţine tensiuni continue sau curenţi continui. Aceste mărimi depind însă atât de tensiunea alternativă de alimentare, care poate varia, cât şi de sarcină, care, de asemenea, se poate modifica. Din această cauză redresoarele nu pot constitui surse directe de alimentare cu energie de curent continuu pentru numeroase echipamente.
Cele mai frecvent folosite sunt stabilizatoarele de tensiune, în care consumatorul de energie electrică de la ieşirea stabilizatorului este reprezentat sub forma unei rezistenţe de sarcină echivalente.
Capitolul 1
1.1.Generalităţi
Tensiunea sau curentul de alimentare, pentru numeroase instalaţii şi aparate industriale sau de laborator, trebuie menţinute constante cu o precizie (foarte) mare, deoarece eventuale abateri de la valoarea nominală pot introduce erori de funcţionare sau măsurare.
Pentru menţinerea constantă a tensiunilor sau curenţilor de alimentare în practică se utilizează stabilizatoare de tensiune sau de curent.
Tehnica actuală cunoaşte un număr mare de dispozitive destinate stabilizării tensiunii sau curentului, continuu sau alternativ. Clasificarea acestor dispozitive se poate face după puterea pe care o controlează, tipul schemei, tipul elementelor utilizate pentru stabilizare, gradul de stabilizare sau natura sarcinii.
Spre deosebire de acumulatoare sau baterii uscate, sursele stabilizate prezintă avantajul unui reglaj comod al mărimii de ieşire precum şi performanţe tehnice ridicate.
Cu ajutorul redresoarelor se pot obţine tensiuni continue sau curenţi continui. Aceste mărimi depind însă atât de tensiunea alternativă de alimentare, care poate varia, cât şi de sarcină, care, de asemenea, se poate modifica. Din această cauză redresoarele nu pot constitui surse directe de alimentare cu energie de curent continuu pentru numeroase echipamente.
În principiu, stabilizarea unei tensiuni continue poate fi făcută fie înainte de redresor, menţinând constantă tensiunea alternativă de alimentare a acestuia, fie după redresor, intercalând între aceasta şi sarcină un element capabil să preia variaţiile de tensiune. Dacă prima variantă preia numai variaţiile tensiunii de reţea, cea de-a doua are avantajul de a menţine constantă tensiunea de sarcină, indiferent de cauzele care tind să o modifice. Aceasta este motivul pentru care dispozitivele din a doua categorie sunt preferate în practică şi au căpătat o răspândire mai mare.


Previzualizare pagini: (51)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Sistem de Actionare Electromecanica cu Motor...
  Proiectul contine 73 pagini in format doc cu o marime totala de 4.32 MB.
  Preview document similar
  Stabilizatorul de Tensiune cu Circuit Integrat Tip...
  Proiectul contine 24 pagini in format doc cu o marime totala de 631.02 KB.
  Preview document similar
  Monitorizarea Parametrilor de Calitate a Energiei...
  Proiectul contine 134 pagini in format doc cu o marime totala de 3.05 MB.
  Preview document similar
  Redresor de Curent
  Proiectul contine 19 pagini in format doc cu o marime totala de 869.8 KB.
  Preview document similar
  Stabilizator de Tensiune
  Proiectul contine 24 pagini in format doc cu o marime totala de 116.84 KB.
  Preview document similar
  Stabilizator de Tensiune cu Circuit Integrat
  Proiectul contine 16 pagini in format doc cu o marime totala de 85.85 KB.
  Carti recomandate:
  Daniela-Smaranda Ionescu
  CAPITOLUL 1:Notiuni fundamentale
  CAPITOLUL 2:Redresoare
  CAPITOLUL 3:Amplificatoare
  CAPITOLUL 4:Stabilizatoare de tensiune
  CAPITOLUL 5:Oscilatoare
  CAPITOLUL 6:Circuite de impulsuri si comutatie
  CAPITOLUL 7:Circuite cu tiristoare citeste tot
  Sever Pasca
  De ce circuite analogice si digitale? Raspunsul la aceasta intrebare este foarte simplu. Performanta unui lant de prelucrare a semnalului este data de veriga sa cea mai slaba. Nu are nici o importanta daca ea este analogica sau digitala. Conteaza numai cat este de buna. Cele mai bune performante se obtin imbinand cu abilitate cele doua... citeste tot
  Gheorghe Brezeanu, Florin Draghici
  Cartea Circuite Electronice Fundamentale isi propune sa evidentieze concepte si principii de baza folosite in analiza si proiectarea circuitelor integrate, aducand in fata specialistilor inclusiv idei si metode originale ale scolii romanesti de profil. Cartea este deopotriva un manual universitar si o monografie, care reuseste o tratare unitara... citeste tot