Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures

Proiect
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 52 în total
Cuvinte : 14922
Mărime: 338.92KB (arhivat)
Publicat de: Antonie Vereș
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Cap. I TIPURILE DE CONTRACTE FUTURES 5
  2. 1.1. CONTRACTUL FUTURES 5
  3. 1.2. CONTRACTUL COMERCIAL FUTURES 8
  4. 1.3. CONTRACTUL FUTURES FINANCIAR 14
  5. 1.3.1. CONTRACTELE FUTURES PE VALUTE 15
  6. 1.3.2. CONTRACTELE FUTURES PE RATA DOBÂNZII 16
  7. 1.4. CONTRACTELE FUTURES PE INDICI BURSIERI 19
  8. Cap. II DETERMINAREA PREŢULUI FUTURES ŞI FACTORII CARE-L INFLUENŢEAZĂ 22
  9. 2.1. DETERMINAREA PREŢULUI FUTURES 22
  10. 2.2. PREŢUL COMERCIAL FUTURES 25
  11. 2.3. PREŢUL FINANCIAR FUTURES 26
  12. 2.4. PREŢUL FUTURES PE INDICI DE BURSĂ 29
  13. 2.5. FACTORII CARE INFLUENŢEAZĂ PREŢURILE FUTURES 30
  14. 2.5.1. CEREREA ŞI OFERTA 30
  15. 2.5.2. VARIAŢIA SEZONIERĂ 31
  16. 2.5.3. TENDINŢELE PE TERMEN LUNG 32
  17. Cap. III EVOLUŢIA PREŢULUI FUTURES ŞI INFLUENŢA CURSULUI VALUTAR ASUPRA ACESTUIA 34
  18. 3.1. EVOLUŢIA PREŢULUI FUTURES ÎN ANUL 2007 LA BURSA FINANCIAR-MONETARĂ ŞI DE MĂRFURI SIBIU 34
  19. 3.2. EVOLUŢIA PREŢULUI FUTURES ÎN ANUL 2008 LA BURSA FINANCIAR-MONETARĂ ŞI DE MĂRFURI SIBIU 41
  20. 3.3. EVOLUŢIA PREŢULUI FUTURES ÎN ANUL 2009 LA BURSA FINANCIAR-MONETARĂ ŞI DE MĂRFURI SIBIU 48

Extras din proiect

Cap. I TIPURILE DE CONTRACTE FUTURES

1.1 Contractul futures

De-a lungul timpului, contractul futures a cunoscut mai multe definiţii.

“Un contract futures este un acord de voinţă de a cumpăra/vinde o cantitate determinată dintr-o marfă, valută sau activ financiar la un preţ stabilit în momentul încheierii contractului, cu lichidarea acestuia la o dată viitoare”.1

“Un contract financiar la termen aşternut pe hîrtie este un angajament de cumpărare(sau de vânzare) a unei cantităţi standard de instrumente financiare(bonuri de tezaur, indici de schimb), a căror livrare efectivă este amânată în timp(la scadenţele trimestriale) şi al căror preţ este convenit dinainte între părţi”.2

Futures sunt contracte standard de livrare fermă la termen a unui activ-suport, într-o cantitate, calitate, un preţ şi o scadenţă specificate de bursa futures şi options, uniform pentru toţi operatorii. Această standardizare permite negocierea ulterioară a contractelor futures pe piaţa secundară, la preţuri de piaţă ce vor rezulta din echilibrul cerere-ofertă.

O definiţie modernă(care explică mai clar ceea ce se întâmplă cu adevărat pe piaţa futures din prezent)este următoarea: contractul futures reprezintă un acord de voinţă dintre un vânzător, numit “short” şi un cumpărător, numit “long”, prin care primul se angajează să livreze celui de-al doilea un activ(marfă, titlu financiar), în cantitatea, cu calitatea şi preţul stabilit în momentul perfectării contractului, la o dată fixată în viitor(scadenţă).3

Din cele spuse mai sus, reiese că un contract futures are cinci componente:cele două părţi, bunul tranzacţionat, actul sau natura acordului(a cumpăra sau a vinde), momentul în care contractul este terminat şi preţul la care se încheie acordul.4

Părţile contractului, cumpărătorul şi vânzătorul titlurilor(persoane fizice sau juridice), nu se cunosc în mod neapărat. Din acest motiv, piaţa standardizată a titlurilor futures a creat un mecanism(clearinghouse), o a treia parte, care asigură vânzătorul şi cumpărătorul că acordul va fi dus la bun sfârşit. Clearinghouse-ul este, în România, reprezentat de Casa Română de Compensaţie(CSR) şi reprezintă entitatea care intermediază tranzacţiile şi la care cele două părţi trebuie să depună o sumă minimă de bani. Din acest “depozit” se vor vira sumele corespunzătoare către părţile contractului la încheierea acestuia.

