Gemuri - Merciologie

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 2454
Mărime: 36.06KB (arhivat)
Publicat de: Edy N.
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRICOLE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI REGELE MIHAI I DIN TIMIȘOARA FACULTATEA: TEHNOLOGIA PRODUSELOR ALIMENTARE SPECIALIZAREA: CONTROLUL SI EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE

Cuprins

  1. I. Valoarea de întrebuințare: macro și micronutrienți 3
  2. II. Materii prime si auxiliare 5
  3. III. Procesul tehnologic 8
  4. Descrierea operatiilor din schema tehnologica 9
  5. IV. Asigurarea calității produsului 11
  6. V. Posibilități de îmbunătățire a calității produsului 13
  7. Bibliografie 14

Extras din proiect

I. Valoarea de întrebuințare: macro și micronutrienți

Fructele fac parte din categoria alimentelor foarte importante pentru om, fiind necesare vietii si sanatatii.Gustul racoritor al fructelor este dat in general de acizii pe care-i contin.Fructele sunt alimente ce pot fi consummate atat in stare proaspata cat si conserve, gemuri, dulceturi, etc.

Gemurile si dulceturile reprezinta fructe si pomusoare fierte in sirop de zahar pana la o concentratie mare de substante uscate ( cca. 70 % ).Aceste doua produse difera prin structura si consistenta lor.Datorita tratarii termice, in gemuri fructele si pomusoarele sunt complet rasfierte pana la obtinerea unei mase gelificate si uniforma, in care nu exista separarea fructelor de sirop.Caracteristica principala a gemurilor – consistenta gelatinoasa.Tehnologia de producere a dulceturilor nu permite gelificarea fructelor si pomusoarelor, rasfierberea lor nu se admite, dimpotriva, procesul de producere a dulceturilor trebuie sa decurga astfel incat sa se pastreze forma initiala a fructelor, separarea fructelor de sirop din produsul finit.

Macronutrientii

Macronutrientii sunt acele substante care ofera energie organismului uman, fara de care nu am putea indeplini activitatile zilnice. Macronutrientii trebuie sa faca parte din alimentatia noastra dar fara a se face abuz de niciunul dintre ei ci sa ofere meselor zilnice un meniu echilibrat si armonios. Din clasa macronutrientilor fac parte proteinele,carbohidratii si grasimile.

Desi fiecare dintre acesti macronutrienti furnizeaza energia necesara pentru functionarea optima a organismului, aceasta variaza. De exemplu, carbohidratii si proteinele ofera fiecare 17kJ g , in timp ce grasimile ofera 37kJ / g. 1 kilojoule (kJ) = 1000 jouli.

Proteinele pe care le consumam, ca parte din dieta noastra, sunt transformate la nivelul intestinului in aminoacizi. Organismul poate utiliza apoi aceste aminoacizi, in 3 moduri principale: construirea si producerea de noi proteine necesare pentru cresterea si repararea tesuturilor, ca sursa de energie, ca materii prime in productia de alti compusi necesari organismului Macronutrientii sunt acele substante care ofera energie organismului uman, fara de care nu am putea indeplini activitatile zilnice. Macronutrientii trebuie sa faca parte din alimentatia noastra dar fara a se face abuz de niciunul dintre ei ci sa ofere meselor zilnice un meniu echilibrat si armonios. Din clasa macronutrientilor fac parte proteinele,carbohidratii si grasimile.

Micronutrientii

Micronutrientii, precum vitaminele si mineralele, nu pot furniza ei insisi energie. Macronutrientii (carbohidrati, grasimi si proteine) da, dar numai in prezenta unor cantitati suficiente de micronutrienti capabili sa elibereze aceasta energie. Atunci cand e vorba de nutrienti, mai putin inseamna uneori acelasi lucru cu prea mult. Cantitatile de micronutrienti si macronutrienti de care corpul dumneavoastra are nevoie pentru o buna functionare sunt foarte diferite, insa fiecare are importanta sa proprie.

Micronutrientii sunt substante utilizate in diferite procese chimice in organism. Micronutrientii sunt vitaminele si sarurile minerale care trebuie sa fie prezenti in organism in concentratii optime pentru ca fiecare celula sa fie hranita corespunzator. Fiecare individ are un necesar propriu de micronutrienti in functie de dieta, conditii si stil de viata, factori de risc personal care includ unele afectiuni sau fumatul. Aportul corespunzator de micronutrienti joaca un rol important in mentinerea sanatatii organismului nostru.

Nu toate substantele din alimente sunt cunoscute, nici macar cele aflate in stare bruta in plante. Aceasta observatie explica de ce pentru unele substante exista recomandari clare si bine fundamentate (de exemplu calciu, magneziu, vitamina C etc.), in timp ce alte substante sunt mai putin notorii in prezent si nu beneficiaza de recomandari standardizate pentru consum. Astfel de substante sunt fitosterolii, fitoestrogenii, polifenolii, carotenoizii. Acestea nu sunt nici vitamine nici elemente minerale, dar ar putea fi incluse in categoria micronutrientilor, alaturi de vitamine si elemente minerale.Rolurile benefice pe care le au in organism le-ar putea conferi atributul de „probiotic”, care defineste un impact pozitiv asupra sanatatii. Unii autori prefera gruparea vitaminelor si a acestor substante cu variate efecte benefice sub termenul de „fitomicronutrienţi”, marcand in termen provenienta vegetala.

Glucidele se găsesc în proporţie importantă, fiind unul dintre componentele cele mai importante. Se găsesc sub formă de zaharuri simple (glucoză, fructoză, zaharoză), iar dintre polizaharide sunt prezente amidonul (în cantitate mai mare în perioada de prematurare, ulterior cantitatea diminuându-se), celuloza (sub formă de hemiceluloze), gume şi substanţe pectice, în proporţii variabile în diferite fructe.

Proteinele sunt în general sărac reprezentate. Lipidele se găsesc în special în sâmburi şi seminţe, fiind utilizate uneori drept sursă pentru producerea unor uleiuri (arahide, măsline, migdale).

Bibliografie

1. http://topgym.ro/macronutrientii-si-micronutrientii

2. http://www.ms.ro/documente/5%20recomandari%20nutritionale_8319_6030.pdf

3. http://www12.tuiasi.ro/users/112/D.Gheorghiu-ICPM.pdf

4. http://www.lumeagospodinelor.ro/secretele-gemului-perfect/

5. https://www.scribd.com/doc/182036072/Tehnologia-de-Obtinere-a-Gemului-de-Caise

Preview document

Gemuri - Merciologie - Pagina 1
Gemuri - Merciologie - Pagina 2
Gemuri - Merciologie - Pagina 3
Gemuri - Merciologie - Pagina 4
Gemuri - Merciologie - Pagina 5
Gemuri - Merciologie - Pagina 6
Gemuri - Merciologie - Pagina 7
Gemuri - Merciologie - Pagina 8
Gemuri - Merciologie - Pagina 9
Gemuri - Merciologie - Pagina 10
Gemuri - Merciologie - Pagina 11
Gemuri - Merciologie - Pagina 12
Gemuri - Merciologie - Pagina 13
Gemuri - Merciologie - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Gemuri - Merciologie.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Ai nevoie de altceva?