Etichetarea produselor alimetare - studiu de caz la ciocolată

Proiect
6/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 7153
Mărime: 40.61KB (arhivat)
Publicat de: Marga Tănase
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Multitudinea ofertei de produse alimentare, dezvoltarea fenomenului contrafacerii, inconștiența celor dornici de profit cu orice preț prin comercializarea de produse expirate sau nesănătoase, au dus la creșterea numărului de personae care fac toxiinfecții alimentare sau, mai grav, boli care nu se mai pot trata. La toate acestea, se adaugă şi informaţiile incomplete sau chiar lipsa de informaţie pe care o avem despre alimentele pe care le consumăm. Un prim element care ne induce în eroare la cumpărarea unui produs alimentar este eticheta. De multe ori, aceasta poate masca adevarata natură a produsului. De aceea este necesară o bună informare încă din școală despre etichetă și produsul pe care îl reprezintă. Importanţa etichetăriiAm ales să elaborez un eseu pe această temă, deoarece de la început am fost atrasă de titlul propus. Câteva mottouri, m-au motivat în mod deosebit:

“Consumatorul este pentru economie, ceea ce este alegătorul pentru politică”

( Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului)

“Alimentul tău să fie medicamentul tău, şi medicamentul tău să fie alimentul tău” (Hipocrate)

“Alţii trăiesc ca să mănânce, dar eu mănânc ca să trăiesc”( Socrate).

În curând ,voi părăsi băncile şcolii, va trebui să mă descurc singură,

Să-¬mi procure bunurile de consum, inclusiv alimentare; de aceea consider că este absolut necesar, ca noi tinerii consumatori, să cunoaştem criteriile de selectare a unui produs alimentar şi nu numai, să ne cunoaştem drepturile în calitate de consummatoreuropean, să ştim ce trebuie să conţină eticheta unui produs(aici alimentar), iar atunci când un produs nu corespunde calitativ, să ştim calea de urmat, pentru remedierea situaţiei.

În această lume haotică, tânărul consumator trebuie să ştie: ce/care/cât să aleagă, din multitudinea de oferte alimentare. Cheia reuşitei, se află în mâna oricărui tânăr consumator, dar succesul,reuşita depinde de fiecare, în parte şi dece cutie deschide cu ea, când învaţă să ceară calitate, refuzând să cumpere produse de proastă calitate sau neetichetate corespunzător sau să sesizeze abuzurile, agentul economic, va fi obligat să ofere calitate.

Eticheta este orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care conţine elemente de

identificare a produsului şi care însoţeşte produsul sau este aderent la ambalajul acestuia.

Scopul etichetării este de a da consumatorilor informaţiile necesare, suficiente, verificabile şi uşor de comparat, astfel încât să permită acestora săaleagă acel produs, care corespunde exigenţelor lor, din punct de vedere al nevoilor şi posibilităţilor financiare, dar şi de a cunoaşte eventualele riscuri, la care ar putea fi supuşi. Informaţiile înscrise pe etichetă,nu trebuie să inducă în eroare consumatorii, la achiziţionarea produselor, în privinţa: caracteristicilor alimentului şi în special a naturii, identităţii, proprietăţilor, compoziţiei, cantităţii, durabilităţiioriginii sau provenienţei sale, dar şi a metodelor de fabricaţie sau de producţie; atribuirii de efecte sau proprietăţi alimentelor pe care acestea nu le posedă; sugerării că alimentul are caracteristici speciale, atunci când în realitate, toate produsele similare au astfel de caracteristici.

Etichetarea şi metodele prin care aceasta se realizează, nu trebuie să atribuie alimentelor proprietăţi de prevenire, tratare sau vindecare a bolilor sau să facă referiri la astfel de proprietăţi; sunt exceptatede la această interdicţie apele minerale naturale, precum şi orice alimente cu destinaţii nutriţionale speciale, autorizate în acest sens de Ministerul Sănătăţii şi Familiei. Interdicţiile sau restricţiile prevăzute mai sus, se aplică ,de asemenea: prezentării alimentelor, în special în ceea ce priveşte forma, aspectul sau ambalarea acestora, materialul de ambalare utilizat, felul cum suntaranjate, precum şi modul în care alimentele sunt expuse; publicităţii alimentelor.

Etichetele indeplinesc o serie de functii. Ele fac ca produsele sau marcile sa fie identificabile, cum este cazul numelui Sunkist marcat pe portocale. Eticheta poate ajuta la clasificarea produselor; astfel, compotul de piersici este marcat cu literele A, B sau C, in functie de categoria de calitate in care se incadreaza. Eticheta poate descrie produsul si, in sfarsit, eticheta poate promova produsul prin intermediul imaginilor atractive pe care le contine. Unii autori impart etichetele in : etichete de identificare, etichete de clasificare, etichete de prezentare si etichete de promovare.

Cu timpul, etichetele se demodeaza, fiind necesara innoirea lor. De exemplu, eticheta bauturii racoritoare Orange Crush a fost in intregime schimbata in momentul in care etichetele folosite de concurenti incepusera sa contina imaginea unor fructe proaspete, cu scopul de a obtine cresterea vanzarilor. Orange Crush a creat o eticheta folosind, pentru a sugera prosp etimea, simboluri noi si culori mai vii5.

Orice incercare de studiere a evolutiei etichetei si etichetarii poate sa porneasca din antichitate si sa ajunga pana in zilele noastre. In aceasta evolutie pot fi retinute cateva momente de referinta:

• perioada antica, in timpul careia eticheta si semnul producatorului constituiau elemente diferite, separate; formele pe care le imbraca sunt picto gr amele, ideogramele, monogramele care faceau parte comuna cu obiectul (caramizi, elemente de aductiune a apei, amfore, alte produse din metal si ceramica);

Preview document

Etichetarea produselor alimetare - studiu de caz la ciocolată - Pagina 1
Etichetarea produselor alimetare - studiu de caz la ciocolată - Pagina 2
Etichetarea produselor alimetare - studiu de caz la ciocolată - Pagina 3
Etichetarea produselor alimetare - studiu de caz la ciocolată - Pagina 4
Etichetarea produselor alimetare - studiu de caz la ciocolată - Pagina 5
Etichetarea produselor alimetare - studiu de caz la ciocolată - Pagina 6
Etichetarea produselor alimetare - studiu de caz la ciocolată - Pagina 7
Etichetarea produselor alimetare - studiu de caz la ciocolată - Pagina 8
Etichetarea produselor alimetare - studiu de caz la ciocolată - Pagina 9
Etichetarea produselor alimetare - studiu de caz la ciocolată - Pagina 10
Etichetarea produselor alimetare - studiu de caz la ciocolată - Pagina 11
Etichetarea produselor alimetare - studiu de caz la ciocolată - Pagina 12
Etichetarea produselor alimetare - studiu de caz la ciocolată - Pagina 13
Etichetarea produselor alimetare - studiu de caz la ciocolată - Pagina 14
Etichetarea produselor alimetare - studiu de caz la ciocolată - Pagina 15
Etichetarea produselor alimetare - studiu de caz la ciocolată - Pagina 16
Etichetarea produselor alimetare - studiu de caz la ciocolată - Pagina 17
Etichetarea produselor alimetare - studiu de caz la ciocolată - Pagina 18
Etichetarea produselor alimetare - studiu de caz la ciocolată - Pagina 19
Etichetarea produselor alimetare - studiu de caz la ciocolată - Pagina 20
Etichetarea produselor alimetare - studiu de caz la ciocolată - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Etichetarea Produselor Alimetare - Studiu de Caz la Ciocolata.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Ai nevoie de altceva?