Proiect Fermentative - Berea

Proiect
6.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 8108
Mărime: 300.85KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Universitatea ’’Stefan cel Mare’’ Suceava Facultatea:Ingineria Produselor Alimentare

Cuprins

  1. Cap. 1 Tehnologia berii
  2. Cap. 2 Materii prime folosite la fabricarea berii
  3. Orzul
  4. Apa
  5. Hameiul
  6. Inlocuitorii de malt
  7. Porumbul
  8. Orezul
  9. Orzul nemaltificat
  10. Cap. 3 Schema tehnologica de obtinere a berii
  11. Descrierea operatiilor tehnologice
  12. Plamadirea si zaharificarea plamezii (brasaj)
  13. Cap. 4 Bilantul caloric si bilantul de material
  14. Plamadire nemaltificate
  15. Plamadire malt
  16. Cap. 5 Dimensionarea cazanului

Extras din proiect

TEMA PROIECTULUI

Sa se intocmeasca bilantul de materiale si caloric de plamadire –zaharificare dintr-o sectie de brasaj a unei fabrici de bere cu capacitatea de 210.000hl/an.Sevor folosi cazane de plamadire –zaharificare paralelipipedice pentru o sarja de 3400 kg macinis.Se va utiliza diagrama de brasaj recomandata folosind un procent de 20%nemaltificate sub forma de faina de porumb.In final sa se calculeze aria suprafetei de schimb de caldura si sa se dimensioneze cazanul de plamadire –zaharificare pentru plamada de malt prelucrata.

Cap.1

Tehnologia berii

Berea poate fi definite ca o bautura slab alcoolica, nedistilata, obtinuta prin fermentarea cu ajutorul drojdiei a unui must din malt si eventual cereale nemaltificate fiert cu hamei

Din aceasta definitie rezulta si principalele materii prime folosite la fabricarea berii: maltul, cereale nemaltificate, hameiul si apa.

Fabricarea berii din aceste materii prime are loc in trei etape mari si anume:

Fabricarea maltului din orz ( maltificarea);

Obtinerea maltului de bere ( fierberea);

Fermentarea mustului de bere cu ajutorul drojdiei, inclusiv conditionarea berii rezultate.

Fabricarea berii

Obtinerea berii din materiile prime prezentate mai sus , in cele doua etape principale – obtinerea mustului de bere si fermentarea acestuia.

Dupa cantarire maltul si cerealele nemaltificate sunt macinate in mori speciale pentru a da posibilitatea enzimelor sa actioneze in timpul operatiei de plamadire si zaharificare. Cu ajutorul apei si sub actiunea enzimelor din malt se realizeaza la plamadire si zaharificare transformarea substantelor macromoleculare insolubile din malt in produse solubile cum asa moleculara mica si medie care vor alcatui extractul mustului de bere.

Dupa zaharificare plada este filtrata in scopul separarii mustului de partile insolubile care vor forma borhotul de malt. Astfel primul must mai

concentrat rezultat, cat si apele folosite pentru spalare si epuizarea borhotului in extract sunt supuse apoi fierberii cu hamei.

Fierberea mustului cu hamei are ca scop principale solubilizarea substantelor amare si de aroma ale hameiului, coagularea proteinelor, inactivarea enzimelor si sterilizarea mustului. Dupa terminarea fierberii se face separarea conurilor de hamei iar mustul fierbinte este trecut in instalatiile de tratare in vederea fermentarii.

Tratarea mustului cuprinde indepartarea precipitatului care se formeaza la fierberea mustului, denumit trub de cald, racirea mustului pana la temperatura de insamantare cu drojdii de 6-7°C cat si separarea precipitatului care se formeaza in timpul racirii mustului, asa numit « trub la rece ».

Mustul de bere obtinut cu extractul primitiv corespunzator sortimentului de bere fabricat, este apoi trecut la fermentare primara si insamantat cu drojdie de bere sub forma unei culturi pure, obtinuta prin multiplicarea in faza de laborator si in statia de culturi pure. In timpul fermentatiei primare, care dureaza 8-10 zile, are loc transformarea zaharului fermentescibil in alcol etilic, bioxid de carbon si alte produse secundare de fermentatie, rezultand la sfarsit asa numita bere tanara.

In cursul operatiei urmatoare de fermentare secundara are loc saturarea berii cu dioxid de carbon, limpezirea si finisarea gustului berii.

O parte din drojdia rezultata de la fermentatie primara este tratata si refolosita pentru o noua fermentare, iar drojdia excedentara de la fermentatia primara si secundara este supusa uscarii si comercializarii cu drojdie uscata.

Dupa terminarea fermentatiei secundare, a carei durata depinde de sortimentul de bere respectiv, berea este trecuta la filtrare pentru indepartarea drojdiei si a altor substante care formeaza tulbureala acesteia. Berea filtrata este trecuta in tancuri speciale de bere filtrata care alimenteaza masinile de imbuteliat sau aparatul de tragere a berii in butoi. Ambalajele folosite – sticlele si butoaiele – sunt supuse in prealabil unor operatii de conditionare pentru a nu transmite un gust strain si a nu periclita stabilitatea berii. Unele sortimente de bere sunt pasteurizate la sticla, inainte de etichetare pentru prelungirea conservabilitatii. Astfel incat sticlele puse in navete cat si butoaiele pline cu bere sunt depozitate in spatii speciale racite pana la expeditie.

