Turismul în Alpii Francezi - Studiu de Caz - Valea Chamonix

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3355
Mărime: 4.98MB (arhivat)
Publicat de: Sandra Mihalache
Puncte necesare: 7
Universitatea din Bucuresti Facultatea de Geografie

Cuprins

  1. I. Localizare geografica: E. Frantei, N-V Alpilor
  2. II. Rol administrativ si turistic:centru admintrativ al cantonului Chamonix -Mont Blanc
  3. III. Cadrul Natural:
  4. - Mont Blanc
  5. - Climatul: montan
  6. - Ghetarii: cei mai importanti sunt Bossons si Mer de Glace
  7. - Vegetatia si fauna: etajare pe verticala
  8. - Natura ocrotita: 3 rezervatii naturale, gradina zoologica Merlet
  9. IV. Cadrul Istoric:
  10. - primele date provin din anul 1091
  11. - expeditii montane din 1741
  12. - jocurile olimpice 1924
  13. V. Cadrul Economic: dezvoltat pe servicii turistice
  14. VI. Resurse turistice:
  15. - Resurse turistice naturale: spectaculos cadru natural( Aiguille du Midi , Montenvers)
  16. - Structuri de cazare si agreement: diversificate( Hotel Mont Blanc , restaurantul Caleche , Grand Hotel des Alpes )
  17. - Structuri de transport turistic: telecabina, telescauna, tramvaiul Mont Blanc
  18. VII. Flux turistic:
  19. - 100 000 vizitatori/zi vara
  20. - 60 000 vizitatori/zi iarna
  21. VIII. Analiza SWAT:
  22. Strengths: “capitala turismului montan”
  23. Weakness: preturi relativ ridicate
  24. Opportunities: dezvoltare continua
  25. Threats: dezvoltarea statiunilor rivale
  26. IX. Strategii de dezvoltare: mentinerea unor standarde ridicate ale serviciilor turistice

Extras din proiect

I. Localizarea geografica

Alpii reprezintă un lanţ muntos din Europa, care se întinde din Austria şi Slovenia până în sud-estul Franţei, trecând prin nordul Italiei, Elveţia, Liechtenstein şi sudul Germaniei. Alpii formează un arc de cerc în sudul Europei centrale, în lungime de aproximativ 1200 km şi acoperă o suprafaţă de cca 200.000 km2. Cel mai înalt vârf este Mont Blanc, situat la graniţa franco-italiană, cu o altitudine de 4810 m. În Alpi, există în total 128 de vârfuri cu înălţimi care depăşesc 4000 m.

Valea Chamonix denumita de localnici „La Vallee de Chamonix", strabatuta de raul Arve, este situata in estul Frantei, in zona de tripla frontiera dintre Franta, Elvetia si Italia. Din punct de vedere administrativ, Valea Chamonix cuprinde aproape in intregime cantonul Chamonix- Mont Blanc si face parte din arondismentul Bonneville, ambele incadrandu-se in departamentul Haute- Savoie.Cantonul Chamonix este format din orasul Chamonix care indeplineste functia de centru administrativ al cantonului – comunele Les Houches, Servoz si Vallorcine, insumand o suprafata totala de 34 984 ha si o populatie de 10 433 locuitori.

II. Cadrul Natural

Avand in vedere ca cea mai mare suprafata –peste 80%-este ocupata de treapta de relief de mare altitudine, de masivul Mont Blanc si de masivul Aiguilles Rouges, localizarea asezarilor omenesti s-a realizat in lungul vaii superioare a raului Arve.

In ceea ce priveste localitatile componente ale cantonului Chamonix, privite in functie de asezarea lor din aval spre amonte, prima comuna, Servoz, este situata pe malul drept al raului Arve la o altitudine de 815 m.Urcand in lungul vaii, dupa ce strabatem bara cristalina avansata de masivul Aiguilles Rouges, patrundem in Valea Chamonix, prima localitate fiid comuna Les Houches, asezata la o altitudine de 1 010 m, pe stanga Arve-ului.In continuare, tot pe malul stang, urmeaza catunele Les Bossons si Les Pelerins care apartin de comuna Chamonix.

Imagini din Valea Chamonix

La 1 035 m pe ambele maluri este amplasat orasul Chamonix, iar in nordul acestuia, pe dreapta Arve-ului, se afla catunul Les Praz (1 060 m), in amonte de acesta, pe malul stang fiind asezate catunele Les Tines si Le Lavancher (1 100 m).

Urmeaza ultima asezare componenta a comunei Chamonix – Argentiere- situata la 1252 m altitudine.Comuna Le Tour care domina intreaga Vale Chamonix este situata intr un imens circ suspendat la 1468 m altitudine.Parasind valea

Arve prin pasul Montets (1 461 m) se face trecerea in valea Raului Negru unde este situata, pe malul stang, comuna Vallorcine (1 261 m) si catunul component al acesteia, Barberine asezat aproape de frontiera dintre Franta si Elvetia.

III. Cadrul Istoric

In cei peste 250 de ani de existenta turistica a statiunii Chamonix si a zonei ei de atractie, s-au succedat mai multe etape, marcand evolutia insasi a turismului de tip montan, un rol decisiv, hotarator actiunea dirijata de amenajare a cadrului natural.

