Dosar de practică - Banca Transilvania

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 10617
Mărime: 1.49MB (arhivat)
Publicat de: Codrin Dima
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cristi Spulbar
Universitatea din Craiova Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Specializarea : Finanţe – Bănci Anul II , cursuri la Zi

Cuprins

  1. I. Organizarea activităţii în Banca Transilvania
  2. I.1. Introducere - Scurt istoric
  3. I.2. Misiunea instituţiei de credit
  4. I.3. Obiectivele organizaţionale globale
  5. I.4. Sructura organizatorică de ansamblu
  6. I.5. Reţeaua, locul şi rolul instituţiei de credit în cadrul sistemului bancar românesc
  7. I.6. Poziţia pe piaţa bancară
  8. II. Managementul relaţiei bancă - client si gama de produse si servicii bancare
  9. III. Mijloace şi operaţiuni de plată
  10. III.1. Deschiderea de cont
  11. III.2. Constituirea unui depozit bancar
  12. III.3. Operatiunile de creditare a persoanelor fizice si juridice
  13. IV. Managementul operaţiunilor si performantelor Bancii Transilvania
  14. IV.1. Managementul structurii veniturilor si cheltuielilor institutiei de credit
  15. IV.2. Cunoasterea operatiunilor active si pasive
  16. IV.3. Gestiunea riscurilor ce afecteaza activitatea Bancii Transilvania
  17. Concluzii

Extras din proiect

I. Organizarea activităţii în Banca Transilvania

I. 1. Introducere - Scurt Istoric

Banca Transilvania SA este o bancă comercială cu capital integral privat, înfiinţată în anul 1993 la iniţiativa unor oameni de afaceri clujeni, având ca principal obiectiv secţiunea sectorului privat românesc şi dezvoltarea afacerilor. Capitalul iniţial, de 2 miliarde lei a fost subscris în proporţie de 21.35% de către investitori străini, rezidenţi în ţări ca Austria, Italia, S.U.A., Franţa, Germania şi altele. Funcţionează în baza Legii 33/1991 privind activitatea bancară. Sediul central al Băncii Transilvania este în Cluj Napoca, unul dintre cele mai importante centre economico-financiare ale României.

Denumirea aleasă – Transilvania, este un nume cu rezonanţă, cu semnificaţii importante.Dincolo de factorul istoric, elementele definitorii sunt: seriozitatea, stabilitatea şi păstrarea tradiţiilor ceea ce, în cazul Băncii Transilvania, înseamnă respectarea angajamentelor faţă de clienţi. Un motiv în plus pentru această denumire a fost, evident, faptul că Sediul Central al Băncii Transilvania se află în Cluj-Napoca, în Transilvania. Logo-ul reprezintă un scut şi sugerează apărare - Banca Transilvania are grijă de banii şi de dorinţele clienţilor.

Banca Transilvania şi-a direcţionat eforturile în formarea unui personal tânar, bine pregătit, capabil să-şi însuşească cultura organizaţiei, bazată pe înţelegerea controlului, pe competenţă, pe iniţiativă, pe corectitudine şi respect faţă de oameni. Programele de formare profesională ocupă un loc important în politica de personal a băncii, angajaţii beneficiind de cursuri de pregătire organizate de instituţii specializate, atât în ţară cât şi în străinatate. Banca şi-a orientat la început activitatea spre sectorul IMM şi, datorită cererii pieţei, în scurt timp aceasta a început să se dedice şi domeniului retail.

Banca a devenit operaţională în 16 februarie 1994, prin deschiderea sucursalei din Cluj-Napoca. Sunt stabilite primele relaţii de corespondent bancar, se pun bazele sistemului informatic şi de comunicaţii, are loc conectarea la sistemele REUTERS şi SWIFT.

- 1995 - Are loc prima majorare de capital, la 20,3 miliarde lei, fiind deschise trei sucursale noi, o agenţie şi un punct de schimb valutar

- 1996 - Sunt deschise şapte sucursale noi şi două agenţii. Banca a introdus creditele pentru persoane fizice şi - experimental - serviciul telefonic Voice Teller.

- 1997 - Capitalul social este majorat la 26,3 miliarde lei, sunt deschise cinci noi sucursale şi o nouă agenţie. Au fost lansate certificatele de depozit cu discount şi a fost introdus serviciul de plată a salariilor în cont. În acest an, Banca Transilvania a devenit prima societate bancară cotată la Bursa de Valori Bucureşti. Banca a primit premiul revistei Piaţa Financiară pentru “Cel mai bun produs bancar al anului 1997”.

- 1998 - Au avut loc două majorări succesive de capital la 39,1 miliarde lei şi respectiv - 50 miliarde lei. Banca a fost cotată la prima categorie a Bursei de Valori Bucureşti şi a devenit membru VISA şi Europay. A început procesul de implementare a unui sistem de plăţi prin carduri.

- 1999 - Capitalul social s-a majorat la 100 mld. lei, iar extinderea reţelei teritoriale a continuat.

- 2000 - Capitalul social s-a majorat la 173,696 mld. lei şi s-au emis primele carduri în data de 24 martie. În baza acordului semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în data de 17 decembrie 1999, a demarat în luna mai programul de finanţare externă pentru IMM-uri prin sucursalele băncii.