Cap.2Materii prime folosite la fabricarea

berii

Maltul

Este principala materie prima utilizata la fabricarea berii, este o sursa de substante cu rol de substrat si o sursa de enzime hidrolitice, care prin actiunea lor asupra substratului determina la fabricarea mustului de bere formarea extractului. In industria berii, maltul este analizat din punct de vedere fizic si chimic.

Se apreciaza aspectul, marimea, uniformitatea boabelor, culoarea, puritatea, mirosul, gustul si rezistenta la spargere intre dinti. Boabele de malt trebuie sa fie cat mai mari si mai uniforme. Maltul blond trebuie sa aiba o culoare galbuie uniforma, asemanatoare cu cea a orzului, un miros caracteristic, placut, fara iz de mucegai. Prin spargerea bobului de malt intre dinti, trebuie sa se remarce la maltul blond un gust dulceag, iar la cel brun un gust aromatic.

Indicii fizici cuprind determinarea masei hectolitrice (care variaza intre 53-60 kg), sticlozitatii, a duritatii, a uniformitatii, alungimei plumulei si a comportarii la scufundare.

In cadrul analizei chimice a maltului se determina umiditatea (valoarea limita este de 5%), randamentul in extract a maltului, durata de zaharificare, culoarea si alti indici.

Maltul achizitionat de fabrica este depozitat in silozuri la 10-15C, dezinsectizate. Inainte de utilizare, maltul trebuie curatat de impuritati prin trecere prin separator magnetic si tarar aspirator. Maltul curatat, prelucrat pe sarja este cantarit cu un cantar automat.

Preview document

Proiect Fermentative - Berea - Pagina 1
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 2
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 3
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 4
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 5
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 6
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 7
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 8
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 9
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 10
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 11
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 12
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 13
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 14
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 15
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 16
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 17
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 18
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 19
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 20
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 21
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 22
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 23
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 24
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 25
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 26
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 27
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 28
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 29
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 30
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 31
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 32
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 33
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 34
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 35
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 36
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 37
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 38
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 39
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 40
Proiect Fermentative - Berea - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Proiect Fermentative - Berea.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii untului

1. Tema proiectului Să se proiecteze o secţie de obţinere a untului de masă cu 65 % grăsime, ştiind că secţia obţine 200 kg unt/zi. Secţia...

Tehnologia Berii

1.INTRODUCERE Berea este o băutură alcoolică nedistilată, obţinută prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malţ, apă şi fiert cu...

Utilizarea frigului artificial într-o întreprindere de industrializare a laptelui și produselor lactate

C.1.INREODUCERE Laptele constituie materia prima de baza in obtinerea industriala a laptelui de consum, a produselor lactate acide ( iaurt, lapte...

Tehnologia de obținere a laptelui bătut

1. Memeoriu Justificativ Intr-un proverb antic hindus se spune: „Bea lapte acru si vei avea o viata indelungata”. Acest proverb ne arata ca inca...

Dimensionarea unei instalații de obținere a alcoolului etilic din cereale

Cap 1. Tema proiectului Sa se dimensioneze o instalatie de obtinere a alcoolului etilic din cereale stiind ca parametrii implicate sunt:...

Proiectarea schimbătorului de căldură tip țeavă în țeavă utilizat pentru preîncălzirea uleiului brut

1. Documentarea de proiectare 1.1. Alegerea schemei bloc de obţinere a uleiului brut de floarea-soarelui. Schimbătoarele de căldură...

Fenomene de Transfer

TEMA DE PROIECTARE 1. Sa se realizeze un studiu comparativ, în ceea ce priveste transferul de caldura si calculul de dimensionare, între un...

Operații și aparate în industria alimentară

TEMA PROIECTULUI Să se proiecteze o instalaţie de evaporare cu efect multiplu pentru concentrarea a 20 t/h suc de vişine de la o concentraţie...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea unei secții de fermentare dintr-o fabrică de bere

1 TEMA DE PROIECTARE Să se proiecteze secţia de fermentare, în tancuri cilindro-conice, a unei fabrici de bere, în scopul obţinerii berii...

Tehnologia obținerii berii din malț

Berea este o băutură alcoolică nedistilată, obţinută în urma fermentaţiei acoolice folosind ca materii prime apa, hamei, drojdii (din familia...

Fermentarea berii în tancuri cilindro - conice

III . DESCRIEREA PROCESULUI TEHNOLOGIC : 1 . Polisarea si macinarea Polisarea se mai numeste si lustruirea maltului si consta în îndepartarea...

Stagiul actual al cercetării în industria obținerii berii cu drojdii imobilizate

REZUMAT Metodele de imobilizare a microorganismelor au castigat atentia in ultimi anii si au fost cu succes aplicate in producerea de: alcool...

Proiectarea unei secții de obținerii a berii caramel cu o capacitate de producție de 50 hl pe zi

Memoriu justificativ Berea este printre cele mai vechi băuturi alcoolice, primele dovezi datează de aproximativ 4000 de ani (în vechea...

Bere Fără Alcool

Berea este o băutură alcoolică obţinută din 4 produse naturale: drojdia de bere, malţ, hamei şiapă. Aceasta are aproximativ 5% alcool; aşa-numita...

Tehnologia de Obținere a Drojdiei de Panificație Uscată Instant

MEMORIU TEHNIC Industria fermentativă ocupă un loc important în industria alimentară şi contribuie, prin procesele sale specifice la obţinerea...

Tehnologia de fabricare a berii cu miere

Studiu de literatură Introducere Berea este o băutură foarte veche, fiind fabricată de egipteni, greci, romani. În antichitate se foloseau...

Ai nevoie de altceva?