Falimente Bancare

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 5860
Mărime: 226.21KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alina Trifu
A fost prezentat in cadrul seminarului.Prezinta exemple a cu falimente bancare din anumite tari, cauzele, consecintele si masurile de prevenire a falimentelor

Cuprins

  1. I. Definitia falimentului bancar
  2. • Cauze
  3. • Consecinte
  4. • Masuri de prevenire
  5. II. Exemple
  6. • Norvegia
  7. • Spania
  8. • Suedia
  9. • Germania
  10. • Japonia
  11. • Elvetia
  12. III. Concluzii ale falimentelor bancare

Extras din proiect

1.Definitia falimentului bancar

Managerii bancari, investitorii, factorii de decizie si de reglementare impartasesc un interes puternic in a intelege ce determina bancile sa intre in faliment si sa prezica ce banci vor avea dificultati.

De regula, esecul unei firme bazate pe maximizarea profitului este definit de punctul de insolventa, cand pasivele companiei depasesc activele, iar profitul net devine negativ.

Pentru falimentul bancar s-a adoptat o definitie mai generala; o banca este considerata in faliment daca este lichidata, unita cu o alta banca „sanatoasa” (sau cumparata si achizitionata) sub controlul sau presiunea bancii centrale, sau salvata cu finantare din partea statului.

In concluzie, procedura falimentului se aplica acelei banci devenite insolvabila (INSOLVABILITÁTE, insolvabilităţi, s.f. Situaţie în care se află un debitor ale cărui bunuri sunt de o valoare mai mică decât totalitatea obligaţiilor care ar urma să fie satisfăcute cu acele bunuri.), atunci cand aceasta nu a onorat integral creantele certe, lichide si exigibile (EXIGÍBIL, -Ă, exigibili, -e, adj. (Despre obligaţii băneşti) A cărei executare poate fi cerută de îndată de către creditor.), pe o perioada de cel putin 30 de zile, sau cand valoarea obligatiilor bancii depaseste valoarea activului sau.

In legatura cu aceasta definitie exista o paleta larga de opinii contradictorii atat in tara noastra cat si la nivel global. Unii spun ca o banca falimentara ar trebui tratata la fel ca o firma oarecare in orice alta industrie. Altii sustin ca esecul ar trebui sustinut de stat in totalitate deoarece s-ar putea sa se resimta efecte devastatoare in economie. Intre aceste doua pareri mai exista si cea conform careia statul ar trebui sa intervina diferit in functie de situatie, sa se asigure depozitele, sa se uneasca bancile falimentare cu cele sanatoase, s.a.m.d.

Conform acestor opinii, pana nu demult, in Japonia si in anumite state europene circula ideea ca o banca cu probleme trebuie lasata balta sau unita cu o banca „sanatoasa”.

Din 1991, in S.U.A. s-a adoptat o abordare cat mai „ieftina”, astfel incat orice banca cu probleme va fi inchisa in cazul in care nu se va gasi o banca puternica dispusa sa o preia si sa ii plateasca datoriile.

In cazul unui faliment bancar pierd:

• Investitorii

• Deponentii neasigurati

• Angajatii bancii

Exista 3 metode cu care se poate lucra in cazul falimentarii unei banci:

1. Se declara FALIMENT-> LICHIDARE-> DEPONENTII ASIGURATI SUNT PLATITI-> ACTIVELE VANDUTE (S.U.A.)

In Romania, falimentul este declarat de catre un tribunal care se sesizeaza in urma unei cereri introduse de catre banca debitoare, de catre creditori ai acesteia sau de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Procedura se declanseaza, de regula, dupa ce BNR constata ca masurile de supraveghere speciala nu au putut conduce la evitarea insolvabilitatii. Potrivit prezentei legi, tribunalul desemneaza judecatorul sindic (SÍNDIC, sindici, s.m. Persoană care era însărcinată cu administrarea patrimoniului unei instituţii, corporaţii, societăţi etc. Sindic (de bursă) = conducător al agenţilor de schimb ori al mijlocitorilor oficiali, care prezidează camera lor sindicală, face parte din organele de conducere a bursei şi execută ordinele de bursă ale justiţiei şi ale altor organe de stat), expertii autorizati sa-l ajute si, cu acordul BNR, lichidatorul.

Dupa parcurgerea tuturor etapelor legale, hotararile tribunalului sunt definitive si executorii. Ele pot fi atacate cu recurs. Hotararea tribunalului de incepere a falimentului este comunicata Fondului de garantare a depozitelor din sistemul bancar, in vederea aplicarii reglementarilor privind plata depozitelor garantate.

BNR va primi, de asemenea, o comunicare a hotararii de incepere a procedurii de faliment a bancii debitoare. Imediat sunt inchise conturile bancii respective, deschise la BNR si se deschide un nou cont cu mentiunea “banca in faliment”.

