Caracteristica proteinelor din lapte

Proiect
7/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 6879
Mărime: 1.81MB (arhivat)
Publicat de: Sever Iacob
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Vladislav Resitco
caracteristica proteinelor din lapte la fabricarea brinzeturilor maturate. Facultatea: Tehnologie si management in industria alimentara.

Cuprins

  1. Cuprinsul lucrarii de an
  2. Introducere
  3. 1. Caracteristica proteinelor din lapte.
  4. 2. Modificarile fizico-chimice a proteinelor in procesul de fabricarea a brinzrturilor.
  5. 3. Concluzie.
  6. 4. Bibliografie.

Extras din proiect

Introducere

Laptele are o importanta deosebita deoarece asigura o valoare nutritiva buna alimentelor. Valoare alimentara sau nutritiva a unui produs alimentar reprezinta calitatea sa principala si este cu atat mai mare, cu cat acesta raspunde mai bine nevoilor organismului. Un rol important in realizarea unei alimentatii rationale revine tocmai laptelui si a produselor lactate folosite ca atare sau preparate in combinatie cu alte alimente. Laptele si produsele lactate derivate au constituit intotdeauna un izvor de sanatate.Laptele, dupa cum se stie, a fost predestinat de natura ca prima hrana a omului. Laptele reprezinta un aliment care contine intr-o proportie corespunzatoare toate substantele necesare dezvoltarii organismului tanar, in starea cea mai usor asimilabila. In compozitia laptelui intra in primul rand cazeina, lactalbumina si lactoglobulina, proteine superioare din punct de vedere biologic. Acestea contin aminoacizi esentiali, indispensabili, in proportii apropiate celor necesare omului, avand cea mai mare eficienta in favorizarea cresterii.

Grasimea din lapte, desi in cantitate destul de redusa, este o substanta energetica importanta, a carui echivalent caloric de 9,3 Kcalorii/g este de aproape doua ori mai mare decat zaharurile si a proteinelor (4,1 Kcalorii/g). Datorita punctului de topire scazut (29-34 °C) si a faptului ca se gaseste sub forma emulsionata de globule foarte mici, grasimea din lapte este mai usor de asimilat, in comparatie cu celelalte grasimi de origine animala (untura, seu). Grasimea din lapte contine si cantitati insemnate de vitamina A, dar mai ales de vitamina D, care asigura fixarea calciului si a fosforului din oase, prevenind aparitia rahitismului. Continutul de colesterol, substanta favorizanta in aparitia bolilor cardiovasculare este mai redus la lapte si produse lactate, fata de alte alimente de origine animala (lapte integral 10, lapte smantanit 3, unt 280, branzeturi grase 150-200, carne de porc 100-120, galbenus de ou 1400 mg/100 g produs).

Laptele sau zaharul din lapte, datorita bacteriilor aflate in intestin se transforma in acid lactic cu influenta benefica asupra organismului.Laptele contine elemente minerale importante. In afara de calciu si fosfor, laptele contine iod, astfel incat o alimentatie bogata in acest produs poate preveni aparitia gusei. Datorita valorii nutritive ridicate si a gradului inalt de asimilare, laptele este recomandat batranilor si convalescentilor iar pentru copii pana la un an este considerat un aliment complet. Valoare nutritiva si calorica a unui litru de lapte corespunde cu cea a 0,5 Kg de carne de vaca potrivit de grasa sau a 8-9 oua. Un litru de lapte de vaca care contine 4,8% lactoza, 3,5% proteine si 3,5% grasime ofera organismului 668 Kcal. Pentru a fi usor de suportat si asimilat de catre unele organisme, laptele se recomanda a fi baut incet, treptat cu inghitituri mici. In acest fel laptele ajuns in stomac, in mediu acid, precipita in flacoane mici si va veni in contact pe o suprafata mai mare cu fermenti digestivi, usurand procesul de digestie. Daca se da paharul de lapte peste cap, atunci se formeaz un coagul mare, iar stomacul trebuie sa depuna un efort foarte mare pentru a-l digera.

Clasificarea proteinelor.

Laptele conţine diferite tipuri de proteine, majoritatea dintre care sunt prezente în cantităţi mici. Proteinele pot fi clasificate in funcţie de proprietăţile sale fizice sau chimice şi funcţiile biologice. Metoda clasică de clasificare a proteinelor în cazeine, albumine şi globuline este cea mai des întâlnită. Grupurile minore de proteine au fost neglijate pentru simplificare. Aşa numitele „proteinele din zer” constituie sinonimul pentru proteinele serice din lapte, dar termenul este în special folosit în procesul de fabricare a caşcavalului. Proteinele din zer conţin fragmente de molecule cazeinice. Sunt cunoscute trei grupuri principale de proteine din lapte functie de comportamentul său diferit şi forma de existenţă. Cazeinele uşor precipită din lapte, pe cănd proteinele serice rămân în soluţie. Proteinele din structura lipo-proteică a membranei aderă pe suprafaţa granulelor de grăsime şi pot fi separate numai prin procedee mecanice.

