Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 10388
Mărime: 1.22MB (arhivat)
Publicat de: Valer Iacob
Puncte necesare: 9
Universitatea “Stefan cel Mare”, Suceava, Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica, Specializarea :Finante Banci

Cuprins

  1. 1. Noţiuni conceptuale privind riscul
  2. 2. Momente reprezentative în evoluţia legăturii dintre teoria financiară şi risc
  3. 3. Activitatea financiară şi riscul în cadrul unei organizaţii
  4. 4. Tipologia riscurilor proprii afacerilor
  5. 5. Etica, responsabilitatea socială şi corupţia ca factori de risc.
  6. 6. RISCURILE BANCARE SI GESTIUNEA LOR
  7. 6.1 Definirea riscurilor bancare
  8. 6.2 Importanta gestionarii riscurilor bancare
  9. 7. Cinci riscuri ce ameninta economiile din estul Uniunii Europene
  10. 7.1. Riscurile economice persista
  11. 7.2.Reduceri bugetare masive
  12. 7.3.Temeri legate de statele baltice
  13. 7.4.Probleme politice, alegeri
  14. 7.5.Demografie
  15. 8. Riscurile anului 2010
  16. 9.Bibliografie

Extras din proiect

RISCURILE PE PIEŢELE FINANCIARE

Realitatea ne-a dovedit în repetate rânduri că orice activitate umană se desfăşoară în condiţii de risc, aceste riscuri fiind mai mult sau mai puţin grave, mai mult sau mai puţin cunoscute, mai uşor sau mai greu de evitat. Insuficienta cunoaştere a riscurilor, evaluarea lor greşită, lipsa unei protecţii adecvate împotriva acestuia va afecta în mod direct rezultatul final al activităţii.

În afaceri, majoritatea deciziilor se iau în condiţii de risc şi incertitudine. De la investiţia în acţiunile unei firme cotată la bursă până la decizia de lansare a unui nou produs sau construcţia unui amplu proiect de infrastructură este necesară cunoaşterea riscului.

În ultimul deceniu a apărut şi s-a dezvoltat un sistem de analiză, menit să ajute managerii în procesul de luare a deciziilor, care a dus la consolidarea unei industrii a riscului.

În plan academic fundamentele teoretice care stau la baza acestei evoluţii au determinat formarea unei ramuri interdisciplinare denumită managementul riscului. Evoluţia recentă se datorează liberalizării schimburilor care a favorizat apariţia „satului global” care facilitează accesul la noi pieţe care implică riscuri noi şi mai ales dezvoltării tehnologice care înlesneşte măsurarea riscului. Dacă globalizarea a însemnat creşterea complexităţii riscurilor, revoluţia tehnologică a permis gestionarea mai eficientă a acestora.

1. Noţiuni conceptuale privind riscul

Există mai mulţi termeni care descriu, dintr-o perspectivă sau alta, o sferă mai largă în jurul conceptului de risc, fără a fi neapărat valabil consensul asupra diferenţelor de semnificaţie dintre ei: incertitudine, nedeterminare, ambiguitate.

Certitudinea absolută poate fi definită ca situaţia decizională în care evoluţia viitoare a evenimentelor, consecinţele unei decizii pot fi prevăzute cu exactitate, neexistând erori sau evenimente neaşteptate. În acest context, rezultatele oricărei acţiuni / decizii ar fi cunoscute cu exactitate, înaintea producerii / adoptării lor. Practic mecanismul decizional ar deveni un automatism, orice decizie, indiferent de importanţă şi complexitate ar deveni o chestiune de rutină.

Incertitudinea absolută este opusul noţiunii de certitudine absolută şi reprezintă situaţia în care decidentul nu poate anticipa evoluţiile propriilor sale acţiuni viitoare şi nici ale altora.

Nedeterminarea oferă o imagine cu privire la limitele principale ale determinării unui fenomen, caracterul obiectiv impredictibil al acestuia.

Ambiguitatea se referă la incapacitatea subiectului de a determina cu claritate semnificaţia situaţiilor în care urmează să acţioneze.

Atât certitudinea, cât şi incertitudinea sunt concepte fără corespondent în viaţa reală cu care ne confruntăm cu grade diferite de incertitudine sau risc fără a avea posibilitatea de a cunoaşte toate variabilele utilizate în luarea deciziilor. Adoptarea unei decizii în condiţii de incertitudine este caracterizată prin următoarele elemente: Decidentul nu este conştient de existenţa unei probleme; Decidentul dispune de informaţii necorespunzătoare cantitativ, calitativ, care nu au relevanţă; Incapacitatea de identificare a unei probleme/conjuncturi nefavorabile (a cauzelor şi componentelor, a relaţiilor dintre acestea) şi de scalare a lor în funcţie de gravitatea şi gradul de interdependenţă dintre ele;

Printre factorii care influenţează nivelul de incertitudine asociat condiţiilor de adoptare a unei decizii pot fi enumeraţi: Informaţie inadecvată şi nedisponibilă; Nedefinirea clară a problemei; Incapacitatea / imposibilitatea de identificare a tuturor alternativelor;

Caracterul anticipativ al procesului decizional şi gradul redus de predictibilitate al anumitor factori care afectează consecinţele unei decizii; Caracterul unic al unor evenimente, factori, conjuncturi decizionale; Calităţile personale ale decidentului.

