Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 11736
Mărime: 1.72MB (arhivat)
Publicat de: Loredana Grosu
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Morari Lilia
Am prezentat acest proiect la universitatea tehnica a Republicii Moldova (UTM)

Cuprins

  1. Introducere
  2. Compartiment teoretic
  3. 1. Bazele teoretice privind elaborarea şi perfectarea meniului
  4. 1.1. Despre meniu. Tipurile de meniu şi caracteristica lor
  5. 1.2. Conţinutul meniului, divizarea pe grupe de bucate, ordinea prezentării lor în meniu în funcţie de tipul întreprinderii
  6. 1.3. Recomandări privind sortimentul minimal al preparatelor în meniu în funcţie de tipul şi specializarea întreprinderii
  7. 1.4. Recomandări
  8. 1.4.1. Recomandări privind corespunderea meniului sezonului
  9. 1.4.2. Recomandări privind varietatea meniului: materia primă utilizată, varietatea semifabricatelor şi tratamentelor termice aplicate
  10. 1.4.3. Recomandări privind asocierea preparatelor de bază cu garnituri şi sosuri
  11. 1.4.4. Recomandări privind asigurarea necesarului fiziologic
  12. 1.4.5. Recomandări privind complexitatea bucatelor în funcţie de tipul întreprinderii
  13. 1.5. Cernţe către perfectarea meniului
  14. 1.6. Factori care influienţează elaborarea meniurilor (Aprovizionarea, dotarea tehnică şi cu personal, preţurile)
  15. 1.7. Metode de prezentare a mărfurilor şi preparatelor în restaurant
  16. Compartiment de proiectare
  17. 2. Propuneri privind actualizarea meniului la întreprinderea bază – practica
  18. 2.1. Perfecţionarea conţinutului meniului, divizării pe grupe de bucate, ordinii prezentării lor în meniu în funcţie de tipul întreprinderii
  19. 2.2. Propuneri privind corespunderea sortimentului minimal de preparate în meniu
  20. 2.3. Propuneri privind corespunderea sezonului (anotimpului)
  21. Concluzie
  22. Bibliografie
  23. Matereale ilustrative

Extras din proiect

Introducere

Alimentaţia publică reprezintă un ansamblu de întreprinderi cu statut organizatoric divers, care se ocupă de producerea, comercializarea şi organizarea consumului produselor culinare.

Îndeplinirea a trei funcţii conexe - producerea, comercializarea şi consumul produselor culinare - este specificul acestei sfere şi se reflectă în particularităţile structurii de producere-comercializarea întreprinderilor, în organizarea procesului de producere, în stabilirea preţurilor, etc. Procesul de producere la întreprinderi de alimentaţie publică cu ciclul de producere integral începe cu primirea produselor la depozit şi se încheie cu comercializarea bucatelor finite în sălile de comercializare.

Intensitatea intereselor consumatorului, posibilităţi de achitare de plată pentru servicii, au influenţat la organizarea a mai multor tipuri de întreprinderi cu diferite destinaţii şi diferit spectru de servicii oferite consumatorilor: restaurante, baruri, cafenele, bodegi, bufete, magazine culinare, chioşcuri specializate.

Pentru încadrarea întreprinderii în unul sau în alt tip, sunt folosite unele criterii principale în conformitate cu aceste criterii are loc standardizarea întreprinderilor.

Aceste criterii sunt următoarele:

• Sortimentul producţiei oferit consumatorilor. În diferite tipuri de unităţi se comercializează producţia proprie şi producţia comercializată, dar sortimentul acestei producţii este diferit în diferite tipuri de unităţi de alimentaţie publică.

• Forma de deservire: deservire prin chelner sau autodeservire. În funcţie de gradul întreprinderii

Paralel cu încadrarea în tipuri, întreprinderile sunt clasificate în categorii: lux, superioară, întâi, doi şi trei.

Fiecare unitate de întreprindere întocmeşte un meniu. Meniul prezintă lista de preparate culinare şi băuturi indicate în ordinea stabilită, după ordinea servirii preparatelor: aperitive sau gustări reci, supe, preparate de bază, salate, dulciuri, băuturi cu indicarea numărului de recetă în corespundere cu sursa normativ tehnică, denumirea preparatului, gramajul şi costul. În meniu se indică: denumirea unitaţii, data pentru care este valabil meniul. Meniul este vizat de personae responsabile: directorul, şeful de producere şi contabil.

În lucrarea dată vom urmări următoarele scopuri şi obiective:

1) Prezentarea bazelor teoretice privind elaborarea şi perfectarea meniului

2) Analiza meniului la întreprinderea bază – practică

3) Propuneri privind actualizarea meniului la întreprinderea bază – practica

Compartiment teoretic

1. Bazele teoretice privind elaborarea şi perfectarea meniului

1.1. Noţiuni despre meniu. Tipurile de meniu si caracteristica lor

Listele de preparate erau cunoscute din vechime sub denumirea de “escriteau” (tăbliţa), când serveau pentru a indica ordinea în care se aduceau bucatele la o masă deosebită. Dimensiunile lor mari nu permiteau însă aşezarea pe masă astfel încât oaspeţii să poată lua cunoştinţă de conţinutul lor. Listele de preparare şi cele de băuturi pe care le cunoaştem cu toţii în ziua de azi au fost puse în circulaţie sub forma meniurilor individuale în timpul primei restauraţii de la Paris Royal, centrul gurmand al capitalei franceze.

În limba franceză, substantivul menu are două accepţiuni extrem de distincte: desemnează ansamblul de mâncăruri şi băuturi care intră în componenţa unei mese şi reprezintă totodată programul acesteia.

