Calitatea Globală a Cărnii

Proiect
7.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 5984
Mărime: 38.21KB (arhivat)
Publicat de: Iuliana B.
Puncte necesare: 7
Prezentat in cadrul Facultatii de Inginerie Universitatea din Bacau.

Cuprins

  1. I. Argument .pag. 4
  2. II. Calitatea globală a cărnii . pag. 6
  3. II.1 Tehnologia prelucrării animalelor în abator . pag. 6
  4. II.1.1 Pregătirea animalelor pentru tăiere . pag. 6
  5. II.1.2 Suprimarea vieţii animalelor . pag. 7
  6. II.1.3 Prelucrarea iniţială a animalelor . pag. 9
  7. II.1.4 Prelucrarea carcaselor . pag. 11
  8. II.1.5 Toaletarea carcaselor . pag. 12
  9. II.2 Factorii senzoriali. pag. 12
  10. II.2.1 Culoarea cărnii . pag.13
  11. II.2.2 Aroma cărnii . pag. 14
  12. II.2.3 Frăgezimea cărnii . pag. 15
  13. II.2.4 Consistenţa cărnii . pag. 18
  14. II.2.5 Suculenţa cărnii . pag. 19
  15. II.3 Factorii nutritivi . pag. 19
  16. II.3.1 Conţinutul în proteine şi calitatea proteinelor . pag. 19
  17. II.3.2 Conţinutul în vitamine . pag. 20
  18. II.3.3 Conţinutul în substanţe minerale . pag. 20
  19. II.4 Factorii tehnologici . pag. 20
  20. II.5 Factorii igienici (de înocuitate) . pag. 20
  21. III. Bibliografie . pag. 22

Extras din proiect

I. ARGUMENT

Noţiunea de „calitate” a cărnii este utilizată în sensuri diferite, în funcţie de preocuparea şi pregătirea celor ce o folosesc.

Pentru consumator, carnea este de calitate „superioară” dacă nu conţine multă grăsime, dacă este fragedă, suculentă şi aromată.

Pentru nutriţionist, calitatea cărnii rezidă în conţinutul ei în proteine, lipide şi vitamine şi în lipsa unor substanţe şi microorganisme de contaminare şi poluare.

Pentru specialistul în creşterea animalelor „calitatea” cărnii este dată de starea de îngrăşare a animalelor, în funcţie de specie, rasă, vârstă şi tipul de alimentaţie (furajare).

În sensul larg al cuvântului, noţiunea de „calitate” a cărnii reprezintă un sumum al factorilor senzoriali, nutritivi, tehnologici şi igienici.

Conceptul de calitate

În condiţiile diversificării şi înnoirii rapide a ofertei de mărfuri, mondializării pieţelor, creşterii continue a exigenţelor clienţilor, calitatea produselor a devenit factor determinant al competivităţii întreprinderilor.

Întrucât tranziţia în România la economia de piaţă şi la societatea informaţională implică necesitatea creării şi dezvoltării unei adevărate „culturi a calităţii”, preocupările pentru studierea calităţii şi a managementului calităţii la nivelul fiecărui cetăţean au devenit o condiţie esenţială a dezvoltării competitivităţii prin calitate a economiei româneşti pe piaţa mondială.

Termenul de calitate îşi are originea în cuvântul latin „qualitas”, derivat din „qualis”, având semnificaţia de atribut, caracteristică, proprietate, fel de a fi. În prezent, calitatea este o noţiune cu o foarte largă utilizare, ceea ce face extrem de dificilă definirea ei din punct de vedere ştiinţific.

Standardul ISO 8402 defineşte calitatea ca reprezentând „ansamblul caracteristicilor unei entităţi, care îi conferă aptitudinea de a satisface nevoile exprimate sau implicate”.

Deci nu se poate vorbi de o calitate „absolută”, de sine stătătoare, întrucât calitatea este întotdeauna relativă la nevoile, cerinţele, aşteptările clientului (cumpărătorului, consumatorului, utilizatorului). Aceste nevoi sunt atât cele conştientizate şi exprimate („explicite”), cât şi cele în curs de formare, încă neconştientizate („implicite”), ce trebuie identificate şi explicite.