În ce priveşte definiţia conceptului de risc sunt cunoscute un număr mare de abordări care folosesc diferite cuvinte cheie, aşa cum rezultă din exemplele prezentate mai jos: Finanţe – Ghid propus de – The Economist Books defineşte riscul drept pericolul de a înregistra o pierdere.

Pentru riscurile asumate, investitorii obţin un câştig. În general, cu cât riscul este mai mare, cu atât mai substanţiale vor fi câştigurile. Despre cei care se menţin pe linia de siguranţa (cumpărând numai obligaţiuni guvernamentale spre exemplu) se spune că au aversiune faţă de risc.

Paul Halpern, J. Fred Weston, Eugene F. Brigham definesc în lucrarea „Finanţe manageriale” riscul unui activ ca fiind variabilitatea probabila a rentabilităţii viitoare a activului.

Dicţionarul de economie autor Niţă Dobrotă, defineşte riscul ca fiind un eveniment sau proces nesigur si probabil, care poate cauza o paguba, o pierdere într-o activitate, operaţiune sau activitate economica.

Dicţionarul de Ergonomie avându-l drept autor pe Constantin Roşca, defineşte riscul ca fiind posibilitatea ca în derularea unei acţiuni sau activităţi să apară împrejurări mai puţin cunoscute sau necunoscute, având efecte nefavorabile asupra rezultatelor posibile (favorabile sau nefavorabile) şi cele preconizate într-o acţiune viitoare supusă influenţei unor factori întâmplători .

Dicţionarul explicativ al limbii române universal enciclopedic defineşte riscul ca fiind posibilitatea de a ajunge într-o primejdie, de a avea de înfruntat un necaz sau de a suporta o pagubă; pericol posibil.

The investopedia dictionary defineşte riscul ca fiind posibilitatea ca investiţia actuală să nu realizeze rentabilitatea aşteptată. O. Renn în lucrarea sa „There decades of risk research. Accomplishments and new challanges” identifică 4 tipuri generale ale riscului:

1. Pericol iminent (Sabia lui Damocles) – riscul este considerat o ameninţare care poate lovi în orice moment. Exista un sentiment de nesiguranţă în rândul subiecţilor umani.

2. Cutia Pandorei – riscul este o ameninţare invizibilă la sănătatea şi bunăstarea oamenilor. Este un rău permanent.

3. Balanţa Atenei – riscul este perceput ca posibilitatea unei pierderi financiare ca urmare a deciziilor luate.

Preview document

Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 1
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 2
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 3
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 4
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 5
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 6
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 7
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 8
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 9
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 10
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 11
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 12
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 13
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 14
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 15
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 16
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 17
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 18
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 19
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 20
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 21
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 22
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 23
Piețe de capital - riscurile pe piețele financiare - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Piete de Capital - Riscurile pe Pietele Financiare.doc
  • Piete de Capital - Riscurile pe Pietele Financiare.ppt

Alții au mai descărcat și

Incertitudine și risc în investiții

1.Semnificaţia noţiunilor de risc şi incertitudine Decizia de investiţie trebuie să ia în considerare incertitudinea şi riscul implicate de...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Monedă și creditul. Creația monetară a băncilor

1.1 Concept Banii reprezintă bunuri ca oricare altele, indiferent că se prezintă sub forma variată de la început, sau sub forma lor proprie. Cu...

Crize financiare

Cuvânt de început, Deşi crizele pot fi asociate cu liberalizarea financiară, dovezile empirice sugerează faptul că ele sunt un fenomen complex,...

Banca Românească

Banca Romaneasca • Prezentare generala: Banca Romaneasca are o experienta de 16 ani, ea ofera clientilor sai o gama larga de produse si service...

Aspectul Stabilizării și Sporirii Siguranței Funcționării Sistemului Bancar al Republicii Moldova în Contextul Integrării în Uniunea Europeană

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare. Stabilitatea şi siguranţa sistemului bancar reprezintă o importanţă majoră pentru protejarea...

Monedă și credit

3.4 Instrumentele politicii monetare Obiectivele politicii monetare se suprapun în mare parte cu cele ale politicii fiscale în masura în care...

Inovația financiară și managementul riscului

Capitolul 1. Inovaţia financiarǎ şi dezvoltarea pieţelor de capital 1.1 Inovaţia financiară – definiţie, forme, cauze Începând cu anii ’60 ai...

Inovația Financiară și Managementul Riscului

1. NOȚIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND INOVAȚIA FINANCIARĂ ȘI MANAGEMENTUL RISCULUI “Atunci când timpul şi mijloacele pentru atingerea scopurilor sunt...

Globalizarea în Confruntările de Idei Contemporane

INTRODUCERE Având origini în scrierile franceze şi americane ale anilor ’60, conceptului de globalizare îi lipseşte o definiţie exactă....

Ai nevoie de altceva?