Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime

Proiect
8.7/10 (4 voturi)
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 12135
Mărime: 167.28KB (arhivat)
Publicat de: Dafina Prodan
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Iuliana A.

Cuprins

  1. CAP. I
  2. CAP. II Tema proiectului
  3. Argument
  4. Tehnologia fabricatiei
  5. II.1Principalele caracteristici ale materiei prime
  6. II. 1.1 Compozitia chimica a laptelui
  7. II.1.2. Compozitia microbiologica a laptelui
  8. II.1.3. Proprietatile fizico-chimice ale laptelui
  9. II.1.4. Proprietatile organoleptice ale laptelui
  10. II.1.5. Controlul falsificarilor laptelui
  11. II.1.5.1. Analiza organoleptica a laptelui
  12. II.1.5.2. Analiza fizico-chimica a laptelui
  13. II.1.5.3. Analiza microbiologica
  14. II.1.5.4.Determinarea falsificarii laptelui
  15. II.2. Principalele caracteristici ale materiei auxiliare
  16. Culturile pure de bacterii lactice
  17. CAP.III III.1. Procesul tehnologic de obtinere a smantanii cu 30% grasime
  18. III.2. Descrierea etapelor tehnologice de obtinere a smantanii cu 30% grasime
  19. CAP. IV IV.1Principalele caracteristici ale produsului finit
  20. IV.1.1 Proprietatile organoleptice ale smantanii
  21. IV.1.2. Proprietatile fizico-chimice ale smantanii
  22. IV.1.3. Compozitia microbiologica a smantanii
  23. IV.1.4. Defectele smanatanii
  24. CAP.V V. Norme de PM si PSI in sectia de obtinere a smantanii cu 30% grasime
  25. CAP.VI. VI. Igiena corespunzatoare in sectiile de productie a smantanii cu 30% grasime
  26. BIBLIOGRAFIE
  27. ANEXE

Extras din proiect

CAPITOLUL I

ARGUMENT

Laptele are o importanta deosebita deoarece asigura o valoare nutritiva buna alimentelor. Valoare alimentara sau nutritiva a unui produs alimentar reprezinta calitatea sa principala si este cu atat mai mare, cu cat acesta raspunde mai bine nevoilor organismului.Un rol important in realizarea unei alimentatii rationale revine tocmai laptelui si a produselor lactate folosite ca atare sau preparate in combinatie cu alte alimente. Laptele si produsele lactate derivate au constituit intotdeauna un izvor de sanatate.Laptele, dupa cum se stie, a fost predestinat de natura ca prima hrana a omului. Laptele reprezinta un aliment care contine intr-o proportie corespunzatoare toate substantele necesare dezvoltarii organismului tanar, in starea cea mai usor asimilabila. In compozitia laptelui intra in primul rand cazeina, lactalbumina si lactoglobulina, proteine superioare din punct de vedere biologic Grasimea din lapte contine si cantitati insemnate de vitamina A, dar mai ales de vitamina D, care asigura fixarea calciului si a fosforului din oase, prevenind aparitia rahitismului. Continutul de colesterol, substanta favorizanta in aparitia bolilor cardiovasculare este mai redus la lapte si produse lactate, fata de alte alimente de origine animala (lapte integral 10, lapte smantanit 3, unt 280, branzeturi grase 150-200, carne de porc 100-120, galbenus de ou 1400 mg/100 g produs).Laptele sau zaharul din lapte, datorita bacteriilor aflate in intestin se transforma in acid lactic cu influenta benefica asupra organismului.Laptele contine elemente minerale importante. In afara de calciu si fosfor, laptele contine iod, astfel incat o alimentatie bogata in acest produs poate preveni aparitia gusei.

Smântâna reprezinta un produs lactat cu continut marit de grasime, fabricat în tara noastra din lapte de vaca, iar în România si din cel de bivolita. Smântâna are o compozitie asemanatoare cu a laptelui, având un continut mai mare de grasime, care variaza în limite destul de largi, între 20 si 70%, în mod obisnuit fiind cuprins între 20 – 40 %.Denumirea de smântâna (conform normelor FAO) se aplica numai produsului care are un continut de minimum 18% grasime. În cazul când produsul are un continut între 10 si 18%, denumirea de smântâna trebuie sa fie însotita de un prefix sau un sufix; de exemplu "semismântâna", "smântâna pentru cafea". Smântâna fermentata numita si "smântâna de consum" se obtine din smântâna proaspata, pasteurizata si fermentata prin însamântare cu culturi de bacterii lactice selectionate având proprietati acidifiante si aromatizante. Pentru fabricarea smântânii se folosesc culturi mixte, în componenta carora intra streptococi lactici si streptococi producatori de aroma. Pentru fabricarea sortimentelor de smântâna cu continut redus de grasime si a smântânii acidofile, se folosesc culturi mixte si bacterii mezofile si termofile sau bacterii aromatizante si acidofile cu proprietati de vâscozitate marite. Aceste culturi permit obtinerea produselor finite cu vâscozitatea normala, consistenta omogena si proprietati de retinere a zerului sporite. Bacteriile mezofile folosite la fabricarea smântânii sunt Str. lactis, Str. cremoris, Str. diacetilus. Una din proprietatile organoleptice cele mai importante, apreciate în mod deosebit de consumatori, este consistenta vâscoasa, ce se datoreste procesului de fermentare însotit de cresterea aciditatii , precum si de modificarea structurii globulelor de grasime.