Conform acestei definiţii:

 calitatea nu este exprimată printr-o singură caracteristică, ci într-un ansamblu de caracteristici;

 calitatea nu este de sine stătătoare, ea există numai în relaţie cu nevoile clienţilor;

 calitatea este o variabilă continuă şi nu discretă;

 prin calitate trebuie satisfăcute nu numai nevoile exprimate, dar şi cele implicite.

Calitatea produselor obţinute prin calitatea proceselor din care acestea provin şi deci, prin calitatea organizaţiei constituie un obiectiv strategic major, deoarece calitatea este actualmente, pe piaţa mondială, cel mai important factor al competitivităţii.

Compectitivitatea unui produs reprezintă capacitatea acestuia de a se impune – deci de a se vinde în cantităţi mari – pe o anumită piaţă.

De remarcat că, în funcţie de piaţă, un produs poate fi competitiv nu numai prin calitatea sa, ci şi prin preţul său, condiţiile de plată, termenul de livrare şi condiţiile de livrare.

Calitatea produselor este considerată a fi un fel de „paşaport” permiţând „supravieţuirea întreprinderii pe termen lung”.

Trei dintre soluţiile practice larg utilizate în organizaţiile furnizoare de produse, în scopul creşterii profitului lor sunt:

1. creşterea eficacităţii produselor;

2. implementarea managementului total al calităţii;

3. obţinerea excelenţei.

Pentru o întreprindere a realiza şi menţine calitatea dorită de client, în condiţii de eficienţă, reprezintă o necesitate în afaceri. Realizarea acestui deziderat este condiţionată de utilizarea planificată şi eficientă a resurselor umane, materiale şi financiare de care dispune. Pe de altă parte, clientul doreşte să aibă încredere în capacitatea întreprinderii de a-i furniza calitatea cerută şi de a trebui să fie în măsură să demonstreze că are implementat un sistem al calităţii eficient. În afara celor două aspecte menţionate, întreprinderea trebuie să ia în considerare cerinţele societăţii, concretizate în reglementări şi alte restricţii care vizează protecţia vieţii şi sănătăţii individului precum şi protecţia mediului înconjurător.

II CALITATEA GLOBALĂ A CĂRNII

II. 1. TEHNOLOGIA PRELUCRĂRII ANIMALELOR ÎN ABATOR

Principalele etape sunt:

1. Pregătirea animalelor pentru tăiere.

2. Suprimarea vieţii animalului.

3. Prelucrarea iniţială.

4. Prelucrarea carcasei.

5. Toaletarea şi fasonarea carcasei

II.1.1. Pregătirea animalelor pentru tăiere

Pregătirea animalelor pentru tăiere constă în:

 Asigurarea regimului de odihnă;

 Examenul sanitar veterinar;

 Cântărirea şi toaletarea animalelor vii.

Regimul de odihnă se impune pentru fiecare specie, în scopul refacerii echilibrului fiziologic perturbat în timpul transpotului. De asemenea, are o influenţă deosebită şi asupra igienii cărnii deoarece animalele obosite sângerează incomplet, carnea alterându-se mai uşor; există pericolul trecerii în sânge şi în carne a bacteriilor de putrefacţie şi patogene. Regimul de odihnă este de 2 ore vara şi 6 ore iarna.

Examenul sanitar veterinar se execută cu cel mult 3 ore înainte de sacrificare în urma căreia se pot stabili următoarele trei grupe de animale:

- animale sănătoase care se prelucrează normal în sălile de sacrificare;

- animale respinse la tăiere din cauza unor stări fiziologice anormale (stare de gestaţie, animale obosite, vieri necastraţi sau care au sub trei luni de la castrare, femele care nu au trecut de zece zile de la fătare, animale suspectate de boli contagioase, animale protejate prin lege).

- animale care se taie în săli sanitare, caracterizate prin condiţii şi stări de sănătate ce permit livrarea condiţionată în consum a cărnii obţinute.

