Efectuarea analizei comparative a calității berii

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 2463
Mărime: 361.11KB (arhivat)
Publicat de: Bucur Soare
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREŞTI

Extras din proiect

Introducere

Probabil că toţi am savurat cel puţin o dată în viaţă gustul berii. Descoperită cu mii de ani în urmă, berea a devenit în ziua de astăzi un aliment foarte des consumat pentru gustul său plăcut şi răcoritor, dar mai ales ca motiv de interacţiune socială, de întalnire cu prietenii, deconectare, relaxare.

Berea a apărut acum cca. 6000 de ani. Vine cel mai probabil de la pâine care s-a udat şi a început să fermenteze, de unde a apărut procesul de fermentare.

Chiar şi faimosul scriitor grec Sofocle încuraja cumpătarea, şi sugera o dietă compusă din “pâine, carne, legume verzi şi zythos (bere)”. Alţi scriitori greci timpurii ca Herodot şi Xenofon, menţionează berea deasemenea în scrierile lor.

Obiectivul principal pe care am vrut să-l ating prin realizarea acestei lucrări a fost efectuarea analizei senzoriale a berii. Pentru a realiza acest lucru, am ales cinci mărci diferite de bere, respectiv Ursus, Silva, Heineken, Ciucaş şi Skol.

Pe parcursul acestei lucrări voi puncta aspecte care privesc caracterizarea generală a berii (clasificare, caracteristici de calitate ), selectarea şi descrierea caracteristicilor senzoriale ale berii (pentru cele cinci mărci de bere alese am prezentat cinci caracteristici reprezentative senzoriale pentru a putea efectua analiza, respectiv am prezentat părerile personale) .

Am ales acest produs pentru a­i efectua analiza calităţii, deoarece este o băutură alcoolică consumată de majoritatea persoanelor, considerăm că fiecare a savurat cel puţin o dată in viaţă gustul berii.

Berea este o băutură slab alcoolică, nedistilată, obţinută prin fermentare, cu ajutorul drojdiei, a unui must fabricat din malţ, apă şi hamei, malţul putând fi înlocuit parţial cu cereale nemalţificate (porumb, brizură de orez, orz) şi eventual enzime.

Calităţile organoleptice/gustative ale berii conferă acestui produs o largă adresabilitate la mai multe categorii de consumatori, este un produs de masă, se consumă indiferent de momentul zilei, indiferent de starea sufletească.

- Caracterizarea generală a produsului

Ingrediente:

Încă din cele mai vechi timpuri, reţeta de fabricare a berii presupune folosirea a patru ingrediente: cereale, hamei, drojdie de bere şi apă.

Cerealele. Deşi cel mai des întâlnită cereală folosită la fabricarea berii este orzul, maeştrii berari, pentru a obţine gustul şi aroma dorite, aleg de multe ori să includă în reţetele de fabricare şi alte cereale: grâu, orez, porumb sau ovăz.

În funcţie de resursele de cereale disponibile într-o anumită zonă geografică, berea poate fi fabricată din orz şi grâu, specifice mai degrabă Europei, până la orez, ingredientul cheie al berii fabricate în Asia.

Indiferent de tipul lor, cerealele rămân o importantă sursă de proteine, lipide şi vitamine, în special cele de tip B şi substanţe minerale.

Hameiul. Hameiul este o plantă căţărătoare perenă, care poate creşte până la 6 metri înălţime. Datorită aportului pe care îl aduce în procesul de fabricare al berii, hameiul este supranumit şi "aurul verde" sau "inima berii". El este bogat în răşini şi uleiuri esenţiale, atribute care dau tărie, aromă şi savoare.

Hameiul este o importantă sursă de antioxidanţi şi are rol de conservant natural - cel care conferă berii gustul amărui, acţionând în acelaşi timp ca un conservant natural.

Drojdia de bere. Drojdia este esenţială în procesul de fabricare a berii pentru că este cea care transformă zaharul din must în alcool şi dioxid de carbon.

Preview document

Efectuarea analizei comparative a calității berii - Pagina 1
Efectuarea analizei comparative a calității berii - Pagina 2
Efectuarea analizei comparative a calității berii - Pagina 3
Efectuarea analizei comparative a calității berii - Pagina 4
Efectuarea analizei comparative a calității berii - Pagina 5
Efectuarea analizei comparative a calității berii - Pagina 6
Efectuarea analizei comparative a calității berii - Pagina 7
Efectuarea analizei comparative a calității berii - Pagina 8
Efectuarea analizei comparative a calității berii - Pagina 9
Efectuarea analizei comparative a calității berii - Pagina 10
Efectuarea analizei comparative a calității berii - Pagina 11
Efectuarea analizei comparative a calității berii - Pagina 12
Efectuarea analizei comparative a calității berii - Pagina 13
Efectuarea analizei comparative a calității berii - Pagina 14
Efectuarea analizei comparative a calității berii - Pagina 15
Efectuarea analizei comparative a calității berii - Pagina 16
Efectuarea analizei comparative a calității berii - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Efectuarea Analizei Comparative a Calitatii Berii.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza senzorială a berii

I. ANALIZA SENZORIALĂ ȘI INSTRUMENTALĂ DE AROMĂ ASPURA MUSTULUI DE BERE FIERT CU SPECIALITĂȚI DE MALȚ BRUN 1. Introducere Scopul studiului este...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Te-ar putea interesa și

Analiza Malțului și a Berii

ARGUMENT Calităţile organoleptice/gustative ale berii conferă acestui produs o largă adresabilitate la mai multe categorii de consumatori, este un...

Elaborarea Strategiei Întreprinderii

INTRODUCERE Orice întreprindere industrială modernă reprezintă un sistem tehnico-economic şi social deschis. Starea şi perspectiva dezvoltării...

Bere pentru Diabetici

Introducere Berea este o bautura aparte, chiar speciala. O tablita sumeriana de acum 6000 de ani aducea omenirii secretul fabricarii acestei...

Tehnologia Malțului și Berii

1. EVALUAREA MALŢULUI Malţul destinat fabricării berii este evaluat prin analize specifice descrise de diferite organisme internaţionale .Metodele...

Ai nevoie de altceva?