Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 6118
Mărime: 202.26KB (arhivat)
Publicat de: Tiberiu Cucu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: SAVA Anca
Universitatea ” Alexandru Ioan Cuza ” din Iași Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor Specialitatea – Administrație Publică

Cuprins

  1. Cuprins
  2. I. Cadrul conceptual și metodologic 3
  3. I.I. Conceptul de cheltuială publică 3
  4. I.II. Structura Cheltuielilor publice 4
  5. I.III. Indicatorii utilizați pentru analiza volumului, dinamicii, structurii cheltuielilor publice 5
  6. I.III.I Indicatorii privind nivelul cheltuielilor publice 5
  7. I.III.II Indictorii privind structura cheltuielilor publice 6
  8. I.III.III Indicatori privind dinamica cheltuielilor publice 6
  9. II. Analiza comparativă a mărimii și dinamicii a cheltuielilor publice în România și Suedia 8
  10. II.I. Nivelul total al cheltuielilor publice în PIB și Milioane Euro 8
  11. II.II. Ponderea în PIB a cheltuielilor publice 9
  12. II.III Coeficientul de Elasticitate a cheltuielilor publice în raport cu PIB 10
  13. III. Analiza comparativă a structurii cheltuielilor publice în România și Suedia 12
  14. III.I Analiza comparativă a structurii economice cheltuielilor publice în România și Suedia 12
  15. 1. Cheltuielile cu bunurile și serviciile 14
  16. 2. Cheltuielile publice cu asigurările și asistența socială 16
  17. 3. Cheltuieli cu salariile 18
  18. 4. Subvențiile 19
  19. 5. Cheltuieliile de capital 21
  20. 6. Cheltuieli publice cu dobânzi 22
  21. III.II Analiza comparativă a structurii funcționale a cheltuielilor publice în România și Suedia 24
  22. 1) Cheltuielile pubice privind Serviciile Publice Generale 24
  23. 2) Cheltuielile pubice privind Apărarea Națională 26
  24. 3) Cheltuielile pubice privind Ordinea Internă și Siguranța Națională 28
  25. 4) Cheltuielile pubice privind Protecția Mediului 29
  26. 5) Cheltuielile pubice privind Acțiunile Economice 31
  27. 6) Cheltuielile pubice privind Sănătatea 33
  28. 7) Cheltuielile pubice privind Recreere, Cultură și Religie 34
  29. 8) Cheltuieli Publice pentru Învățământ (educație) 36
  30. 9) Cheltuielile pubice privind Protecția Socială 38
  31. Bibliografie 41

Extras din proiect

I. Cadrul conceptual și metodologic

I.I. Conceptul de cheltuială publică

Noțiunea de cheltuilă publică s-a evidențiat pe fundalul apariției și evoluției consumului de resurse în formă bănească, în special, pentru satisfacerea de nevoi publice. Ea find utilizată în mai multe accepțiuni, atât în teorie cât și în practică, dintre care, se invocă, cel mai fregvent, sensul juridic și cel economic.

În sensul juridic, mai larg, cheltuiala publică sugerează o plată a unei sume de bani în fonduri publice, care este legată de crearea și funcționarea entităților publice, de înfăptuirea activităților cu caracter public, inclusiv celor desfășurate prin interprinderile cu capital de stat. În această primă accepțiune, apare în prim plan că cheltuielile publice se realizează într-un cadru juridic dat, printr-un complex de entități sau organisme publice, cu răspunderi și competențe prestabilite, prin reglementări, ce țin de angajarea și efectuarea operațiunilor de plăți, care implică și asptecte ale gestionării, a bunului public potrivit normelor legale.

În sensul economic, cheltuiala pulică reprezintă relații și procese economice de repartiție a produsului intern brut (PIB), concretizate în alocarea și utilizarea resurselor bănești, pentru realizarea de obiective, considerate de interes public, fie la nivel național, fie la al colectivităților locale, inclusiv al entităților publice operative ( insituții, înterprinderi). Sensul economic include în sine și conținutul de procese economice de consum public al unor resurse, care are loc în legătură directă cu satisfacerea nevoilor de necesități publice asumate pentru a fi finanțate de către autoritățile statale.

