Degustarea Vinului

Proiect
8.4/10 (5 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 12339
Mărime: 80.39KB (arhivat)
Publicat de: Valter Diaconescu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Introducere pag. 1
  2. 1. Criterii de apreciere pag. 2
  3. 1.1. Examenul vizual pag. 3
  4. 1.2. Examenul olfactiv pag. 7
  5. 1.3. Examenul gustativ pag. 9
  6. 2. Degustarea cantitativa si calitativa a vinului pag. 12
  7. 2.1. Degustatorul pag. 12
  8. 2.2. Sala de degustare pag. 13
  9. 2.3. Pregatirea vinurilor in vederea degustarii pag. 14
  10. 2.4. Numarul probelor ce pot fi degustate si volumul acestora pag. 16
  11. 2.5. Temperatura la care se gusta vinurile pag. 17
  12. 2.6. Ordinea in care se gusta vinurile pag. 18
  13. 2.7. Paharele folosite la degustarea vinurilor pag. 19
  14. 2.8. Scoaterea dopului pag. 20
  15. 2.9. Curatenia cavitatii bucale pag. 20
  16. 3. Sisteme de notare a insusirilor olfactive si gustative ale vinurilor pag. 21
  17. 4. Scopurile degustarii vinurilor pag. 22
  18. 4.1. Degustarea pentru productie pag. 22
  19. 4.2. Degustarea in scopuri comerciale pag. 22
  20. 4.3. Degustarea cu ocazia expertizelor pag. 23
  21. 4.4. Degustarea in scopuri competitionale pag. 23
  22. 4.5. Degustarea in scop medicinal pag. 24
  23. 4.6. Degustarea in timpul mesei pag. 25
  24. 4.7. Degustarea in scop didactic pag. 25
  25. 5. Ce trebuie sa stim cand mergem la o degustare de vinuri- pag 26
  26. 6. Concluzii pag. 28
  27. Anexa 1 Fisa Completa de Degustare pag. 29
  28. Anexa 2 Fisa Simplificata de Degustare pag. 30
  29. Bibliografie pag. 31

Extras din proiect

Introducere

„Cine stie sa deguste un vin bun, stie sa soarba din el picaturi de geniu“ – Baudelaire

Prin degustare se înţelege actul conştient prin care calitatea şi caracterul vinului sunt evaluate şi nu urmãreşte neapãrat identificarea acestuia.

Cu toate ca tehnicile performante de investigatie folosite astazi permit determinarea in vin a unor componente in cantitati extrem de mici, care influenteaza caracteristicile acestuia, totusi degustarea ( analiza organoleptica sau senzoriala) ramane metoda de baza sintetica, complexa de apreciere a vinurilor. Prin degustare apreciem vinul ( ca de altfel si alte produse alimentare ) cu ajutorul organelor de simt: vazul, mirosul, simtul tactil si chiar auzul. Analizele fizico-chimice si microbiologice reprezinta numai metode auxiliare de apreciere a vinurilor care vin in sprijinul examinarii senzoriale a acestora.

Degustarea vinurilor sau arta aprecierii vinurilor prin degustare este o analiza senzoriala mult diferita de simplul act de a bea ; ea implica reflectie, recunoastere si apreciere. Pentru aceasta nu sunt suficiente numai cunostinte temeinice despre vin, ci si un vocabular specific, suficient de cuprinzator pentru a exprima ceea ce simtim. Degustarea necesita o obisnuinta, o educatie speciala a simturilor ce se realizeaza prin exercitii repetate facute pe langa degustatorii consacrati, acre cunosc cu exactitate care este raportul, relatia dintre senzatiile oferite de vin si cuvintele folosite pentru a le exprima si care atrag atentiaasupra acestor caractere. O conditie esentiala este starea de sanatate a organelor de simt cu ajuorul carora se face degustarea.

Rezultatele aprecierii unui vin sunt, in multe cazuri, diferite de la un degustator la altul, ele fiind in functie de dispozitia, aptitudinile, inclinatiile, sugestiile, vocabularul, sensul exact pe care il atribuie cuvintelor folosite in descrierea insusirilor de care dispune vinul, conditiile in care se face degustarea. Astfel putem sa spunem ca in degustarea vinurilor elementul subiectiv joaca un rol deosebit. Pentru ca degustarea sa fie cat mai lipsita de acest element subiectiv, este necesar a se asigura anumite premise:

- Cunostinte multiple despre vin, despre caracteristicile si insusirile sale, raportate permanent la compozitia sa chimica;

- Cunoasterea capacitatii analitice a organelor nostre de simt, care concura la aprecierea vinurilor;

- Respectarea cu rigoare a unor conditii si a unei tehnici de apreciere a vinurilor;

- Folosirea corecta a termenilor utilizati in descrierea caracterelor si insusirilor vinurilor;

- Practicarea metodelor de degustare a vinurilor.