Datorita valorii nutritive ridicate, smâtâna fermentata este recomandata a se consuma de catre copii, tineri si persoane adulte sanatoase, întrucât aduce un aport energetic important în alimentatia acestora. Se consuma ca atare sau ca adaos la diferite preparate culinare (supe de zarzavaturi, ciorbe, salate, produse de cofetarie si patiserie) sau în amestec cu brânza proaspata de vaca.

Cunoasterea nevoilor nutritionale si preferintelor consumatorilor reprezinta cheia succesului si valorii de piata ale unui produs. La ora actuala, consumatorii prefera alimente care promoveaza o buna sanatate si previn diverse maladii specifice epocii contemporane. Aceste alimente trebuie sa se potriveasca stilului curent de viata, sa placa si sa aiba un pret acceptabil. Smântâna are un efect benefic, prin acidul lactic pe care-l contine, asupra organismului precum sporirea raspunsului imun, echilibrarea microbiotei colonului, reducerea activitatii enzimelor implicate în iritarea colonului, stoparea diareei, reducerea colesterolemiei, etc. sub actiunea bacteriilor lactice, substantele proteice din lapte sufera transformari chimice fiind descompuse în substante mai simple, devenind mai usor de digerat de organism si deci mai usor asimilabila. De aceea acest produs se caracterizeaza printr-o deosebita valoare nutritiva, continând toate elementele nutritive ale laptelui sub o forma usor asimilabila.

Dintre categoriile de smântâna descrise anterior se va analiza smântâna fermentata pentru alimentatie cu 30 % grasime datorita proprietatilor ei benefice asupra organismului.

Laptele materie prima destinat pentru obtinerea smântânii fermentate se smântâneste, smântâna dulce obtinuta în întreprinderea de prelucrare sau achizitionata din alte întreprinderi furnizoare, se normalizeaza la continutul de grasime conform cerintelor standardelor în vigoare. Masa normalizata se omogenizeaza la temperatura de 60 ± 10 °C înainte sau dupa pasteurizare, se pasteurizeaza la temperatura de 84 - 88 °C/15 s. -10 min. sau 92 - 96 °C 15-20 s. Temperatura de pasteurizare si durata mentinerii materiei prime la temperaturi ridicate este în functie de calitatea acesteia. Cu cât calitatea este mai redusa, cu atât temperatura si durata de mentinere sunt mai mari. Dupa pasteurizare si omogenizare smântâna dulce este racita la 2 - 6 °C si mentinuta la aceasta temperatura 2 - 6 ore pentru cristalizarea gliceridelor, apoi încalzita la 20 - 24 °C si însamântata cu maia de productie, preparata în acest scop, în cantitate de 2 - 5 % raportata la masa materiei prime. Masa se omogenizeaza 10 - 15 min. si apoi 3 - 5 min. dupa o ora, dupa care se lasa pentru fermentatie. La cresterea aciditatii smântânii pâna la 55 - 65 0T, masa se amesteca atent, se raceste la 16 - 20 °C si se ambaleaza în recipiente de desfacere, care se introduc în camere frigorifice, unde sunt mentinute pentru maturare biochimica de la 6 pâna la 48 ore în functie de volumul recipientului, dupa care se face racirea pâna la 6 - 8 °C.

În scopul maririi valorii nutritive si a vâscozitatii smântânii cu continut redus de grasime, în smântâna dulce materie prima se introduc concentrate de proteine lactate, cel mai frecvent cazeinat de sodiu proaspat, lichid sau deshidratat sau în doze mici - enzime coagulante. În aceste cazuri concentratele de proteine lactate se solubilizcaza în laptele degresat cu temperatura de 40 - 45 °C, destinat pentru normalizare, apoi se amesteca în toata masa de materie prima si masa normalizata se omogenizeaza la presiunea de cca 10 MPa si se supune acelorasi operatii tehnologice ca si în cazul fabricarii smântânii din materie prima proaspata. Cantitatea optima de cazeinat de sodiu este de 0,5 - 0,6% în cazul folosirii produsului deshidratat si 2,5% - a celui lichid.

