Modalități de Falsificare a Laptelui

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 7026
Mărime: 426.93KB (arhivat)
Publicat de: Liviu Nicolae Petre
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Crisan Simona
Universitatea din Oradea Facultatea de Protecţia Mediului

Cuprins

  1. Argument 4
  2. Capitolul 1. Proprietatile laptelui 5
  3. 1.1. Prezentarea produsului 5
  4. 1.2. Compozitia chimica a laptelui 6
  5. 1.2.1 Compoziţia laptelui (%) 6
  6. 1.2.2. Principalii componenti chimici ai laptelui 6
  7. 1.3. Proprietatile fizice ale laptelui 10
  8. 1.4. Microbiologia laptelui 11
  9. Capitolul 2. Falsificarile laptelui si metode de identificare 12
  10. 2.1.Tipuri de falsificari 12
  11. 2.2. Falsificari prin substituirea componentilor laptelui 13
  12. 2.2.1. Falsificarea prin adaos de apă 13
  13. 2.2.2. Falsificarea laptelui prin extragerea grăsimii 14
  14. 2.2.3. Falsificarea laptelui prin extragerea grăsimii si adaos de apa 15
  15. 2.2.4. Falsificari prin substituirea grasimii laptelui cu grasimi straine (nelactate) 15
  16. 2.2.5. Falsificari prin substituirea grasimii laptelui cu adios de inlavit 16
  17. 2.3. Falsificarea pentru mascarea sau prevenirea unor defecte 16
  18. 2.3.1. Falsificarea prin adaos de substanţe neutralizante 16
  19. 2.3.2. Falsificarea prin adaos de substanţe conservante 17
  20. 2.4. Falsificarea cu substante adaugate in scopul corectarii densitatii 18
  21. 2.4.1. Falsificarea prin adaos de clorură de sodiu 18
  22. 2.4.2. Falsificarea prin adaos de azotaţi sau uree 19
  23. 2.5. Determinări practice pentru idenificarea fraudelor 20
  24. 2.5.1. Determinarea densităţii laptelui 20
  25. 2.5.2. Determinarea acidităţii laptelui 20
  26. 2.5.3. Interpretarea rezultatelor 20
  27. Concluzii 21
  28. Anexe 22
  29. Bibliografie 27

Extras din proiect

Laptele este cel mai important produs, datorită compoziţiei chimice complexe, valorii biologice şi gradului înalt de digestibilitate. El conţine peste 100 substanţe necesare organismului uman : toţi cei 20 aminoacizi, 10 acizi graşi, 25 de vitamine şi 45 de elemente minerale. Exprimată în calorii, valoarea nutritivă a unui litru de lapte este echivalentă cu circa 400 g came de porc, 750 g carne de viţel, 7-8 ouă, 500 g peşte, 2,6 kg varză sau 125 g pâine.

Laptele este produsul alimnetar ideal pentru copii, excelent pentru femei in perioada maternitaţii şi pentru majoritatea bolnavilor, foarte bun pentru adolescenti şi bun pentru orice adult.

Laptele contribuie la asigurarea unui ritm optim de creştere, la mineralizarea scheletului, la dezvoltarea normală a organismului Fiind un produs biologic, compozţia si proprietăţile sale variază in anumite limite in funcţie de o serie de factori, mai importanţi fiind: specia, rasa, aria geogarfică, hrana, perioada de lactaţie, starea de sănătate a animalului. Caliatea laptelui trebuie apreciată atat din punct de vedere al compozţie chimice cât şi din punct de vedere al însusirilor senzoriale, igienico-sanitare şi tehnologice.