1. Criterii de apreciere

Vinul, chiar inainte de a fi gustat, dar mai ales dupa, provoaca o serie de senzatii receptate cu ajutorul organelor de simt.

Cunoasterea tehnicilor degustarii usureaza evaluarea unui vin si asocierea acestuia cu preparatele culinare. Analiza senzoriala este realizata cu ajutorul vazului, mirosului si gustului, degustarea realizandu-se astfel in urmatoarele etape:

Examenul vizual

Se toarna vin in pahar, nu mai mult de 1/3 din capacitatea acestuia, se indreapta spre o sursa de lumina si se examineaza culoarea vinului si intensitatea ei, limpiditatea, perlarea si fluiditatea acestuia.

Examenul olfactiv

Trucul este sa faci astfel incat aromele sa se evapore si sa intre in contact cu bulbul olfactiv. Cel mai usor mod prin care putem incuraja evaporarea elementelor volatile este agitarea paharului si folosirea cu grija a temperaturii. Primul lucru care trebuie verificat este daca vinul are un miros placut si proaspat sau un miros neplacut, lucru care indica astfel un defect. Intensitatea aromelor este la fel de importanta. Insa partea cea mai complexa a operatiunii este identificarea aromelor pe care vinul le contine. Pe langa compusii ce rezulta din struguri, aroma ne mai poate oferi informatii si despre tehnicile de vinificatie folosite.

Examenul gustativ

Gustul este ultimul dintre simturile folosite la o degustare. Acesta ar trebui sa confirme impresile deja facute si sa adauge ultimele detalii importante. Examenul gustativ se realizeaza cu ajutorul papilelor gustative ale limbii care percep cele patru gusturi fundamentale: dulce, sarat, acru si amar. Toate celalate senzatii pe care noi le numim tot gusturi sunt de fapt mirosuri. Aromele percepute in acest moment sunt duse la organele retro-olfactive prin canalul ce leaga gura cu nasul.

Sfarsitul degustarii

Se concentreaza pe senzatiile olfactive si gustative care raman in gura, se compara acele senzatii cu cele descoperite anterior si se noteaza caracteristicile observate si durata acestora.

Repetitia degustarii

La aceasta etapa se reevalueaza caracteristicile aromatice ale vinului la un interval de 30 minute, trecand peste examenul vizual, studiindu-se durata si modul in care se modifica in intensitate si calitate fiecare mostra.

Daca degustarea are un caracter deschis, inainte ca degustatorii sa treaca la analiza si consemnari, se comunica tipul de vin, zona viticola de provenienta, anul de recolta, tehnologia folosita pentru elaborare, operatiunile de conditionare practicate, conditiile oferite pentru invechire. In acelasi timp se fac cunoscute si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca vinul respectiv.

In cazul degustarii unor vinuri ce constituie obiectul unor studii, se comunica scopul experimentarilor intreprinse, degsutandu-se probele martor.

Daca vinurile ce se degusta deschis provin din soiuri noi de vita de vie, neintroduse inca in cultura, este necesar ca aceste vinuri sa fie seci, pentru a se stabili mai intai cu precizie caracteristicile de compozitie si insusirile olfacto-gustative si numai dupa aceea se schiteaza directia principala de productie. Asemenea vinuri trebuie degustate in comparative cu celelalte vinuri ce se obtin din soiuri de vita deja raspandite in cultura, pentru directia de productie pentru care s-au creat soiurile noi. Vinurile obtinute de la soiurile noi trebuie sa ofere un plus de insusiri olfacto-gustative, ce se explica si printr-o compozitie chimica mai armonios si stabil constituita, altfel ele nu pot fi promovate.

