Biblioteca

Microbiologie Industriala - Microorganisme in Industria Farmaceutica

Proiect / Farmacie
Informatii Proiect:
Numar de pagini: 36
Marime arhiva: 703.17Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Proiect
Domeniu: Farmacie
Nota pe site: 9 Microbiologie Industriala - Microorganisme in Industria Farmaceutica, 9 out of 10 based on 1 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Florentina Radoi
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Microbiologie Industriala - Microorganisme in Industria Farmaceutica.doc

Din cuprins:
Cap. I – Introducere 3
I.1.- Agenţi biologici utilizaţi în biotehnologia farmaceutică 5
I.2.-Tipuri de produse utilizate în industria farmaceutică 8
I.3.-Flora bacteriană 10
Cap.II – Antibioticele 13
II.1.Generalităţi 13
II.2.- Clasificarea antibioticelor 14
II.3.-Tipuri de antibiotice 15
Cap.III - Aplicaţii terapeutice ale produselor biotehnologice probiotice 18
III.1.-Importanţa bacteriilor 18
III.2.-Probioticele 19
III.3.-Lactobacillus murinus Hik-3 24
Cap.IV-Bibliografie 26

Extras din document:

Capitolul I
INTRODUCERE
Una din cele mai importante ramuri ale biotehnologiei o constituie biotehnologia farmaceutică. Principalii produşi ai biotehnologiei farmaceutice sunt: antibiotice, vitamine, hormoni, proteine, bacteriocine, enzime, vaccinuri, anticorpi monoclonali, etc.
Majoritatea produselor farmaceutice au componente de sinteza, cele biofarmaceutice au componente naturale obţinute din plante sau microorganisme sau combinaţii ale acestora.
Intre cele mai importante grupe de agenţi biologici, utilizaţi în industria farmaceutică, pe primul loc se situeaza cel mai tradiţional dintre ei,celula microbiană. Numai în secolul al XX-lea s-au realizat procese majore în cunoaşterea structurii şi funcţiilor acestor microorganisme utile, precum şi a geneticii lor.
S-a început, de pildă, inducerea artificială de mutaţii cu ajutorul radiaţiilor X,al radiaţiilor UV sau cu cel al unor substanţe chimice,fapt care a permis intensificarea procesului de selecţie a unor microorganisme utile. De exemplu, suşele sălbatice de Penicillium erau capabile să producă numai circa 60mg de penicilină per litru de mediu de cultură în perioada cand s-a descoperit că acest antibiotic este capabil să vindece unele infecţii bacteriene.
După un proces intens de selecţie,realizat prin folosirea atât a unor mutaţii naturale,cat şi a celor induse artificial, s-au obţinut suşe capabile să producă circa 20g de penicilina la litru de mediu de cultură, adică de peste 10 000 ori mai mult decât cele sălbatice neameliorate
Mai recent,dupa 1970, odată cu apariţia ingineriei genetice, s-au creat condiţii favorabile pentru manipularea informaţiei genetice a microorganismelor industriale, pentru transferul de gene de la o specie la alta, pentru crearea de programe genetice artificiale.
S-au putut astfel obţine suşe noi de microorganisme capabile să marească considerabil eficienţa proceselor microbiologice în producerea de substanţe utile cu rol terapeutic. Cerinţa care trebuie întotdeauna respectată se referă la concordanta dintre alegerea agentului biologic şi principiul tehnologic.
In 1979, o echipă de cercetatori americani de la Universitatea din California a sintetizat cele 2 gene implicate în sinteza insulinei, care a fost apoi incluse intr-o plasmidă şi transferată la bacteria E.coli. Fiecare celula bacteriană a devenit capabilă să producă circa 100 000 molecule de insulina aceasta ocupând circa 20% din volumul celulei.
Tot prin tehnici de recombinare genetică s-au pus la punct, procese biotehnologice de obţinere a hormonului de creştere uman sau somatotropina. Cercetatorii societaţii de Inginerie Genetică ‘’Genentech’’ au reuşit, transferal, gene ce determină sinteza acestui hormon format dintr-o secvenţă de 191 aminoacizi, la bacteria E.coli.
Interferonul, o clasă de proteine cu proprietaţi antivirale şi antitumorale , a fost sintetizat mai întâi cu ajutorul culturilor de celule umane, apoi reuşindu-se transferarea genelor interferonului la bacteria E.coli.
Ulterior genele interferonului au fost transferate şi la celulele drojdiei Saccharomyces cerevisiae, fiecare celulă fiind capabilă să sintetizeze o cantitate mult mai mare de interferon, care este de circa 200 ori mai ieftin ca cel produs prin culturi de celule animale sau umane
I.1. Agenţii biologici utilizaţi în biotehnologia farmaceutică
Cele mai importante grupe de microorganisme utilizate in biotehnologia farmaceutică sunt : drojdiile,mucegaiurile si bacteriile.
DROJDIILE- sunt un grup de peste 500 de specii care aparţin în comformitate cu modul lor de reproducere (sexuat sau asexuat) la 3 clase de fungi : ascomycetes, vasidiomycetes şi deuteromycetes. Drojdiile sunt microorganisme eucariote având nucleu prevazut cu membrană nucleară, diviziune celulară (mitotic sau meiotic) precum şi un anumit număr de cromozomi ce constituie o caracteristică de specii.
Cele mai utilizate tulpini de drojdii , în procese tehnologice farmaceutice sunt: Saccharomyces cerevisae, Saccharomyces boulardii, Hansenula polymorpha, Candida utilis, Candida lipolytica, Kluyveromycetes fragilis Etc
Un numar limitat de drojdii elaborează capsule extracelulare : Cryptococcus neuformas este un patogen uman şi produce o formă gravă de memingită la bolnavii de SIDA, în acest caz capsula mucopolizaharitică crează drojdii rezistente la mecanismele de aparare ale organismului uman şi la tratamentele cu antibiotice. Drojdiile se reproduc într-un proces asexuat prin înmugurire, celula parentală dezvoltă o protuberantă care se separă ce celula initială.


