Biblioteca

Inflatia si Politici Antiinflationiste

Proiect / Finante, Banci, Economie
Informatii Proiect:
Numar de pagini: 40 (toate fisierele)
Marime arhiva: 571.58Kb
Contine fisiere: doc, ppt
Numar de fisiere: 2
Tip document: Proiect
Domenii: Finante, Banci, Economie
Nota pe site: 9 Inflatia si Politici Antiinflationiste, 9 out of 10 based on 1 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (2)

 • Inflatia si Politici Antiinflationiste
  • inflatia si politici antiinflationiste.doc
  • inflatia si politici antiinflationiste.ppt

Din cuprins:
Introducere 3
Delimitare istorică 4
Caracteristicile inflaţiei 5
Cauzele inflaţiei 6
Măsurarea inflaţiei 11
Formele inflaţiei 14
Efectele inflaţiei 15
Politici antiinflaţioniste 17
Tintele de inflatie ale BNR-ului 21
Concluzii 24
Bibliografie 25

Extras din document:

Introducere
Fenomenul inflaţionist îşi are o istorie a sa. Termenul de inflaţie a început să fie folosit pentru prima dată în perioada războiului civil din SUA, atunci când bani de hârtie au început să se devalorizeze rapid. Mai târziu, spre sfârşitul secolului XIX, scăderea puternică a preţurilor i-a afectat profund pe fermierii americani, care au devenit incapabili să îşi mai plătească datoriile. Putem spune astfel că începuturile acestui fenomen ţin de apariţia capitalismului, după cum conştientizarea lui şi încercările de analiză şi explicare debutează în lucrările primilor teoreticieni ai economiei moderne.
Studiul ştiinţific asupra fenomenului inflaţionist a fost realizat mult după ce procesul deprecierii banilor şi al creşterii preţurilor s-a instalat în societate. De la începutul manifestării sale şi până în zilele noastre, fenomenul numit inflaţie s-a definit sub raportul conţinutului şi formei de manifestare, prin această trăsătură esenţială – de creştere generalizată a preţurilor. Dacă şomajul apare când există o cerere excesivă de bani, inflaţia este indusă, dimpotrivă, de un exces al ofertei de monedă.
Delimitare istorică
De-a lungul timpului, inflaţia s-a manifestat diferit, în funcţie de formele istorice pe care le-au îmbrăcat bani: monede din metale preţioase, bani din hârtie convertibili în aur, bani din hârtie neconvertibili în aur.
Iniţial s-a manifestat sub forma dezvoltării mascate a monedelor din metale preţioase, acest proces fiind cunoscut în prezent sub denumirea de inflaţie monetaro-bănească
Elementele definitorii ale acestei inflaţii sunt: separarea conţinutului nominal al monedelor metalice (mai mare ) de conţinutul lor real (mai mic); transformarea existenţei – aur a monedei în aparenţa –aur; aglomerarea circulaţiei cu monede ieftine fără valoare deplină; scăderea puterei de cumpărare a monedelor falsificate.
Inflaţia banilor de hârtie convertibili în aur a fost cea de de-a 2-a formă de inflaţie. În perioada formării economiei de piaţă în Europa, tinerele state au fost preocupate de lichidarea haosului monetar specific epocii feudale târzii, haos ce a atins cote înalte. S-a acţionat pentru sisteme băneşti stabile şi o circulaţie monetară sănătoasă (normală) acestea bazându-se pe etalonul aur.
Când bani de hârtie înlocuiau realmente aurul monetar, mişcarea semnelor valorii oglindea legile circulaţiei banilor – aur cu valoare deplină. De altfel, acestea puteau fi convertiţi liber în aur. Corespunzător, cantitatea banilor de hârtie se limitau la aurul pe care aceşti bani îl reprezentau în circulaţie. În această situaţie, inflaţia nu putea să apară, ea nu avea baza de desfăşurare.
Dar, relativ repede, canalele circulaţiei băneşti au început să se aglomereze Într-o anumită perioadă, acestea s-au datorat insuficienţei cantităţii de mărfuri aflate în circulaţie. Dacă banii de hârtie întreceau propria lor măsură (dacă ei depăşeau cantitatea monedelor de aur cu aceeaşi denumire ce ar fi trebui să circule), aceştia se discreditau în faţa agenţilor economici Scăderea puterii de cumpărare a banilor aflaţi în circulaţie antrena creşterea preţurilor.
Inflaţia de acest gen apărea atunci când cantitatea banilor de hârtie aflată în circulaţie o depăşea sensibil pe cea care rezulta din raportul dintre masa de aur monetar şi etalonul aur (o cantitate de aur ce era aşezată la baza unei unităţi băneşti)


Previzualizare pagini: (40)

  Comentarii:

  UNIVERSITATEA “ŞTEFAN CEL MARE”, SUCEAVA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ SPECIALIZAREA „FINAŢE ŞI BĂNCI”


  Documente similare:
  Preview document similar
  Inflatie Versus Somaj - Care Este Raul cel mai Mare
  Proiectul contine 37 pagini in format doc cu o marime totala de 65.17 KB.
  Preview document similar
  Inflatia si Deflatia – Forme ale Dezechilibrului...
  Referatul contine 43 pagini in format doc cu o marime totala de 293.81 KB.
  Preview document similar
  Inflatia, Efecte Reale Efecte Anticipate - Politici...
  Licenta contine 51 pagini in format doc cu o marime totala de 387.14 KB.
  Preview document similar
  Analiza Macroeconomica a Inflatiei
  Proiectul contine 26 pagini in format doc cu o marime totala de 100.29 KB.
  Preview document similar
  Masurile Antiinflationiste Aplicate de BNR
  Referatul contine 11 pagini in format doc cu o marime totala de 20.18 KB.
  Preview document similar
  Inflatia si Politici Antiinflationiste
  Referatul contine 53 pagini in format doc, ppt cu o marime totala de 1.11 MB.
  Carti recomandate:
  Viorel Cernica
  Din cuprins: Schita unei probleme judicative fundamentale: logicul ca sinteza intre ontic si lingvistic; Sensul originar judicativ al speciilor cunoasterii si aporia judecatii; Timpul si neconditionatul; sensul judicativ-constitutiv al dialecticii transcendentale (kantiene); Posibilitatea unei reductii judicative a dictaturii judicativului... citeste tot
  Hyman P. Minsky
  In opera sa capitala, Minsky isi prezinta propria teorie financiara a investitiilor, una deschizatoare de drumuri, care azi ne uimeste prin relevanta ei. Renumitul economist ne explica de ce economia globala a trecut prin perioade de inflatie incapacitanta, de somaj in crestere si de diminuare accentuata a activitatii - si de ce economia... citeste tot
  Ruxandra Cesereanu, Marius Conkan
  Tinutul Celalalt e o poveste despre un baietel si o fetita bolnavi de sindromul Down, care traiesc intr-un orfelinat si construiesc la nesfarsit lumi compensatorii, din care nu se mai poate iesi decat intr-un alt tinut. Nu este vorba, insa, despre un tinut mental, ci despre unul al inimii in inflatie, in care inclusiv creierul devine inima.... citeste tot