Analiza piețelor financiare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 80 în total
Cuvinte : 21840
Mărime: 538.09KB (arhivat)
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Szeles Monica
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE SPECIALIZAREA POLITICI CONTABILE, AUDIT ŞI CONTROL DE GESTIUNE

Cuprins

  1. Indtroducere
  2. I. Analiza fundamentală 4
  3. Context macroeconomic şi risc de ţară 4
  4. 1) SNP Petrom SA 6
  5. 1.1 Evoluţia sectorului energetic pe plan internaţional 6
  6. 1.2 Evoluţia sectorului energetic pe plan naţional 7
  7. 1.3 Perspective sectoriale în domeniul energetic 8
  8. 1.4 Poziţia companiei Petrom pe piaţă în cadrul sectorului energetic şi perspectivele ei 9
  9. 1.5 Ştiri şi zvonuri despre compania Petrom 11
  10. 1.6 Analiza economico-financiară a SNP Petrom 12
  11. 1.6.1 Structură acţionariat 12
  12. 1.6.2 Analiza indicatorilor financiari şi de performanţă 13
  13. 1.6.3 Indicatori de performanţă 14
  14. 1.6.4 Dividende 17
  15. 2) Antibiotice 19
  16. 2.1 Evoluţia sectorului farmaceutic pe plan internaţional 19
  17. 2.2 Evoluţia sectorului farmacutic pe plan naţional 20
  18. 2.3 Perspective sectoriale în domeniul farmaceutic 21
  19. 2.4 Poziţia companiei pe piaţă în cadrul sectorului farmaceutic şi
  20. perspectivele ei 22
  21. 2.5 Ştiri şi zvonuri despre Antibiotice Iaşi ATB 24
  22. 2.6 Analiza economico-financiară 26
  23. 2.6.1 Structură acţionariat Antibiotice Iaşi 26
  24. 2.6.2 Analiza indicatorilor financiari şi de performanţă 26
  25. 2.6.3 Indicatori de performanţă 28
  26. 2.6.4 Dividende 30
  27. 3) BRD-Grope Societe Generale 31
  28. 3.1 Evoluţia sectorului bancar pe plan internaţional 31
  29. 3.2 Evoluţia sectorului bancar pe plan naţional 31
  30. 3.3 Perspective sectoriale 32
  31. 3.4 Poziţia companiei pe piaţă în cadrul sectorului farmaceutic şi
  32. perspectivele ei
  33. 3.5 Ştiri şi zvonuri despre Antibiotice Iaşi ATB 3.6 Analiza economico-financiară
  34. 3.6.1 Structură acţionariat Antibiotice Iaşi
  35. 3.6.2 Acţionariat
  36. 3.6.3 Dividende
  37. 3.6.4 Analiza indicatorilor de performanţă
  38. 2.1 Evoluţia sectorului farmaceutic pe plan internaţional
  39. 2.2 Evoluţia sectorului farmacutic pe plan naţional
  40. 2.3 Perspective sectoriale în domeniul farmaceutic
  41. 2.4 Poziţia companiei pe piaţă în cadrul sectorului farmaceutic şi
  42. perspectivele ei
  43. 2.5 Ştiri şi zvonuri despre
  44. 2.6 Analiza economico-financiară

Extras din proiect

INTRODUCERE

În cadrul acestui proiect am realizat un studiu privind analiza a cinci companii care sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti.

Pe parcursul studiului am realizat analiza fundamentală a celor cinci companii: contextul macroeconomic şi riscul de tară, perspective sectoriale, poziţia companiei pe piaţă, ştiri şi zvonuri despre companie, analiza economico financiară.

Analiza fundamentală se referă la studiul elementelor de bază ce influenţează economia unei entităţi anume. Este o metodă de studiu ce încearcă sa previzioneze modificarea preţului şi trendul pieţei prin analizarea indicatorilor economici, politicilor de guvernare şi a factorilor sociali dintr-un ciclu de business.