Organele de conducere si cenzorii bancii falimentare pot raspunde civil sau penal, dupa caz, daca au contribuit la falimentul acesteia.

Celelalte proceduri de derulare a operatiunilor de lichidare sunt prevazute de Legea nr.64/1995, care se aplica si in cazul falimentului bancilor .

2. Unirea unei banci falimentare cu una „sanatoasa”. Cea sanatoasa primeste anumite stimulente si poate achizitiona banca fara anumite active care par a fi ineficiente..

3. Interventia statului ce poate varia de la oferirea de asistenta/consultanta, la garantii pe activele proaste sau chiar nationalizarea bancii.

In legatura cu punctul 3 exista anumite retineri. Spre exemplu, in Japonia s-au intarziat interventiile deoarece autoritatile s-au temut de ostilitatile contribuabililor.

Problemele specifice in sectorul bancar provin din:

• Informatia asimetrica detinuta de jucatorii mai mici sau mai mari

• Problemele agentiei

• Pericolul (hazardul) moral.

Informatia asimetrica conduce la zvonuri, iar rezultatul acestor zvonuri se concretizeaza prin sumele retrase de bani si prin vanzarea stocurilor.

Gradul de informatii de care poate dispune o persoana se poate ordona crescator astfel:

• Deponentii mici

• Regulatori

• Actionari

• Auditori

• Manageri

Din cauza acestor informatii asimetrice apare fenomenul numit „contagiune” sau „contagiere”. Contagierea apare atunci cand deponentii si investitorii nu au informatii prin care sa diferentieze bancile cu probleme de cele sanatoase si astfel se grabesc sa isi retraga banii.

Totodata probleme pot aparea si din lipsa competivitatii, astfel: deponentii sunt priviti cu mai putin interes si primesc dobanzi mai mici, iar cei care se imprumuta sunt nevoiti sa plateasca o rata a dobanzii mult peste costurile normale.

In concluzie, sistemul bancar trebuie sa fie mai atent reglementat decat celelalte piete din economie din cauza esecului pietei ca o consecinta a informatiilor asimetrice si a externalitatilor negative. Reglementarea specifica poate imbraca un numar variat de forme, printre care: depozitele asigurate, cerintele de capital, licentierea si examinarea regulata a bancilor, interventia autoritatilor intr-o faza de inceput a unei probleme bancare si un plan de salvare propriu.

Preview document

Falimente Bancare - Pagina 1
Falimente Bancare - Pagina 2
Falimente Bancare - Pagina 3
Falimente Bancare - Pagina 4
Falimente Bancare - Pagina 5
Falimente Bancare - Pagina 6
Falimente Bancare - Pagina 7
Falimente Bancare - Pagina 8
Falimente Bancare - Pagina 9
Falimente Bancare - Pagina 10
Falimente Bancare - Pagina 11
Falimente Bancare - Pagina 12
Falimente Bancare - Pagina 13
Falimente Bancare - Pagina 14
Falimente Bancare - Pagina 15
Falimente Bancare - Pagina 16
Falimente Bancare - Pagina 17
Falimente Bancare - Pagina 18
Falimente Bancare - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Falimente Bancare.doc

Alții au mai descărcat și

Falimentul bancar - cauze și consecințe

Cap. I FALIMENTUL – Principii si scopuri Asa cum am anticipat deja, nu exista un cod universal al falimentului, o lege unica aplicabila la nivel...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Falimentul Bancar

Capitolul 1. Rolul băncilor centrale în prevenirea şi gestionarea crizelor bancare 1.1. Responsabilităţile băncilor centrale. Autorizarea şi...

Falimentul Bancar în România

1. Falimentul bancar –reglementari legislative în România Procedura falimentului se aplica acelei banci devenite insolvabila, atunci când aceasta...

Falimentul Bancar

1. Falimentul în activitatea bancară Procedura falimentului se aplică acelei bănci devenite insolvabilă, atunci când aceasta nu a onorat integral...

Monografie Raiffeisen Bank

Cap. 1 Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoţie 1.1 Grupul bancar Raiffeisen Austria Una dintre cele mai bune grupuri bancare din Europa...

Sistemul bancar român

CAPITOLUL I REFORMAREA SISTEMULUI BANCAR DIN ROMANIA 1.1. Scurt istoric al activitatii bancare pe teritoriul tarii noastre din cele mai vechi...

Aspecte Privind Falimentul Bancar

1. Falimentul bancar-definitie Falimentul reprezinta imposibilitatea unui comerciant de a-si mai continua activitatea datorita ajungerii in stare...

Falimentele bancare - metode de soluționare

Introducere Falimentarea băncilor a fost întotdeauna un subiect important, discutat şi analizat de-a lungul deceniilor de cele mai înalte comitete...

Falimentul Băncii Barings

CAP.1 Falimentul în activitatea bancară 1.1.Definiție și carcateristici generale Termenul de “faliment bancar” poate avea semnificații diferite,...

Ai nevoie de altceva?