Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 4851
Mărime: 157.02KB (arhivat)
Publicat de: Lucian Nedelcu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Teodorescu

Extras din proiect

Rezumat: Prin analiza comparativa a statelor Marea Britanie si Mexic poate fi evidentiata diferenta evolutiei numarului de locuitori, diferenta fiind mult mai mare intre statele cu economie diferita si cu ritm de crestere diferit. Indicatorii naturali (nataliatate si mortaliatate) pun in evidenta statutul femii si familiei in societate astfel incat o natalitate scazuta reprezinta o ocupare a femeii si o nataliatate ridicata pune in evidenta o societate bazata pe o ecomomie de tip agrar. In cele doua state, Marea Britanie si Mexic, elementele mentionate mai sus sunt tratate in continutul lucrarii.

Cuvinte cheie: populatie, dinamica populatiei, structura populatiei, Marea Britanie , Mexic

Metodologie: Metodele folosite sunt metoda comparatiei si metoda analizei cantitative si calitative. Cele doua metode sunt prezentate si utilizate pe tot parcursul lucrarii.

In prima parte, la evolutia numerica a populatiei din statele Marea Britanie si Mexic, cu ajutorul analizei cantitative si comparative, printr- un grafic de evolutie se poate pune in evidenta diferenta de crestere sau scadere in intervalul 1950- 2025, populatiei celor doua state. In aceste caz analiza calitativa nu este prezenta deoarece nu se face referire la calitatea sau structura populatiei dintr- un anumit punct de vedere. Aceasta analiza este prezenta in analiza structurii populatiei, in special pe medii, pe grupe de varsta si sexe, lingvistice si religioase.

Sursele de informare sunt World Population Prospect, 2002 (vol. I, II), World Urbanization Prospect, 2003 si Key Indicators on the Labour Market, International Labour Office Geneva, Human Developent Report, 2005, la care se adauga Statele Lumii,2006,edit Steaua Nordului –Marius Lungu.

Lucrarea este doar o analiza structurala comparativa, predominand intervalul de timp 1950- 2025, neintrand in amanunte legate de aspectele caliatii vietii sau alte elemente legate de statele respective.

Introducere

Mexicul este situat in America de Nord avand numele oficial de Statele Unite Mexicane si invecinandu-se cu SUA, Oc Atlantic, Guatemala, Belize si Oc Pacific.Are o suprafata de 1 964 775 km si capitala in orasul Ciudad de Mexico.

Populaţia ţării este estimată la circa 103 milioane de persoane, din care 2/3 locuieşte în oraşe cu peste 5 mii de locuitori, cu o densitate medie de 54,3 loc/kmp

Mexicul este o republică federală , alcătuită din 31 de state, având capitale proprii şi un district federal (Ciudad de Mexico), divizate în 2394 municipalităţi. Una dintre cele mai industrializate ţări din America Latină, Mexicul îşi concentrează producţia industrială pe o rază de circa 150 de kilometri în jurul capitalei şi la est, spre Golful Mexicului, ceea ce explică şi exodul populaţiei spre aceste zone. Nu întâmplător, aşadar,Ciudad de Mexico, cel mai populat oraş din lume, depăşeşte cu mult 22 de milioane de locuitori.

În Mexic convieţuiesc 56 grupuri etnice, dar numărul limbilor indigene este de 136 (nahuatl, maya, zapoteca, mixteca, totonaca, purepecha), toate fiind pre-hispanice.

De cand s-a semnat Acordul Nord-American asupra Comertului Liber (NAFTA), in decembrie 1992, economia Mexicului a crescut cu o medie anuala de 1% pe cap de locuitor.De pilda, abia 10,9% din populatia Mexicului e caracterizata de PNUD ca fiind “saraca”. Cu toate astea, aceasta evaluare contrazice situatia ce poate fi observata in Mexic inca de pe la inceputul anilor 1980: colapsul serviciilor sociale, saracirea micilor fermieri si o scadere masiva a salariilor reale cauzata de deprecierile succesive ale monedei nationale. Conform unui raport:“Veniturile reale [in Mexic] au scazut intre 1982 si 1992 [in urma adoptarii prescriptiilor FMI]. Mortalitatea infantila s-a triplat datorita subnutritiei. Salariul minim real a scazut aproape cu jumatate; iar proportia populatiei traind in saracie a crescut de la mai putin de jumatate la aproximativ doua treimi din cele 87 de milioane de locuitori ai Mexicului.” PIB-ul/cap de locuitor in Mexic este de aproximativ 6.100 USD.

Una dintre cele mai industrializate ţări din America Latină, Mexicul îşi concentrează producţia industrială pe o rază de circa 150 de kilometri în jurul capitalei şi la est, spre Golful Mexicului, ceea ce explică şi exodul populaţiei spre aceste zone. Nu întâmplător, aşadar, Ciudad de Mexico, cel mai populat oraş din lume, depăşeşte cu mult 22 de milioane de locuitori.

Peste 90% dintre mexicani sunt catolici, doar 5 procente din populaţie fiind adepta declarată a unor varietăţi ale creştinismului (presbiteri, baptişti, metodişti,anglicani), iar simbolul naţional este reprezentat de Nuestra Senora de Guadalupe.

Preview document

Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 1
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 2
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 3
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 4
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 5
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 6
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 7
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 8
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 9
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 10
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 11
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 12
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 13
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 14
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 15
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 16
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 17
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 18
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 19
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 20
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 21
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 22
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 23
Analiza comparativă geodemografică a statelor Mexic și Marea Britanie - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Analiza Comparativa Geodemografica a Statelor Mexic si Marea Britanie.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza geodemografică a statului Mexic

Mexicul este situat in America de Nord având numele oficial de Statele Unite Mexicane şi învecinandu-se cu SUA, Oceanul Atlantic, Guatemala, Belize...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?