Biblioteca

Tinutul Padurenilor

Proiect / Filologie
Informatii Proiect:
Numar de pagini: 79
Marime arhiva: 13.16Mb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 8
Tip document: Proiect
Domeniu: Filologie
Nota pe site: 9 Tinutul Padurenilor, 9 out of 10 based on 4 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Nicolae Panea
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (8)

 • BIBLIOGRAFIE.doc
 • CAPITOLUL II CASA.doc
 • CAPITOLUL III OCUPATII.doc
 • CAPITOLUL IV OBICEIURI.doc
 • CAPITOLUL V PORTUL.doc
 • CAPITOLUL VI FOLCLOR.doc
 • CUPRINS.doc
 • INTRODUCERE.doc

Din cuprins:
CUPRINS
INTRODUCERE
CAPITOLUL I Asezare, populatie, granite etnografice. .3
CAPITOLUL II Casa de locuit la padureni.11
CAPITOLUL III Ocupatii, mestesuguri.24
CAPITOLUL IV Obiceiuri si traditii36
CAPITOLUL V Portul popular padurenesc.62
CAPITOLUL VI.Folclorul muzical78
BIBLIOGRAFIE

Extras din document:

Judetul Hunedoara, tinut de exceptional interes istoric si etnofolcloric, cuprinde mai multe zone etnografice, unele îndelung studiate si precis delimitate (Tinutul Padurenilor, Tara Hategului, Valea Jiului - Momârlanii), altele mai putin cercetate si cu limite mai putin fixate (Tara Zarandului, Orastie, Valea Streiului, Muntii Metaliferi, Valea Muresului de la Simeria la Zam), unele dintre acestea din urma întinzându-se în tinuturile învecinate Albei (Muntii Metaliferi) sau Aradului (Tara Zarandului).
Zona etnografica a Padurenilor din Hunedoara se constituie într-o unitate teritoriala de o mare specificitate, cu o zestre spirituala inedita, de mare rezonanta.
Izolata printr-o centura de paduri, populatia Padurenilor locuieste în sate mici, asezate pe culmi si creste de dealuri, despartite prin vai adânci prin care curge câte un râulet sarac în apa. Aici s-a dezvoltat, datorita conditiilor geografice speciale, una dintre cele mai originale culturi populare.
Padurenii formeaza o populatie omogena sub toate aspectele: casa de locuit, portul popular, ocupatiile etc. Conceptia lor de viata reflecta o exceptionala unitate în toate manifestarile sale. Astfel, Padurenii constituie o mare si unica familie si reprezinta cea mai interesanta enclava etnografica din tara noastra.
Zona Padurenilor – împadurita în trecut – cuprinde patruzeci de sate a caror locuitori comunica des si continuu între ei, orice sarbatoare oferindu-le prilejul de a se vizita si de a crea legaturi trainice.
Câteva comune mai mari, cum sunt Cerbalul, Bunila, Lelese, Ghelar domina spiritual aceasta zona izolata. Astfel, Cerbalul dicteaza moda în vestimentatie, Bunila este centrul mestesugurilor artistice în lemn si în metal, iar Lelese îsi pastreaza întâietatea în industria textila.
Cultul locuintei este mai putin dezvoltat la Padureni, iar mestesugul olaritului lipseste în aceasta zona. Totusi, locuintele atrag atentia prin proportiile lor, acoperisul ajungând sa fie de doua sau de trei ori mai înalt decât peretii.
Ceea ce este cu adevarat spectaculos la Padureni este portul popular, de o covârsitoare personalitate. Este un costum care din punct de vedere structural se înscrie in tipologia costumului de Transilvania, dar are o linie unica: silueta dreapta, ce rezulta din linia celor doua „ oprege” negre, sobre, care învelesc strâns trupul femeii, în contrast cu camasa voluminoasa, care abunda în culoare si decor.
Hunedoara detine în Padureni o comoara etnografica unica, o arhiva cu documente vii, ale unui trecut pe care înca nu am reusit sa-l dibuim în întregime.


Previzualizare pagini: (79)

  Comentarii:

  Lucrarea este o monografie a Tinutului padurenilor axata in primul rand pe etnografie si folclor, transmiterea obiceiurilor si pastrarea acestora in zilele noastre. Lucrarea a fost sustinuta in anul 2005 la Universitatea din Craiova, Facultatea de Litere.


  Documente similare:
  Preview document similar
  Cultura Populara
  Cursul contine 13 pagini in format doc cu o marime totala de 22.21 KB.
  Preview document similar
  Romanul Popular in Literatura Romana Veche
  Referatul contine 10 pagini in format doc cu o marime totala de 22.42 KB.
  Preview document similar
  Un Caz de Bilingvism Slavo-Roman - Graiul Lipovenilor
  Cursul contine 10 pagini in format doc cu o marime totala de 3.47 MB.
  Preview document similar
  Sublimul sau mai Mult decat Frumosul
  Proiectul contine 68 pagini in format doc cu o marime totala de 70.19 KB.
  Preview document similar
  Eticul in Nuvela lui Slavici
  Referatul contine 60 pagini in format doc cu o marime totala de 120.72 KB.
  Preview document similar
  Poetica Baladei Populare
  Referatul contine 52 pagini in format doc cu o marime totala de 74.57 KB.
  Carti recomandate:
  James Matthew Barrie, Nicola L Robinson
  Valentin Nicolau
  ,,Cand personajele sunt pregatite sa vina pe lume incep sa ma bantuie la modul sacaitor. Uneori am senzatia ca le vad in multime, pe fuga, la stop, dand coltul strazii. Le zaresc numai din spate sau din semiprofil si intotdeauna doar pentru o clipa. Dupa ce am terminat de scris, pleaca. Fiindca stau cu mine ani intregi pana sa ajunga in... citeste tot
  Valentin Nicolau
  ,,Cand personajele sunt pregatite sa vina pe lume incep sa ma bantuie la modul sacaitor. Uneori am senzatia ca le vad in multime, pe fuga, la stop, dand coltul strazii. Le zaresc numai din spate sau din semiprofil si intotdeauna doar pentru o clipa. Dupa ce am terminat de scris, pleaca. Fiindca stau cu mine ani intregi pana sa ajunga in povestea... citeste tot