Acest tip de abordare constă în selectarea acţiunilor pe baza informaţiilor privind situaţiile financiare ale companiei, domeniul în care activează, situarea preţului în raport cu diferite repere care ţin de companie şi de piaţă in ansamblul său. Este utilă pentru investirea în acţiuni pe termen mediu şi lung (minimum 1 an). Cei care utilizează acest tip de analiză au, la rândul lor, diferite obiective de randament şi de lichiditate.

Analiza tehnică reprezintă o formulare mai pretenţioasă a unei abordări simple a deciziei de investiţie, reprezentând de fapt studiul preţurilor, având ca instrument de bază graficele bursiere. Spre deosebire de analiza fundamentală, analiza tehnica nu ia în considerare indicatorii financiari, monetari sau de altă natură. În locul acestora, utilizează concepte (instrumente) ca trendul (direcţia) pieţei pentru a cunoaşte cu precizie intenţiile investitorilor şi pentru a prezica care va fi evoluţia viitoare, reprezentări grafice, configuraţii.

În acest proiect am parcurs analiza mediei mobile, care analizează evoluţia preţurilor, Banda Bollinger Band indicând volatilitatea şi instabilitatea acţiunii, indicatorul MACD împreună cu MACD este folosită pentru determinarea semnalelor de cumpărare sau de vânzare şi RSI, indicator care are valori cuprinse între 0 şi 100 şi este folosit ca indicator de trend.

I. Analiza fundamentală

CONTEXT MACROECONOMIC ŞI RISC DE ŢARĂ

Anul 2007 a reprezentat anul de debut al Bursei de Valori Bucureşti ca operator bursier în cadrul pieţei financiare unice europene şi împlinirea a 125 de ani de la înfiinţarea primei instituţii bursiere în România, în anul 1882.

Evolutiile anului 2007 de la Bursa de Valori Bucureşti au stat sub semnul modificării percepţiei investitorilor străini asupra economiei româneşti şi perspectivelor sale de dezvoltare. În condiţiile unui mediu financiar internaţional favorabil investiţiilor, aderarea României la Uniunea Europeană şi schimbarea de optica asociată acesteia au fost reflectate destul de rapid, încă de la inceputul anului, de diversele segmente ale piete financiare autohtone: în prima parte a anului 2007 moneda naţională şi-a continuat tendinţa de apreciere faţă de principalele valute, dobânzile din piaţa monetară interbancară au coborât cu paşi destul de rapizi, iar indicii pieţei bursiere au atins noi maxime istorice. În a doua jumătate a anului pieţele financiare internaţionale au intrat însă într-o perioadă de turbulenţe, care au mărit volatilitatea, au ângreunat accesul investitorilor la finanţare, au ridicat costul acesteia şi au determinat scăderea apetitului investitorilor faţă de risc. Efectele s-au văzut şi pe piaţa bursieră românească, unde tendinţele conturate în prima parte a anului nu au mai continuat.

Anul 2008 a reprezentat pentru Bursa de Valori Bucureşti şi pentru toţi participanţii pe piaţa bursieră autohtonă una dintre cele mai complicate perioade din istoria modernă a pieţei de capital din România. După aproape un deceniu în care principalii indicatori şi indici ai BVB au descris o tendinţă ascendentă, accentuată şi sustinuţă în ultimii ani de efectele asociate procesului de aderare a României la Uniunea Europeană, 2008 a fost marcat de inversarea abruptă a trendului crescător al cotaţiilor şi de diminuarea sensibilă a lichidităţii generale a pieţei bursiere.

Piaţa de capital românească nu mai evoluează de mulţi ani în izolare, iar corelaţia sa cu diverse alte pieţe devine din ce în ce mai puternică.

Potrivit unui raport al SSIF Intercapital Invest, piaţa de capital din România este destul de puternic corelată cu cea din America. De fapt, evoluţiile de pe piaţa americană le determină pe cele de pe piaţa românească, şi nu invers. În plus, piaţa americană este un element determinant al evoluţiilor pe toate celelalte pieţe din lume, mai dezvoltate sau mai puţin dezvoltate; piaţa americană influenţează în mod semnificativ şi pieţe mari, precum cea londoneză, japoneză sau franceză. Asta pentru ca fondurile de investiţii au de multe ori strategii similare pentru pieţele dintr-o anumită regiune: dacă un fond american se decide să investeasca în Europa Centrală şi de Est (CEE), spre exemplu, atunci va alege emitenţii cei mai interesanţi de pe pieţele reprezentative din zona (Cehia, Ungaria, Polonia, Romania) şi va cumpăra acţiunile acestora. Această cumpărare (însoţită, desigur, şi de cumpărările altor fonduri şi investitori la momentul respectiv, ce au percepţii similare asupra zonei) poate determina o creştere a preţurilor pe pieţele vizate.

