Resurse naturale și protecția mediului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Fizică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 4222
Mărime: 104.46KB (arhivat)
Publicat de: Costel Mureșan
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: GHEORGHIU ARISTIDIE

Cuprins

  1. NOTIUNI GENERALE
  2. RELATII BAROMETRICE
  3. -RELATIA DE BAZA A ATMOSFEREI STATICE
  4. -RELATIILE SCADERII PRESIUNII IN RAPORT CU INALTIMA
  5. a)ATMOSFERA OMOGENA
  6. b)ATMOSFERA IZOTERMA
  7. c)ATMOSFERA POLITROPA
  8. d)ATMOSFERA STANDARD
  9. RELATIA BAROMETRICA A LUI LAPLACE
  10. RELATIA BAROMETRICA A LUI BABINET
  11. VARIATIILE PRESIUNII ATMOSFERICE IN TIMP
  12. -VARIATIA ZILNICA
  13. -VARIATIA ANUALA
  14. VARIATIILE NEPERIODICE ALE PRESIUNII ATMOSFERICE
  15. REPARTITIA PRESIUNII ATMOSFERICE CU INALTIMEA
  16. DISTRIBUTIA PRESIUNII ATMOSFERICE PE GLOBUL TERESTRU
  17. RELIEFUL BARIC
  18. HARTI IZOBARICE

Extras din proiect

Presiunea atmosferica

Notiuni generale

Aerul atmosferic, ca orice corp aflat pe suprafata Pamantului, se gaseste in permanenta sub influenta fortei de atractie a gravitatiei terestre, deci are o greutate proprie (1 m3 de aer cantareste 1,293 kgf).

Aceasta proprietate a fost descoperita de catre Torricelli, in anul 1643. El a stabilit ca presiunea care se exercita prin apasarea aerului asupra mercurului dintr-un vas mentine in echilibru o coloana de mercur dintr-un tub. Greutatea coloanei de mercur din tub echilibreaza greutatea unei coloane de aer, cu sectiunea egala cu aceea a coloanei de mercur si cu inaltimea de la nivelul mercurului din vas, pana la limita superioara a atmosferei.

Efectul greutatii aerului pe suprafata Pamantului este exprimat prin presiunea atmosferica P adica forta F cu care aerul atmosferic apasa pe unitatea de suprafata S :

P= [dyn/cm2]

Considerand ca presiunea atmosferica este echilibrata – in tubul lui Torricelli – de inaltimea unei coloane de mercur de 76 cm2 si cu sectiunea de 1 cm2, se poate scrie:

G=F=V ,

in care :

V este volumul coloanei de mercur;

= densitatea mercurului ( =13,59 gf/cm3).

Deci presiunea atmosferica este :

P= .

Presiunea de 1 kgf/cm2=98066,5 Newton/m2=0,980665 bar, este cunoscuta in practica sub numele de atmosfera (at.).

Presiunea atmosferica este unul din cele mai importante elemente meteorologice, deoarece de variatiile ei in timp si spatiu sunt legate fenomenele atmosferice. Astfel, curentii de aer sunt generati de neomogenitatile in directie orizontala ale presiunii atmosferice, iar variatiile in timp ale acesteia au influente asupra evolutiei vremii.

In meteorologie, pentru masurarea presiunii se folosesc in mod obisnuit doua unitati de masura, si anume: barye si torr. (1 barye=1 dyn/cm2=1,01972.10-6 kgf/cm2).

Deoarece este o unitate mica, se folosesc de obicei multiplii.

Presiunea atmosferica normala se exprima in barye, astfel:

mbar , deoarece 1gf=980,6 dyn.

Presiunea atmosferica se exprima si prin inaltimea coloanei de mercur din tubul lui Torricelli; unitatea de masura fiind numita torr sau milimetru coloana de mercur.

La noi in tara, pentru exprimarea presiunii atmosferice se folosesc mbar si torr, astfel ca pentru trecerea de la una din aceste unitati la cealalta se folosesc tabele de transformare e presiunii. In practica se foloseste exprimarea presiunii atat in mbar, cat si in mm Hg.

Transfomarea presiunii din mm Hg in mbar, si invers, se bazeaza pe urmatoarea echivalenta intre aceste unitati:

1 mm Hg= 1,33= mbar si

1 mbar= mm Hg.

