Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 15778
Mărime: 60.60KB (arhivat)
Publicat de: Mitrofan Alexa
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Aristotel M. Munteanu, Lucia Croitoru
Referatul a fost realizat in cadrul facultatii de Relatii Comerciale si Financiar - Bancare Interne si Internationale a Univ. Romano-Americane si contine o prezentare a Taxei pe valoare adaugata si anumite modificare impuse in Romania in ceea ce priveste TVA-ul pt a corespunde cu normele UE

Cuprins

  1. Impozite 3
  2. Notiuni generale si caracterizare 3
  3. Clasificari ale impozitelor 4
  4. Impozitele indirecte 6
  5. Caracterizare generala a impozitelor indirecte 6
  6. Taxele de consumatie 6
  7. Taxele de consumatie pe produs (accizele) 6
  8. Taxele generale pe vanzari 7
  9. TVA (taxa pe valoarea adaugata) 8
  10. Aspecte generale privind TVA 8 Caracterisiticile taxei pe valoarea adaugata 8
  11. Determinarea taxei pe valoarea adaugata 9
  12. Taxa pe valoarea adaugata in contextul integrarii europene 11
  13. Transpunerea in Romania a normelor Uniunii Europene
  14. in domeniul impozitarii indirecte (TVA) 13
  15. Introducere 13
  16. Taxa valoarea adaugata (TVA) 15
  17. Evolutia si situatia sistemului actual TVA 15
  18. Introducere 15
  19. Istoria TVA în Romania 15
  20. Evolutia politicii fiscale generale 15
  21. Evolutia sistemului TVA 16
  22. Caracteristicile sistemului TVA 17
  23. Solicitarea unor perioade de tranzitie pentru implementarea
  24. prevederilor Directivei a VI-a a Comisiei Europene 19
  25. O strategie de implementare a normelor UE 20
  26. Introducere 20
  27. Normele UE privind TVA 20
  28. Caile generale de aliniere a sistemului TVA din România
  29. cu normele UE 21
  30. Prima directie de actiune: usurarea colectarii TVA 22
  31. A doua directie de actiune: Îmbunatatirea administrarii TVA 25
  32. A treia directie de actiune:
  33. Realizarea caracterului nediscriminatoriu al TVA 29
  34. Bibliografie 30

Extras din proiect

IMPOZITE

Notiuni generale si caracterizare

Definirea impozitului nu variaza prea mult de la un autor la altul. Astfel, Gaston Jeze retine ca “impozitul este o prestatie pecuniara, pretinsa pe cale de autoritate cu titlu definitiv si fara contraprestatie, in vederea acoperirii cheltuielilor publice”.

Intr-o lucrare mai recenta, Lucien Mehl si Pierre Beltrame definesc “impozitul ca o prestatie pecuniara, pretinsa de autoritatea publica de la persoane fizice si morale, dupa capacitatile lor contributive si fara contraprestatie determinata, in principal pentru acoperirea cheltuielilor publice, si, in mod accesoriu, cu scopuri interventioniste ale puterii publice”.

Webster’s Encyclopedic Unabridget Dictionary of the English Language defineste impozitul ca fiind “quote o suma de bani ceruta de guvern pentru intretinerea sa sau pentru anumite facilitati sau servicii perceputa asupra venitului, proprietati, vanzarii, etc”.

Din definitiile de mai sus se desprind trei elemente principale legate de impozit:

- elementul de autoritate - oricare ar fi forma impozitului el este intotdeauna perceput ca un act de autoritate, o obligatie prin constrangere. Caracterul general si obligatoriu al impozitului este prezentat si in Constitutia Romaniei;

- elementul de transfer - se bazeaza pe faptul ca impozitul este o prelevare de avutie efectuata asupra patrimoniului contribuabilului, iar veniturile din impozite se depersonalizeaza si sunt alocate acoperirii unor cheltuieli ale caror avantaje nu-i vizeaza direct pe platitorii impozitelor;

- functia largita a impozitului in lumea contemporana este asigurata de politica fiscala a majoritatii statelor care la functia traditionala financiara a impozitului (de acoperirea nevoilor colective si cele perticulare ale statului) a adaugat treptat si functia redistributiva a avutiei in societate, precum si pe cea interventionista in alocarea resurselor in economie in scopul stabilizarii cererii aggregate.