S-a semnat cu firma Kindle Banking Systems (membră a Grupului MISYS) contractul pentru achiziţionarea noului sistem informatic. Acesta permite derularea on-line a tuturor operaţiunilor efectuate în cadrul băncii, oferind clienţilor accesul centralizat la conturile proprii, oriunde în ţară, la sucursalele Băncii Transilvania. Data de 9 aprilie 2000 reprezintă lansarea pe piaţă a cardului VISA Electron Global, emis de BT. În data de 25 mai 2000 Banca Transilvania a primit premiul « Cea mai bună bancă pentru IMM-uri », acordat de către Bucharest Business Week. Tot în luna mai a fost acordat primul credit BERD în baza programului de finanţare externă a IMM-urilor. În data de 5 decembrie a fost decernat premiul «Bancherul anului » preşedintelui BT de către revista « Piaţa Financiară ». La data de 18 decembrie s-a semnat, la sediul Băncii Transilvania, un act adiţional cu BERD, potrivit căruia - de la această dată - se acordă credite şi în EURO.

- 2001 - A fost lansat "Depozitul aniversar", ciclul de depozite « Anotimpuri » - pe termen de 45 de zile, o nouă emisiune de certificate de depozit nominative în lei şi în valută, un nou produs bancar, « Contul Escrow », depozitul "EURO - 2002". BT a început să utilizeze în întrega ţară modalitatea de a transfera bani prin serviciul Western Union. Data de 07.09.2001 a însemnat aprobarea în AGA a intrării Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, ca acţionar semnificativ - 15% din capitalul social majorat al Băncii Transilvania.09.10.2001 - semnarea acordului privind intrarea BERD ca acţionar semnificativ al Băncii Transilvania - cu premisa de majorare a capitalului social la 396,160 mld. Lei. S-au extins serviciile bank - assurance împreună cu SAR Transilvania. Lansarea plăţilor în valută prin sistemul home banking, "BT-Ultra". Avantajul acestora este că mesajul swift final ajunge prin sistem la domiciliul clientului, pentru listare. În data de 18.12.2001 Banca Transilvania a fost desemnată - în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor Oscar Capital - "Banca - Anului 2001.Capitalul social se majorează la 396,160 mld. Lei.

- 2002 - Numirea lui Robert C. Rekkers în funcţia de Director General al Băncii Transilvania. Implementarea unei noi strategii, a unui nou management, cu noi direcţii de acţiune. Lansarea cardului Maestro Direct, VISA Business şi a serviciului de Internet Banking BT Net. Majorarea capitalului social la 713,089 mld. Lei.

Preview document

Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 1
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 2
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 3
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 4
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 5
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 6
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 7
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 8
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 9
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 10
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 11
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 12
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 13
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 14
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 15
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 16
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 17
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 18
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 19
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 20
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 21
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 22
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 23
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 24
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 25
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 26
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 27
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 28
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 29
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 30
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 31
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 32
Dosar de practică - Banca Transilvania - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Dosar de Practica - Banca Transilvania.doc

Alții au mai descărcat și

Orientări și Tendințe în Activitatea Bancară Contemporană

CAPITOLUL I TENDINTA DE INTERNATIONALIZARE IN DOMENIUL BANCAR 1.1.Caracteristici generale ale internationalizarii bancare Internationalizarea...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Auditul intern al activității de creditare în contextul crizei economice

În prezent, sistemul bancar este în plină schimbare. Principalul motiv al acestui proces îl reprezintă criza economică actuală, însă există și o...

Analiza Comparativă a unui Credit Ipotecar Oferit de Cinci Bănci din România unei Persoane Fizice

INTRODUCERE Creditul ipotecar este o noțiune din ce în ce mai întâlnită pe buzele majorității românilor, mai ales a celor tineri. Acesta a devenit...

Activitatea de front office - Banca Transilvania

CAP 1. DESPRE BANCA TRANSILVANIA 1.1 ISTORICUL BANCII TRANSILVANIA BANCA TRANSILVANIA a fost înfiintata în decembrie 1993, în Cluj-Napoca, la...

Proiect practică Banca Transilvania

SECTORUL DE ACTIVITATE BANCA TRANSILVANIA este un grup financiar integrat romanesc, înfiintat în Transilvania, cu activitati dedicate distinct...

Politică de creditare în cadrul Băncii Transilvania. creditul full-option cu ipotecă pentru persoanele juridice

CAPITOLUL 1 PROCESUL DE CREDITARE ÎN ROMÂNIA 1.1. Semnificaţia creditului şi a dobânzii 1.1.1 Creditul Apariţia creditului este strâns legată...

Dezvoltarea Creditului Ipotecar

CAPITOLUL I. ROLUL BANCII TRANSILVANIA ÎN ANSAMBLUL SISTEMULUI BANCAR ROMÂNESC 1.1. Evolutia cadrului legislativ al desfasurarii activitatii...

Analiza Pieței Creditelor de Nevoi Personale în România

1. Piaţa creditelor de nevoi personale în România Activitatea bancară de retail în România s-a dezvoltat începând din anul 2000, până atunci...

Practică bancară - Banca Transilvania SA

CAPITOLUL 1 1.1 Scurtă prezentare a Băncii Transilvania - locul desfăşurării practicii Banca Transilvania SA este o bancă comercială cu capital...

Ai nevoie de altceva?