Procesul de Ambalare a Cognacului

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 36 în total
Cuvinte : 10540
Mărime: 924.58KB (arhivat)
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Modoran Dorel
UN Baia Mare proiectul descrie ambalajul in care se imbuteliaza cognacul; anexele proiectului prezinta sticla si eticheta produsului de ambalat

Cuprins

  1. 1. CONIACUL 3
  2. 1.1 Aspecte generale 3
  3. 1.1.1 Scurt istoric 3
  4. 1.1.2 Marci celebre de coniac 4
  5. 1.1.3 Degustarea coniacului 8
  6. 1.2 Procesul tehnologic de obtinere al coniacului 10
  7. 1.2.1 Materia prima pentru obtinerea coniacului 10
  8. 1.2.2 Tehnologia de obţinere a vinurilor materie primă 11
  9. 1.2.3 Distilarea vinului 11
  10. 1.2.4 Pastrarea si invechirea distilatelor din vin 16
  11. 1.2.5 Vasele de păstrare. 16
  12. 1.2.6 Localul de păstrare. 16
  13. 1.2.7 Procesele ce au loc în timpul învechirii distilatului. 17
  14. 1.2.8 Cupajarea şi condiţionarea cognac –urilor 19
  15. 1.2.9 Învechirea rapida a distilatelor de vin 19
  16. 1.2.10 Pregatirea distilatului invechit pentru consum 20
  17. 1.2.11. Tipuri de cognac. 21
  18. 1.3 Controlul calitatii si valoarea alimentara 23
  19. 1.4 Dozarea si ambalarea coniacului 23
  20. 2. AMBALAJELE DIN STICLA 24
  21. 2.1. Compozitia chimica a sticlei 24
  22. 2.2. Rolul materiilor principale si secundare in formarea proprietatilor sale 25
  23. 2.3. Principalele operatii de obtinere si rolul lor 25
  24. in asigurarea calitatii produselor din sticla
  25. 2.4 Proprietatile sticlei 26
  26. 2.5. Clasificarea tipurilor de sticla 27
  27. 2.6. Marcarea, ambalarea si depozitarea marfurilor din sticla 27
  28. 3. EFICIENTA ECONOMICA 28
  29. Bibiografie: 33
  30. Anexa 1 34
  31. Anexa 2 35
  32. Anexa 3 35

Extras din proiect

1. CONIACUL

1.1 Aspecte generale

1.1.1 Scurt istoric

Cognac-ul a fost descris in multe feluri: apa vietii, cel mai bun brandy dintre cate exista, cel mai sofisticat produs distilat. La fel ca multe alte „inventii geniale“ ale omenirii, nasterea lui se datoreaza purei intamplari: negustorii olandezi ai secolului al XVI-lea, ca sa faca mai mult loc pe navele lor, au decis sa distileze vinurile si sa le „recompuna“ apoi, cu adaos de apa, la destinatie. Clientii, insa, au hotarat altfel. Incantati de gustul deosebit al distilatului, l-au cumparat asa. S-a nascut astfel o legenda.

La inceputul secolului al XVI-lea, navigatorii ce faceau afaceri in zona Canalului Manecii, majoritatea englezi si olandezi, au inceput sa distileze vinul, considerand ca in acest mod pot transporta mai mult vin intr-un spatiu mult mai mic. Adaugau, apoi, apa „vinului concentrat“, dupa care il vindeau. Olandezii au numit aceasta bautura „Brandewijn“, echivalentul englezescului „burned wine“ („vin ars“) si antemergatorul cuvantului „Brandy“. La vremea respectiva, olandezii, care erau stapani de necontestat ai negotului in zona Balticii, incep sa transporte cu succes mari cantitati de „vin ars“ catre Rusia, Suedia, Norvegia si Finlanda. Doar un secol mai tarziu, locuitorii provinciei Cognac incep sa faca dubla distilare a vinului, reducand si mai mult apa din vin, bautura rezultata pastrand totusi aroma si buchetul vinului din care provenea. Din pura intamplare se descopera, insa, ca „apa vietii“ isi imbunatateste calitatile in timp, in contact cu lemnul de stejar. Dupa un timp, „vinul ars“ incepe sa fie cautat si consumat fara adaos de apa si primeste numele de „Cognac“, dupa zona unde era produs (regiunea Cognac cuprinde sapte areale, dintre care cel mai bun este Grand Champagne, urmat de Petit Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois, Bois Ordinaires si Bois Commune).

Cu un sol bogat, o clima moderat mediteraneana si generoase resurse heliotermice, Valea Charente din Cognac reprezinta un loc excelent pentru cultivarea vitei-de-vie, iar cele mai bune cognac-uri sunt produse si azi pe baza de vinuri din Champagne.

Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea cresc exporturile de cognac catre Olanda, Anglia, America de Est si Orientul indepartat. Era inceputul unui nou ciclu economic, ce va conduce, de-a lungul timpului, la aparitia fabricilor de sticle, dopuri si etichete. Regiunea Cognac devine rapid un centru important pentru economia franceza. In 1909 este semnat primul decret pentru protectia numelui Cognac si a modului de fabricare a bauturii. Potrivit acestuia, numele de Cognac va fi purtat numai de bauturile alcoolice produse din anumite soiuri de struguri, din zone precis indicate de lege. Bautura putea fi obtinuta numai prin tehnici autorizate, respectanduse procedeul de dubla-distilare in alambicuri de cupru si pastrarea in butoaie de stejar pentru o perioada stabilita de timp.

