Rolul Merceologic al Mierii

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 5867
Mărime: 48.87KB (arhivat)
Publicat de: Ioana I.
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

CE E MAI DULCE CA MIEREA 

Omul este de două ori îndatorat albinei, pentru explorarea câmpiilor şi pădurilor de pe glob, în căutarea comorilor de dulceaţă pentru producerea mieri cu marea ei varietate de tentaţii pentru simţurile noastre şi pentru recoltele sporite care se obţin ca rezultat al polenizării. Vitală, în adevăratul sens al cuvântului pentru colonia de albine, pentru noi mierea însemnă doar variaţie delicioasă, dorită pe merit în hrana noastră. Ea este un dulce furat de două ori, luată de albină din floare şi apoi furată de la albine de către cei ce le cresc.

Mierea se produce în aproape toate ţările din lume, ea este unul din produsele folosite ca hrană de către om din timpuri străvechi şi a fost apreciată de-a lungul civilizaţiilor de până acuma.

Ţara noastră se înscrie în zonele cu bogate resurse melifere, fapt care explică tradiţia milenară a stupăritului.

Din cele mai îndepărtate timpuri, chiar înainte de era noastră, stupăritul reprezintă una din ocupaţiile de bază ale strămoşilor noştri. Mierea a fost secole de-a rândul sursa principală de îndulcire a alimentelor, cunoscându-i-se valoarea nutritivă şi energetică precum şi efectele sale terapeutice.

Aliment de o excepţională valoare nutritivă, mierea e un produs biologic care se află în legătură permanentă şi indirectă cu starea vremii.

Puţini ştiu poate, că gustul, aroma şi însăşi cantitatea de miere produsă de o familie de albine sunt determinate în foarte mare măsură de vreme. De evoluţia acesteia din urmă, depinde direct sau indirect atât secreţia de nectar a plantelor melifere, cât şi recoltarea acesteia de către albine.

1.1 DEFINIŢIA ŞI CLASIFICAREA MIERII

Mierea reprezintă produsul depozitat în faguri în urma culegerii, prelucrării şi transportării de către albine a nectarului sau a manei, culese de la plante.

Culegerea de către albine, în lipsa nectarului şi a manei, a altor materii prime, ca de exemplu: sucul de la fructele supramaturate şi crăpate (struguri, pepeni, pere, cireşe şi altele) sau reziduuri ale industriei de zahăr şi dulciuri, poate prilejui obţinerea unui produs ce nu poate fi socotit miere naturală chiar dacă acesta e depozitat în faguri. De asemenea, substituire dulce asemănătoare cu mierea, la a cărui producere nu participă în exclusivitate albina meliferă, nu poate fi socotită „miere naturală sau miere de albine.”

Din punct de vedere alimentar şi igienico-sanitar prin miere se înţelege pro-dusul recoltat din faguri, după ce celulele acestora au fost căpăcite în cea mai mare parte. Extracţia sau recoltarea mierii trebuie să se efectueze în aşa fel încât să se evite pătrunderea de corpuri străine, ca păstură, larve, fragmente de ceară sau diferite alte impurităţi.

Producerea mierii e un proces foarte complex în care intervin factorii biologici şi ecologici. Acest proces începe odată cu culegerea de către albine a nectarului sau a manei şi se termină odată cu depozitarea în faguri şi căpăcirea celulelor. Menţionăm însă că procesele enzimatice din miere nu se opresc odată cu căpăcirea mierii, ci continuă şi în timpul păstrării. Modificările principale pe care le suferă nectarul sau mana, până când sunt transformate în miere, constau în esenţă în scăderea con-ţinutului lor de apă, paralel cu transformările enzimatice ale zaharozei în zaharuri cu moleculă unică şi anume glucoză şi fructoză.

