Analiza Cheltuielilor Publice în România

Proiect
9.4/10 (5 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 16462
Mărime: 743.41KB (arhivat)
Publicat de: Corneliu Manole
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cioponea Cristina
Lucrarea prezinta o analiza a cheltuielilor publice din Romania. A fost prezentata in cadrul facultatii FABBV - ASE.

Cuprins

  1. 1. Cheltuielile publice – concept si trasaturi - 2 -
  2. 2. Clasificarea cheltuielilor publice - 4 -
  3. 3. Factorii care influenteaza nivelul cheltuielilor publice - 7 -
  4. 4. Alocarea pe destinatii a bugetului de stat - 8 -
  5. 4.1 Cheltuieli publice pentru actiuni social - culturale - 8 -
  6. 4.1.1. Cheltuielile publice pentru invatamant - 9 -
  7. 4.1.2. Cheltuieli publice pentru cultura, culte si actiuni cu activitatea sportiva si de tineret - 12 -
  8. 4.1.3. Cheltuielile publice pentru sanatate - 14 -
  9. 4.1.4. Cheltuielile publice pentru securitatea sociala - 17 -
  10. 4.2 Cheltuieli publice pentru obiective si actiuni economice - 21 -
  11. 4.3 Cheltuielile pentru servicii publice generale, ordine publica, siguranta nationala si aparare - 22 -
  12. 5. Analiza cheltuielilor publice in 2008 - 2009 - 25 -
  13. 5.1 Educatie - 28 -
  14. 5.2 Cercetare - 30 -
  15. 5.3 Politica de protectie sociala - 32 -
  16. 5.4 Sanatate - 32 -
  17. 5.5 Agricultura - 34 -
  18. 5.6 Transporturi - 35 -
  19. 5.7 Protectia mediului - 39 -
  20. 5.8 Ordine publica si siguranta nationala, aparare si justitie - 40 -
  21. 5.9 Justitie - 41 -
  22. 5.10 Aparare - 41 -
  23. 6.Concluzii - 42 -
  24. Bibliografie - 45 -

Extras din proiect

1. Cheltuielile publice – concept si trasaturi

Conceptul de cheltuieli publice este indisolubil legat de conceptul de sector public, care poate fi privit ca reflectand tranzitii bugetare , intreprinderi publice , reglementari publice etc. Toate aceste componente sau politici ocazioneaza cheltuieli care sunt menite sa acopere nevoi de interes general (educatie , sanatate , aparare etc.) Cheltuielile publice sunt ocazionate de realizarea rolului statului ca autoritate publica si ca actor economic si ele sunt suportate de cetatenii acestuia . Intrucat rolul statului este atins prin intermediul politicilor publice , pe care autoritatile publice le transpun in viata , cheltuielile publice pot fi definite ca fiind costurile realizarii politicilor publice .

Cheltuielile publice pot fi privite si ca fiind actiunile care stabilesc obligatii ce vor avea drept rezultat plati imediate sau viitoare , care au ca sursa de finantare veniturile publice si in special veniturile fiscale . Aceasta definitie pune in evidenta rolul de alocator de resurse al statului , care , folosind veniturile din impozite si taxe stranse de la contribuabili , satisface cererile acestora , prin ocazionarea de cheltuieli publice . Rezulta, deci, ca cheltuielile publice depind de politicile publice intreprinse de puterile publice , dar si de resurse care includ veniturile fiscale si imprumutul public .

Cheltuielile publice se caracterizeaza prin urmatoarele trasaturi :

- se refera la satisfacerea unor preferinte colective stabilite pe baza optiunilor colective (se considera ca exista un anumit grad de omogenitate a preferintelor) ;

- privesc finantarea realizarii de bunuri si servicii publice , dar si transferuri in scopul redistribuirii veniturilor in societate ;

- sunt facute de un intermediar (statul) , beneficiarii bunurilor si serviciilor publice neputand face legatura directa dintre contributia lor la aceste cheltuieli (impozite platite) si beneficiile obtinute din utilizarea (consumarea) bunurilor si serviciilor publice ;

- marimea lor depinde de mai multi factori : inclinatia populatiei spreconsumul de bunuri si servicii publice , potentialul economic al tarii,ideologia partidelor aflate la putere , etc.

