Dezastre Naturale

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 23250
Mărime: 103.42KB (arhivat)
Publicat de: Viorel Crăciun
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nicoara Alexandru

Cuprins

  1. I. INTRODUCERE
  2. II. ERUPŢII VULCANICE
  3. 1. Riscul vulcanic
  4. 2. Efecte induse
  5. 3. Previziunea erupţiilor
  6. 4. Acţiuni de prevenţie
  7. 5. Perspective
  8. III. CUTREMURELE DE PĂMÂNT
  9. A. 1. Undele seismice
  10. 2. Rolul naturii terenurilor
  11. 3. Efecte induse
  12. B. Seisme artificiale
  13. C. Previziunea cutremurelor de pământ
  14. 1. Indicatori
  15. 2. Combinare de indicatori, hărţi de risc, bilanţ
  16. 3. Cutremurele din România
  17. IV. MIŞCĂRI DE TEREN
  18. 1. Deplasări gravitaţionale pe versanţi
  19. 2. Mişcări verticale
  20. V. RISCURI DATORITĂ APEI ŞI VÂNTULUI
  21. A. Inundaţiile
  22. B. Riscul eolian
  23. RECOMANDĂRI BIBLIOGRAFICE

Extras din proiect

I. INTRODUCERE

Riscul se defineşte ca “posibilitatea de a cădea într-o primejdie, într-un necaz, într-o pagubă; pericol posibil” (Vol. III Dicţ. lb. române. Ed. Acad., p. 753). Deci, riscul natural este un pericol posibil, cauzat de manifestări extreme (violente) ale fenomenelor naturale.

Manifestările extreme ale fenomenelor naturale (cutremure, erupţii vulcanice, alunecări de teren, inundaţii, uragane etc.) au influenţă directă asupra omenilor şi asupra societăţii, în ansamblul ei.

Cunoaşterea acestor fenomene s-a accentuat în mod deosebit în ultimile 3 decenii, fiind astăzi în plină expansiune. Ea aparţine disciplinelor care fac eforturi de cunoaştere a mediului natural al planetei noastre, a impactului om - natură.

1. Creşterea extraordinară a populaţiei umane, în mod deosebit în ultimile două secole, are o semnificaţie deosebită în raporturile om - natură. Explozia demografică multiplică în progresie geometrică manifestările extreme ale factorilor naturali asupra oamenilor şi deci, a societăţii umane.

Omul a apărut în Africa orientală cu peste 3 MA în urmă, implantându-se progresiv în arii lărgite spre a ajunge în Europa şi Asia cu 1,5 MA în urmă. In Australia pare să fi apărut cu cca. 60.000 ani BP, iar în America de Nord cu cca. 30.000 ani BP. Populaţia umană totală care a existat pe Terra în ultimul stadiu glaciar al Cuaternarului (-30.000 – 20.000 ani PB) a fost estimată la câteva zeci de mii până la maximum câteva sute de mii de indivizi: 40.000-500.000.

Invenţia şi apoi dezvoltarea agriculturii, contemporane cu marea încălzire climatică care a condus la condiţiile actuale, au favorizat începând cu ultima tranziţie glaciar-postglaciar (-12.000- 10.000 ani BP) o primă creştere rapidă a populaţiei umane, apreciată a fi fost la cca. 100 milioane de indivizi.

Apoi, creşterea a devenit moderată şi relativ regulată până în secolul XVIII: 250 milioane de indivizi spre începutul erei creştine şi 500 milioane în 1650.

Incepând cu secolul XIX (datorită progreselor societăţii, industriale, a progreselor tehnice şi ştiinţifice în special în medicină, dar şi a fazelor succesive de cuceriri şi explorări de noi teritorii) s-a declanşat a doua creştere demografică, incomparabil mai puternică decât prima, evoluând rapid într-un regim exponenţial: un miliard de indivizi în 1830, pentru ca în 1900 specia umană să depăşească 1,6 miliarde, în 1950: 2,5 miliarde, în 1990: 5,2 miliarde şi în 2000: 6 miliarde. In ritmul actual această expansiune a speciei noastre ar trebui să se ridice în 2025 la o populaţie mondială de peste 8 miliarde de locuitori şi în 2050 la 10 miliarde!