Previzualizare pagini: (36)

  Comentarii:

  Universitatea de Stiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti Facultatea de Biotehnologii Specializarea: Biotehnologii Industriale


  Documente similare:
  Preview document similar
  Implicatiile Biologice ale Ceriului
  Referatul contine 8 pagini in format doc cu o marime totala de 29.23 KB.
  Preview document similar
  Lucrare Practica - Prepararea Capsulelor de Amoxicilina
  Laboratorul contine 4 pagini in format doc cu o marime totala de 11.31 KB.
  Preview document similar
  Emulsiile
  Cursul contine 12 pagini in format doc cu o marime totala de 18.44 KB.
  Preview document similar
  Dosarul Produsului Cosmetic - Crema B pentru Bataturi
  Referatul contine 15 pagini in format doc cu o marime totala de 83.43 KB.
  Preview document similar
  Acid Acetilsalicilic 100g - Comprimate
  Proiectul contine 22 pagini in format doc cu o marime totala de 212.42 KB.
  Preview document similar
  Industria Farmaceutica
  Proiectul contine 23 pagini in format doc cu o marime totala de 97.81 KB.
  Carti recomandate:
  Dumitru Buiuc, Marian Negut
  Acest Tratat de micorbiologie clinica este publicata la editura Medicala. Editia a III-a a tratatului, revizuta si imbunatatita prin acumularea de noi cunostinte in domeniu, in special privind metodologiile de investigare microbiologica, dar si taxonomia si importanta in patologie a multor organisme care au capatat, in timp, alte dimensiuni,... citeste tot
  Gheorghe Mohan, Aurel Ardelean
  Dictionarul Enciclopedic de Biologie reprezinta un ghid util pus la indemana elevilor, studentilor de la facultatile de biologie, ecologie, silvicultura, agronomie, medicina, farmacie si tuturor cadrelor didactice de specialitate. In volumul al II-lea al dictionarului sunt explicati etimologic si stiintific aproximativ 12.000 de termeni... citeste tot