Finanțarea și cheltuielile sectorului public

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 9733
Mărime: 105.11KB (arhivat)
Publicat de: Denisa Moldoveanu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: MARIA BODNAR
PROIECTUL CUPRINDE O ANALIZA COMPARATIVA A SISTEMELOR DE FINANTARE PUBLICA DIN ROMANIA SI MAREA BRITANIE.PROIECTUL A FOST PREZENTAT IN CADRUL SESIUNII DE COMUNICARI LA FINANTE PUBLICE.

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. CUVÂNT ÎNAINTE
  3. PAG. 3
  4. CAPITOLUL I
  5. CHELTUIELILE SECTORULUI PUBLIC
  6. PAG. 4  11
  7. CAPITOLUL II
  8. FINANTAREA SECTORULUI PUBLIC
  9. PAG. 11  17
  10. CAPITOLUL III
  11. MECANISMUL BUGETULUI
  12. PAG. 18  21
  13. CAPITOLUL IV
  14. FINANTELE PUBLICE: TENDINTE SI OBIECTIVE DE VIITOR
  15. PAG. 21  26

Extras din proiect

CUVÂNT ÎNAINTE

Finantele publice sunt reprezentate de fondurile care se constituie prin plati obligatorii si se consuma efectiv în intervalul de timp considerat. O caracteristica esentiala a acestora este aceea ca implica un transfer de valoare fara echivalent.

În conceptie moderna, finantele publice prezinta stiinta ce studiaza actiunile statului utilizând tehnici financiare precum: impozitele, taxele, împrumuturile, procedeele monetare etc, în scopul satisfacerii si altor obiective dincolo de câmpul financiar propriu-zis.

Pe parcursul secolelor, stiinta finantelor publice a evoluat. Aceasta dezvoltare este atât una generala, cât mai ales una regionala, si apoi una statala. În consecinta, daca analizam sistemul finantelor publice din doua tari diferite, vom descoperi elemente comune, datorate progresului general, precum si elemente diferite, cauzate mai mult sau mai putin de circumstantele regionale sau locale.

Referatul prezent îsi propune urmarirea rezultatelor acestor diferente în progresul finantelor publice prin intermediul analizarii acestui domeniu în doua tari cu specific economic contrastant  România si Regatul Unit al Marii Britanii.

În paralela se situeaza România  aflata în dezvoltare, cu planuri ambitioase de aliniere la standardele europene, si Marea Britanie  un trecut financiar victorios, disciplina si situatie economica de invidiat.

CAPITOLUL I

CHELTUIELILE SECTORULUI PUBLIC

Mecanismul prin care nivelul necesar de cheltuieli publice se identifica si se reglementeaza este, în cazul celor doua tari luate în vizor, diferit. Pentru a evidentia aspectele specifice fiecarui stat, structura si modul de directionare a cheltuielilor publice vor fi analizate pentru fiecare stat aparte.

România

Cheltuielile sistemului bugetar, cumulate la nivel national, alcatuiesc cheltuielile bugetare totale care, dupa consolidare, prin eliminarea transferurilor dintre bugete, vor evidentia dimensiunile efortului financiar public pe anul respectiv, starea de echilibru sau dezechilibru, dupa caz.

Cheltuielile bugetare sunt aprobate prin lege pe o perioada de un an, care corespunde exercitiului bugetar.

Cheltuielile de capital se cuprind la fiecare capitol bugetar, în conformitate cu creditele de angajament si duratele de realizare a investitiilor.

Ministerul Finantelor Publice va înainta Guvernului obiectivele politicii fiscale si bugetare pentru anul bugetar pentru care se elaboreaza proiectul de buget si urmatorii 3 ani, împreuna cu limitele de cheltuieli stabilite pe ordonatorii principali de credite, urmând ca acesta sa le aprobe si sa informeze comisiile pentru buget, finante si banci ale Parlamentului asupra principalelor orientari ale politicii sale macroeconomice si ale finantelor publice.