Preview document

Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 1
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 2
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 3
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 4
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 5
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 6
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 7
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 8
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 9
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 10
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 11
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 12
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 13
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 14
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 15
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 16
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 17
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 18
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 19
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 20
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 21
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 22
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 23
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 24
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 25
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 26
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 27
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 28
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 29
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 30
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 31
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 32
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 33
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 34
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 35
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 36
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 37
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 38
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 39
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 40
Controlul calității în procesul tehnologic de obținere a smântânii cu 30% grăsime - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Controlul Calitatii in Procesul Tehnologic de Obtinere a Smantanii cu 30% Grasime
    • DESENE MADALINA.doc
    • PROIECT MADALINA OBTINEREA SMANTANII.doc

Alții au mai descărcat și

Implementarea HACCP - studiu de caz cașcaval afumat

Introducere Statisticile au pus în evidenţă îmbolnăviri alimentare produse de consumul de lapte pasteurizat, lapte praf, îngheţată, produse...

Acțiunea antioxidantă a smântânii cu adaosuri de sucuri de fructe

CAPITOLUL I IMPORTANȚA LAPTELUI ȘI A PRODESULOR LACTATE PENTRU ALIMENTAȚIA OMULUI Laptele şi produsele lactate sunt una din cele mai importante...

Calitatea și analiza senzorială a smântânii fermentate

I. PREZENTAREA GENERALĂ A PRODUSULUI. 1. DEFINIREA PRODUSULUI. Smântână (lact.). Produs lactat îmbogăţit în grăsime, obţinut prin smântânirea...

Plan HACCP - Unt țărănesc

Introducere Analiza riscurilor şi punctele critice de control (HACCP) este un sistem ştiinţific şi sistematic utilizat pentru identificarea:...

Studiul HACCP la fabricarea brânzei gorgonzola

1.Introducere Brânzeturile contituie o categorie deosebită a produselor lactate. Cunoscute din cele mai vechi timpuri, ele pot fi considerate o...

Implementarea HACCP în sectorul de producție și procesare a laptelui. studiu de caz - brânza de burduf

INTRODUCERE Sistemul HACCP a fost dezvoltat iniţial ca model de control al calităţii în procesarea alimentelor, dar obligaţia produselor de marcă...

Laptele și Produsele Lactate

I. GENERALITATI 1.1 Standardizarea – definitie si rol Conform definitiei date de Organizatia Internationala de Standardizare, standardul (norma)...

Tehnologia de obținerea a brânzeturilor

Capitolul I . Tehnologia de obtinerea branzeturilor I.1. Definitia si clasificarea brânzeturilor Brânzeturile sunt produse naturale sau...

Te-ar putea interesa și

Fabricare Lapte Praf

Memoriu justificativ Hrana constituie un factor indispensabil pentru om şi animale, deoarece asigură energia şi substanţele de baza necesare...

Studiul productivității muncii și căile creșterii ei la SC Cicos SRL Dorohoi

INTRODUCERE În toate ţările lumii agricultura a constituit dintotdeauna o componentă esenţială a producţiei materiale. Progresul tuturor ţărilor a...

Untul - Flux Tehnologic

1.0 Principii generale Potrivit normei FAO/OMS, untul este definit ca “un produs gras derivat exclusiv din lapte” care trebuie sa contina minim...

Tehnici cantitative de decizie - unt cu bucăți de ciocolată

1. Prezentarea generală a ideii de afacere Untul constituie unul dintre produsele lactate cele mai răspândite, prezentând o deosebită importanţă...

Tehnologia de Fabricare a Untului

Capitolul 1. Memoriu justificativ Untul reprezinta unul dintre produsele lactate cele mai importante pentru alimentatia omului.In compozitia sa...

Obținerea smântânii

Capitolul 1 Prezentarea procesului din industria alimentara 1.1.Tehnologia generala de fabricare a smantanii pentru alimentatie. Fluxul...

Smântână

1. Recepţia cantitativă şi calitativă a laptelui – materie primă Măsurarea cantităţii de lapte la rampa fabricii (gravimetric sau volumetric)...

Tehnologia Untului

1. Proprietăţile produsului finit Untul constituie unul dintre produsele lactate cele mai răspândite, prezentând o deosebită importanţă pentru...

Ai nevoie de altceva?