Alte pieţe care influenţează trendul acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti sunt cele ale UE sau din Asia. În concluzie, investitorii români pot beneficia din ce în ce mai mult de pe urma monitorizării şi analizei pieţelor mai dezvoltate - cel puţin cea americană -, alături de câteva pieţe importante din UE (Anglia, Franţa şi Germania). "Urmărirea pieţelor din zona CEE nu mai este suficientă, în condiţiile în care relaţia de cauzalitate este legată de pieţele dezvoltate, şi nu de cele regionale".

1) SNP PETROM S.A.

1.1. EVOLUŢIA SECTORULUI ENERGETIC PE PLAN INTERNAŢIONAL

Sectorul energetic influenţează fundamental evoluţia întregii societăţi. În prezent nu poate fi concepută o economie dezvoltată, cu un sector social adecvat Europei secolului XXI, fără un sector energetic eficient. Într-o economie din ce in ce mai globalizată, politica energetică a unei ţări se realizează în contextul evoluţiilor şi schimbărilor care au loc pe plan mondial. Ţările în curs de dezvoltare, în principal China şi India, dar şi cele cu economii în tranziţie, exercită o mare presiune asupra cererii de energie la nivel mondial, datorită creşterii economice şi schimbărilor structurale din economie. Practic, în intervalul 1994-2004 aceste ţări şi-au dublat cererea de petrol (de la 10 la 20 milioane de barili pe zi), ceea ce reprezintă aproximativ 40% din cererea mondială de petrol.

Preview document

Analiza piețelor financiare - Pagina 1
Analiza piețelor financiare - Pagina 2
Analiza piețelor financiare - Pagina 3
Analiza piețelor financiare - Pagina 4
Analiza piețelor financiare - Pagina 5
Analiza piețelor financiare - Pagina 6
Analiza piețelor financiare - Pagina 7
Analiza piețelor financiare - Pagina 8
Analiza piețelor financiare - Pagina 9
Analiza piețelor financiare - Pagina 10
Analiza piețelor financiare - Pagina 11
Analiza piețelor financiare - Pagina 12
Analiza piețelor financiare - Pagina 13
Analiza piețelor financiare - Pagina 14
Analiza piețelor financiare - Pagina 15
Analiza piețelor financiare - Pagina 16
Analiza piețelor financiare - Pagina 17
Analiza piețelor financiare - Pagina 18
Analiza piețelor financiare - Pagina 19
Analiza piețelor financiare - Pagina 20
Analiza piețelor financiare - Pagina 21
Analiza piețelor financiare - Pagina 22
Analiza piețelor financiare - Pagina 23
Analiza piețelor financiare - Pagina 24
Analiza piețelor financiare - Pagina 25
Analiza piețelor financiare - Pagina 26
Analiza piețelor financiare - Pagina 27
Analiza piețelor financiare - Pagina 28
Analiza piețelor financiare - Pagina 29
Analiza piețelor financiare - Pagina 30
Analiza piețelor financiare - Pagina 31
Analiza piețelor financiare - Pagina 32
Analiza piețelor financiare - Pagina 33
Analiza piețelor financiare - Pagina 34
Analiza piețelor financiare - Pagina 35
Analiza piețelor financiare - Pagina 36
Analiza piețelor financiare - Pagina 37
Analiza piețelor financiare - Pagina 38
Analiza piețelor financiare - Pagina 39
Analiza piețelor financiare - Pagina 40
Analiza piețelor financiare - Pagina 41
Analiza piețelor financiare - Pagina 42
Analiza piețelor financiare - Pagina 43
Analiza piețelor financiare - Pagina 44
Analiza piețelor financiare - Pagina 45
Analiza piețelor financiare - Pagina 46
Analiza piețelor financiare - Pagina 47
Analiza piețelor financiare - Pagina 48
Analiza piețelor financiare - Pagina 49
Analiza piețelor financiare - Pagina 50
Analiza piețelor financiare - Pagina 51
Analiza piețelor financiare - Pagina 52
Analiza piețelor financiare - Pagina 53
Analiza piețelor financiare - Pagina 54
Analiza piețelor financiare - Pagina 55
Analiza piețelor financiare - Pagina 56
Analiza piețelor financiare - Pagina 57
Analiza piețelor financiare - Pagina 58
Analiza piețelor financiare - Pagina 59
Analiza piețelor financiare - Pagina 60
Analiza piețelor financiare - Pagina 61
Analiza piețelor financiare - Pagina 62
Analiza piețelor financiare - Pagina 63
Analiza piețelor financiare - Pagina 64
Analiza piețelor financiare - Pagina 65
Analiza piețelor financiare - Pagina 66
Analiza piețelor financiare - Pagina 67
Analiza piețelor financiare - Pagina 68
Analiza piețelor financiare - Pagina 69
Analiza piețelor financiare - Pagina 70
Analiza piețelor financiare - Pagina 71
Analiza piețelor financiare - Pagina 72
Analiza piețelor financiare - Pagina 73
Analiza piețelor financiare - Pagina 74
Analiza piețelor financiare - Pagina 75
Analiza piețelor financiare - Pagina 76
Analiza piețelor financiare - Pagina 77
Analiza piețelor financiare - Pagina 78
Analiza piețelor financiare - Pagina 79
Analiza piețelor financiare - Pagina 80
Analiza piețelor financiare - Pagina 81