În laptele normal de vacă de amestec se găsesc 3,3% proteine, respectiv 2,7% cazeină, 0,4-0,5% albumină şi 0,1-0,2% globulină.

Proteinele din lapte sunt considerate de o valoare biologică superioară datorită conţinutului în aminoacizi esenţiali nu numai în cantităţi suficiente, dar şi într-un raport optim pentru activitatea vitală a organismului. Conţinutul în aminoacizi ai principalelor fracţiuni de proteine lactate este prezentat în tabel.

Conţinutul în aminoacizi al proteinelor din laptele de vacă, g/100 g proteine

(după G. Chintescu, C. Pătraşcu, 1988)

Aminoacizi Cazeină Lactalbumină Lactoglobulină

Esenţiali

Valină 7,0 4,0 7,9

Leucină 12,1 15,0 17,7

Izoleucină 6,5 6,8 6,6

Treonină 3,9 5,3 6,0

Metionină 3,5 2,8 3,6

Lizină 6,9 8,0 10,4

Fenilalanină 5,2 5,6 5,3

Triptofan 1,8 2,3 2,0

Neesentiali

Glicină 0,5 0,3 -

Alanină 3,6 0,1 -

Serină 6,3 4,9 -

Cistină+cisteină 0,4 3,0 3,6

Acid asparagic 6,3 9,3 10,1

Acid glutamic 22,8 12,9 22,1

Arginină 4,1 3,5 3,1

Histidină 2,5 2,0 1,8

Tirozină 6,4 5,3 4,3

Prolină 8,2 4,0 -

S-a constatat că prin consumul zilnic a numai 0,5 kg de lapte se satisface necesarul unui om în aminoacizi esenţiali pentru 24 ore, cu excepţia metioninei+cistinei.

Aminoacizii Necesarul mediu în

aminoacizi calculat

pentru un om adult

pentru 24 ore Conţinutul de aminoacizi în

0,47 kg lapte

Total, g Satisfacerea necesarului, %

Izoleucină 0,58 1,09 188

Leucină 0,86 1,68 195

Lizină 0,65 1,33 205

Metionină+cistină 0,78 0,57 73

Fenilalanină+tirozină 1,26 1,7 135

Treonină 0,4 0,78 195

Triptofan 0,2 0,24 120

Valină 0,72 1,17 162

In afara de acesta, proteinele din lapte au un grad inald de asimilare (95...95%) si se matabolizeaza de 3-4 ori mai repede ca proteinele pinii, iar folosite in ratie cu alte proteine de origine vegetala, stimuleaza digestia si asimilarea acestora.

Cazeina este o proteină specifică numai laptelui. În laptele de vacă ea reprezintă cca 4/5 din totalul de proteine, asemenea lapte fiind numit lapte cazeinic. Laptele cazeinic este secretat de mamiferele ierbivore cu copita despicată (vaca, oaia, capra, bivoliţa etc). În laptele animalelor ierbivore imparicopitate, carnivore şi omnivore raportul dintre cazeină şi proteinele serice este de aproximativ 1:1, acest lapte este denumit lapte albuminic.

În lapte cazeina se găseşte sub forma de micele (fig. 1) de fosfocazeinat de calciu aflate în soluţie coloidală, adică cazeina este o fosfoproteină.

Figura.1. Modelul micelei de cazeină

Schematic formula cazeinei poate fi exprimata in felul urmator :

Prezenţa în molecula de cazeină a grupărilor carboxilice (144) şi aminice (83) libere conferă acestei proteine proprietăţi amfotere, dar întrucât grupările carboxilice sunt aproximativ de două ori mai multe decât cele aminice, reacţia cazeinei este acidă.

Cazeina este o proteină heterogenă (fig. 2), fiind formată din mai multe fracţiuni, care se deosebesc între ele atât după compoziţia chimică, cât şi după propriitătile tehnologice. De exemplu, fracţiunile αs şi β-cazeină coagulează sub acţiunea cheagului, iar γ -cazeina nu coagulează, rămânând în zer. Fracţiunea K-cazeină are funcţia de stabilizare a complexului fosfocazeinic şi asigură solubilitatea acestuia, formând soluţia coloidală. Combinaţia diferitelor fracţiuni ale cazeinei în laptele-materie primă are o mare importanţa în tehnologia laptelui.

Pentru fabricarea laptelui pasteurizat, şi sterilizat cea mai recomandabilă combinaţie este αsB, βB sau AB, KAB iar pentru fabricarea brânzeturilor -(αs₁BC)+(βB+KB) sau (αsB)+( αs₁BβB)+(KAB).