Spre deosebire de alte tipuri de titluri(opţiuni), în cazul contractelor futures bunul tranzacţionat îşi schimbă proprietarul şi poate avea consistenţă fizică, ca de exemplu o marfă(cereale, aur, metale, cafea etc.) sau nu, cum este cazul unei activităţi financiare(este vorba de futures financiare, iar “bunul” ia forma unei valute sau a unui indice bursier). Pentru bunurile tranzacţionate prin intermediul contractelor futures, piaţa impune anumite standarde de calitate şi cantitate.

De exemplu, la Bursa din New York, specificaţia pentru un contract futures prin care se tranzacţionează suc de portocale, este: ”pentru categoria A, nivelul de zaharuri nu trebuie să fie mai mic de 57 de grade şi comparat cu gradul de acid, trebuie să aibă o rată de 13 la 1 până la 19 la 1”.

A treia componentă a contractelor futures este natura acordului. Aceasta poate fi de a vinde pentru una dintre părţi şi, în acest caz, aceasta ia o poziţie short, în timp ce cealaltă cumpără şi ia o poziţie long. Pentru a minimiza riscurile tranzacţiilor cu futures, se pot adopta simultan poziţii opuse pentru diverse titluri.

Momentul în care contractul este considerat terminat, denumit şi data finală a acordului sau scadenţa nu este unul fix. În cazul titlurilor futures, scadenţa trecută în contract este luna calendaristică. De regulă, pentru toate contractele există patru scadenţe, la SIBEX acestea fiind:martie, iunie, septembrie, decembrie. Faţă de alte titluri(forward) poziţia pentru un futures poate fi încheiată şi în orice alt moment, înainte de scadenţă, beneficiul fiind calculat în funcţie de preţul spot şi de cel stipulat în contract.

Ultimul element al unui contract futures este preţul. Acesta se stabileşte la încheierea acordului şi este stipulat în contract. Beneficiul obţinut de jucător se calculează în funcţie de preţul futures(cel din contract) şi de preţul spot(preţul pieţei) denumit la SIBEX preţ de cotaţie.

Un contract futures are următoarele caracteristici5:

- se încheie la bursă printr-un mecanism tradiţional specific;

- este întotdeauna standardizat;

- are o valoare variabilă, fiind zilnic marcat la piaţă pe baza diferenţelor dintre preţul curent (al zilei) şi preţul zilei precedente;

- face obiectul negocierii pe o piaţă secundară specială (piaţa/bursa futures);

- poate fi executat în natură, numerar sau lichidat la bursă (vânzare de către cel care are o poziţie long sau cumpărare de către cel care are o poziţie short).

După cum reiese de mai sus6, un contract futures are condiţiile contractuale standardizate în ceea ce priveşte natura activului de bază(o marfă de o anumită cantitate, o anumită valută) şi cantitatea contractuală, numită şi unitate de tranzacţii (de exemplu: 5000 busheli, 100.000 dolari). Toate contractele futures pe acelaşi activ standardizat formează un gen de contracte futures; de exemplu: contractele pe grâu negociate la CBOT formează genul numit “grâu futures”.

Contractul futures este zilnic actualizat sau marcat la piaţă(marked to market) astfel încât pierderile uneia din părţile contractante sunt transferate ca venituri celeilalte părţi.

Dacă valoarea contractului creşte, cumpărătorul(deţinătorul unei poziţii long) primeşte în contul lui la broker o sumă corespunzătoare profitului virtual al contractului; dacă valoarea scade, o anumită sumă, reprezentând pierderea virtuală este dedusă din acel cont. În mod simetric, în cazul în care preţul pieţei scade(ceea ce înseamnă reducerea valorii contractului), deţinătorul unei poziţii short beneficiază de profitul virtual(paper profit); dar la o creştere a valorii contractului, o sumă reprezentând pierdere virtuală(paper loss) se deduce din contul vânzătorului. De exemplu:

La 08.03(t0) un operator bursier cumpără un contract futures pentru aprilie pe mărci germane în valoare de 100.000 USD, la cursul futures de 1 USD=1,60 DM.