Dicţionarul limbii romane defineşte meniul drept totalitatea felurilor de mâncare servite la o masă; lista pe care sunt scrise mâncărurile servite la restaurant. Pe lângă această funcţie de informare, meniurile pot avea şi efect artistic, decorativ, unele dintre ele fiind adevărate opere de artă şi câteodată chiar unicate. Cum funcţionalitatea lor este aceea care contează, meniurile sunt în general simple, reflectând cererea clientelei la un anumit moment al anului. Ele sunt unul din cele mai importante unelte de marketing deoarece indiferent de motivaţia care îi aduce pe clienţi într-un restaurant, aceştia sunt dornici să găsească în liste exact motivele pentru care sunt prezenţi în locurile respective.

Formarea deprinderilor si însusirea cunostintelor privind caracteristicile si modul de manipulare a obiectelor de servire folosite în saloanele unitătilor de alimentatie publică, precum si regulile de aranjare a meselor, de aducere, prezentare si servire a diferitelor preparate culinare si băuturi se pot materializa si evalua în organizarea si servirea succesivă a componentelor unor meniuri mai simple sau mai consistente, stabilite pentru diferitele tipuri de mese ce se pot oferi, pentru satisfacerea optiunilor diversificate ale clientilor.

Cartea de vizită a întreprinderii de alimentaţie publică este meniul ei: care reprezintă lista preparatelor culinare şi băuturilor care sunt aranjate în ordinea stabilită, cu indicarea numărului reţetei, denumire, gramaj de preparat şi preţ pentru o porţie sau bucată. Meniul prezintă un document după care se elaborează programul de producere a unităţii, se determină cantitatea materiei prime necesare pentru realizarea acestui meniu şi se organizează evidenţa bunurilor de la momentul intrării la întreprindere şi pînă la momentul comercializării.

Pentru elaborarea meniului în primul rînd se ţine cont de tipul unităţii. În funcţie de tipul unităţii este stabilit sortimentul minim recomandat de preparate, acesta include numărul total de preparate şi divizarea acestora pe grupe. Se mai ia în cosiderare şi programa de lucru a întreprinderii. Fiecare întreprindere de sine stătător întocmeşte asortimentul minim în corespundere cu specializarea, de produsele de care dispune, sezonul dat.

Sortimentul preparatelor si băuturilor care urmează să fie incluse în meniu se coordonează cu organele teritoriale de supraveghere sanitaro – epidemiologică. Ca sursă pentru alegerea sortimentului pot servi numai documentele normativ – tehnologice si anume retetarul aprobat pentru teritoriul dat. În cazul includerii în meniu a preparatelor care nu sunt incluse în aceste retetare întreprinderea prelucrează documentatia normativ – tehnologică si aprobă această documentatie în consiliile culinare teritoriale, ceea ce reprezinta specialitatile casei.

Dintre documentele cu caracter normativ folosite la întreprindere sînt:

• Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий для ПОП, Kiev 2006.

• Reţetarul pentru preparate naţionale moldoveneşti de Pitirimova.

• Fişe tehnologice personale.

• Sortimentul minim recomandat

Preview document

Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 1
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 2
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 3
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 4
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 5
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 6
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 7
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 8
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 9
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 10
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 11
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 12
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 13
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 14
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 15
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 16
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 17
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 18
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 19
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 20
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 21
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 22
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 23
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 24
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 25
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 26
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 27
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 28
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 29
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 30
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 31
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 32
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 33
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 34
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 35
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 36
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 37
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 38
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 39
Meniul în unitatea de alimentație publică și cerințe de elaborare și perfectare - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Meniul in Unitatea de Alimentatie Publica si Cerinte de Elaborare si Perfectare.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Preparatelor pentru Micul Dejun

ARGUMENTAREA LUCRARII În selecţia alimentelor, în preferinţele alimentare intervin factori care ţin de experienţa individuală, de experienţa celor...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Raport privind practica de inițiere în alimentația publică

Introducere Alimentaţia publică/alimentaţia/restauraţia cuprinde întreaga producţie şi distribuţie de mîncare şi băuturi, respectiv, după caz,...

Preparate specifice bucătăriei suedeze

CAPITOLUL I : MEMORIU JUSTIFICATIV O varietate imensa de antreuri si aperitive,care sunt asa de consistente incat se pot considera ele singure o...

Structura de ansamblu a meniului pe grupe de preparate în ordinea servirii lor

CAPITOLUL I METODOLOGIA INTOCMIRII MENIURILOR 1.1. Reguli de intocmire a meniurilor Alimentatia publica si unitatile de consum colectiv pot...

Stabilirea tarifelor la băuturi și preparate culinare

Stabilirea tarifelor pentru preparatele culinare si bauturi sunt prezente in restaurante, baruri, unitati de alimentatie, sub forma meniurilor,...

Etichetarea Produselor Alimentare

1. ARGUMENT De ce este importanta eticheta? Este o intrebare la care multi consumatori dau un raspuns vag: „pentru a stii ce mananc”, insa stim...

Lipide. produșii lipidelor

Întroducere Analiza riscurilor şi punctele critice de control este un sistem ştiinţific şi sistematic utilizat pentru identificarea: •...

Te-ar putea interesa și

Management în Restaurantul Elegance

Introducere Restaurantul a fost si va fi un loc public unde omul nu numai isi satisface necesitatile alimentare, ci un loc unde el poate sa...

Organizarea muncii personalului pentru deservire la întreprindere de alimentație publică

INTRODUCERE Alimentatia publica constituie un sector în cadrul comerţului cu amănuntul datorită complexitaţii activitaţii ce o desfaşoară şi...

Ai nevoie de altceva?