Impozitul reprezinta prelevarea obligatorie a unei parti din veniturile si/sau averea persoanelor fizice si juridice fara contraprestatie imediata sau directa si nerambursabila pentru satisfacerea intereselor de ordin general (in favoarea bugetului general consolidat la termenele precise stabilite de lege). Notiunea provine din limba latina “impositus” si din limba franceza de la cuvantul “impôt”. Plata impozitului are caracter obligatoriupentru toate persoanele fizice si juridice si este prevazuta de lege. Astfel, pentru agentii economici, sursa este profitul, pentru proprietarii funciari este renta, iar pentru salariati este salariul. Pentru liberi profesionisti si micii meseriasi sursa impozitului este venitul realizat din activitatea pe care acestia o desfasoara. Sumele incasata la bugetul general consolidat al statului cu titlu de impozit au caracter definitiv si nerambursabil. In schimbul lor, statul nu se angajeaza la nici un contraserviciu direct si imediat, iar platitorii nu pot solicita un contraserviciu de valoare egala sau apropiata.

Impozitele indeplinesc un rol care se manifesta pe plan financiar, economic si social, diferit de la o etapa de dezvoltare a economiei la alta. Rolul cel mai important al impozitelor se manifesta pe plan financiar, in sensul ca impozitele constituie mijlocul principal de procurare a resurselor banesti necesare acoperirii cheltuielilor publice. Pe plan economic, rolul impozitelor se manifesta prin intermediul masurilor pe care acesta le ia de a interveni in activitatea economica cu ajutorul impozitelor. Prin impozite se poate incuraja o activitatea economica, folosind forma exonerarii sau se poate descuraja prin suprataxare, fapt ce releva posibilitatile statului de a folosi impozitele ca mujloc de interventie in economie. Pe plan social, rolul impozitelor se manifesta in mai multe directii, dintre care se remarca rolul lor de instrumente de redistribuire. Prin ele, statul procedeaza la redistribuirea unei parti din produsul intern brut intre persoanele fizice si juridice, intre paturile sociale si clasele sociale. Dreptul de a introduce impozite il are statul si el se exercita, de cele mai multe ori, prin intermediul organelor puterii centrale (Parlamentul) iar uneori prin intermediul organelor administratie de stat locale. Parlamentul se pronunta in legatura cu introducerea impozitelor de stat de importanta nationala iar organele de stat locale pot introduce anumite impozite in favoarea unitatilor administratiei teritoriale.

Prin politica fiscala a unui stat, indiferent de etapa de dezvoltare pe care o parcurge, se urmareste, pe de o parte, prelevarea unei parti din venitul brut al factorilor de productie la bugetul de stat, iar pe de alta parte, prin intermediul acestuia din urma, acoperirea unor nevoie publice, in cvasitotalitatea lor aparent neproductiva, avandu-se in vedere nivelul fiscalitatii, pragul minim de echilibru al acesteia. La nivelul unei economii nationale, nivelul fiscalitatii se exprima prin rata fiscalitatii care, in general se calculeaza ca raport inter suma totala a impozitelor de tot felul prelevata la bugetul public national intr-o anumita perioada, de regula, un an, si marimea produsului intern brut realizata in aceeasi perioada. Rezulta ca, la acest nivel, rata fiscalitatii masoara, pe de o parte, contributia tuturor factorilor de productie la constituirea veniturilor bugetului de stat pe calea impozitelor, iar pe de alta parte, presiunea fiscala medie la care sunt supusi aceeasi factori de productie.

Depasirea unui prag al fiscalitatii (prag de suportabilitate) face ca fiscalitatea sa devina contraproductiva, prin frana pusa in calea relansarii economiei, iar un nivel scazut al fiscalitatii, in comparatie cu necesitatile publice, are numai aparent un rol pozitiv asupra economiei si care in ultima instanta, vor trebui suportate tot din impozite.

Cum veniturile bugetului de stat, in mai toate statele lumii, se realizeaza in proportie de aproximativ 90% si chiar si mai mult, din impozite, apare evidenta importanta nivelului fiscalitatii, care reprezinta un instrument foarte eficient de actiune in vederea realizarii politicii economice si sociale a statului.

Clasificari ale impozitelor

Practica financiara a pus in evident o diversitate de impozite ce se deoseesc intre ele, fapt ce a determinat ca in teoria generala a impozitelor sa se realizeze clasificarea acestora punandu-le in evidenta varietatea si particularitatile, grupandu-le pe categorii determinate de anumite criterii astfel:

a) dupa trasaturile de fond si de forma, si in raport de modul perceperii, impozitele se grupeaza in impozite directe si impozite indirecte

Impozitele directe au caracterisitic faptul ca se stabilesc nominal in sarcina unor persoane fizice sau juridice, in functie de veniturile sau averea acestora, pe baza cotelor de impozit prevazute de lege. Faptul ca, dupa calculul lor oficial, sunt inscrise si nominalizate in registre (fisiere) de evidenta a contribuabililor, maisunt denumite si impozite cu debit. Impozitele directe pot fi grupate in impozite reale si impozite personale. Impozitele reale se stabilesc in legatura cu anumite obiecte materiale (pamant, cladiri, magazine, etc.), facandu-se abstractie de situatia personala a subiectului impozitului. Impozitele personale se axeaza asupra veniturilor sau averii, in stransa legatura cu situatia personala a subiectului impozitului.