Deci, sub aspect economic, conceptul de cheltuială publică semnifică o anumită grupare de procese și relații financiare, care se manifestă între autoritățile publice, cele de stat, pe de o parte, și persoane fizice și juridice, pe de altă parte, cu pofida alocării ( pe destinații) și utilizării resurselor bănești, pentru exercitarea acțiunilor de interes public.

Așadar, cheltuielile publice reprezintă componenta fundamentală a finanțelor publice, și constituie un grup de relații și procese economice în formă bănească, prin intermediul căreia are loc distribuirea și utilizarea efectivă a fondurilor finaciare publice. Astefel prin intermediul aceste accepțiuni , este avut în vedere , conșinutul lor economic, de relații și procese de redistribuire financiară a prodisului intern brut sau chiar a avției naționale, de alocare/ realocare a resurselor, cu implicarea autorităților publice, în favoarea diferitor persoane fizice și juridice aflate în ipostaze de beneficiare ale utilităților sociale, inclusiv de bunuri publici.

Corespunzător concepțiilor clasice, cheltuiala publică reprezintă o consumație de bunuri cu caracter definitiv și nerecuperabil. Ea afectează in sens negativ mărimea produsului național și duce la o reducere, scădere a avuției naționale, avand un impact nefavorabil asupra reproducerii capitalului. Dacă e să facem o comparație între concepția clasică și cea modernă, atunci în cea din urmă, cheltuiala publică este concisă din perspectiva reconsiderării rolului atribuit statului, admițându-se și o altă ipostază a acestuia, decât cea de simplu consumator al resurselor pentru îndeplinirea sarcinilor tradiționale.

Cheltuielile publice se manifestă în sfera activităților nematriale și a celor materiale. Ele se conturează prin finanțarea acțiuni de interes public care au continut preponderent social-cultural și de servicii generale, inclusiv de apărare națională, dar pot avea și unul economic. Efectuarea lor este necesară pentru crearea condițiilor necesare funcșionării organelor și instituțiilor de stat, a căror activități înprincipal sunt nemateiale, sau realizări unor procese economice – astea fiind materiale, de piducere, comercializare de bunuri și servicii, ce se reflectă în produsul național.

Conținutul cheltuelilor publice s-a modificat continuu, corespunzător schimbărilor, mutațiilor aparente în panul activității instituțiilor și al rolului statului, care a dus la conturarea unui sistem complex, ce conține și cheltuieli menite să servească drept instrumente de influență asupra evoluției societății.

În raport cu modul de finanțare a obiectivelor/acțiunilor de interes public, sistemul cheltuielilor publice poate fi conceput prin prisma următoarelor componente majore :

• Cheltuieli Bugetare – sunt acelea înscrise în bugetele publice și finanțate de fondurilor bănești administrate de către autoritățile publice, centrale sau locale. Ele se structurează în funcție de componentelesistemului bugetar și autoritățile publice. Se disting următoarele categorii:

o cheltuieli finanțate din bugetul administrației de stat centrale sau federale;

o cheltuieli finanțate din bugetele administrațiilor locale sau ale statelor membe ale federației;

o cheltuieli finanțate din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv din bugete ale altor fonduri speciale.

• Cheltuieli Extrabugetare – se efectuiază din venituri obținute și utilizate direct de cătreinstituțiilepublice, în cadrul propriei activități fără amai fi difuzate prin fondurile bugetare, ele ne mai fiind reflectate în bugetele utorităților statale.

• Cheltuieli Speciale – ține de realizarea unornaumite obiective sau acțiuni de interes public ți sunt finanțate din resurse publice ce se constituie în fonduri speciale, distincte, conduse direct de către anumite ministere sau alte organe de stat.

• Cheltuielile înterprinderilor sau instituțiilor financiar-bancare cu capital de stat – fac parte din sistemul cheltuielilor publice dar nu se reflectă în bugetul public și respectiv nu sunt cheltuieli bugetare. Cheltuielile acestor înterprinderi fie că sunt de învestiții sau de exploatare, în totalitate au caracter public dată fiind proprietatea publică pe care aceasta se întemeiază.