Preview document

Degustarea Vinului - Pagina 1
Degustarea Vinului - Pagina 2
Degustarea Vinului - Pagina 3
Degustarea Vinului - Pagina 4
Degustarea Vinului - Pagina 5
Degustarea Vinului - Pagina 6
Degustarea Vinului - Pagina 7
Degustarea Vinului - Pagina 8
Degustarea Vinului - Pagina 9
Degustarea Vinului - Pagina 10
Degustarea Vinului - Pagina 11
Degustarea Vinului - Pagina 12
Degustarea Vinului - Pagina 13
Degustarea Vinului - Pagina 14
Degustarea Vinului - Pagina 15
Degustarea Vinului - Pagina 16
Degustarea Vinului - Pagina 17
Degustarea Vinului - Pagina 18
Degustarea Vinului - Pagina 19
Degustarea Vinului - Pagina 20
Degustarea Vinului - Pagina 21
Degustarea Vinului - Pagina 22
Degustarea Vinului - Pagina 23
Degustarea Vinului - Pagina 24
Degustarea Vinului - Pagina 25
Degustarea Vinului - Pagina 26
Degustarea Vinului - Pagina 27
Degustarea Vinului - Pagina 28
Degustarea Vinului - Pagina 29
Degustarea Vinului - Pagina 30
Degustarea Vinului - Pagina 31
Degustarea Vinului - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Degustarea Vinului.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Vinului

ÎNTRODUCERE Industria vinicolă ca ramură principală a economiei din R.M. este cu adevărat o mîndrie naţională. Tradiţiile vechi şi ultimele...

Să se proiecteze o secție de obținere a brânzei topite cu o capacitate de 20 T pe lună

MEMORIU TEHNIC În prima parte a lucrării de faţă s-a realizat o caracterizare detailată a materiilor şi a cerinţelor calitative impuse acestora,...

Influența Ambalajelor Metalice asupra Conservabilitații Alimentelor

INTRODUCERE Până la consumatorul individual sau colectiv, alimentele parcurg un circuit complex, atât ca posibilităţi de insalubrizare, cât şi ca...

Proiectarea unei secții de prelucrare a căpșunilor

1. TEMA DE PROIECT Sã se proiecteze o secţie de valorificare complexã a materiei prime-cãpşuni, cu o capacitate de 45 tone/zi.Secţia va prelucra...

Procesul Tehnologic de Prelucrare Culinară a Clătitelor

INTRODUCERE : Alimentaţia este procesul prin care organismul uman asimilează si utilizează hrana sau substanţele nutritive, precum şi procesul...

Tehnologii de Conservare (Decupare) a Produselor Alimentare cu Ajutorul Ultrasunetelor

CAPITOLUL I 1.1 Notiuni generale despre ultrasunete Ultrasunetele (US) sunt o forma de energie mecanica ce se propaga sub forma unor unde de...

Oenologie

“Vinul bucură inima omului, iar bucuria este mama tuturor virtuţilor” (Goethe) Legenda vinului Legenda grecească povăţuieşte despre faptul...

Vinurile din Banat

PARTEA I CAP. 1 INTRODUCERE ROMÂNIA, UNA DIN MARILE ŢĂRI VITICOLE ALE LUMII Dezvoltarea sectorului viticol în tara noastră se datorează...

Te-ar putea interesa și

Strategii de dezvoltare a turismului vitivinicol în Republica Moldova

Introducere Turismul, sub diferitele sale forme, a cunoscut о dezvoltare şi o diversificare accentuată în ultimele decenii astfel încât, la...

Analiza calității senzoriale a vinului - mărfuri alimentare

Istoricul vinului Istoria vinului este la fel de lungă ca istoria civilizaţiei umane. Vinul îl însoţeşte pe om încă din zorii istoriei, fapt...

Comportamentul consumatorului

In regiunile care formeaza astaazi spatiul românesc , vita de vie crestea salbatica , în urma cu mii de ani.Specia Vitis Silvetris , autohtona în...

Proiect vin Mușcat Ottonel

1. Tema proiectului Să se prelucreze 950 tone struguri pe sezon din soiul Muscat Ottonel în centrul viticol Cotnari pentru obţinerea vinului alb...

Vinurile din Banat

PARTEA I CAP. 1 INTRODUCERE ROMÂNIA, UNA DIN MARILE ŢĂRI VITICOLE ALE LUMII Dezvoltarea sectorului viticol în tara noastră se datorează...

Managementul integrat al calității - SC Murfatlar SA

Precizati modul in care factorul MEDIUL JURIDIC influenteaza calitatea produselor oferite de organizatia profesionala SC MURFATLAR ROMANIA SA....

Degustare de vinuri la crama Murfatlar

CAP 1 MURFATLAR, LEGENDA SI ADEVAR Dupa legenda, faima vinului de Murfatlar s-ar datora unor soiuri de origine franceza ajunse din intamplare pe...

Vinurile

Vinul este băutura obţinută exclusiv prin fermentaţie alcoolică, completă sau parţială, a strugurilor proaspeţi sau supuşi unor prelucrări, ori a...

Ai nevoie de altceva?