Ordonatorii principali de credite au obligatia sa depuna la Ministerul Finantelor Publice propunerile pentru proiectul de buget si anexele la acesta, pentru anul bugetar urmator, cu încadrarea în limitele de cheltuieli, si estimarile pentru urmatorii 3 ani, comunicate potrivit art. 33, însotite de documentatii si fundamentari detaliate.

Alocatiile pentru cheltuielile de personal, aprobate pe ordonatori principali de credite si, în cadrul acestora, pe capitole, nu pot fi majorate si nu pot fi virate si utilizate la alte articole de cheltuieli.

Cheltuielile aprobate prin bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele creditelor externe contractate sau garantate de stat, bugetele fondurilor externe nerambursabile si bugetele institutiilor publice autonome se repartizeaza pe trimestre, în functie de termenele legale de încasare a veniturilor, de termenele si posibilitatile de asigurare a surselor de finantare a deficitului bugetar si de perioada în care este necesara efectuarea cheltuielilor.

În procesul executiei bugetare cheltuielile bugetare parcurg urmatoarele faze: angajament, lichidare, ordonantare, plata.

Operatiunile specifice angajarii, lichidarii si ordonantarii cheltuielilor sunt în competenta ordonatorilor de credite si se efectueaza pe baza avizelor compartimentelor de specialitate ale institutiei publice.

Plata cheltuielilor este asigurata de seful compartimentului financiar-contabil în limita fondurilor disponibile.

Guvernul poate stabili prin hotarâre, la propunerea ministrului finantelor publice, actiunile si categoriile de cheltuieli pentru care se pot efectua plati în avans de panâ la 30% din fondurile publice, criteriile, procedurile si limitele care se vor folosi în acest scop.

Bugetele de venituri si cheltuieli pentru activitatile finantate integral din venituri proprii se întocmesc o data cu bugetul institutiei publice de care apartin si se aproba o data cu bugetul acesteia.

Preview document

Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 1
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 2
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 3
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 4
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 5
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 6
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 7
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 8
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 9
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 10
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 11
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 12
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 13
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 14
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 15
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 16
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 17
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 18
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 19
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 20
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 21
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 22
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 23
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 24
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 25
Finanțarea și cheltuielile sectorului public - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Finantarea si Cheltuielile Sectorului Public.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Proiect practică - Primăria Sectorului 3

I- PREZENTAREA INSTITUTIEI PUBLICE IN CARE SE DESFASOARA PRACTICA 1.1 DENUMIREA INSTITUTIEI, PROFIL, OBIECT DE ACTIVITATE PROFESIONALA Stagiul de...

Particularități ale împrumuturilor de stat în economia de tranziție

Pe măsura amplificării şi diversificării sarcinilor şi atribuţiilor statelor contemporane s-a înregistrat în mod logic sporirea necesarului de...

Cheltuielile Publice cu Sănătatea

INTRODUCERE Materialul de faţă analizează serviciile de sănătate din România, subliniind semnificaţia pe care calitatea, echitatea şi...

Analiza Cheltuielilor de Mediu în România

INTRODUCERE Mult timp, calitatea mediului înconjurǎtor a fost perceputǎ ca o grijǎ nefondatǎ dar acum, aceasta constituie una din cele mai...

Analiza cheltuielilor bugetului de stat

INTRODUCERE Dezbaterile economice cu privire la mărimea şi rolul cuvenit statului este universală, de la Adam Smith încoace. Cu toate acestea,...

Evoluția cheltuielilor publice în România

Cheltuielile publice concretizeaza cea de-a doua faza a functiei de repartitie a finantelor publice si anume aceea a repartizarii resurselor...

Contabilitatea Publică

CAPITOLUL 1.NOŢIUNI GENERALE PRIVIND CONTABILITATEA PUBLICĂ 1.1. Scurt istoric privind contabilitatea publică În cursul său „Elemente şi...

Liberalism

DE LA UTOPIA BUNASTARII SOCIALE LA LIBERALISM „Ea (puterea Statului) lucreaza cu toata bunavointa pentru fericirea lor (a cetatenilor sai); însa...

Ai nevoie de altceva?