La 09.03(t1) cursul creşte la 1,605 DM/USD astfel că în urma marcării la piaţă a poziţiei cumpărătorului, acesta va primi în cont suma de

100.000*(1,605-1,60)=100.000*0,005=500DM

Marja se contituie în limita a 5 până la 15% din valoarea contractului, dar produce efecte de tranzacţionare la nivelul întregii valori a contractului. Ca urmare, investiţia pe piaţa futures este însoţită de un efect de levier(pozitiv sau negativ) proporţional cu diferenţa dintre evoluţia preţurilor spot în raport cu cele futures şi proporţional cu marja. Acest puternic efect de levier determină caracterul foarte riscant al futures ca titluri financiare pe piaţa de capital.

Fiecare contract futures are un anumit termen de executare, mai precis o lună în care urmează să aibă loc lichidarea. Lunile de livrare sunt prestabilite şi cotează la bursă, iar contractele pe un anumit activ cu aceeaşi scadenţă formează o specie a contractului futures pe acel activ; de exemplu: contractele pe grâu cu scadenţa în mai formează specia “grâu futures mai”7.

Preview document

Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 1
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 2
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 3
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 4
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 5
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 6
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 7
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 8
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 9
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 10
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 11
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 12
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 13
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 14
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 15
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 16
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 17
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 18
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 19
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 20
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 21
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 22
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 23
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 24
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 25
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 26
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 27
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 28
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 29
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 30
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 31
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 32
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 33
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 34
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 35
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 36
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 37
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 38
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 39
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 40
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 41
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 42
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 43
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 44
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 45
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 46
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 47
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 48
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 49
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 50
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 51
Contractul și prețul Futures și factorii care influențează prețul Futures - Pagina 52

Conținut arhivă zip

  • Contractul si Pretul Futures si Factorii care Influenteaza Pretul Futures.doc

Alții au mai descărcat și

Produsele Financiare Derivate

CAPITOLUL 1 Contractele la termen conditionat  optiunile 1.1. Notiuni, caracteristici, mecanisme si tranzactii cu optiuni Unul din produsele...

Speculațiile bursiere - piața de capital

Orice economoie nationala, indiferent de nivelul sau de dezvoltare, este caracterizata de existenta si functionarea unor piete specializate unde se...

Piața Contractelor Futures

Obiective (1) - Cum au apărut şi care sunt principalele repere temporale în istoria contractelor futures? - Care sunt caracteristicile pieței...

Stabilirea prețurilor bunurilor publice

I. PRETURILE BUNURILOR PUBLICE Bunurile publice sunt in general servicii prestate de institutii sau intreprinderi publice.Unele dintre acestea...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Preț și concurență

INTRODUCERE Caracterizarea fenomenelor ce se deruleaza in economie nu se poate face numai prin intermediul indicatorilor exprimati in termeni...

Te-ar putea interesa și

Tranzacțiile futures și cu opțiuni la bursa monetara - financiară și de mărfuri Sibiu

1.1. Bursa - definire, scop, trăsături 1.1.1. Definiţie şi scop Bursa este o constituţie cu putere de autoreglementare, specifică economiei de...

Contractele Futures

Introducere Actualitatea temei de cercetare. Perioada de tranziţie la economia de piaţă a Republicii Moldova a impus introducerea unor inovaţii,...

Bursa de Mărfuri Sibiu

BURSA - definire si caracteristici Formarea si afirmarea burselor exprima însasi devenirea relatiilor de schimb, a pietei, ca structura...

Contractele Futures

CAPITOLUL 1. Definitii si notiuni introductive Aparute cu peste o suta de ani in urma, contractele futures au cunoscut o expansiune in lumea...

Piața Operațiunilor la Termen Ferm

CAPITOLUL 1. PIAŢA FINANCIARĂ Există mai multe moduri de a intra în regatul pieţei sau mai exact al pieţelor, maniera doctă, calea ştiinţifică,...

Caracteristicile Contractelor Options

Pe piata financiara se realizeaza tranzactii cu valori mobiliare (actiuni si obligatiuni) insa pe langa aceste valori mobiliare primare, pe marile...

Piața futures a valutelor

INTRODUCERE Tranzactiile cu contracte la termen (futures) constituie, din mai multe puncte de vedere, una dintre ultimele bariere ale...

Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu

Aparitia si formarea burselor de marfuri este rezultatul unui proces evolutiv firesc care a început în urma cu aproximativ 2000 de ani în Grecia si...

Ai nevoie de altceva?