Conținut arhivă zip

  • Analiza Pietelor Financiare.doc

Alții au mai descărcat și

Analiză de Portofoliu

Introducere Prezenta lucrare și-a propus realizarea unui portofoliu de investiții al cărui scop a fost identificarea grupului optim de titluri...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Modalități de creștere a eficienței economice prin modernizare și restructurare pe exemplul SC Emailul SA Mediaș

IMPORTANTA RESTRUCTURARII INDUSTRIEI PRIN MODERNIZARE, TEHNOLOGIZARE CAPITOLUL I IMPORTANTA RESTRUCTURARII INDUSTRIEI PRIN RETEHNOLOGIZARE,...

Teoria și Practica de Evaluare a Unităților Economice în Baza Cerințelor Actuale Bancare

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare Condiţiile economice actuale de dezvoltare a unităţilor economice impun existenţa unui spaţiu...

Tendințe în Managementul Financiar

Introducere Managementul este unul din factorii esentiali care explica de ce o tara este bogata sau saraca. Managementul este o arta si nu una...

Bugetul de venituri și cheltuieli - instrument de previziune și analiză financiară

INTRODUCERE A face gestiune înseamnă a face gestiune previzională, respectiv a bugeta, principalele domenii de activitate ale întreprinderii şi a...

Analiza diagnostic - SC Electrica SA Giurgiu

CAPITOLUL 1 “INVESTITIILE IN ROMANIA CONTEMPORANA” 1.1. ROLUL INVESTITIILOR IN CONTEXTUL ECONOMIEI DE PIATA DIN ROMANIA In orice domeniu:...

S.N.T.G.N. Transgaz S.A.

1.1. Date de identificare Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A., înfiinţată în baza Hotărârii Guvernului nr. 334/28...

Modalități de creștere a eficienței economice prin modernizare și restructurare

2. ASPECTE ALE PATRUNDERII PE PIATA INTERNA A BUNURILOR DE LARG CONSUM DIN IMPORT SI IMPACTUL ACESTORA ASUPRA CONSUMURILOR Incepand cu anul...

Evaluarea proiectelor de investiții conform VAN și RIR

CAPITOLUL 1 Conceptul de investiţii şi clasificarea acestora În orice economie, noţiunea de investiţie reprezintă un fenomen aparte, o categorie...

Ai nevoie de altceva?