Mari concentrări urbane din Europa central-vestică

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 2518
Mărime: 15.31KB (arhivat)
Publicat de: Rafael Murariu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Ion
Universitatea “Stefan cel Mare”, Suceava Facultatea de Istorie si Geografie

Cuprins

  1. 1. Orasul
  2. 2. Concentrare urbana
  3. 3. Urbanizare- industrializare
  4. 4. Concentrari urbane din Marea Britanie
  5. 5. Concentrari urbane din Germania

Extras din proiect

1. Orasul

Traim astazi o adevarata era urbana, cu o dezvoltare uimitoare, mai spectaculoasa chiar decata asa-numita „explozie demografica”, fenomen care, inca din secolul trecut a cuprins planeta noastra.

Specaculozitatea fenomenului urbanizarii este alimentata astazi de transferul tumultos al conditiilor de viata rurala spre cea urbana.

Orasul, ca expresie superioara a dezvoltarii, permite locuitorilor sai sa beneficiezi mai intens de serviciile de sanatate si educatie sau de sectorul economic modern.

Orasul mare, prin activitatile sale din ce in ce mai amplificate si influenta in teritoriu impune forme gigantice ale instalatiilor de productie, dotari uriase tehnico-edilitare. La acestea se adauga totodata, concentrarea mijloacelor de transport care acapareaza, in ultima instanta, fiecare celula urbana, sfasie orasele, devora spatiul, degradeaza resurse pe care le ofera natura.

Orasul mare devine de asemenea un complicat sistem social, cultural, informational si mai ales financiar.

Ce este de fapt orasul- Este o cnvergenta de forte si o concentrare de oameni care formeaza un tot unitar. Pentru a trai si a produce oamenii au nevoie de hrana, materii prime, energie. Ei sunt in acelasi timp consumatori si producatori.

La inceput, un fenomen izolat si abia cu timpul o prezenta frecventa pe Terra, orasul a insemnat pentru multi, timp de milenii, ideea de superioritate, locul care asigura o viata mai comoda fata de sat. Multa vreme, s-a considerat ca persoana culta si infuenta, cetateanul civilizat, manierat si politicos, traieste inevitabil la oras. Din denumirile orasului provine insusi calificativul de civilizat, politicos: civis- cetate, civilizat; polis- politicos. Asa s-a nascut mitul superioritatii orasului clasic asupra oricarui alt tip de habitat uman. Ca urmare, orice om isi dorea sa locuiasca la oras sau macar mai aproape de acesta.

In consecinta, nr. si marimea oraselor a crescut. Astfel, orasele au intrat in raporturi complexe cu regiunea care le inonjoara si cu celelate localitati mai indepartate.

In epoca noastra, plina de dinamism, in plin avant al stiintei si tehnicii, Terra sufera un asalt generalizat al marilor concentrari urbane.

Gigantismul formelor ubane actuale, care cuprind iremediabil intreaga noastra planeta, se exprima si in puterea lor de concentrare a functiilor economice, sociale si culturale ale unor regiuni geografice vaste sau ale unor tari intregi, exercitand o puternica presiune asupra ecosistemelor din cadrul carora se dezvolta. Este asa-numita presiune urbana manifestata asupra teritoriului inconjurator, pe care-l inghite, si-l transforma, asupra tuturor componentelor mediului natural, pe care-l modifica.

In istoria omenirii trei momente de seama marcheaza organizarea si dezvoltarea asezarilor omenesti.

Primul moment, de fapt un salt revolutionar, ar fi insasi aparitia in neolitic a satelor. Aceasta s-a petrecut ca urmare a trecerii de la pescuit si vanatoare la agricultura, ceea ce a necesitat o sedentarizare a oamenilor. Trecerea la agricultura a permis ca populatia Terrei sa ajunga destul de repede de la cateva milioane la mai multe zeci de milioane.

Al doilea eveniment de seama a fost aparitia oraselor. Astazi se considera ca primele orase s-au format cu 3500 ani i.e.n. Functional, orasele aveau caracteristicile unei asezari preponderent agricole.

Al treilea moment al istoriei omenesti, de fapt o noua faza in evolutia oraselor si a populatiei lor, se anunta o data cu sec XIX. Pe fondul revolutiei tehnico-industriale se produce o adevarata mutatie urbana ca urmare a dezvoltarii economice, a tehnicii si a stiintei.

De aceea, in sensul in care intelegem astazi urbanizarea este un proces ce se leaga strans de epoca dezvoltarii accelerate a oraselor ca urmare a unei puternice industrializari a acestora.

Formarea concentrarilor urbane

Se pune intrebarea : „Cum s-au realizat aceste formidabile concentrari urbane?”

In primul rand prin cresterea numarului locuitorilor oraselor deja exixstente prin sporul natural firesc al localitatilor respective, dar mai ales printr-un masiv exod al populatiei rurale spre orase.

Exodul rural a contribuit foarte mult la cresterea urbana. In Europa fluxul populatiei rurale sau din micile orase spre marile metropole a fost deosebit de puternic. Imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, migratia spre marile orase, aflate in plin proces de refacere si modernizare economica si sociala s-a intensificat din nou.

Preview document

Mari concentrări urbane din Europa central-vestică - Pagina 1
Mari concentrări urbane din Europa central-vestică - Pagina 2
Mari concentrări urbane din Europa central-vestică - Pagina 3
Mari concentrări urbane din Europa central-vestică - Pagina 4
Mari concentrări urbane din Europa central-vestică - Pagina 5
Mari concentrări urbane din Europa central-vestică - Pagina 6
Mari concentrări urbane din Europa central-vestică - Pagina 7
Mari concentrări urbane din Europa central-vestică - Pagina 8
Mari concentrări urbane din Europa central-vestică - Pagina 9
Mari concentrări urbane din Europa central-vestică - Pagina 10
Mari concentrări urbane din Europa central-vestică - Pagina 11
Mari concentrări urbane din Europa central-vestică - Pagina 12
Mari concentrări urbane din Europa central-vestică - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Mari Concentrari Urbane din Europa Central-Vestica.doc

Alții au mai descărcat și

Rețeaua geografică a orașelor din Asia de SE

1. INTRODUCERE Studiul are ca obiectiv prezentarea particulară a orașelor din Asia de SE. Aceasta se bazează pe analiza evoluției și...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Geografia Economică Mondială

Capitolul I NOTIUNI GENERALE DE GEOGRAFIE POLITICA Concepte de geografie politica si geopolitica. Statul si componentele sale Pentru...

Geografia regională a lumii

Capitolul I INTRODUCERE 1.2 Pozitia in planurile de invatamant ale Departamentului de Geografie Disciplina Geografie regionala mondiala face...

Ai nevoie de altceva?