TVA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 13374
Mărime: 322.98KB (arhivat)
Publicat de: Darius Toader
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Asemenescu Andreaa

Cuprins

  1. Introducere pag 2
  2. Capitolul 1 – Conceptul de taxa pe valoarea adaugata pag 4
  3. Capitolul 2 – Caracteristici pag 5
  4. Capitolul 3 – Introducerea taxei pe valoarea adaugata in Romania si principiile care stau
  5. la baza aplicarii e pag 7
  6. Capitolul 4 – Obiectul si platitorii taxei pe valoarea adaugata pag 9
  7. Capitolul 5 – Scutiri de la plata taxei pe valoarea adaugata pag 12
  8. Capitolul 6 - State europene si cote aferente de TVA pag 17
  9. Capitolul 7 - Masuri adoptate de Romania pentru a simplifica regulile cu privire la livrarea
  10. intracomunitara pag 20
  11. Capitolul 8 – Analiza comparativa a TVA intre 2 tari membre a U.E.
  12. (Ungaria si Bulgaria) pag 31
  13. Capitolul 9 – Indicatori legati de TVA pag 34
  14. Bibliografie pag 38

Extras din proiect

INTRODUCERE

Fiecare a auzit macar o data termenul de TVA (Taxa pe Valoarea Adaugata). Indiferent ca esti cumparator sau intreprinzator, avand propria afacere, aceasta taxa te vizeaza in ambele cazuri.

Ea apare scrisa pe aproape toate documentele legate de vanzari si cumparari, de la bonul de casa si pana la facturile fiscale.

Aceasta taxa este una cu caracter general, care se aplica pentru bunuri si servicii; mai exact, pentru productia si distributia de bunuri si furnizarea de servicii.

Este un impozit indirect, care se datoreaza statului, fiind perceput prin cote de impozitare. Numarul cotelor de impozitare difera de la o tara la alta, putand fi: cota normala, cota majorata, cota redusa. Este o taxa consumabila, deoarece este suportata de NOI, consumatorii finali.

Taxa pe valoarea adaugata a aparut prima oara in Franta in 1954, vizand pentru inceput doar comertul cu ridicata si serviciile, iar mai tarziu - si comertul cu amanuntul.

Ulterior acest impozit indirect a fost introdus si in alte tari din Europa, Asia, Africa si America Latina.

Fundamentul introducerii taxei pe valoarea adaugata si-a gasit motivatia in substituirea diverselor taxe practicate asupra cifrei de afaceri si folosirea ei ca taxa unica perceputa in diferitele stadii ale productiei de catre producatori. Fiecare producator era indreptatit prin lege sa deduca taxa pe valoarea adaugata suportata anterior in procesul de productie propriu.

Pe continentul european in anul 1967 dupa 10 ani de la semnarea Tratatului de la Roma, in cadrul Comunitatii Economice Europene, au fost adoptate o serie de directive care au pus bazele legislative ale acestui tip de impozit indirect.

In prima etapa organele de decizie ale CEE au mers pe linia armonizarii legislatiei tarilor comunitare pe linia taxei pe valoarea adaugata iar in momentul de fata toate tarile comunitare sunt obligate sa foloseasca acest impozit indirect.

TVA-ul nu s-a numit intotdeauna TVA. Când era mic si … comunist, i se spunea ICM (Impozit pe Circulatia Marfurilor) si, desi era spaima gestionarilor dornici sa faca si ei ,,un ban cinstit’’, nu beneficia de mediatizarea postdecembrista.

In conditiile trecerii la economia de piata, impozitul pe circulatia marfurilor ce functiona in economie ca un impozit indirect nu-si mai justifica mentinerea.

Introducerea TVA-ului in locul impozitului pe circulatia marfurilor a reprezentat un moment de cotitura in perfectionarea sistemului fiscal si in acelasi timp primul pas facut pe linia reformei fiscale din tara noastra.

Totodata aceasta a constituit o cerinta pentru trecerea la economia de piata si alinierea la standardele europene.

Dar pentru introducerea taxei pe valoarea adaugata trebuiau intreprinse o serie de masuri pe linia impozitului pe circulatia marfurilor care trebuia inlocuit.

Totodata implementarea taxei pe valoarea adaugata necesita apoi o buna cunoastere a mecanismului functionarii ei, trebuiau cadre pregatite si instruite temeinic pentru a asigura initierea agentilor economici si a personalului din economie pe aceasta linie si nu in ultimul rând tehnica de calcul si formularistica necesara evidentierii colectarii si platii ei la bugetul de stat.