Punctul izoelectric al cazeinei (pH) este în jurul valorii de 4,6. Sub această valoare cazeina precipită. Cazeina poate avea proprietăţi hidrofile sau hidrofobe în dependenţa de natura şi proporţia aminoacizilor din structura ei chimică, cât şi de valoarea pH-ului. Grupările carboxilice (-COOH) îi conferă cazeinei proprietatea hidrofilă, iar lanţul atomilor de carbon (CH3- şi -CH2-) - cea hidrofobă. Proprietatea hidrofilă a cazeinei la valoarea pH-lui 4,6 este nulă şi creşte odată cu mărirea acestuia şi invers.

Preview document

Caracteristica proteinelor din lapte - Pagina 1
Caracteristica proteinelor din lapte - Pagina 2
Caracteristica proteinelor din lapte - Pagina 3
Caracteristica proteinelor din lapte - Pagina 4
Caracteristica proteinelor din lapte - Pagina 5
Caracteristica proteinelor din lapte - Pagina 6
Caracteristica proteinelor din lapte - Pagina 7
Caracteristica proteinelor din lapte - Pagina 8
Caracteristica proteinelor din lapte - Pagina 9
Caracteristica proteinelor din lapte - Pagina 10
Caracteristica proteinelor din lapte - Pagina 11
Caracteristica proteinelor din lapte - Pagina 12
Caracteristica proteinelor din lapte - Pagina 13
Caracteristica proteinelor din lapte - Pagina 14
Caracteristica proteinelor din lapte - Pagina 15
Caracteristica proteinelor din lapte - Pagina 16
Caracteristica proteinelor din lapte - Pagina 17
Caracteristica proteinelor din lapte - Pagina 18
Caracteristica proteinelor din lapte - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Caracteristica Proteinelor din Lapte.doc

Alții au mai descărcat și

Influența Procesării asupra Calității unor Produse de Origine Animală

Introducere Dintre toate produsele, ce constituie alimente pentru om, produsele de origine animală se situează pe primul plan, atât datorită...

Analiza cărnii congelate

Argument Carnea reprezinta o hrana importanta in viata omului. Ea se poate consuma in mai multe moduri:fiert,prajit,uscat,afumat. Carnea, este...

Caracteristici fizico-chimice și Microbiologice ale Laptelui și ale Produselor Lactate Acide

CAPITOLUL I INTRODUCERE Laptele şi produsele obţinute din el conţin majoritatea substanţelor nutritive necesare organismului, într-o proporţie...

Valoarea nutritivă și mecanisme de asimilare a proteinelor oului de găină

Introducere Produsul alimentar este constituit dintr-un amestec de substanţe organice şi anorganice. Acest amestec conţine substanţe necesare...

Procese Chimice și Enzimologice ce Intervin în Procesarea Cărnii de Porc în Vederea Obținerii Specialităților Afumate

MEMORIU TEHNIC Industria cărnii cuprinde o varietate de sortimente de produse din carne, dintre care afumăturile pot ocupa un rol important. Prin...

Proiect la tehnologia cărnii și a preparatelor din carne

I.CARNEA CA MATERIE PRIMA SI CARACTERISTICILE EI Prin carne se intelege musculatura striata a scheletului cu toate tesuturile cu care vine in...

Tratamente termice la carne

INTRODUCERE Dintre toate produsele de origine animală, ce constituie alimente pentru om, carnea se situează pe primul plan, atât datorită...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Te-ar putea interesa și

Brânzeturile moi - industria alimentară

CAPITOLUL I 1.1 Generalităţi Materia primă folosită la obţinerea iaurtului şi a laptelui de consum este laptele. Aceste este unul dintre...

Studii statistice privind consumul de cașcaval

CAPITOLUL I INTRODUCERE Justificarea studiului : Acest proiect se adresează consumatorilor de produse lactate şi nu numai. Este necesar să le...

Tehnologia de obținere a laptelui bătut

1. Memeoriu Justificativ Intr-un proverb antic hindus se spune: „Bea lapte acru si vei avea o viata indelungata”. Acest proverb ne arata ca inca...

Tehnologia de Fabricare a Cașcavalului Dalia

Memoriu justificativ Proiectul prezintă tehnologia de obţinere a caşcavalului Dalia preparat din lapte de vaca. Brânzeturile cu pastă opărită...

Proiectarea unei Secții de Procesare a Laptelui de Capră

CAPITOLUL I STUDIU PRIVIND ANIMALUL DE PROVENIENtà A LAPTELUI 1.1. Importanta, originea si începutul cresterii caprinelor Caprinele reprezintã o...

Tehnologia de producere a caramelelor cu și fără umplutură

Caracteristica procesului de fabricaţie a caramelei cu umplutură Schema tehnologică Procesul tehnologic de fabricare a produselor de caramelaj...

Valorificarea Subproduselor din Industria Laptelui

1.INTRODUCERE Omenirea se confruntă cu o criză importantă a resurselor materiale şi energetice,ceea ce situează criza alimentară in prim plan.De...

Caracteristica proteinelor

INTRODUCERE. Laptele este alimentul cel mai complet şi mai uşor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de bază în nutriţia omului....

Ai nevoie de altceva?