Contaminarea Strugurilor cu Pesticide

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4695
Mărime: 746.69KB (arhivat)
Publicat de: Matei-Stancu Zamfir
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popescu Corina
Universitatea Valahia Targoviste Controlul si Expertiza Produselor Alimentare

Cuprins

  1. Cuprins
  2. 1.Introducere pag.3
  3. 2.Definitia pesticidelor pag.5
  4. 3.Clasificarea pesticidelor pag.7
  5. 4. Cai şi mecanisme de contaminare si poluare cu pesticide pag.10
  6. 5. Cai de reducere a pesticidelor pag.12
  7. Bibliografie

Extras din proiect

1.Introducere

Strugurele este fructul vitei de vie, in forma de ciorchine.

Denumirea stiintifica: Vitis vinifera

Strugurele este compus din doua parti principale: ciorchinele si boabele. Ciorchinele , numit si rahis este scheletul strugurelui sisustine boabele. El este compus dintr-un peduncul, cu un ax principal, pe care se regasesc ramificatii. Din greutatea totala a unui strugure, ciorchinele reprezinta aproximativ 3-7%, restul dingreutate apartinand boabelor.Boabele sunt alcatuite din: pielita, miez si seminte.

• Pielita este invelisul exterior, fiind locul de acumulare a substantelor colorate si aromante, indeplinind rolul de a proteja miezul si semintele. Compozitia chimica a pielitei proaspete este dominata de apa in proportii ce variaza intre 50 si 80 % , restul fiind substanta uscata. In compozitia chimica a pielitei mai intra: celuloza, substante aromate,tanante, colorante, azotoase.

• Pulpa contine aproape in totalitate cantitatea de must care este si cea mai bogata in zaharuri. Compozitia chimica a pulpei, este alcatuita din zaharuri, acizi, substante azotoase, substante minerale.

• Semintele ocupa centrul bobului, fiind de regula in numar de 2-3. Proportia de apa reprezinta doar 25 - 40 % din greutatea semintei, principalul component fiind celuloza. Samanta mai contine substante azotate, tanante, minerale, uleiuri , acizi grasi.

In compozitia strugurilor se regasesc : apa 72%, zahar fermentabil, crema de tartru, acid tartric liber, materii azotate si neazotate, materii minerale, lignoase insolubile, acizi liberi, acizi volatili, tanin, ulei, materii rasinoase, vitamine cum ar fi A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D si P, saruri minerale de fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan, arsen si crom.

Strugurii sunt un aliment extreme de valoros, datorita acestei compozitii bazate pe importante vitamine si minerale, avand o actiune farmacologica complexa, fiind foarte digest, energic muscular si nervos, remineralizant, antitoxic, stimulent si decongestionant hepatic, racoritor, diuretic, laxativ, antiputrid.

Consumul de struguri si must este eficace in: afectiuni ale ficatului, pentru ca mareste glicogenul din organism; afectiuni gastro-intestinale, ajutand digestia; afectiuni ale inimii pentru ca stimuleaza nutritia muschiului cardiac; afectiuni ale rinichilor pentru ca mareste diureza. Strugurii reprezinta materia prima pentru prelucrarea in industria vinicola, fiind folositi la obtinerea unor produse ca: must, vin, distilate, etc.

Feteasca alba este un soi de struguri traditional românesc, cultivat în majoritatea podgoriilor, în special în Moldova si Transilvania. Se crede ca a fost obtinut prin selectie populara din soiul Feteasca neagra. Este soiul care detine in viticultura romaneasca cele mai mari suprafete (peste 23.000 hectare).Feteasca alba a fost cunoscuta in popor si sub alte denumiri (sinonime) precum: Poama fetei, Pasareasca alba si Poama pasaresca. Ultimile doua denumiri au fost date de faptul ca, la coacere, Feteasca alba era foarte cautata de pasari.

Riesling, vin alb de calitate superioară, sec sau demisec, obtinut din soiul de struguri Riesling italian. Datorită plasticitătii sale oenologice, Riesling este un soi cosmopolit care se cultivă în toate tările Europei, mai cu seamă în conditiile climatului temperat-continental. In România este soiul cu cea mai mare răspândire, purtând deseori si denumirea de origine.

Aligote, originar din Franta. Datorită capacitătii sale de-a acumula, în unele microclimate, o concentratie alcoolică ridicată, vinurile rezultate pot face parte din categoria “de consum curent” si chiar dintr-o categorie superioară. în România.

Muscat Ottonel, vin de calitate superioară, cu aromă de muscat, sec, demisec sau dulce, chiar licoros (în anii cu toamne lungi si când strugurii sunt atacati de “nobilul putregai”). Provine din soiul de struguri cu acelasi nume, originar din Franta, dar cultivat astăzi în aproape toate tările viticole. In amestec tehnologic cu alte soiuri cu aciditate mairidicată, le imprimă o aromă plăcută si mai discretă de muscat. In tara noastră, vinul de Muscat Ottonel are o calitate exceptională.

