Lucrări practice la plasamente pe piața de capital

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 8642
Mărime: 105.98KB (arhivat)
Publicat de: Aurora Lazăr
Puncte necesare: 6
Univ. Alexandru Ioan Cuza Iaşi Şcoala Academica Postuniversitară FIBAS

Cuprins

  1. Capitolul I
  2. Criza financiară actuală 3
  3. Capitolul II
  4. Instrumente financiare - obiecte ale pieţei de capital 7
  5. Capitolul III
  6. Citirea şi interpretarea indicatorilor din raportul de tranzacţionare pentru clasa de acţiuni BRD în data de 22.09.2008 10
  7. Capitolul IV
  8. Formarea preţului de deschidere, identificarea preţurilor de cotaţie şi executarea ordinelor la aceste preţuri 15
  9. Capitolul V
  10. Cumpărarea în marjă pentru clasa de acţiuni BRD pentru şedinţa de bursă din data de 22.09.2008 21
  11. Capitolul VI
  12. Cumpărarea şi vânzarea unui call pentru clasa de acţiuni BRD pentru şedinţa de bursă din data de 22.09.2008 24
  13. Capitolul VII
  14. Cumpărarea şi vânzarea unui put pentru clasa de acţiuni BRD pentru şedinţa de bursă din data de 22.09.2008 26
  15. Bibliografie 28

Extras din proiect

Capitolul I

Criza financiară actuală

Despre iminenţa crizei globale au avertizat mai mulţi economişti reputaţi sau oameni de afaceri proeminenţi. Încă de prin 1995-1996, George Soros vorbeşte despre „excesele“ capitalismului. Speculator de talent, cel care a îngenuncheat lira sterlină în 1992 afirmă insistent că pieţele financiare au nevoie de reguli. Warren Buffett, cel mai bogat pământean în acest an, vorbeşte foarte clar, în interviurile acordate postului de televiziune CNN şi ziarului „New York Times“, despre instrumentele financiare derivate ca despre adevărate arme de distrugere în masă, tot el recunoaste că există lupta de clasă, clasa deţinătorilor de mari capitaluri fiind pe punctul de a câstiga războiul. Această convingere, atât de răspicat expusă de către capitalistul cu cel mai mare succes, a fost impulsul pentru susţinerea unui sistem de impozitare progresivă mai accentuată. Şi laureatul Nobel pentru economie J. Stiglitz demonstrează de ani întregi că economia se află pe un drum accidentat.

De aproape patru decenii, noua religie în economie ne îndeamnă să credem că pieţele dereglementate, capitalurile hai-hui, impozitele mici şi încurajarea pe toate căile a acumulării de capital vor conduce neapărat nu doar la creştere economică continuă, ci şi la bunăstarea tuturor. Dar politica salarială prudentă a determinat reducerea constantă a ponderii remunerării muncii în favoarea recompensării capitalului. Pentru ca acţionarii companiilor să primească din ce în ce mai mult din valoarea adăugată creată s-au introdus noi forme de cointeresare a managerilor în distribuirea dividendelor din ce în ce mai grase. Toate au fost prezentate drept căi prin care competiţia între firme este câstigată de cel mai bun management. Aceasta este calea de aur către menţinerea unei creşteri neinflaţioniste - ni s-a spus. Moderarea salarială a asigurat scăderea inflaţiei. Dar interesul personal al managerilor în asigurarea unor dividende mari pentru acţionarii companiilor a determinat atât dezvoltarea preponderent pe credit a firmelor, cât si niveluri salariale modeste pentru angajaţi. În consecinţă, mare parte din bunăstarea claselor mijlocii şi a claselor populare s-a menţinut prin credit. S-a ajuns însă la capătul acestui drum. Când solvabilitatea consumatorilor obisnuiţi s-a gripat, tot sistemul economic şi financiar a început să facă febră.

Poate că acest model de crestere economică nu este inflaţionist, dar, cu siguranţă, nu este nici sustenabil. În acest moment, trebuie să ne decidem: redefinim echilibrul între plata muncii şi plata capitalului pentru a asigura funcţionarea motoarelor economice sau ne împovărăm copiii cu rambursarea miliardelor cu care unii ne tot presează să majorăm datoria publică pentru a reporni economia pe acelasi drum de până acum?

Facem donaţii de două parale şi reducem bugetele publice pentru cei aflaţi în nevoie, dar nu punem stavilă lăcomiei care a urcat până la cer speculaţia multiplicatoare a marilor profituri. Vom şti dacă în programul anti-criză este vorba de investiţii pentru bunuri sociale sau doar de îndatorarea noastră în contul profitului lor.

În realitate, avem de-a face cu o criză cronicizată de supraconsum pe piaţa internă, amplificată de salariile crescute peste productivitate, pensiile majorate fără suport şi generozitatea exagerată în sectorul bugetar.

Asta, în contextul scăderii exporturilor, cu o cerere scăzută pe piaţa europeană, care are şi va avea ca efect scăderea gradului de utilizare a capacităţilor de producţie, propagarea rapidă a şomajului tehnic sau a disponibilizărilor şi, implicit, ajustarea veniturilor disponibile pentru consum.