Relatii barometrice

Relatia de baza a atmosferei statice

In meteorologie, atmosfera, considerata in repaus in raport cu suprafata terestra, se numeste atmosfera statica.

Din relatia care exprima caracteristicile atmosferei statice se pot deduce formulele care arata dependenta presiunii atmosferice de temperatura, densitatea aerului si inaltimea. Aceste relatii sunt numite in meteorologie formule barometrice.

Pentru obtinerea relatiei atmosferei statice se considera o coloana de aer cu sectiunea de 1 cm2 si cu inaltimea de la nivelul marii pana la limita superioara a atmosferei (fig. 35).

Limitand o portiune dh din coloana de aer considerate si notand cu :

P0 – presiunea atmosferica la baza inferioara a portiunii dh;

P – presiunea la partea superioara a portiunii dh;

--densitatea aerului in portiunea dh;

h si ho – inaltimile care corespund presiunii p, respective p0; atunci greutatea coloanei – respectiv presiunea – va fi data de relatia:

P0 – P = g (h0 – h),

Notand (p0 – p)=dp si tinand seama ca presiunea aerului scade cu inaltimea, relatia devine:

Aceasta este relatia atmosferei statice , in care semnul minus arata ca presiunea scade cu inaltimea.

Relatia atmosferei statice este valabila intre limitele mentionate si in ipoteza ca presiunea ramane constanta – adica in absenta miscarii aerului, atat in plan orizontal cat si in plan vertical.

Totusi, aceasta relatie se verifica si pentru cazul atmosferei reale, cu o precizie destul de mare. Datorita acestui fapt, relatia este mult intrebuintata in meteorologie.

Daca in relatia atmosferei statice se inlocuieste valoarea a densitatii aerului cu valoarea dedusa din ecuatia starii gazelor (pV=RT), in care sa considerat ca V= atunci aceasta devine:

p=

Prin aceasta inlocuire, ecuatia atmosferei capata forma:

Daca nu se tine seama de umezeala aerului atmosferic si se integreaza aceasta relatie intre nivelul initial h=0, la presiunea p si nivelul h, la care p=ph, se obtine ecuatia atmosferei statice in forma ei generala:

.

Aceasta relatie exprima dependenta presiunii de inaltime. Pentru integrarea ei completa este necesar sa se cunoasca distributia temperaturii cu inaltimea, precum si variatia fortei gravitatiei terestre.

Conținut arhivă zip

  • Resurse Naturale si Protectia Mediului.doc

Te-ar putea interesa și

Poluarea Mediului și Conservarea Naturii

INTRODUCERE Poluarea nu este un fenomen recent şi nici accidental. Începuturile civilizaţiei umane sunt legate de apariţia primelor surse de...

Dezvoltare Economică și Ecologie

INTRODUCERE De-a lungul întregii sale existente omul a încercat sã-si satisfacã nevoile cât mai bine. Acest proces a presupus un ansamblu de...

Dezvoltarea activităților turistice și protejarea mediului

Capitolul 1 Probleme actuale ale mediului 1.1 Conceptul de mediu înconjurator Turistmul este dependent de mediul încojurator mai mult ca orice...

Județul Buzău

1. CADRUL NATURAL 1.1 Pozitia geografica Judetul Buzau este situat in partea de sud-est a tarii si se învecineaza cu judetele Brasov si Covasna...

Politica rurală a Județului Suceava

INTRODUCERE Conform Constituţiei, teritoriul Romaniei (de 238.391 km2 ) este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe şi judeţe. În...

Impactul activității antropice asupra fondului forestier al județului Buzău - disfuncționalități în teritoriu

Judetul Buzau 1. Buzau- scurta caracterizare 1.1 Poziţia geografica Judeţul Buzău este situat in partea de sud-est a ţării si se învecinează cu...

Protecția mediului natural - componentă a politicii dezvoltării durabile

Introducere “Daca noi nu putem dovedi ca o societate moderna poate prospera in armonie cu locul unde ea traieste, fragmentele de natura salbatica...

Opțiuni privind implementarea unui sistem de taxe de mediu în România în condițiile actuale

1. Introducere Resursele naturale mondiale sunt limitate iar contributia la conservarea si refolosirea resurselor existente este mai mult decit o...

Ai nevoie de altceva?