Procesul de deshidratare al mierii are loc până când conţinutul în apă al mieri ajunge la 20 %, moment când mierea este de obicei căpăcită. Micşorarea conţinutului de apă până la această limită este necesară în scopul asigurării unei calităţi şi stabilităţi mai marii la conservare.

Mierea de albine se poate clasifica după diferite criterii şi anume: după sursa de cules, modul de recoltare, modul ei de prezentare, originea geografică etc.

După sursa de cules mierea se clasifică în două mari categorii: mierea provenită din nectar – miere florală, mierea provenită din mană – miere de mană sau miere de pădure.

Mierea florală la rândul ei se diferenţiază după compoziţia ei botanică în miere monofloră atunci când predomină la cules o singură plantă meliferă, purtând denumirea acestei plante, de exemplu: miere de salcâm, de zmeuriş, de tei, de floarea soarelui, etc. şi miere polifloră, când la cules au concurat în proporţii însemnate, mai multe plante nectaro-polenifere (mierea de firuţă ş.a.).

Mierea de mană rezultă în general din culegerea şi prelucrarea manei secretată de albine, diferenţiindu-se calitatea în funcţie de planta gazdă ce furnizează culesul de mană (bradul, molidul, stejarul, fagul, etc.) şi de specia producătoare de mană (lecanide, lachnide).

Bibliografie

D.C. Jarvis “Mierea şi alte produse naturale”, Ed. Apimondia, 1989

I.Jianu “Concepte, sisteme şi tehnice de analiză şi control al produselor agroali-mentare”, Ed. Eurostamps, Timişoara 2000

M.Eftimescu “Influenţa vremii asupra producerii de miere”, Ed. Ceres, 1982

I. Cîrnu “Din viaţa albinelor”, Ed. Ceres, 1986

L. Alexandru, Marghiţaş  “Albinele şi produsele lor”, Ed. Ceres, Bucureşti 1997

Eva Crane “Mierea”, Ed. Primondia, 1979

Dr. N.Popescu, „Produsele apicole şi analiza lor chimică”, Ed. Diacon Coresi, 1997

Marian Bura – “Curs de apicultură”, 1996

Mihai Şerban – “Produse apicole şi principalele lor însuşiri terapeutice”, Ed. Apimondia, Bucureşti 1979

www.mierebuna.com

Preview document

Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 1
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 2
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 3
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 4
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 5
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 6
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 7
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 8
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 9
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 10
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 11
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 12
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 13
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 14
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 15
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 16
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 17
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 18
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 19
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 20
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 21
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 22
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 23
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 24
Rolul Merceologic al Mierii - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Rolul Merceologic al Mierii
    • Miere.doc
    • STAS.doc

Te-ar putea interesa și

Lapte monor cu miere de albine și scorțișoară

Capitolul 1: Scurt istoric al firmei Carmolact Societatea Carmo-Lact Prod SRL a luat fiinţă în anul 1992, având ca profil colectarea şi procesarea...

Lapte cu miere de albine și scorțișoară

INTRODUCERE Produsele ecologice alimentare au cunoscut o dezvoltare deosebită în ultimele două decenii. Grija faţă de natură, delicateţea...

Semipreparat din Aluat Plămădit

Introducere. Alimentaţia publică este un sector al comerţului cu amănuntul având ca specific al activităţii transformarea unor materii prime...

Caracteristica Merceologică a Mierii de Albine

Capitolul 1 Mierea este un aliment usor de digerat. Ea este o mixtura de glucoza si fructoza intr-o maniera care nu necesita alte transformari...

Merceologie

Alegeti din lista urmatoare grupele de marfuri alimentare clasificate dupa compozitia chimica.a)marfuri cu preponderenta lipidicad)marfuri cu...

Managementul Procesării

Capitolul I MANAGEMENTUL PROCESĂRII CĂRNII Sub denumirea de carne se înţelege în mod obişnuit, ţesutul muscular împreună cu toate ţesuturile cu...

Ai nevoie de altceva?