Biblioteca

Inflatia si Politici Antiinflationiste

Valoare:

5 puncte *

Marime:

571,58 Kb

Pagini:

40

(toate fisierele)
Nota:
9Inflatia si Politici Antiinflationiste, 9 out of 10 based on 1 rating
Contine fisiere:

doc, ppt


Domenii:

Finante, Banci, Economie


* de la numai 2.07 Lei, cumparand puncte sau poti obtine puncte daca postezi documente (vezi detalii)
Orice document downloadat sau uploadat este adaugat in Biblioteca Mea
Vezi informatii descarcari anterioare

Din cuprins:
Introducere 3
Delimitare istorică 4
Caracteristicile inflaţiei 5
Cauzele inflaţiei 6
Măsurarea inflaţiei 11
Formele inflaţiei 14
Efectele inflaţiei 15
Politici antiinflaţioniste 17
Tintele de inflatie ale BNR-ului 21
Concluzii 24
Bibliografie 25

Extras din document:

Introducere
Fenomenul inflaţionist îşi are o istorie a sa. Termenul de inflaţie a început să fie folosit pentru prima dată în perioada războiului civil din SUA, atunci când bani de hârtie au început să se devalorizeze rapid. Mai târziu, spre sfârşitul secolului XIX, scăderea puternică a preţurilor i-a afectat profund pe fermierii americani, care au devenit incapabili să îşi mai plătească datoriile. Putem spune astfel că începuturile acestui fenomen ţin de apariţia capitalismului, după cum conştientizarea lui şi încercările de analiză şi explicare debutează în lucrările primilor teoreticieni ai economiei moderne.
Studiul ştiinţific asupra fenomenului inflaţionist a fost realizat mult după ce procesul deprecierii banilor şi al creşterii preţurilor s-a instalat în societate. De la începutul manifestării sale şi până în zilele noastre, fenomenul numit inflaţie s-a definit sub raportul conţinutului şi formei de manifestare, prin această trăsătură esenţială – de creştere generalizată a preţurilor. Dacă şomajul apare când există o cerere excesivă de bani, inflaţia este indusă, dimpotrivă, de un exces al ofertei de monedă.
Delimitare istorică
De-a lungul timpului, inflaţia s-a manifestat diferit, în funcţie de formele istorice pe care le-au îmbrăcat bani: monede din metale preţioase, bani din hârtie convertibili în aur, bani din hârtie neconvertibili în aur.
Iniţial s-a manifestat sub forma dezvoltării mascate a monedelor din metale preţioase, acest proces fiind cunoscut în prezent sub denumirea de inflaţie monetaro-bănească
Elementele definitorii ale acestei inflaţii sunt: separarea conţinutului nominal al monedelor metalice (mai mare ) de conţinutul lor real (mai mic); transformarea existenţei – aur a monedei în aparenţa –aur; aglomerarea circulaţiei cu monede ieftine fără valoare deplină; scăderea puterei de cumpărare a monedelor falsificate.
Inflaţia banilor de hârtie convertibili în aur a fost cea de de-a 2-a formă de inflaţie. În perioada formării economiei de piaţă în Europa, tinerele state au fost preocupate de lichidarea haosului monetar specific epocii feudale târzii, haos ce a atins cote înalte. S-a acţionat pentru sisteme băneşti stabile şi o circulaţie monetară sănătoasă (normală) acestea bazându-se pe etalonul aur.
Când bani de hârtie înlocuiau realmente aurul monetar, mişcarea semnelor valorii oglindea legile circulaţiei banilor – aur cu valoare deplină. De altfel, acestea puteau fi convertiţi liber în aur. Corespunzător, cantitatea banilor de hârtie se limitau la aurul pe care aceşti bani îl reprezentau în circulaţie. În această situaţie, inflaţia nu putea să apară, ea nu avea baza de desfăşurare.
Dar, relativ repede, canalele circulaţiei băneşti au început să se aglomereze Într-o anumită perioadă, acestea s-au datorat insuficienţei cantităţii de mărfuri aflate în circulaţie. Dacă banii de hârtie întreceau propria lor măsură (dacă ei depăşeau cantitatea monedelor de aur cu aceeaşi denumire ce ar fi trebui să circule), aceştia se discreditau în faţa agenţilor economici Scăderea puterii de cumpărare a banilor aflaţi în circulaţie antrena creşterea preţurilor.
Inflaţia de acest gen apărea atunci când cantitatea banilor de hârtie aflată în circulaţie o depăşea sensibil pe cea care rezulta din raportul dintre masa de aur monetar şi etalonul aur (o cantitate de aur ce era aşezată la baza unei unităţi băneşti)


  Comentarii:

  UNIVERSITATEA “ŞTEFAN CEL MARE”, SUCEAVA
  FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ
  SPECIALIZAREA „FINAŢE ŞI BĂNCI”  Documente similare:
  Preview document similar
  Inflatie Versus Somaj - Care Este Raul cel mai Mare
  Proiectul contine 37 pagini in format doc cu o marime totala de 65.17 KB.
  Preview document similar
  Inflatia si Deflatia – Forme ale Dezechilibrului Monetar
  Referatul contine 43 pagini in format doc cu o marime totala de 293.81 KB.
  Preview document similar
  Inflatia si Deflatia
  Referatul contine 31 pagini in format doc cu o marime totala de 40.84 KB.
  Preview document similar
  Politica Monetara si Instrumente de Politica Moneetara a BNR
  Proiectul contine 129 pagini in format doc cu o marime totala de 372.47 KB.
  Preview document similar
  Analiza Macroeconomica a Inflatiei
  Proiectul contine 26 pagini in format doc cu o marime totala de 100.29 KB.
  Preview document similar
  Politici Monetare Antiinflationiste
  Proiectul contine 49 pagini in format doc cu o marime totala de 143.18 KB.
  Carti recomandate:
  Scrisa de Milton Friedman
  In aceasta carte clasica despre economie, libertate si relatiile dintre cele doua, Milton si Rose Friedman explica modul in care explozia legilor si a reglementarilor a erodat libertatea fiecaruia dintre noi si ne-a afectat prosperitatea. Pornind de la exemplul Statelor Unite, autorii propun spre analiza capitalismul competitiv ca sistem al ... citeste tot
  Scrisa de Viorel Cernica
  Din cuprins: Schita unei probleme judicative fundamentale: logicul ca sinteza intre ontic si lingvistic; Sensul originar judicativ al speciilor cunoasterii si aporia judecatii; Timpul si neconditionatul; sensul judicativ-constitutiv al dialecticii transcendentale (kantiene); Posibilitatea unei reductii judicative a dictaturii judicativului la t ... citeste tot
  Scrisa de Gheorghe Savoiu
  CAPITOLUL 1 STATISTICA - INSTRUMENT DE FUNDAMENTARE A DECIZIEI APLICATE IN CONTABILITATE / 9 1.1 Definirea si acceptiunile statisticii contemporane / 10 1.2 Rolul si obiectul de studiu statisticii ca stiinta / 11 1.3 Trei stiinte gemene nascute o data cu primul recensamant / 18 1.4 Unele concepte sau notiuni specifice ale limbajului ... citeste tot
  Urmareste-ne pe Facebook: subtitrari pentru filme noi, evenimente interesante si bancuri hazlii. Like!