Impozitele indirecte se percep cu prilejul vanzarii unor bunuri, executarii unor lucrari, prestarii de servicii etc. In cazul impozitelor indirecte chiar prin lege se acorda calitatea de subiect al impozitului altei persoane fizice sau juridice decat suportatorul acestora. Dupa forma pe care o imbraca impozitele indirecte, pot fi grupate in: taxe de consumatie (TVA si accize), venituri de la monopolurile fiscale, taxe vamale, taxe de timbru si de inregistrare.

b) Dupa obiectul impunerii, impozitele pot fi clasificate in: impozite pe venit, impozite pe avere si impozite pe consum.

Impozitele pe venituri se percep din veniturile persoanelor fizice in varianta impozit pe venit global sau in varianta mai multor impozite reglementate distinct pe grupe sau cedule (sistem cedular) de venituri. Alaturi de acestea s-au dezvoltat in timp impozitele pe veniturile societatilor, ale persoanelor juridice.

Preview document

Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 1
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 2
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 3
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 4
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 5
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 6
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 7
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 8
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 9
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 10
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 11
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 12
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 13
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 14
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 15
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 16
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 17
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 18
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 19
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 20
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 21
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 22
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 23
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 24
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 25
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 26
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 27
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 28
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 29
Transpunerea în România a normelor europene în domeniul impozitării indirecte - TVA - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Transpunerea in Romania a Normelor Europene in Domeniul Impozitarii Indirecte - TVA.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu comparativ privind așezarea și perceperea TVA în diferite state ale lumi

Capitolul I: Noţiuni introductive privind Taxa pe valoarea adăugată 1.1. Definiţia taxei pe valoarea adăugată Taxa pe valoarea adăugată (T.V.A.)...

Taxa pe valoare adăugată

CAPITOLUL I: ASPECTE TEORETICE 1.1 Politicile fiscale Integrarea fiscalității în procesul de decizie al entității economice are o importanță...

Impactul TVA asupra activităților economice

Cap.1 Considerații generale privind T.V.A. 1.1 Apariția și evoluția T.V.A. Taxa pe valaoare adăugată este un impozit indirect datorat bugetului...

Impozitele Indirecte - TVA - Aplicare și Impact

Introducere Taxa pe valoare adaugata este un impozit nou, reglementat pentru prima oara in Franta, cu prilejul reformei fiscale din anii...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Evaziune Fiscală

INTRODUCERE Dorinţa fiecăruia dintre noi este de a câştiga cât mai mulţi bani în mod cinstit pentru a realiza obiectivele pe care le propunem....

Cote de TVA Aplicate în Diferite Tari. Studiu de Caz

Consideraţii generale privind TVA 1.1. Introducere Fiecare dintre noi a auzit măcar o singură dată despre TVA (Taxa pe Valoare Adăugată). Chiar...

Accizele în România și armonizarea acestora cu reglementările europene în materie

Introducere Accizele reprezintă formele cele mai vechi ale impozitului indirect. Există dovezi scrise care demonstrează perceperea accizelor încă...

Taxa pe Valoare Adăugată

Introducere Fiecare dintre noi a auzit măcar o singură dată despre TVA (Taxa pe Valoare Adăugată). Chiar dacă suntem înterprinzători, având...

Transpunerea în România a Normelor Uniunii Europene în Domeniul Impozitării Indirecte

I.1. REGLEMENTARE FISCALĂ ŞI ARMONIZARE Taxa pe valoarea adăugată a fost introdusă în anul 1970 în Comunitatea conomică Europeană şi a înlocuit o...

Transpunerea în România a normelor Uniunii Europene în domeniul impozitării indirecte - TVA și accize

CERINTE: 1. Explicati principalele caracteristici ale TVA Rata standard a TVA în România (19%) este mai mica decât rata standard aplicata în...

Master în dreptul afacerilor - instituții de drept fiscal

PARTEA A I-A OBLIGAŢIA BUGETARĂ ÎN SPAŢIUL COMUNITAR Cap.1. Aspecte generale 1.1. Instituţiile comunitare Comunităţile europene au avut drept...

Ai nevoie de altceva?