Importanţa laptelui constă nu numai în valoarea nutritivă deosebită, ci şi în faptul că poate fi transformat într-un număr foarte mare de produse lactate (peste 1000), ceea ce contribuie, în mod deosebit, la diversificarea alimentaţiei umane. Producţiile mari de lapte ce se obţin astăzi de la taurine sunt rezultatul muncii omului, care s-a străduit de-a lungul generaţiilor să perfecţioneze rasele de taurine. Dacã rasele primitive produc şi astăzi 500-600 l lapte într-o lactaţie, există rase care produc, în medie, 5000-6000l lapte şi, în plus, variante care au produs peste 22.000 l pe an, adevărate „uzine producătoare de lapte ».

Laptele suferă foarte multe tentative de fraudă, fie prin utilizarea diverselor substanţe conservante menite să-i micşoreze perisabilitatea sau să mascheze un proces de alterare, fie prin sustragerea sau înlocuirea unui factor nutritiv, fie prin diluare.

Scopul acestei lucrări este analiza posibilităţilor de falsificare a laptelui şi identificarea metodelor de decelare a acestor falsificări.

Pentru a ne pronunţa asupra calitaţii laptelui si a autenticităţii unui lapte trebuie să privim in mod corect probele pentru analiza si să cunoaştem compoziţia medie a laptelui din zona respectivă.

Capitolul 1

PROPRIETĂTILE LAPTELUI

1.1. PREZENTAREA PRODUSULUI

Prin lapte se inţelge nu numai laptele dulce, ci şi alte forme : ca laptele bătut , iaartul, laptele acidofil, chefir , laptele praf si altele. In alimentaţia umană laptele se consumă sub formă de lapte dulce (proaspăt sau reconstituit din laptele praf şi din laptele condensat) , produse lactate acide, brânzeturi( inclusiv urdă), unt , smântână si frişcă.

Laptele este produsul de secreţie al glandelor mamare la femelele mamiferelor. Când nu are altă specificaţie se referă la laptele de vacă.

Tipuri de lapte:

- Laptele dulce: cel mai utilizat lapte este cel de vaca care se poate găsi in comerţ sub formă de lapte integral, lapte parţial degresat (până la nivele stabilite prin standarde) si lapte degresat, fiind supus înainte de consum unei tratari termice (fierbere sau pasteurizare).

- Laptele praf: se obţine prin îndepartarea aproape in totalitate (93-95%) a apei fiind in prealabil normalizat la un anumit conţinut de grăsime, deshidratarea începand prin evaporare in vacuum si continuuă prin pulverizarea laptelui concentrat într-un spaţiu prin care circulă aer fierbinte.

- Laptele condensat: în acest caz se îndeparteaza numai 50-65% din conţinutul în apă şi se concentrează devenind vâscos, deobicei i se adaugă zahăr. Pentru a se putea păstra, se ambalează in recipiente închise ermetic şi se supune sterilizării.

Producţia de lapte, ocupa locul a-2- lea după carne, ca importanţa economică si alimentară.Este in aceelaşi timp una dintre cele mai ieftine surse de proteină animală cu o valoare biologică ridicată.Valoarea producţiei de lapte in ţările cu zootehnie avansată, reprezintă 30-40% din venitul brut al producţiei agricole. Consumul de lapte şi produse lactate pe locuitor reprezintă un indicator important al standardului de viată.

1.2. COMPOZIŢIA CHMICĂ A LAPTELUI

Din punct de vedere fizico-chimic, laptele reprezintă un sistem foarte complex. El poate fi considerat ca o emulsie de grăsime într-o soluţie apoasă care conţine numeroase alte substanţe, unele sub formă coloidală (substanţe proteice), iar altele în stare dizolvată (lactoză, săruri minerale).

Compoziţia chimică a laptelui variază în funcţie de specia animalului producător şi de numeroşi alţi factori: rasă, alimentaţie, vârstă. Din punct de vedere calitativ, compoziţia diferitelor tipuri de lapte este relativ asemănătoare. Ea prezintă importante variaţii cantitative în concentraţia unor componenţi, ceea ce îi imprimă proprietăţi diferite. Sub raport cantitativ, componenta principală este apa, care reprezintă 9/10 din lapte. Celelalte componente constituie substanţa uscată totală (extractul sec total).

