Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 8517
Mărime: 908.51KB (arhivat)
Puncte necesare: 9
Universitatea Bacau Facultatea de Inginerie Specializarea Produse Alimentare

Cuprins

  1. 1. Introducere
  2. 1.1 Importanta laptelui si a produselor lactate
  3. 1.2 Date generale despre iaurt
  4. a) Scurt istoric
  5. b) Date despre consum
  6. c) Ce conţine iaurtul?
  7. d) Tipuri de iaurt
  8. e) Beneficiile iaurtului
  9. 2. Microflora iaurtului
  10. 3. Substante de gust si aroma in iaurt
  11. 4. Factori care influenteaza calitatea iaurtului
  12. a) Conditii pentru laptele materie prima
  13. b) Standardizarea compozitiei laptelui
  14. 5. Dezaerarea laptelui
  15. 6. Omogenizarea laptelui
  16. 7. Tratamentul termic al laptelui
  17. 8. Aditivi folositi in fabricatie
  18. 9. Inlocuitori pentru grasime
  19. 10. Fermentarea laptelui
  20. 11. Racirea pentru oprirea fermentatiei
  21. 12. Conditionarea in ambalaje
  22. 13. Procedee de conservare a iaurtului
  23. 14. Bibliografie

Extras din proiect

1.Introducere

1.1 Importanta laptelui si a produselor lactate

Laptele are o importanta deosebita deoarece asigura o valoare nutritiva buna alimentelor. Valoare alimentara sau nutritiva a unui produs alimentar reprezinta calitatea sa principala si este cu atat mai mare, cu cat acesta raspunde mai bine nevoilor organismului. Un rol important in realizarea unei alimentatii rationale revine tocmai laptelui si a produselor lactate folosite ca atare sau preparate in combinatie cu alte alimente.

Laptele si produsele lactate derivate au constituit intotdeauna un izvor de sanatate.Laptele, dupa cum se stie, a fost predestinat de natura ca prima hrana a omului. Laptele reprezinta un aliment care contine intr-o proportie corespunzatoare toate substantele necesare dezvoltarii organismului tanar, in starea cea mai usor asimilabila.

In compozitia laptelui intra in primul rand cazeina, lactalbumina si lactoglobulina, proteine superioare din punct de vedere biologic. Acestea contin aminoacizi esentiali, indispensabili, in proportii apropiate celor necesare omului, avand cea mai mare eficienta in favorizarea cresterii.

Grasimea din lapte, desi in cantitate destul de redusa, este o substanta energetica importanta, a carui echivalent caloric de 9,3 Kcalorii/g este de aproape doua ori mai mare decat zaharurile si a proteinelor (4,1 Kcalorii/g). Datorita punctului de topire scazut (29-34 C) si a faptului ca se gaseste sub forma emulsionata de globule foarte mici, grasimea din lapte este mai usor de asimilat, in comparatie cu celelalte grasimi de origine animala (untura, seu). Grasimea din lapte contine si cantitati insemnate de vitamina A, dar mai ales de vitamina D, care asigura fixarea calciului si a fosforului din oase, prevenind aparitia rahitismului. Continutul de colesterol, substanta favorizanta in aparitia bolilor cardiovasculare este mai redus la lapte si produse lactate, fata de alte alimente de origine animala (lapte integral 10, lapte smantanit 3, unt 280, branzeturi grase 150-200, carne de porc 100-120, galbenus de ou 1400 mg/100 g produs).

Laptele sau zaharul din lapte, datorita bacteriilor aflate in intestin se transforma in acid lactic cu influenta benefica asupra organismului.Laptele contine elemente minerale importante. In afara de calciu si fosfor, laptele contine iod, astfel incat o alimentatie bogata in acest produs poate preveni aparitia gusei.

Datorita valorii nutritive ridicate si a gradului inalt de asimilare, laptele este recomandat batranilor si convalescentilor iar pentru copii pana la un an este considerat un aliment complet. Valoare nutritiva si calorica a unui litru de lapte corespunde cu cea a 0,5 Kg de carne de vaca potrivit de grasa sau a 8-9 oua. Un litru de lapte de vaca care contine 4,8% lactoza, 3,5% proteine si 3,5% grasime ofera organismului 668 Kcal. Pentru a fi usor de suportat si asimilat de catre unele organisme, laptele se recomanda a fi baut incet, treptat cu inghitituri mici. In acest fel laptele ajuns in stomac, in mediu acid, precipita in flacoane mici si va veni in contact pe o suprafata mai mare cu fermenti digestivi, usurand procesul de digestie.

Daca se da paharul de lapte peste cap, atunci se formeaz un coagul mare, iar stomacul trebuie sa depuna un efort foarte mare pentru a-l digera.