Creşterea populaţiei mondiale este acompaniată de o puternică creştere a duratei mediei de viaţă, care contribuie la accentuarea presiunii demografice. Speranţa de viaţă oscila între 30-40 de ani până către 1850, a atins 50 ani spre 1900, apoi 60 ani spre 1950 şi 75 ani în anul 2000. Evident, speranţa de viaţă diferă de la o ţară la alta: 80 ani în Japonia, 47 de ani în Benin.

2. Etapele succesive de ocupare şi utilizare a mediului natural reprezintă o chestiune importantă a fi discutată. Intr-adevăr, istoria societăţii umane a fost marcată de etape succesive ale ocupării şi utilizării mediului natural, care prin evoluţia demografică s-au accelerat în ultimile secole şi au condus la modificări din ce în ce mai intense.

Vânătoarea, asociată pescuitului, este indiscutabil activitatea umană cea mai veche şi cea mai puţin perturbantă a mediului fizic. Din toate timpurile a folosit pentru procurarea hranei şi a îmbrăcămintei. Ea poate să fie acompaniată de acţiuni limitate de deforestare şi de fragilizare a solurilor.

Creşterea animalelor domestice, instaurată acum 10.000 de ani, a condus la o distrugere parţială a vegetaţiei originale prin aprindere şi tăiere. Dacă, creşterea tradiţională a animalelor conduce la o degradare moderată a mediului şi permite, chiar, o reînnoire a proprietăţilor nutritive a solurilor prin arderea resturilor vegetale, în schimb, creşterea intensă a animalelor – din ultimile decenii – accelerează degradarea, modifică chimic şi contaminează solurile. Au loc compactări şi distrugeri de structuri prin “călcări de copite”, acidificări şi dezoxidări, nitrificări etc. Işi pierd proprietăţile originale (permeabilitate, oxigenare, suport vegetal) şi sunt adesea abandonate în stadiu de pârloage vulnerabile eroziunii de către ape şi viituri.

Agricultura, a treia etapă de ocupare a terenurilor, s-a dezvoltat progresiv pe o mare parte a planetei, vegetaţia originală fiind înlocuită de specii de interes industrial sau agricol. Unele acţiuni practicate de mult timp, cum ar fi amenajările de versanţi prin terase etajate, au permis limitarea riscurilor de eroziune şi a alunecărilor de teren. Dar, practica şi apoi generalizarea monoculturilor au determinat denudarea periodică a solurilor şi, deci, accelerarea eroziunii lor (ex. preeriile nord-americane în timpul anilor 1930). Preocuparea de a se ridica productivitatea solurilor a condus la diverse modificări ale mediului, care s-au intensificat în perioadele cele mai recente: irigaţii, arături, folosirea îngrăşămintelor artificiale şi pesticidelor. Sedentarizarea diferitelor populaţii tradiţional nomade a determinat o supraexploatare şi apoi o sărăcire iremediabilă a solurilor din numeroase regiuni subaride.

Exploatarea resurselor minerale este practicată odată ce societăţile umane s-au organizat, aşa cum o dovedeşte chiar denumirile diferitelor unelte aparţinând etapelor de dezvoltare a civilizaţiilor: epoca pietrei, bronzului, fierului. Dar, ca şi în cazul altor activităţi umane, proporţia de extragere a minereurilor şi a altor resurse minerale, ca şi a daunelor rezultate, s-au multiplicat pe măsura industrializării, a creşterii nevoilor de combustibili fosili, a consumului de apă etc. Cu titlu de exemplu, consumul mondial de minereuri extrase din formaţiunile geologice între 1900 şi 2000 s-a înzecit!