Asa cum a fost stabilita aceasta taxa reprezinta un impozit indirect care spre deosebire de impozitul pe circulatia marfurilor se aplica pe intreg circuitul economic, pâna la utilizatorul final al produselor sau serviciilor insa numai la valoarea adaugata in fiecare faza a acestui circuit.

Obiectul impozabil este reprezentat de valoarea bunurilor, a lucrarilor si a serviciilor la preturile de facturare.

Materia impozabila este suma globala a vânzarii.

Suportatorul este consumatorul final.

TVA-ul are o mare elasticitate fata de procesele economice in sensul ca, daca afacerile se dezvolta si TVA colectata, respectiv TVA de plata vor fi mai mari. Daca vânzarile stagneaza si cuantumul TVA va fi mai mic, in consecinta si incasarile statului vor fi mai mici.

TVA este un impozit cu un randament fiscal ridicat, insa ca orice impozit indirect este inechitabil. Acest lucru se traduce prin aceea ca devine regresiv in raport cu cresterea veniturilor si nici nu se preteaza la un minim neimpozabil.

Astfel, TVA afecteaza mai pronuntat persoanele cu venituri mici si pe cele care isi repartizeaza o mare parte a veniturilor lor pentru cheltuielile de consum (de multe ori independent de vointa lor fiind vorba de cheltuieli de stricta necesitate).

1. Conceptul de taxa pe valoarea adaugata

Taxa pe valoarea adaugata este un impozit indirect, aparut relativ de curand in peisajul sistemelor fiscale din diferite state. Acest impozit are o arie de raspandire destul de larga la nivelul globului. Pe parcursul timpului, de la aparitia acestuia in Franta in anul 1954, tot mai multe state au manifestat interes pentru introducerea lui in sistemul fiscal propriu.

La baza aparitie taxei pe valoarea adaugata sta impozitul pe circulatia marfurilor. Trecere la taxa pe valoarea adaugata a facut posibila evitarea impozitarii in cascada a circulatiei marfurilor. Prin impozitarea in cascada, care era caracteristica impozitului pe circulatia marfurilor, avea loc o impunere a unei materii impozabile care continea impozitul pe circulatia marfurilor datorat anterior, ajungandu-se astfel la a calcula impozitul afrent unui venit impozabil in cadrul caruia era cuprins impozitul datorat anterior.

Dupa cum am mentionat anterior, taxa pe valoarea adaugata a aparut pentru prima oara in Franta in anul 1954, in sfera de actiune a acesteia fiind incluse serviciile si comertul cu ridicata.Ulterior, sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata a fost extinsa si asupra altor activitati, in special asupra comertului cu amanuntul(generalizarea taxei pe valoarea adaugata avand loc in Franta in ianuarie 1968).

Concomitent cu Franta si alte state ale lumii au introdus taxa pe valoarea adaugata, iar in Uniunea Europeana organele de decizie au declarat acest impozit ca impozit general pentru state, mergand ulterior pe linia armonizarii legislatiei tarilor comunitare. O cota prelevata din taxa pe valoarea adaugata colectata de statele Uniunii Europene constituie un venit al bugetului Uniunii.

Taxa pe valoarea adaugata este un impozit indirect deoarece se aplica pe fiecare stadiu al circuitului economic al produsului final, asupra valorii adaugate realizata de producatori, inclusiv asupra distributiei catre consumatorul final.

2. Caracteristici

La baza taxei pe valoarea adaugata stau o serie de principii sau caracteristici:

- Universalitatea (sfera de aplicare) impozitului

- Teritorialitatea impozitului

- Deductibilitatea impozitului

- Transparenta impozitului

- Unicitatea impozitului

- Fractionalitatea platii impozitului.

T.V.A. respecta principiul universalitatii impozitului deoarece, cu exceptiile prevazute de lege, se aplica asupra tuturor operatiunilor cu plata si similate acestora, efectuate, in mod independent, de catre persoanele fizice si juridice.