Suplimentar, criza a mai intervenit în ajustarea cererii prin posibilităţile reduse de susţinere a nivelului de trai cu ajutorul românilor care lucrează în străinătate (cu afectarea probabilă a deficitului de cont curent, oricum mult peste cota de alarmă dacă îl raportăm la PIB). Aceştia trimiteau bani cu precădere din ţări aflate în recesiune marcată după jumătatea acestui an, precum Spania şi Italia.

2008 a fost un an greu pentru investitorii la bursă, scăderea indicelui BET în 2008, de 71% şi cea a indicelui BET-FI, de 84%, sunt nu numai cele mai mari variaţii negative din istoria celor doi indici, dar şi scăderi de neimaginat cu mai puţin de un an în urmă.

Cei mai mulţi investitori au avut pierderi în 2008: majoritatea au pierdut sume de bani pe masura ce portofoliile au scăzut în valoare (mai mult pentru cei care nu au înţeles

desfăşurarea şi amploarea crizei, mai puţin pentru cei care au analizat în mod obiectiv

situaţia).

Greşeala cea mai mare pe care o fac investitorii la bursă este că se blochează într-o anumită strategie, modalitate de gandire sau tehnica de analiza şi pierd din vedere contextul general.

Casele de avocatură, considerate printre cei mai fini senzori cu care se pot măsura performanţele mediului de afaceri, susţin că efectele crizei internaţionale, devastatoare pe pieţele externe, se fac simţite în România doar prin atitudinea mai prudentă a investitorilor, nicidecum prin stagnări sau suspendări de proiecte. Piaţa resimte o încetinire a tranzacţiilor imobiliare, a emisiunilor de acţiuni şi a finanţărilor de proiecte, dar în domeniile „Fuziuni şi achiziţii“, „Corporate“, „Litigii“ şi „Energie“ activitatea nu pare deloc afectată.

Chiar dacă în ultimele patru luni n-au putut fi raportate prea multe tranzacţii noi, faţă de cele prezentate de SFin la sfârsitul primului semestru din 2008, avocaţii sunt optimisti. Explicaţia este simplă: economia a fost nesemnificativ afectată de criza externă, singurele efecte vizibile fiind doar amânarea unor proiecte ca urmare a „scumpirii banilor“ pentru investiţii şi a prudenţei investitorilor.

Evident, cele mai încercate domenii au fost imobiliarele şi finanţările, băncile şi investitorii devin mai selectivi, se re-echilibrează poziţia de negociere între dezvoltator şi finanţator/investitor, tranzacţiile durează mai mult şi sunt mai scumpe. În general se remarcă o prudenţă mai mare a celor care contribuie cu partea financiară.

Preview document

Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 1
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 2
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 3
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 4
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 5
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 6
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 7
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 8
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 9
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 10
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 11
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 12
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 13
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 14
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 15
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 16
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 17
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 18
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 19
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 20
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 21
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 22
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 23
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 24
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 25
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 26
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 27
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 28
Lucrări practice la plasamente pe piața de capital - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Lucrari Practice la Plasamente pe Piata de Capital.doc

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea Cheltuielilor Bancare la Banca Comercială Română

CAP. I CONSTITUIREA ŞI FUNCŢIONAREA BĂNCILOR ROMÂNEŞTI ŞI A SUCURSALELOR BĂNCILOR STRĂINE ÎN ROMÂNIA 1.1 NOŢIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND SISTEMUL...

Studiu monografic Raiffeisen Bank, Agenția Mircea cel Bătrân, Iași

Capitolul 1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 1.1.Momentul istoric al înfiinţării 1.1.1. Momentul istoric al înfiinţării...

Activitatea de creditare - posibilități de perfecționare la MISR Romanian Bank

INTRODUCERE Creditul este operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse, in schimbul unei promisiuni de rambursare viitoare, in mod...

Modalitați de Finanțare a Investițiilor

Capitolul I I.1. Activitatea investiţională şi trăsăturile ei în economia de piaţă Intr-o accepţiune foarte simplificată, dar esenţială, a...

Studiul cursului acțiunilor SC Oltchim SA

CAPITOLUL I PREZENTAREA SOCIETĂŢII COMERCIALE OLTCHIM S.A. RM. VÂLCEA OLTCHIM este una dintre cele mai mari companii de produse chimice din...

Monografie Raiffeisen Bank

Cap.I Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 1.1 Istoric Grupul Raiffeisen este cel mai mare grup bancar privat din Austria, fiind...

Plasamente pe piața de capital SIF Moldova

Capitolul 1: Cauzele crizei financiare actuale La începutul anului 2007, piaţa imobiliară americană dădea primele semne de slăbiciune. După un...

Influența fiscalității în învestii

CAPITOLUL I COMPORTAMENTUL INVESTIŢIONAL LA AGENŢII ECONOMICI ÎN ROMÂNIA 1.1. Caracteristicile activităţii de investiţii in România Investiţiile...

Ai nevoie de altceva?