Preview document

Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 1
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 2
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 3
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 4
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 5
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 6
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 7
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 8
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 9
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 10
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 11
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 12
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 13
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 14
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 15
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 16
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 17
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 18
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 19
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 20
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 21
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 22
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 23
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 24
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 25
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 26
Modalități de Falsificare a Laptelui - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Modalitati de Falsificare a Laptelui.doc

Alții au mai descărcat și

Caracteristici fizico-chimice și Microbiologice ale Laptelui și ale Produselor Lactate Acide

CAPITOLUL I INTRODUCERE Laptele şi produsele obţinute din el conţin majoritatea substanţelor nutritive necesare organismului, într-o proporţie...

Autenticitatea Laptelui de Consum

1.ASPECTE GENERALE Importanta laptelui Laptele- este un lichid de culoare alb-galbuie secretat de glanda mamara a mamiferelor.În toate scrierile...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Tehnologia și Controlul Calității în Industria Laptelui

CAPITOLUL I ARGUMENT Iaurtul, un aliment viu Oporţie de calciu în fiecare dimineaţã Calciul din iaurtul integral se asimilează mai bine decât...

Falsificarea Laptelui

Falsificarea laptelui Generalități Laptele este un aliment de primă necesitate, cu implicaţii majore în condiţia de existență și de sănătate a...

Falsuri Întâlnite în Cazul Laptelui Crud de Vacă Destinat Procesării

INTRODUCERE Laptele este unul din cele mai complexe alimente care intră în consumul omului, conţinând cele mai importante substanţe necesare...

Tehnologia morăritului

1. TEMA PROIECTULUI Să se proiecteze şi să se stabilească diagrama tehnologică pentru o moară de grâu cu capacitatea de 35 t / 24 h, pentru făină...

Autentificarea Laptelui și Metode de Identificare a Falsificărilor

AUTENTIFICAREA LAPTELUI Laptele reprezintă lichidul secretat de glandele mamare ale femelelor mamifere. Este un produs biologic, cu o compoziţie...

Te-ar putea interesa și

Managementul activității de creditare a societăților comerciale la BRD

INTRODUCERE Deşi în 1989 existau numai patru bănci în România (Banca Naţională a României, Banca Română de Comerţ Exterior, Banca de Investiţii şi...

Înființarea unei societăți agricole comerciale

Informatii de bază privind societatea comercială agroalimentară: Punctul de lucru pentru societatea comercială agroalimentară este în localitatea...

Implementarea haccp-ului în Tehnologia de Obținere a Biscuiților Zaharoși

1. Sistemul HACCP Conceptele care stau la baza sistemului HACCP isi au originea in cercetarile de la inceputul anilor 1960 in legatura cu...

Falsificări ale produselor alimentare și identificarea lor - brânza telemea de oaie

INTRODUCERE Din cele mai vechi timpuri, s-au căutat metode de conservare a laptelui sub diverse forme şi în condiţii convenabile. Pentru creşterea...

Falsificările Laptelui și Metode de Identificare

INTRODUCERE Laptele reprezintă lichidul secretat de glandele mamare ale femelelor mamifere. Este un produs biologic, cu o compoziţie chimică care...

Mărfuri alimentare - iaurtul

1. Date despre produs Scurt istoric: Iaurtul îşi are originea în Asia sau în Europa de est şi a apărut ca răspuns la nevoia de a conserva laptele...

Fițuică CCMP

Sub 1 Etapele de evaluare a calitatii, investigarea analitica prin metode bazate pe cromatografie Investigarea anlitica. Tehnicile analitice au...

Caracteristici Calitative ale Laptelui Sterilizat UHT

Argument Laptele este un lichid de culoare alb-gălbuie secretat de glanda mamara a mamiferelor, ce conţine toate substanţele nutritive necesare...

Ai nevoie de altceva?