Preview document

Calitatea Globală a Cărnii - Pagina 1
Calitatea Globală a Cărnii - Pagina 2
Calitatea Globală a Cărnii - Pagina 3
Calitatea Globală a Cărnii - Pagina 4
Calitatea Globală a Cărnii - Pagina 5
Calitatea Globală a Cărnii - Pagina 6
Calitatea Globală a Cărnii - Pagina 7
Calitatea Globală a Cărnii - Pagina 8
Calitatea Globală a Cărnii - Pagina 9
Calitatea Globală a Cărnii - Pagina 10
Calitatea Globală a Cărnii - Pagina 11
Calitatea Globală a Cărnii - Pagina 12
Calitatea Globală a Cărnii - Pagina 13
Calitatea Globală a Cărnii - Pagina 14
Calitatea Globală a Cărnii - Pagina 15
Calitatea Globală a Cărnii - Pagina 16
Calitatea Globală a Cărnii - Pagina 17
Calitatea Globală a Cărnii - Pagina 18
Calitatea Globală a Cărnii - Pagina 19
Calitatea Globală a Cărnii - Pagina 20
Calitatea Globală a Cărnii - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Calitatea Globala a Carnii.doc

Alții au mai descărcat și

Influența Procesării asupra Calității unor Produse de Origine Animală

Introducere Dintre toate produsele, ce constituie alimente pentru om, produsele de origine animală se situează pe primul plan, atât datorită...

Analiza cărnii congelate

Argument Carnea reprezinta o hrana importanta in viata omului. Ea se poate consuma in mai multe moduri:fiert,prajit,uscat,afumat. Carnea, este...

Caracteristici fizico-chimice și Microbiologice ale Laptelui și ale Produselor Lactate Acide

CAPITOLUL I INTRODUCERE Laptele şi produsele obţinute din el conţin majoritatea substanţelor nutritive necesare organismului, într-o proporţie...

Valoarea nutritivă și mecanisme de asimilare a proteinelor oului de găină

Introducere Produsul alimentar este constituit dintr-un amestec de substanţe organice şi anorganice. Acest amestec conţine substanţe necesare...

Falsificări Întâlnite la Carne și Produsele din Carne

Introducere Carnea reprezintă, în sensul larg al cuvântului, orice parte comestibilă din corpul animalelor cu sânge cald, iar în sens strict...

Proiectare secție de fabricare a conservelor de tip corned beaf

Sa se prioecteze o sectie de fabricare a conservelor de tip Corned Beaf cu o capacitate de 19 t pe zi cutiile de conserve sunt d 340grame....

Procese Chimice și Enzimologice ce Intervin în Procesarea Cărnii de Porc în Vederea Obținerii Specialităților Afumate

MEMORIU TEHNIC Industria cărnii cuprinde o varietate de sortimente de produse din carne, dintre care afumăturile pot ocupa un rol important. Prin...

Proiect la tehnologia cărnii și a preparatelor din carne

I.CARNEA CA MATERIE PRIMA SI CARACTERISTICILE EI Prin carne se intelege musculatura striata a scheletului cu toate tesuturile cu care vine in...

Te-ar putea interesa și

Conservarea prin afumare a cărnii de porc

INTRODUCERE Sub denumirea generală de carne este înţeleasă totalitatea ţesuturilor animale care servesc în alimentaţia omului. Sub diversele sale...

Procesarea cărnii de pasăre

1. PĂSĂRILE PENTRU PRODUCŢIA DE CARNE 1.1. Speciile şi rasele de păsări producătoare de carne Până la sfârşitul celui de al II-lea război...

Proiect achiziții - SC Crennat SRL

Capitolul 1 - Motivaţie alegere produs Am ales să înfiinţez firma “Sc.Crennat.Srl”care să răspundă la nevoile si dorinţele consumatorilor,care are...

Caracterizarea Merceologică a Salamului de Sibiu

INTRODUCERE Salamul de Sibiu, legendă şi realitate Legenda spune că părintele salamului de Sibiu este un italian, Filippo Dozzi, care a deschis...

Tehnologia cărnii - cârnații cabanos

Cap. I Studiul documentar privind produsul care trebuie realizat Prin carne se înţelege musculatura striată cu toate ţesuturile cu care vine în...

Tehnologia Cărnii și Produselor din Carne

Carnea constituie o sursă alimentară de bază în hrana omului. Datorită compoziţiei chimice echilibrate în trofine cu voloare biologică ridicată...

Controlul Calității Salamului de Vară

Calitatea cărnii Calitatea globală a carnii Noţiunea de calitate a cărnii este utilizată în sensuri diferite, în funcţie de preocuparea şi...

Aspecte Legate de Calitatea Cărnii

Alimentaţia stă la baza vieţii, constituind un factor cu acţiune permanentă, care determină desfăşurarea proceselor metabolice şi care are o...

Ai nevoie de altceva?