Biblioteca

Energie Eoliana

Proiect / Energetica
Informatii Proiect:
Numar de pagini: 16
Marime arhiva: 135.16Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Proiect
Domeniu: Energetica
Nota pe site: 8 Energie Eoliana, 8 out of 10 based on 11 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Gheorghe Magureanu
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Energie Eoliana.doc

Din cuprins:
I. Introducere pag. 3
1.Istoric pag. 3
2.Densitatea aerului pag. 3
3.Viteza vântului pag. 4
4.Relieful pag. 5
II. Tipuri de instalari pag. 6
1.Eoliene cu ax orizontal pag. 6
2.Eoliene cu ax vertical pag. 9
3.Sisteme hibride de generare a energiei electrice pag. 10
4.Principiul de functionare pag. 11
III. Potentialul teoretic pag. 11
Cinci zone eoliene cu potential pag. 12
IV. Programe tehnologice si performante superioare pag. 12
Interes sporit pag. 14
V. Perspective pag. 14
Centrala din Ploiesti a deschis drumurile pag. 15
VI. Bibliografie pag. 16

Extras din document:

ENERGIA EOLIANA
I.Introducere
Vântului este rezultatul activitatii energetice a soarelui si se formeaza datorita încalzirii neuniforme a suprafetei Pamântului. Miscarea maselor de aer se formeaza datorita temperaturilor diferite a doua puncte de pe glob, având directia de la punctul cald spre cel rece.
În fiecare ora pamântul primeste 1014 kWh de energie solara. Circa 1-2% din energia solara se transforma în energie eoliana. Acest indiciu întrece de 5-10 ori cantitatea energiei transformata în biomasa de catre toate plantele Pamântului.
Omenirea utilizeaza energia eoliana pe parcursul a câtorva milenii. Vântul impunea sa lucreze morile de vânt, misca corabiile cu pânze. Energia cinetica a vântului a fost si este accesibila practic în toate partile pamântului. Este atractiva si din punct de vedere ecologic - nu produce emisii în atmosfera, nu formeaza deseuri radioactive.
Ca sursa energetica primara vântul nu costa nimic. De asemenea aceasta poate fi utilizata decentralizat - este o alternativa buna pentru localitatile mici aflate departe de sursele traditionale.
În 1854 în SUA apare o pompa de apa, care functiona pe baza energiei vântului. Ca constructie, aceasta pompa semana cu modelul morilor de vânt, dar avea mai multe palete (brate) si un fluger pentru determinarea directiei vântului. Catre anul 1940 în SUA peste 6 milioane de instalatii de acest tip se utilizau pentru pomparea apei si producerea energiei electrice. Este socotita o premiza a cuceririi Vestului salbatic, datorita posibilitatii de asigurare cu apa a fermelor zootehnice. Însa la mijlocul secolului XX vine sfârsitul utilizarii large a energiei vântului, venind în schimbul ei o sursa energetica moderna - petrolul.
Interesul catre energetica vântului reapare dupa câteva crize petroliere traite de omenire timp de câteva decenii. Acest lucru se petrece la începutul anilor '70, datorita cresterii rapide a preturilor la petrol.
Tendintele de utilizare a vântului sunt îndreptate în primul rând pentru producerea energiei electrice, deoarece pentru statele industrializate pompele nu sunt importante.
2.Densitatea aerului
Elicele statiilor eoliene se rotesc datorita miscarii maselor de aer: cu cât este mai mare masa aerului, cu atât mai repede se rotesc elicele, producând o cantitate mai mare de energie. Din cursul de fizica se stie, ca energia cinematica a corpului în miscare, în cazul dat, aerul, este proportionala cu masa lui. De aceea energia vântului depinde de densitatea aerului - cu cât densitatea este mai mare, cu atât forta de actiune este mai mare (densitatea depinde de cantitatea moleculelor într-o unitate de volum). La presiunea atmosferica normala si temperatura de 15°C densitatea aerului constituie 1,225 kg/mc. Însa cu marirea umiditatii densitatea putin scade. Aceasta este cauza producerii de catre un generator eolian a unei cantitati mai mari de energie, la aceeas viteza a vântului, pe timp de iarna, când densitatea aerului e mai mare, decât vara. Pe suprafetele plasate mai sus de nivelul marii, în munti, spre exemplu, presiunea atmosferica este mai mica si, corespunzator, este mai mica si densitatea aerului, deci, se produce o cantitate mai mica de energie pe suprafata elicei.
Însa procesul de marire a suprafetei nu poate fi redus la simpla lungire a aripelor. La prima vedere se pare, ca aceasta este o cale mai simpla de marire a cantitatii energiei. Dar, marind suprafata cuprinsa la rotire, noi marim greutatea asupra sistemului la aceeas viteza a vîntului. Pentru ca sistemul sa reziste la greutate este necesar de a întari toate componentele mecanice ale lui, ceea ce duce la cheltuieli suplimentare.
3.Viteza vântului
Viteza vântului este cel mai important factor de influenta asupra cantitatii de energie. Viteza mai mare a vântului mareste volumul maselor de aer - cu marirea vitezei vântului creste cantitatea energiei electrice produse. Energia vântului se schimba proportional cu viteza vântului la puterea a treia. Astfel, daca viteza vântului se dubleaza, energia cinematica produsa creste de 8 ori.