1.2. Date generale despre iaurt

a) Scurt istoric

Iaurtul îşi are originea în Asia sau în Europa de est şi a apărut ca răspuns la nevoia de a conserva laptele peste cele câteva ore care urmau mulsului. Astfel a început aventura descoperirii nenumăratelor avantaje nutriţionale şi medicale pe care le deţine.

Coagularea laptelui a fost, desigur, descoperită absolut din întâmplare. În foarte multe ţări, Grecia, Turcia, Mongolia sau India, consumarea iaurtului face parte din tradiţie, dar începând cu anii '20 ai secolului al XX-lea, iaurtul se răspândeşte şi în Europa Occidentală. Cuvântul iaurt, care vine din limba turcă, youghurmak însemnând "a îngroşa", este utilizat în mod curent, atât în America de Nord-yoghurt, cât şi în Europa şi desemnează versiunea modernă a laptelui prins de altadată.

b) Date despre consum

În societatea modernă, omul este asaltat în fiecare zi de ritmul cotidian impus de schimbările tot mai dese intervenite în evoluţia societăţii. Poluarea, stresul, intensele solicitări zilnice conduc inevitabil la o scădere a rezistenţei organismului, acesta fiind tot mai expus şi mai vulnerabil. Astfel, inevitabil, apar întrebări referitoare la menţinerea sănătăţii şi protejarea organismului. Acestea sunt întrebări pe care fiecare persoană şi le pune, chiar dacă nu le formulează în mod explicit.

Piaţa produselor lactate poate constitui un exemplu în privinţa consumului de iaurt din ce în ce mai ridicat la noi în ţară.

Iaurtul este considerat alimentul sănătos din familia lactatelor. Este considerat unul din alimentele care ajută la prelungirea vieţii. De obicei, iaurtul este corelat cu efectele sale benefice asupra organismului. Mulţi îl consumă drept adjuvant al digestiei. Iaurtul acidofil ajută la redobândirea florei bacteriene normale a colonului, ceea ce duce la o digestie completă şi la o valorificare mai bună a alimentelor bogate în fibre.

Iaurtul nu e o “revelaţie” a secolului nostru. Cu mii de ani în urmă, el era bine cunoscut de unele popoare din Orientul Mijlociu şi constituia un aliment de bază. Efectele sale benefice în vindecarea diverselor boli intestinale l-au făcut repede cunoscut iar modul de producere a lui nu a mai putut rămâne secret.

Dar, deşi astăzi, 30% din populaţia globului consumă iaurt în mod regulat şi este un aliment foarte apreciat pentru gustul său, iaurtul avea un statut aparte la începutul secolului nostru - când era consumat doar la indicaţia medicilor! Secolul XX l-a transformat într-un aliment pentru consumul zilnic.

Preview document

Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 1
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 2
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 3
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 4
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 5
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 6
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 7
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 8
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 9
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 10
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 11
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 12
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 13
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 14
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 15
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 16
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 17
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 18
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 19
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 20
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 21
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 22
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 23
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 24
Analiza influenței pulpei de fructe asupra iaurtului - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Analiza Influentei Pulpei de Fructe Asupra Iaurtului.doc

Alții au mai descărcat și

Lapte cu Ciocolată

Având în vedere că secţia de obţinere a laptelui cu cacao este proiectata în oraşul Târgovişte sursele de aprovizionare cu materie primă existente...

Să se proiecteze o secție de fabricare a iaurtului aromatizat cu o capacitate de prelucrare de 5 tone pe zi

Temă de proiectare Să se proiecteze o secţie de fabricare a iaurtului aromatizat cu o capacitate de prelucrare de 5t/zi. CAPITOLUL I. MEMORIU...

Analiza Iaurtului

Sumar Aceasta lucrare va prezenta situatia actuala a anumitor marci de iaurt pe piata romaneasca, de asemenea si atitudinea consumatorilor fata de...

Laptele de Consum

Capitolul. I Introducere De mici, laptele este hrana de baza a noilor nascuti si a puilor de animale ajutandu-i sa se dezvolte si sa creasca....

Evaluarea Calității Produsului Lapte

Introducere Un rol important in realizarea unei alimentatii rationale revine laptelui si a produselor lactate folosite ca atare sau preparate in...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Aditivii alimentari

1. CE SUNT ADITIVII ALIMENTARI? Aditivii alimentari sunt substante adaugate intentionat alimentelor pentru a le oferi proprietati suplimentare...

Istoria Iaurtului Danone

Istoria iaurtului DANONE Puţini ştiu însă că iaurtul este originar din Bulgaria, ţara unde numărul de bătrâni centenari este foarte ridicat. La...

Ai nevoie de altceva?