Preview document

Dezastre Naturale - Pagina 1
Dezastre Naturale - Pagina 2
Dezastre Naturale - Pagina 3
Dezastre Naturale - Pagina 4
Dezastre Naturale - Pagina 5
Dezastre Naturale - Pagina 6
Dezastre Naturale - Pagina 7
Dezastre Naturale - Pagina 8
Dezastre Naturale - Pagina 9
Dezastre Naturale - Pagina 10
Dezastre Naturale - Pagina 11
Dezastre Naturale - Pagina 12
Dezastre Naturale - Pagina 13
Dezastre Naturale - Pagina 14
Dezastre Naturale - Pagina 15
Dezastre Naturale - Pagina 16
Dezastre Naturale - Pagina 17
Dezastre Naturale - Pagina 18
Dezastre Naturale - Pagina 19
Dezastre Naturale - Pagina 20
Dezastre Naturale - Pagina 21
Dezastre Naturale - Pagina 22
Dezastre Naturale - Pagina 23
Dezastre Naturale - Pagina 24
Dezastre Naturale - Pagina 25
Dezastre Naturale - Pagina 26
Dezastre Naturale - Pagina 27
Dezastre Naturale - Pagina 28
Dezastre Naturale - Pagina 29
Dezastre Naturale - Pagina 30
Dezastre Naturale - Pagina 31
Dezastre Naturale - Pagina 32
Dezastre Naturale - Pagina 33
Dezastre Naturale - Pagina 34
Dezastre Naturale - Pagina 35
Dezastre Naturale - Pagina 36
Dezastre Naturale - Pagina 37
Dezastre Naturale - Pagina 38
Dezastre Naturale - Pagina 39
Dezastre Naturale - Pagina 40
Dezastre Naturale - Pagina 41
Dezastre Naturale - Pagina 42
Dezastre Naturale - Pagina 43
Dezastre Naturale - Pagina 44
Dezastre Naturale - Pagina 45
Dezastre Naturale - Pagina 46
Dezastre Naturale - Pagina 47
Dezastre Naturale - Pagina 48
Dezastre Naturale - Pagina 49
Dezastre Naturale - Pagina 50
Dezastre Naturale - Pagina 51
Dezastre Naturale - Pagina 52
Dezastre Naturale - Pagina 53
Dezastre Naturale - Pagina 54
Dezastre Naturale - Pagina 55
Dezastre Naturale - Pagina 56
Dezastre Naturale - Pagina 57
Dezastre Naturale - Pagina 58
Dezastre Naturale - Pagina 59
Dezastre Naturale - Pagina 60
Dezastre Naturale - Pagina 61
Dezastre Naturale - Pagina 62
Dezastre Naturale - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • Dezastre Naturale.doc

Alții au mai descărcat și

Riscul Seismic în România

Introducere Statisticile consemneaza ca numai In ultimii 20 de ani, ca urmare a dezastrelor naturale si-au pierdut viata mai mult de 3.000.000...

Mișcări Seismice

INTRODUCERE Scoarta terestra, este in mod permanent supusa unor miscari, urmate de deplasarea unor compartimente unele fata de altele, fie brusc...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Despăduririle din Himalaya

Considerata mult timp ca o resursa inepuizabila, padurea se dovedeste, rapid, a fi prea rara si degradata pentru a asigura toate produsele necesare...

Ciclonii Tropicali

Cilonii tropicali sunt furtuni in forma de vartej, care se formeaza in zone depresionare tropicale , unde viteza vantului depaseste 17m/s (61km/h)....

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Hazardele naturale, Cauze și implicații în turism

Cap.1 Introducere Cunoaşterea riscurilor naturale reprezintă o necesitate a societăţii moderne, constituind o condiţie sine qua non în realizarea...

Managementul situațiilor de urgență în Uniunea Europeană

INTRODUCERE Problematica dezastrelor și a gestionării acestora constituie nu numai un subiect de actualitate, ci și o prioritate în abordarea...

Plan de Marketing pe SC Optimedia SRL

1. SUMAR EXECUTIV Scopul acestui plan de marketing este prezentarea strategiilor prin care compania „Optimedia”, doreşte să se lanseze pe piaţa...

Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Brăila

1. Introducere Am ales aceasta temă, deoarece considerăm că este important să aflăm cum fiecare judeţ sau municipiu îşi pune la cale planul de...

Asociația Statelor din Caraibe

CAPITOLUL 1: Scurt Istoric 1.1 Înfiinţare Convenţia prin care s-a format ACS a fost semnată în data de 24 iulie 1994, la Cartagena de Indias,...

Dezastre naturale. alunecările de teren

Argument Am ales această temă pentru a cunoaşte riscurile unor alunecări de teren, cauzele producerii lor şi modul de combatere. Unii oameni nu au...

Caracterizarea de ansamblu a hazardurilor naturale din Republica Moldova

Introducere Actualitatea temei: Societatea umană supraveţuieşte astăzi într-un mediu natural-antropic în permanentă schimbare, fiind expuse unei...

Ai nevoie de altceva?