Cheltuielile publice constituie indicatorul cel mai utilizat pentru masurarea gradului interventiei statului in economie (alaturi si de alti indicatori macroeconomici , cum ar fi : marimea veniturilor fiscale , marimea deficitului bugetar) . Intrucat exista o legatura foarte stransa intre marimea cheltuielilor publice si alti indicatori , precum numarul populatiei , venitul acesteia , etc., cheltuielile publice in marime absoluta nu sunt foarte expresive . Din aceasta cauza , marimea sectorului public este in mod obisnuit masurata pe baza de indici , prin raportarea cheltuielilor publice la P.I.B. (sau alti indicatori similari , cum ar fi P.N.B. sau V.N.) .

Cresterea cheltuielilor publice de-a lungul timpului atat in marime absoluta , cat si in marime relativa indica , in mod evident , cresterea ponderii sectorului public in cadrul economiei . Aceasta progresie a fost mai accentuata in ultimul secol , fapt care reiese din compararea veniturilor si cheltuielilor publice in avutia produsa de o tara , de la mai putin de 15 % inaintea primului razboi mondial , la peste 40 % , iar in unele tari si peste 50 % , in prezent .

Cheltuielile publice exprima relatii economico-sociale in forma baneasca manifestate intre stat pe de o parte si persoane fizice si juridice, pe de alta parte, cu ocazia repartizarii si utilizarii resurselor financiare ale statului in scopul indeplinirii functiilor acestuia.

Concret, cheltuielile publice se materializeaza in plati efectuate de stat pentru indeplinirea diferitelor obiective ale politicii statului, si anume: servicii publice generale, actiuni social-culturale, armata, ordine publica, actiuni economice etc.

Cheltuielile publice se materializeaza in utilitati (bunuri) publice, semipublice, precum si a altor sectoare si domenii de activitate strans legate de interesele generale ale membrilor societatii.

In acest cadru, din punctul de vedere al modului de acoperire cu resurse publice, bunurile se impart in:

- Bunuri publice pure al caror consum individual nu genereaza, de regula, sustragerea de la consumul lor a altui individ (pacea, securitatea comunitatilor, iluminatul public), iar consumul lor este neconcurential;

- Bunuri mixte (semipublice) ce au pronuntat caracter privat, dar implica o alocare de resurse guvernamentale, care schimba de fapt conditiile de competitie de pe piata (servicii de transport, servicii medicale – cu excludere, parcuri publice, sali publice de sport – fara excludere);

- Bunuri private pure care se caracterizeaza prin excluderea prin costuri (alimente, imbracaminte, autoturisme etc).

Din punct de vedere economic, „cheltuielile publice exprima relatii economico-sociale in forma baneasca, care se manifesta intre stat, pe de o parte, si persoane juridice sau fizice, pe de alta parte, cu ocazia repartizarii si utilizarii resurselor financiare ale statului, in scopul indeplinirii functiilor acestuia”.

Cheltuielile publice cuprind urmatoarele categorii de cheltuieli:

a) Cheltuieli bugetare, care se constituie din resursele financiare publice cuprinse in:

- bugetul de stat;

- bugetul asigurarilor sociale de stat;

- bugetele locale;

- bugetele institutiilor publice autonome.

b) Cheltuieli acoperite din fonduri cu destinatie speciala;

c) Cheltuieli extrabugetare care se efectueaza din resurse financiare publice constituite in afara bugetelor publice (de la litera „a” de mai sus), prevazute in bugetele de venituri si cheltuieli extrabugetare ale institutiilor publice;

d) Cheltuieli efectuate din bugetul Trezoreriei publice. Din punct de vedere juridic, cheltuielile publice sunt alcatuite din acea parte a raporturilor juridice ce constituie finantele publice, si anume acele raporturi juridice care iau nastere, se modifica sau se sting in procesul repartizarii si intrebuintarii resurselor financiare publice in scopul si cu finalitatea intretinerii autoritatilor statului, serviciilor si institutiilor publice, satisfacerii cerintelor social-culturale si a celorlalte trebuinte colective. Se particularizeaza prin trei caracteristici definitorii:

• are loc o intrebuintare a unor fonduri banesti;

• intrebuintarea fondurilor banesti este facuta de stat prin autoritatile sau institutiile sale publice ori de unitatile administrativteritoriale;

• fondurile banesti sunt intrebuintate in interes public. Se impune a se face distinctia intre cheltuielile publice si cele bugetare. Cheltuielile bugetare sunt o componenta a cheltuielilor publice si reprezinta acea parte a cheltuielilor care se fac din bugetele publice. Cheltuielile publice sunt formate din totalitatea cheltuielilor suportate din sistemul unitar de bugete. Legea privind finantele publice le mai numeste si cheltuieli publice totale.