Chasselas D`ore. Este un soi vechi de cultura mentionat inca din jurul anului 1200, de origine necunoscuta. Se cultiva in majoritatea tarilor viticole si se foloseste atat ca strugure de masa, cat si pentru vin. In tara noastra are o larga raspandire. Strugurele este cilindro-conic, adesea aripat, are o greutate medie de 190-240 de grame si se matureaza in epoca a 3-a. Bobul este galben-auriu, bronzat pe partea insorita sferic, cu gustul franc si are o greutate de 3,2-3,5 frame. De multe ori, prima ramificatie a ciorchinelui este transformata in cercel. Pana in prezent a fost omologata ( 1987 ) clona 20 Ts., singura admisa la inmultire.

Afuz Ali. Este un soi cu vigoare foarte mare, cu corzi puţine semi-erecte, de culoare brun-gălbuie. Internodurile sunt lungi, mugurii mari, glabrii. Frunzele au mărimea mijlocie-mare, verzi deschise. Strugurii sunt foarte mari, cu boabele dispuse rar pe ciorchine.

Boabele sunt foarte mari, ovale, galben-verzui, pe partea însorită apare rugină, brumate, cu coaja groasă, dar fragedă. Pulpa este crocantă. Este un soi cu perioada de vegetaţie lungă, cu maturare târzie. În anii favorabili strugurii se coc la sfârşit de septembrie, început de octombrie.Produce mai puţine ciorchini, însă acestea sunt foarte mari, adesea atingând şi 1 kg. Este rezistent la secetă, dar sensibil la îngheţ. Boabele nu putrezesc.

Potrivit unui studiu recent strugurii vanduti in 18 mari supermarketuri din Europa contin un nivel ridicat de pesticide, comercializarea acestora fiind nesanatoasa, ilegala si neautorizata.

Aceasta este concluzia unei analize realizate de organizatia de mediu Pesticide Action Network (PAN) Europe.

Alimentele tratate cu pesticide pot afecta serios sanatatea consumatorilor, in special a copiilor, avertizeaza expertii.

"Analiza celor 124 de probe de struguri de masa cumparati din supermarketuri din Germania, Franta, Olanda, Italia si Ungaria a identificat 64 de pesticide diferite, multe dintre ele fiind responsabile de aparitia cancerului, infertilitatii, bolilor nervoase, afectiunilor hormonale si mutatiilor genetice", a spus purtatorul de cuvant al PAN, Elliott Cannell.

Potrivit expertilor, 99% dintre strugurii analizati contineau pesticie. In medie, au fost descoperite sapte pesticide pe esantion verificat, iar o treime dintre struguri au fost clasificati ca fiind nerecomandati pentru consum, din cauza nivelului ridicat de pesticide.

Potrivit studiului, sase dintre probele de struguri contineau pesticide peste nivelul admis de Uniunea Europeana (UE), iar doua dintre probe contineau pesticide interzise.

Preview document

Contaminarea Strugurilor cu Pesticide - Pagina 1
Contaminarea Strugurilor cu Pesticide - Pagina 2
Contaminarea Strugurilor cu Pesticide - Pagina 3
Contaminarea Strugurilor cu Pesticide - Pagina 4
Contaminarea Strugurilor cu Pesticide - Pagina 5
Contaminarea Strugurilor cu Pesticide - Pagina 6
Contaminarea Strugurilor cu Pesticide - Pagina 7
Contaminarea Strugurilor cu Pesticide - Pagina 8
Contaminarea Strugurilor cu Pesticide - Pagina 9
Contaminarea Strugurilor cu Pesticide - Pagina 10
Contaminarea Strugurilor cu Pesticide - Pagina 11
Contaminarea Strugurilor cu Pesticide - Pagina 12
Contaminarea Strugurilor cu Pesticide - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Contaminarea Strugurilor cu Pesticide.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Te-ar putea interesa și

Dimensionarea unei secții de obținere a vinului sec

Capitolul I Generalităţi 1.1.Generalităţi privind viticultura şi vinificaţia în România Plantaţiile de viţă-de-vie sunt grupate, teritorial, în...

Vinuri materie primă pentru vinars

CAPITOLUL 1. TEMA PROIECTULUI DE DIPLOMĂ Să se proiecteze un centru de vinificație și tehnologia de fabricare a vinurilor albe-materie primă...

Implementarea HACCP în Industria Vinului Spumant

I INTRODUCERE - Importanţa vinului spumant Vinul este băutura obsinută exclusiv prin fermentarea alcoolică completă sau parsială a strugurilor...

Produsele horticole, calitate și păstrare

INTRODUCERE Produsele horticole au o mare importanta în alimentaţia populaţiei, acestea folosindu-se atât în stare proaspătă cât şi ca materii...

Caracteristica Fraudelor Apărute în Domeniul Vinicol

INTRODUCERE Republica Moldova este o ţară vinicolă cu un marketing bine ordonat care la momentul actual este orientată spre îmbunătăţirea...

Ochratoxina A

1.Originea şi structura. Derivaţii Ochratoxina este o familie de toxine care conţine uneori, o isocoumarină clorurată cuplată printr-o legătură...

Rolul și Importanța Mărfurilor Alimentare

Argument Consumatorul actual este din ce în ce mai dispus să renunţe la stocări riscante de produse alimentare puţin prelucrate, vândute în stare...

Riscuri ce Decurg din Contaminarea Mediului Exterior

CAPITOLUL NR.1 INTRODUCERE Poluarea reprezintă modificarea componentelor naturale prin prezenţa unor componente străine, numiţi poluanţi, ca...

Ai nevoie de altceva?