Dupa procedura de dubla-distilare, in timpul maturarii in butoaie de stejar cognacul pierde aproape o treime din continutul alcoolic, ajungand de la 72% la 40%. Tot atunci are loc un proces, extrem de lent, de microoxidare, despre care cunoscatorii spun ca „face diferenta“. In prima faza, cognacul isi ia, in urma contactului cu lemnul de stejar, taninurile, aroma si gustul specific. Culoarea aurie a cognacului este data de taninurile transmise de lemnul de stejar, lemnul mai tanar dand „apei vietii“ o cantitate mult mai mare de taninuri decat lemnul vechi. A doua faza, maturarea propriu-zisa, numita si hidroliza, este perioada in care cognacul „se asaza“. Dupa doi-trei ani de maturare, s-ar putea spune ca nobila bautura atinge calitatile propice consumului. Insa marile cognacuri sunt tinute mult mai mult timp la maturat, castigand astfel complexitate, parfum, aroma si gust. Buchetul si aroma perfecta a cognacului ajung la perfectiune numai dupa cincizeci de ani de maturare. In final, cea de-a treia faza – „oxidarea“ – este faza in care isi desavarseste buchetul si culoarea aurie. O data transferat in sticle, cognacul nu mai are contact cu aerul sau cu lemnul, astfel ca procesul de maturare inceteaza. Producatorii renumiti isi pastreaza cognacul vechi in damigene in pivnite cu totul si cu totul speciale, numite in mod traditional „Paradise“.

Cognac Frapin Cuvee 1888 este unul dintre cele mai scumpe brandy-uri din lume, pretul unei sticle ajungand la 4.400 de euro. Este imbuteliat in recipient de cristal de 70 ml, capacul sticlei fiind din aur de 24 K. In lume nu exista decat 1.888 de sticle. Potrivit lui Beatrice Cointreau, presedintele executiv al casei Cognac Frapin, cognac-ul isi justifica pretul deoarece este incomparabil.

Ca orice produs cu adevarat legendar, cognacul reprezinta nu doar o simpla bautura, ci este expresia unui stil de viata in care se impletesc bunastarea si bogatia spirituala. Insusi procesul de producere a cognac-ului constituie o „alchimie a stilului“: totul trebuie facut fara graba, cu grija pasionata pentru detaliu. Marile case producatoare, precum Camus, Courvoisier, Hennessy, Martell, Thomas Hine & Co. sau Remy Martin sunt percepute drept culmi ale perfectiunii. Traditia si experienta acestor producatori sunt reflectate in produsele scoase pe piata, adevarate bijuterii pentru temerarii gustului rafinat. Care, evident, poarta si preturi pe masura.

1.1.2 Marci celebre de coniac

Fig. 1.1.1 Coniac L’Esprit de Courvoisier

Este un cupaj de cognac-uri vechi datand din era napoleoniana. Foarte bogat si complex, proaspat si vibrant datorita maturarii. Aromele delicate amintesc de boabele de cafea si mirosul frunzelor de tutun. Impresioneaza prin gustul dulce cu tente de scortisoara, caise uscate si miere.

Preview document

Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 1
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 2
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 3
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 4
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 5
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 6
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 7
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 8
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 9
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 10
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 11
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 12
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 13
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 14
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 15
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 16
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 17
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 18
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 19
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 20
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 21
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 22
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 23
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 24
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 25
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 26
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 27
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 28
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 29
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 30
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 31
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 32
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 33
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 34
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 35
Procesul de Ambalare a Cognacului - Pagina 36

Conținut arhivă zip

  • Procesul de Ambalare a Cognacului.doc

Alții au mai descărcat și

Nutriția persoanelor în varstă

INTRODUCERE.MOTIVAŢIA ALEGERII TEMEI Calitatea vieţii este în strânsă legătură cu menţinerea sănătăţii orale, parte a sănătăţii generale de care...

Afumarea

Conservarea prin afumare a produselor alimentare cu referire la afumarea salamurilor crude tip Sibiu 1. Memoriu justificativ Afumarea face parte...

Schema și Fluxul Tehnologic de Afumare a Cărnii

Cap. I Introducere Afumarea este un proces tehnologic folosit în industria cărnii având ca scop conservarea produselor și îmbunătățirii...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Tehnologia Preparării Coniacului

Coniacul este o băutură alcoolică distilată tare obţinută din distilat de vin, învechit în vase de lemn de stejar. El se caracterizează printr-un...

Alimente de protecție - industria cărnii

Introducere Cercetările efectuate de-a lungul timpului asupra nutriţiei şi nutrienţilor a domeniilor conexe acesteia au dus la unele rezultate...

Aromatizanți Alimentari

Aroma si formarea acesteia Aroma este reprezentatã de ansamblul substantelor prezente într-un aliment în momentul consumãrii lui, capabile de a...

Te-ar putea interesa și

Învechirea Distilatelor Crude de Vin

ÎNVECHIREA DISTILATELOR CRUDE DE VIN Pentru realizarea băuturilor de tip vinars (cognac) distilatele crude de vin sunt supuse procesului de...

Ai nevoie de altceva?