Avand o vechime considerabila (primele date despre Chamonix provin din anul 1091), orasul are o istorie bogată. Celebritatea sa isi are insa originea intr-un jurnal de calatorie publicat de doi aristocrati englezi care au descoperit valea Chamouny intr-o expeditie pe care au făcut-o in 1741. Descrierea minunatiilor care i-au fascinat pe cei doi calatori a suscitat curiozitatea personalitatilor vremii, astfel incat spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, zona Chamounay (devenita Chamonix din 1916) era deja un loc preferat de aristocrati pentru petrecerea vacantelor de vara, desi accesul in zona era destul de dificil.

Chamonix – Gara Montenvers Jocurile Olimpice 1924

Dupa constructia primului hotel de lux in zona (Hotel de L’Union, in 1816), regiunea devine un adevarat punct de atractie turistica, iar odata cu inaugurarea liniei ferate St. Gervais Le Fayet – Chamonix, in 1901, orasul situat la poalele Mont-Blancului devine locul preferat al iubitorilor de sporturi de iarna. Organizarea primei editii a Jocurilor Olimpice de iarna la Chamonix, in 1924, este evenimentul care a declansat o adevarata isterie in randul turistilor din intreaga lume, astfel incat astazi Chamonix gazduieste peste 5 milioane de turisti anual.O calatorie captivanta in timp, prin istoria turismului din Chamonix, puteti face daca vizitati Muzeul Alpin din oras.

IV. Cadrul economic

Spre deosebire de alte statiuni celebre pentru alpinism si sporturi de iarna, Chamonix, ca urmare a site-ului sau caracteristic, fiind asezat intr o vale longitudinala intramontana de altitudine , dispusa in trepte, nu prezinta o singura piesa, o statiune unica, ci o regiune cu un nucleu principal, conducator al economiei turistice, concentrat in statiunea Chamonix, precedata in aval si inconjurata in amonte, pe valea Arve, de mici asezari, care treptat au dezvoltat si perfectionat functia turistica, abandonand fosta specializare traditional agricola.

Esplanada Mont Blanc Intrarea in tunelul Chamonix

Ca urmare a evolutiei economiei turistice si a valorificarii cadrului natural montan de mare

altitudine, Valea Chamonix se prezinta astazi ca o regiune specializata in mono-industrie turistica, ocupand un loc special in departamentul Haute - Savoie si in Franta.Elementele cele mai importante care au jucat un rol deosebit in evolutia istorica si economica a Vaii Chamonix se refera la pozitia sa geografica in Alpii Inalti(Les Grandes Alpes), masivul Mont Blanc cu varful sau culminant de 4807 m aflandu-se pe teritoriul cantonului Chamonix.

Modernizarea si diversificarea treptata a infrastructurii turistice, a cailor de acces si a instalatiilor mecanice ale regiunii, au influentat in mod pozitiv evolutia activitatii turistice a Vaii Chamonix, ceea ce s a reflectat in marirea substantiala a numarului turistilor si al vizitatorilor, diversificarea clientelei turistice pe categorii sociale si pe grupe de varsta. Situata la răscrucea drumurilor spre Italia şi Elveţia , Chamonix trăieşte din turismul estival şi cel de iarnă şi din alpinismul pentru care staţiunea este echipată în mod special Vârful Mont Blanc este, probabil, principalul punct de atractie turistica.

Preview document

Turismul în Alpii Francezi - Studiu de Caz - Valea Chamonix - Pagina 1
Turismul în Alpii Francezi - Studiu de Caz - Valea Chamonix - Pagina 2
Turismul în Alpii Francezi - Studiu de Caz - Valea Chamonix - Pagina 3
Turismul în Alpii Francezi - Studiu de Caz - Valea Chamonix - Pagina 4
Turismul în Alpii Francezi - Studiu de Caz - Valea Chamonix - Pagina 5
Turismul în Alpii Francezi - Studiu de Caz - Valea Chamonix - Pagina 6
Turismul în Alpii Francezi - Studiu de Caz - Valea Chamonix - Pagina 7
Turismul în Alpii Francezi - Studiu de Caz - Valea Chamonix - Pagina 8
Turismul în Alpii Francezi - Studiu de Caz - Valea Chamonix - Pagina 9
Turismul în Alpii Francezi - Studiu de Caz - Valea Chamonix - Pagina 10
Turismul în Alpii Francezi - Studiu de Caz - Valea Chamonix - Pagina 11
Turismul în Alpii Francezi - Studiu de Caz - Valea Chamonix - Pagina 12
Turismul în Alpii Francezi - Studiu de Caz - Valea Chamonix - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Turismul in Alpii Francezi - Studiu de Caz - Valea Chamonix.doc

Alții au mai descărcat și

Stațiunea Aspen

Poate una dintre cele mai cunoscute staţiuni montane de iarna din lume, staţiunea Aspen este renumită pentru pârtiile sale de schi, dar şi pentru...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Alpii Francezi

Introducere Alpii reprezintă un lanţ muntos din Europa, care se întinde din Austria şi Slovenia până în sud-estul Franţei, trecând prin nordul...

Ai nevoie de altceva?