I.II. Structura Cheltuielilor publice

Fiind atât de variate, cheltuielile publice, sa făcut necesară întroducerea unor criterii pentru structurarea lor. Necesitatea decurge din nevoile, cerințele procesului de elaborare a bugetelor/programelor/planurilor financiare și de definire a indicatorilor bugetari.

Pricipalele criterii de clasificare operațională sunt :

1. Clasificația administrativă

2. Clasificația economică

3. Clasificația funcțională

4. Clasificația financiară

5. Clasificația ONU

Pentru compararea a două state, este mai important să ne axăm mai mult pe a doua si a treia clasificare, si anume pe Clasificația Economică și cea Funcțională.

Clasificația Economică presupune două grupări :

A. După natura cheltuielii :

• Cheltuieli Curente sau de funcționare – acelea cre asigură întreținerea activitățiiinstituției publice, reprezentând consumuri definitive și care anual trebuie reânoite;

• Cheltuieli de capital sau de investiții – au în vedere modernizarea si dezvoltarea instituției beneficiare;

B. După tipul de cheltuială :

• Cheltuieli privind serviciile publice – prsupun existența unei contraprestații aferente, spre exemplue remunerarea unui serviciu, plata unor facturi etc.

• Cheltuieli de transfer – nu prsupun contraprestație, ele reprezintă trecerea unor sume de bani de la buget la dispoziția unor :

o Persoane fiizice

o Administrații locale

o A altor persoane juridice.

Preview document

Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 1
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 2
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 3
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 4
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 5
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 6
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 7
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 8
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 9
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 10
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 11
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 12
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 13
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 14
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 15
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 16
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 17
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 18
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 19
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 20
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 21
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 22
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 23
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 24
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 25
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 26
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 27
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 28
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 29
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 30
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 31
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 32
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 33
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 34
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 35
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 36
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 37
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 38
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 39
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 40
Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz Comparativ Privind Dimensiunile si Structura Cheltuielilor Publice (Bugetare) in Romania si in Suedia.docx

Alții au mai descărcat și

Sistemul Cheltuielilor Publice în România

Introducere În procesul îndeplinirii funcţiilor şi sarcinilor sale, statul asigură acoperirea necesităţilor publice generale. Pentru aceasta el...

Analiza sistemului bugetar al Marii Britanii

1. Delimitări conceptuale Marea Britanie sau Regatul Unit este divizat în patru entități — Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord....

Analiza comparativă a nivelului și structurii resurselor financiare publice (bugetare) în România și Marea Britanie

1.Structura resurselor financiare publice conform clasificației oficiale Resursele financiare publice reprezintă totalitatea mijloacelor bănești...

Dimensiunile și Structura Cheltuielilor Publice la Nivelul Ungariei

CAP.I CONTEXTUL MACROECONOMIC 1.1. Evoluţia Produsului Intern Brut în perioada 2005-2010 Datorită globalizării economiei mondiale şi integrarii...

Studiu de caz comparativ privind nivelul, structura și dinamica cheltuielilor publice în România și Suedia

1. Cadrul conceptual și metodologic 1.1. Prezentarea succintă a conceptului de cheltuială publică și a structurii cheltuielilor publice conform...

Studiu de caz privind nivelul, structura și dinamica cheltuielilor publice (bugetare) în România și Malta

Capitolul I. Abordări conceptuale asupra conceptului de cheltuială publică Evoluția actuală a economiei mondiale face ca gradul de implicare a...

Analiza Nivelului și Dinamicii Cheltuielilor Publice Dintre Anii 2000-2006

INTRODUCERE Cheltuielile publice reprezinta fluxurile financiare de repartizare a resurselor baneşti ale statului, in vederea infaptuirii,...

Performanța bugetară în Suedia, Statele Unite ale Americii, Danemarca și Marea Britanie

Scurt rezumat Proiectul de faţă prezintă aspecte referitoare la performanţa bugetară în patru state membre OECD – Suedia, Statele Unite ale...

Ai nevoie de altceva?