Previzualizare pagini: (16)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Surse de Energie Regenerabile
  Proiectul contine 25 pagini in format doc cu o marime totala de 37.65 KB.
  Preview document similar
  Energia Vantului
  Referatul contine 23 pagini in format doc cu o marime totala de 1003.1 KB.
  Preview document similar
  Studiul Protectiilor Generatoarelor Sincrone si Propuneri de...
  Proiectul contine 90 pagini in format doc cu o marime totala de 1.59 MB.
  Preview document similar
  Dezvoltarea Pietei Computerizate de Energie
  Proiectul contine 119 pagini in format doc cu o marime totala de 554.83 KB.
  Preview document similar
  Studiul Masinii Asincrone Trifazate cu Rotor in Scurtcircuit ca...
  Proiectul contine 92 pagini in format doc cu o marime totala de 2.36 MB.
  Preview document similar
  Energia Eoliana
  Referatul contine 33 pagini in format doc cu o marime totala de 3.2 MB.
  Carti recomandate:
  Transferstelle Bingen
  Cuvant inainte 1 Fundamente 1.1 Concepte energetice 1.2 Managementul energiei 1.3 Conditii legislative cadru si posibilitati de promovare 2 Utilizarea rationala a energiei 2.1 Izolarea termica 2.2 Cuplajul forta - caldura, cogenerare 2.3 Recuperarea caldurii 2.4. Productia eficienta de frig 2.5 Iluminare 2.6 Alimentare cu aer... citeste tot
  Victor Emil Lucian
  Cuprins: 1. Resurse alternative 1.1. Clasificarea resurselor alternative 1.2. Descrierea resurselor alternative 1.2.1. Energia nucleara. Antimaterie 1.2.2. Resurse hidraulice 1.2.3. Energia solara 1.2.4. Energia geotermala 1.2.5. Lemnul de foc si carbunele de lemn - Sursa de energie pentru existenta si dezvoltare 1.2.6. Energia... citeste tot
  Lucian Ciobanu
  PARTEA a I-a: Probleme generale
  CAPITOLUL 1:Surse de energie electrica
  PARTEA a II-a:Surse stationare de energie electrica
  CAPITOLUL 2:Surse de energie electrica bazate pe combustibili fosili
  CAPITOLUL 3:Centrale nucleare
  PARTEA a III-a:Surse de energie electrice stationare bazate pe energii regenerabile
  CAPITOLUL... citeste tot