Biblioteca

Sistemul Fiscal in Romania

Proiect / Finante
Informatii Proiect:
Numar de pagini: 76
Marime arhiva: 72.50Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Proiect
Domeniu: Finante
Nota pe site: 7 Sistemul Fiscal in Romania, 7 out of 10 based on 2 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Sistemul Fiscal in Romania.doc

Extras din document:

Siatemul fiscal reprezinta modul de cercetare si actiune, procedeele si modalitatile de investigare in vederea prevenirii, constatarii si inlaturarii cazurilor de sustragere de la calculerea, evidenta si plata impozitelor si taxelor cuvenite statului.
Totalitatea impozitelor si taxelor provenite de la persoanele juridice si presoanele fizice care-I procura statului o parte covarsitoare din veniturile bugetare, formeaza sistemul fiscal.
Cu un sens oarecum simlar in practica fiscala se utilizeaza si notiunea de fiscalitate. Astfel, intr-un dictionar, fiscalitatea este definita ca fiind un: “ Sistem de constituire a veniturilor statului prin redistribuirea venitului national cu ajutorul impozitelor si taxelor, reglementate prin norme juridice” 1.
Sistemul fiscal cuprinde o diversitate de impozite, taxe si alte varsaminte obligatorii, care afecteaza veniturile tuturor persoanelor fizice sau juridice, mai ales prin intermediul preturilor.
Orice sistem fiscal prezinta urmatoarele doua caracteristici:
- Esclusivitatea aplicarii : care presupune faprul ca el se aplica intr-un teritoriu geografic determinat, fiind unicul colector al resurselor fiscale pentru un buget sau pentru un sistem bugetar ( buget central si bugete locale ).
- Autonomia tehnica : un sistem fiscal este autonom din punct de vedere tehnic daca este un sistem fiscal complet, ceea ce inseamna ca aceasta contine toate regulile de asezare, lichidare si incasare necesare pentru punerea sa in aplicare.
Aceasta autonomie are loc chiar daca continutul unui sistem fiscal dat a fost elaborat sub influenta directa sau indirecta a altui sistem fiscal sau daca el evolueaza in aceeasi directie cu aceasta din urma.
Daca un sistem fiscal prezentand cele doua caracteristici de mai sus, a fost elaborat de organele proprii ale teritoriului in care se aplica, se poate vorbi de o autonomie fiscala completa sau de suveranitate fiscala.
Statul suveran din punct de vedere fiscal si politic poate, deci, sa exercite o putere fiscala absoluta in cadrul teritoriului sau.
Sistemul fiscal consta intr-un ansamblu de masuri si actiuni intreprinse de stat printr-o politica fiscala adecvata in ceea ce priveste : rolul impozitelor si taxelor; tipuri de impozite si taxe, impunerea, perceperea si utilizarea impozitelor si taxelor 2.
Sistemul fiscal ca ansamblu de principii, reguli si mod de organizare, se materializeaza in legi sau acte normative cu putere de lege emise cu scopul de a colecta veniturile statului si a reglementa cheltuirea acestora. Totodata, acesta determina capacitatea statului de a finanta cheltuielile si de a-i proteja pe cei slabi. In Romania, sarcina crearii unui sistem si a unei strategii fiacale revine legislativului ( Parlamentului ) si executivului ( Guvernului ).
Politica fiscala a statului este un factor determinant, in sensul ca, atat executivul cat si legislativul trebuie sa stabileasca sistemul fiscal pe care il practica, cat si strategia de urmat in cadrul administratiei fiscale.
Sistemul fiscal in Romabnia trebuie sa indeplineasca doua conditii:
- sa aiba criterii precise;
- sa existe o manifestare de vointa din ambele parti, inclusiv vointa politica.
Sistemul fiscal trebuie sa fie :
- unitar ;
- simplu, sa predomine autoimpunerea;
- eficient;
- realizat cu costuri mici ( ex : impozitul pe salarii care este un impozit care se realizeaza prin stopaj la sursa si ale carui costuri de realizare sunt foarte mici );
- cu o strategie clare, corecta si eficienta;
- sa fie dirijat astfel incat sa urmareasca strangerea tuturor obligatiilor;
- sa fie computerizat;
- sa fie astfel orientat incat sa beneficieze de o structura organizatorica optima;
- sa dispune de personal fiscal cu o inalta pregatire de specialitate.


Previzualizare pagini: (76)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Fiscalitatea Persoanelor Fizice
  Proiectul contine 60 pagini in format doc cu o marime totala de 1.04 MB.
  Preview document similar
  Transpunerea in Romania a Normelor Europene in...
  Proiectul contine 30 pagini in format doc cu o marime totala de 60.6 KB.
  Preview document similar
  Studiul privind Armonizarea Sistemului Fiscal...
  Proiectul contine 71 pagini in format doc cu o marime totala de 125.7 KB.
  Preview document similar
  Studiu Privind Fiscalitatea la o Societate Comerciala
  Licenta contine 105 pagini in format doc cu o marime totala de 342.55 KB.
  Preview document similar
  Fiscalitate
  Cursul contine 83 pagini in format doc cu o marime totala de 267.65 KB.
  Preview document similar
  Sistemul Fiscal in Germania, Elvetia si Austria
  Proiectul contine 21 pagini in format ppt cu o marime totala de 6.91 MB.
  Carti recomandate:
  Codul fiscal si Normele metodologice. Actualizat 4 aprilie 2013 face parte din colectia Legislatie a editurii Hamangiu. Lucrarea de fata cuprinde textul Codului fiscal, cu ultimele modificari aduse prin O.G. nr. 8/ 2013 si, subsecvent, Normele metodologice de aplicare, cu modificarile si completarile aduse prin H.G. nr. 84/ 2013. De asemenea,... citeste tot
  Dumitru A. P. Florescu, Dan Bucur, Theodor Mrejeru, Marius Pantea, Andreea Martinescu, Vasile Manea
  ,,Combaterea fraudei si a evaziunii fiscale reprezinta un obiectiv al Strategiei Nationale de Aparare a Romaniei in contextul crizei globale pe care o traversam. Lumea intreaga asteapta cu infrigurare raspunsuri la setul de intrebari privitoare la solutiile ce ar putea salva economia Uniunii Europene aflata in cea mai profunda criza de dupa cel... citeste tot
  Ca si Codul fiscal, si Codul de procedura fiscala a suferit recent o serie de modificari importante, dintre care amintim: Modificarea termenului de declarare a creantelor fiscale -creantele pentru care scadenta si termenul de declarare se implinesc la 25 decembrie, devin scadente si trebuie declarate pana la data de 21 decembrie;... citeste tot