Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 65 în total
Cuvinte : 5053
Mărime: 6.36MB (arhivat)
Publicat de: Cedrin Popovici
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI - FACULTATEA DE GEOGRAFIE SECTIA GEOGRAFIA TURISMULUI

Extras din proiect

REZUMAT: Prin intermediul acestui articol, propunem un studiu geodemografic comparativ si de perspectiva intre doua state reprezentative pentru stadiul de dezvoltare economica: Africa de Sud ca stat dezvoltat si Turkmenistan ca stat subdezvoltat. Acest studiu va evidentia diferentele propriu-zise, cauzele acestora, precum si felul in care factorii economici, istorici si culturali-politici influenteaza latura demografica.

ABSTRACT: This aricle proposes a geodemographical and perspective comparative study between two states which are higly relevant for the developement stage they each represent: South Africa as a developed country and Turkmenistan as un undeveloped country. This study will emphasise all the diferencesand their causes as well as the ways in which the economical, historical and cultural-political factors have influenced the demography.

CUVINTE CHEIE: populatie, sructura populatiei, dinamica populatiei, Africa de Sud, Turkmenistan.

KEY WORDS: population, population structure, population dynamic, South Africa, Turkmenistan.

METODOLOGIE:

S-au folosit urmatoarele metode: graficele liniare, diagrama in benzi verticale, cronograma, piramida varstelor,nomograma, tabelele, diagrama circulara. Acestea au fost folosite astfel incat modul de ilustrare a fenomenului demografic studiat sa fie cat mai sugestiv. Cronograma a fost utilizata pentru o mai buna intelegere a fenomenului de evolutie in timp, de exemplu evolutia numerica a populatiei. Benzile verticale si graficele liniare au fost cel mai des utilizate pentru evidentierea evolutiei diverselor fenomene de natura demografica. In comentariile graficelor s-a incercat o paralela intre istoria statului respectiv si valorile demografice inregistrate. Acest lucru nu numai ca ajuta la o mai buna intelegere a variatiilor valorilor inregistrate, dar coreleaza si evolutia demografica realitatii istorice care a dus la atingerea respectivelor valori.

Unde fenomenele sunt studiate în procente s-au încercat imagini grafice cât mai sugestive cum ar fi diagramele circulare. În cazul nomogramelor, acestea au fost alese deoarece nu numai că ilustrează procente dar arată şi evoluţia acestora în timp.

Piramida varstelor este o metoda clasica de prezentare grafica a repartitiei populatiei pe grupe de varsta si sexe. In articolul de fata s-a optat pentru prezentarea populatiei ca structura in anii 1950 si 2025. astfel se poate face mai usor o comparatie intre cele doua perioade de evolutie. De asemenea aceste piramide ale varstelor sunt cele mai sugestive pentru a arata importanta factorului istoric in determinarea fenomenelor demografice.

Datele utilizate sunt date culese in perioada 1950-2005 cat si date prognozate pentru perioada 2005 – 2025. S-au folosit atat date referitoare strict la un anumit an cat si date pentru perioade mai lungi de un an.

Sursele datelor sunt: World Population Prospects 2002 (vol. I,II), World Urbanisation Prospects 2003, Indicators on the Labour Market, Human Developement Report 2005 si Enciclopedia statelor lumii 2001.

Lucrarea isi propune sa faca o incursiune in problematica diferentelor demografice conditionate economic si istoric. Acest articol poate fi comparat cu un eseu deoarece nu se incearca o epuizare a problemei, o analiza pe toate planurile si din toate punctele de vedere, ci o extragere a problemelor esentiale, fapt datorat dimensiunii pea mari a materialului (fiecare indicator demografic poate avea propriul sau studiu comparativ).

INTRODUCERE:

Africa de Sud si Turkmenistan pot fi considerate reprezentative pentru cele doua categorii de tari respectiv dezvoltate si subdezvoltate. Multe din fenomenele demografice analizate sunt determinate de anumite evenimente istorice, sociale si economice. Prin urmare este necesara o incursiune in activitatea din ultimii 50 de ani ai celor doua state .

Africa de Sud este un stat situat in extremitatea sudica a continentului African cu o suprafata de 1.219.090 kmp si cu o populatie de cca 42.718.000 locuitori, avand o economie dezvoltata comparativ cu celelalte state din Africa, bazata pe exploatarea si prelucrarea unor resurse de minereu extrem de variate si bogate. Anii petrecuti sub tutela Coroanei Britanice fac din Africa de Sud un stat prosper, din punct de vedere agricol cat si din punct de vedere al resurselor minerale recent descoperite. Prin infrastructura destul de dezvoltata are o balanta constant excedentara, principalii parteneri fiind Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Italia, Germenia si Japonia. Aceasta este una din putinele tari africane in care serviciile au o pondere ridicata in economie. Africa de Sud se bucura de resurse naturale bogate in ceea ce priveste minereurile feroase si neferoase pe care le exploateaza din plin (peste 4/5 din rezervele mondiale de mangan, 2/3 din cele de platina, peste ½ din cele de aur si crom), este unul din principalii producatori de diamante, uraniu, carbuni superiori, minereuri de fier, metale rare (titan, vanadiu, antimoniu s.a). Productia agricola contribuie si ea substantial la nivelul de trai al populatiei aceasta reprezentand 5% din P.I.B, cca 15% din populatia activa a tarii cu o mare varietate de situatii (de la fermele ultramoderne la agricultura de subsidenta), prezentand un echilibru intre cultura plantelor (cereale, trestie si sfecla de zahar, bumbac, tutun, citrice si vita de vie) si cresterea animalelor (ovine- locul 1 in Africa, ca efective si ca productie de lana-, apoi caprine, bovine si porcine). Balanta agricola excedentara, Africa de Sud fiind unul dintre principalii exportatori mondiali de produse agricole. Africa de Sud are si o retea de transporturi bine dezvoltata (30% din reteaua feroviara si, respectiv 45% din parcul de autovehicule ale Africii), porturi active si aeroporturi internationale ce asigura legaturi cu restul lumii. Toate acestea ridica statul pe locul 21 in lume, avand un produs intern brut de 456,7 miliarde de dolari si un P.I.B/loc de 10.700$ ocupand locul 53.

Preview document

Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 1
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 2
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 3
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 4
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 5
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 6
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 7
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 8
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 9
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 10
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 11
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 12
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 13
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 14
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 15
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 16
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 17
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 18
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 19
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 20
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 21
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 22
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 23
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 24
Analiza geodemografic[ a statelor Turkmenistan și Africa de Sud - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Africa de Sud si Turkmenistan.ppt
  • analiza statelor.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?