Preview document

Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 1
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 2
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 3
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 4
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 5
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 6
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 7
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 8
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 9
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 10
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 11
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 12
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 13
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 14
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 15
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 16
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 17
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 18
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 19
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 20
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 21
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 22
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 23
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 24
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 25
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 26
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 27
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 28
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 29
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 30
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 31
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 32
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 33
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 34
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 35
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 36
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 37
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 38
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 39
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 40
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 41
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 42
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 43
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 44
Analiza Cheltuielilor Publice în România - Pagina 45

Conținut arhivă zip

  • Analiza Cheltuielilor Publice in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul cheltuielilor publice pentru apărare națională și implicații ale acestora

Capitolul 1 Conţinutul, structura si rolul cheltuielilor publice pentru apărare naţională 1.1 Rolul cheltuielilor publice pentru apărare...

Cheltuielile Publice cu Sănătatea

INTRODUCERE Materialul de faţă analizează serviciile de sănătate din România, subliniind semnificaţia pe care calitatea, echitatea şi...

Studiu de Caz Privind Cheltuielile Publice în România

Introducere Prin cheltuielile publice statul acordă necesităţile publice de bunuri şi servicii considerate prioritare în fiecare perioadă....

Sistemul Bugetar din Spania

Introducere Am ales ca tema ,,Sistemul bugetar din Spania'', deoarece am considerat ca aceasta tara este, din punct de vedere economic, ca fiind...

Cheltuielile Publice pentru Apărare

Cheltuielile pentru apărare Cheltuielile publice exprimă relaţii economico-sociale în formă bănească, care se manifestă între stat, pe de o parte,...

Sistemul Fondurilor Publice și Impactul Lor - Studiu de Caz - România

CAPITOLUL 1 CARACTERIZARE GENERALA A SISTEMULUI DE FONDURI SPECIALE 1.1 Definitie Sistemul de fonduri speciale reprezinta un ansamblu de resurse...

Analiza Cheltuielilor Publice și a Eficienței acestora Studii Comparative

1. INTRODUCERE Dezbaterile economice cu privire la marimea si rolul cuvenit statului este universala, de la Adam Smith încoace. Cu toate acestea,...

Cauzele creșterii cheltuielilor publice

In cadrul acestui proiect ne-am propus sa analizam cauzele cresterii cheltuielilor publice, intrucat prin acestea sunt reflectate preferintele...

Te-ar putea interesa și

Analiza Cheltuielilor Publice pentru Cultură și Artă în România

Analiza cheltuielilor publice pentru cultură și artă în România Cheltuielile pentru cultură și artă sunt în sine servicii sociale care aduc un...

Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura resurselor financiare publice (bugetare) în România și Danemarca

Capitolul 1 Cadrul conceptual și metodologie 1.1 Conceptul de cheltuială publică și structura cheltuielilor publice conform clasificației...

Studiu de caz comparativ privind nivelul, structura și dinamica cheltuielilor publice (bugetare) în România și Polonia

Capitolul 1. Cadrul conceptual și metodologic 1.1. Conceptul de cheltuială publică si structura cheltuielilor publice conform clasificației...

Studiu de caz comparativ privind nivelul, structura și dinamica cheltuielilor publice (bugetare) în România și Austria

Capitolul 1. Cadrul conceptual și metodologic 1.1. Conceptul de cheltuială publică si structura cheltuielilor publice conform clasificației...

Studiu de caz comparativ privind dimensiunea și structura cheltuielilor publice în România și Bulgaria în perioada 2000-2004

CAPITOLUL I- CADRUL CONCEPTUAL AL ANALIZEI CHELTUIELILOR PUBLICE 1.1. Notiunea de cheltuieli publice Notiunea de cheltuiala publica s-a conturat...

Analiza Cheltuielilor și Veniturilor Publice în România în Perioada 2006-2010

CHELTUIELI PUBLICE Cheltuielile publice reprezintǎ forma de manifestare a funcţiei de repartiţie a finanţelor publice în faza redistributivǎ. Prin...

Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României

Analiza structurii si dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al Romaniei I.Structura cheltuielilor publice din bugetul de stat In...

Studiu de caz comparativ privind nivelul structura și dinamica cheltuielilor publice în România și Spania

1.1 Conceptul de cheltuieli publice și strucutura Cheltuielile publice pot fi reprezentate ca fiind acțiunile care stabilesc obligații ce vor avea...

Ai nevoie de altceva?