Sistemul Informatic Suport în CNE

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Energetică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 3123
Mărime: 64.37KB (arhivat)
Publicat de: Anonymous A.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Barbu Gheorghe

Cuprins

  1. 1. Sisteme informatice pag. 3
  2. 2. Functii ale sistemului suport pag. 8
  3. 3. Obiectivul sistemului informatic suport pag. 8
  4. 4. Sistem Informatic Suport de Asistare a Operatorilor intr-oCNE pag. 14
  5. 5. Concluzii pag. 16
  6. 6. Bibliografie pag. 17

Extras din proiect

1.1. Sistemul informatic al reactorului nuclear

In explozia informationala din ultimele decenii o importanta deosebita au dobandito resursele de comunicatie de care dispun utilizatorii sistemelor informatice in cadrul carora un loc important il ocupa calculatorul electronic . Culegerea si prelucrarea informatiilor existente nu s-ar putea executa corect si in timp optim fara existenta calculatorului .

Sistemul informatic reprezinta sistemul informational in care echipamentele , tehnicile si procedurile de transmitere a informatiei se realizeaza automat.

Orice sistem informatic este format din :

" Componente hardware : calculatoare de proces si periferice ;

" Componente software : programe de conducere , programe de transmisie si prelucrare a datelor , programme de interferare cu operatorul .

Sistemele informatice pot fi de gestiune sau proces. În ambele situatii acestea trebuie sa beneficieze de un suport hardware performant de implementare si de un mediu software adecvat dezvoltarii aplicatiilor de conducere.

Energetica tinde spre o structura în care tehnologia informatica si a cunostintelor va detine un rol important în sintetizarea solutiilor privind obtinerea si utilizarea resurselor. Esenta managementului în aceasta perspectiva consta în cunoasterea corecta a problemelor decizionale.

În acest context se trece de la mangementul bazat pe intuitie la cel care tine cont de abordarea arhemosistemica, respectiv aplicând principiile cercetarii operationale. Metoda cercetarii operationale presupune parcurgerea urmatoarelor etape: identificarea, definirea explicita si încadrarea problemei, construirea modelului, rezolvarea problemei tinând cont de restrictii si stabilirea solutiei optime din punct de vedere al criteriilor decizionale.

Adoptarea deciziilor este mult usurata daca se face apel la structuri hardware / software capabile sa sintetizeze informatiile surselor, consumatorilor si a canalelor de circulatie.

Principalele orientari privind proiectarea si punerea în functiune a sistemelor informatice destinate supervizarii instalatiilor nuclearo-energetice sunt sintetizate în cele ce urmeaza.

Sistemul informatic nuclear este un sistem dinamic în timp real cu prelucrare distribuita a datelor capabil de a superviza procesele nucleare în baza unor scheme descentralizate. Acesta se supune legii entropiei informationale ce cuantifica perturbatiile sistemului si al carei minim reprezinta optimalitatea.

Resursele hardware ale unui sistem informatic nuclear cuprind; calculatoare - trei calculatoare de proces ( calculator de control , rezerva ,,calda a calculatorului de control si calculator rezerva) , periferice din diferite generatii, sistemul fiind eterogen si în continua dezvoltare din dorinta de îmbunatatire a performantelor acestuia sau ca rezultat al unor actiuni corective.

Structura software a sistemului informatic al reactorului nuclear este reprezentata de produse program si proceduri de operare dedicate fie conducerii în timp real a proceselor, fie procesarii / transmiterii fluxurilor de date. Plecând de la continutul proiectului de concepere-realizare si exploatare fara risc a instalatiilor nucleare, premisele dezvoltarii aplicatiilor software au reflectat capacitatea de cuprindere a problemelor reale, modularizarea maxim posibila, independenta relativa a fiecarei aplicatii cel putin din perspectiva accesarii resurselor de date si operatiilor de I/O, flexibilitatea interfatarii cu operatorul si cu procesul condus.

Referindu-ne în special la segmentul de conducere al proceselor nucleare trebuie constatat faptul ca întreaga strategie de dezvoltare a aplicatiilor software în timp real pune accentul pe toleranta la defecte si corectitudinea executiei functiilor specificate.

Preview document

Sistemul Informatic Suport în CNE - Pagina 1
Sistemul Informatic Suport în CNE - Pagina 2
Sistemul Informatic Suport în CNE - Pagina 3
Sistemul Informatic Suport în CNE - Pagina 4
Sistemul Informatic Suport în CNE - Pagina 5
Sistemul Informatic Suport în CNE - Pagina 6
Sistemul Informatic Suport în CNE - Pagina 7
Sistemul Informatic Suport în CNE - Pagina 8
Sistemul Informatic Suport în CNE - Pagina 9
Sistemul Informatic Suport în CNE - Pagina 10
Sistemul Informatic Suport în CNE - Pagina 11
Sistemul Informatic Suport în CNE - Pagina 12
Sistemul Informatic Suport în CNE - Pagina 13
Sistemul Informatic Suport în CNE - Pagina 14
Sistemul Informatic Suport în CNE - Pagina 15
Sistemul Informatic Suport în CNE - Pagina 16
Sistemul Informatic Suport în CNE - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Informatic Suport in CNE.doc

Alții au mai descărcat și

Gestiunea Energiei Electrice

Cap I INTRODUCERE Energia a devenit un factor strategic în politica globală, o componentă vitală şi un factor de cost pentru dezvoltarea economică...

Curs PEC II

Ansamblul instalatiilor electroenergetice interconectate, situate pe teritoriul unei tari, prin care se realizeaza producerea, transportul,...

Curs energetică

1.1. Instalatii si echipamente electrotermice 1.1.1. Introducere Orice transformare a energiei este însotita de pierderi si poate fi...

Conversia Electrohidrodinamică

ENERGIA NUCLEARĂ Dintre toate soluţiile enumerate, soluţia primordială pentru următorul secol va fi (probabil), energetica nucleară. Fizicienii au...

Dezvoltarea durabilă a sistemelor energetice

Expresia “dezvoltare durabila” (Sustainable Development) a fost folosita în anul 1987 în Raportul Comisiei Mondiale cu privire la Mediu si...

Curbă zilnică de sarcină

Curba zilnica de sarcina -este o reprezentare grafica a modului de variatie a puterii electrice consummate pe parcursul unei zile Forma curbei de...

Drept și legislație în energetică

1. ELEMENTE DE TEORIA GENERALĂ A DREPTULUI 1.1 DEFINIŢII ALE DREPTULUI În ştiinţa juridică s-au conturat o serie de semnificaţii acordate...

Teoria Sistemelor

CLASIFICARE SISTEMELOR AUTOMATE a.După dependenţa dintre mărimile de intrare şi ieşire: Sisteme automate liniare când dependenţele sunt liniare;...

Ai nevoie de altceva?