Preview document

TVA - Pagina 1
TVA - Pagina 2
TVA - Pagina 3
TVA - Pagina 4
TVA - Pagina 5
TVA - Pagina 6
TVA - Pagina 7
TVA - Pagina 8
TVA - Pagina 9
TVA - Pagina 10
TVA - Pagina 11
TVA - Pagina 12
TVA - Pagina 13
TVA - Pagina 14
TVA - Pagina 15
TVA - Pagina 16
TVA - Pagina 17
TVA - Pagina 18
TVA - Pagina 19
TVA - Pagina 20
TVA - Pagina 21
TVA - Pagina 22
TVA - Pagina 23
TVA - Pagina 24
TVA - Pagina 25
TVA - Pagina 26
TVA - Pagina 27
TVA - Pagina 28
TVA - Pagina 29
TVA - Pagina 30
TVA - Pagina 31
TVA - Pagina 32
TVA - Pagina 33
TVA - Pagina 34
TVA - Pagina 35
TVA - Pagina 36
TVA - Pagina 37
TVA - Pagina 38
TVA - Pagina 39
TVA - Pagina 40

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Studiu comparativ privind așezarea și perceperea TVA în diferite state ale lumi

Capitolul I: Noţiuni introductive privind Taxa pe valoarea adăugată 1.1. Definiţia taxei pe valoarea adăugată Taxa pe valoarea adăugată (T.V.A.)...

Influența TVA în economie

Capitolul 1. Consideraţii generale privind TVA 1.1 Scurt istoric privind introducerea TVA Una dintre cele mai moderne şi eficiente componente ale...

Cote de TVA Aplicate în Diferite Tari. Studiu de Caz

Consideraţii generale privind TVA 1.1. Introducere Fiecare dintre noi a auzit măcar o singură dată despre TVA (Taxa pe Valoare Adăugată). Chiar...

Impactul TVA asupra Activității Economice

Cap 1. Scurt istoric privind introducerea TVA Taxa pe valoare adăugată apare pentru prima dată în Franţa, din iniţiativa lui M.Laure, legea care...

Impactul TVA asupra activității economice

CAP. 1. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND T.V.A. 1.1. SCURT ISTORIC AL TVA Taxa pe valoare adaugata este un impozit indirect datorat la bugetul...

Impactul TVA asupra activităților economice

Cap.1 Considerații generale privind T.V.A. 1.1 Apariția și evoluția T.V.A. Taxa pe valaoare adăugată este un impozit indirect datorat bugetului...

Impactul TVA-ului asupra activității economice

I. Caracterizarea generala a taxei pe valoarea adaugata 1.1 Scurt istoric al TVA-ului Taxa pe valoarea adaugata apare pentru prima data in...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Te-ar putea interesa și

Analiza și Decontarea TVA la SC Metacom Group SRL

CAPITOLUL I TAXA PE VALOAREA ADAUGATA  IMPOZIT INDIRECT ÎN ROMÂNIA 1.1. MECANISMUL TAXEI PE VALOARE ADAUGATA 1.1.1. T.V.A. - impozit indirect...

Cercetare și aprofundare privind TVA-ul conform noilor reglementări naționale

INTRODUCERE Tema lucrării mele de disertație se intitulează “Cercetarea și aprofundarea privind TVA-ul conform noilor reglementări naționale” și...

Proiectare, Contabilitatea, Analiza, Raportarea și Decontarea TVA

Cuvant inainte Pentru a-si desfasura activitatile, statul are nevoie de venituri pe care si le asigura din impozite prelevate atat de la...

Studiu comparativ privind așezarea și perceperea TVA în diferite state ale lumi

Capitolul I: Noţiuni introductive privind Taxa pe valoarea adăugată 1.1. Definiţia taxei pe valoarea adăugată Taxa pe valoarea adăugată (T.V.A.)...

Studiu privind Aplicarea TVA-ului la SC Rom Euro-Expres SRL

INTRODUCERE: Am realizat această lucrare cu dorinţa de a prezenta într-un mod sintetic dar, obiectiv principalele caracteristici specifice...

Impactul TVA în România

Argument Fiecare dintre noi a auzit măcar o singură dată despre TVA (Taxa pe Valoare Adăugată). Chiar dacă suntem înterprinzători, având propria...

Influența TVA în economie

Capitolul 1. Consideraţii generale privind TVA 1.1 Scurt istoric privind introducerea TVA Una dintre cele mai moderne şi eficiente componente ale...

Cote de TVA Aplicate în Diferite Tari. Studiu de Caz

Consideraţii generale privind TVA 1.1. Introducere Fiecare dintre noi a auzit măcar o singură dată despre TVA (Taxa pe Valoare Adăugată). Chiar...

Ai nevoie de altceva?