Sucul de tomate

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 7481
Mărime: 886.10KB (arhivat)
Publicat de: Rafael Scarlat
Puncte necesare: 6
Universitatea Dunărea de Jos Galaţi Facultatea SIA Specializarea IPA Disciplina PMC

Cuprins

  1. 1.Introducere
  2. 2.Schema tehnologică de fabricare a sucului de rosii cu detalierea operaţiilor tehnologice(scop si parametri de lucru)
  3. 3.Bazele teoretice ale procesului de conservare a sucului de roşii
  4. 3.1.Aspecte fizico-chimice
  5. 3.2.Aspecte biochimice
  6. 3.3.Aspecte microbiologice
  7. 3.4.Alte aplicatii ale metodelor de conservare utilizate la sucul de roşii
  8. 4.Instalaţii şi/sau echipamente utilizate în cadrul procesului de conservare a sucului de roşii
  9. 5.Defecte şi accidente ce pot avea loc in procesul de conservare a sucului de roşii
  10. 6.Bibliografie
  11. 7.Anexe

Extras din proiect

1.Introducere

Sucul de roşii este folosit in alimentaţie pentru colorarea şi îmbunătaţirea gustului alimentelor, având o utilizare foarte largă.în afară de calităţi gustative, acesta are şi o ridicată valoare alimentară datorită conţinutului în hidraţi de carbon uşor asimilabili, vitamina C şi săruri minerale, care au proprietatea de alcanizare a sângelui.

La noi în ţară, fabricarea acestui produs a căpătat o largă dezvoltare, fabricile noastre fiind dotate cu cele mai moderne linii tehnologice existente în prezent.

Sucul de roşii este un produs valoros din punct de vedere nutriţional(conţine vitamine,zaharuri,săruri minerale,substanţe pectice), cu calităţi senzoriale superioare(gust,miros,culoare).

În industria fabricării sucului de tomate se utilizează tomate de formă rotundă, suprafaţa netedă, culoarea roşie intensă, nu se admite tomate necoapte- verzi, trebuie să fie fără semne de fermentare sau mucegai, neatacate de boli, greutatea trebuie să fie cuprinsă între 70-100g, substanţa uscată nu mai mică de 4%. Se recomandă soiuri de legume, care în urma tratamentelor mecanice şi termice nu suferă modificări esenţiale de culoare şi gust, au pierderi minime de substanţe solubile utile (zăharuri vitamine etc.) şi îşi păstrează textura făra înmuierea excesivă ţesuturilor. Tomatele proaspete trebuie să corespundă condiţiilor tehnice de calitate impuse de GOST 1725-85 ,, Tomate proaspete. Condiţii tehnice ”.

Sucul de tomate este mult folosit în alimentaţie, cum am menționat mai sus, datorită efectului său alcalinizant dat de conţinutul ridicat în săruri minerale, îndeosebi cu potasiu şi magneziu. Sucul se poate consuma în stare simplă (2-3 pahare pe zi), eventual amestecat cu suc de ţelină, realizând o băutură energizantă, reconfortantă şi de detoxificare, pentru toate persoanele, indiferent de vârstă.

În Canada şi Mexic,sucul de tomate este amestecat cu bere iar această combinaţie este cunoscută sub denumirile de Calgary Red-Eye (Canada) şi Cerveza preparada (Mexic).Sucul de roşii este baza unor cockteiluri precum Bloody Mary şi Bloody Caesar.

Sucul de tomate mai poate fi utilizat şi pentru curaţarea monezilor vechi datorită aciditaţii pe care o are. Este utilizat şi ca sos in conservele de roşii, câteodata este înlocuit de piureul de roşii. În microbiologie sucul de tomate este utilizat în prepararea uni mediu ce conţine suc de roşii şi agar, folosit pentru determinarea unor bacterii din genul Lactobacillus.

Sucul de rosii protejeaza organismul de numeroase afectiuni, precum diverse tipuri de cancer.

Este o sursa importanta de licopen, un antioxidant care reduce riscul de cancer de plamani si stomac.

De asemenea, sucul de rosii previne si cancerul de pancreas, colon, esofag, san sau cervical.

Se prepara cu ajutorul unui storcator sau a unui blender.

Sucul de rosii este este unul dintre cele mai sanatoase bauturi, cu numeroas beneficii pentru intreg organismul. Stimuleaza metabolismul si sistemul imunitar, previne cancerul si afectiunile cardiovasculare, intareste oasele si regleaza nivelul de colesterol din sange.

Sucul de rosii este bogat in vitamine

Sucul de rosii este o sursa importanta de vitamine, minerale si antioxidanti puternici. Astfel, sucul de rosii contine cantitati mari de vitamina A si C. Aceste vitamine stimuleaza sistemul imunitar, reducand efectele nocive ale radicalilor liberi. Un pahar de suc de rosii ofera peste 70% din necesarul zilnic de vitamina C.

Sucul de rosii contine si vitaminele K, B1, B2, B5, B6, potasiu, magneziu, fier si fosfor. De asemenea, in sucul de rosii se gasesc si alte minerale precum sodiu, mangan, curpru, zinc si crom. Aceste vitamine si minerale lupta impotriva infectiilor, stimuleaza energia si ofera o piele frumoasa.

Sucul de rosii previne cancerul

Sucul de rosii contine o substanta organica extrem de puternica: licopenul. Aceasta substanta este responsabila de culoarea rosie a acestor legume. Are proprietati antioxidante si de prevenire a cancerului. Protejeaza celule si organele de efectele negative ale oxigenarii. Licopenul protejeaza si ADN-ul din celule albe. Este eficient impotriva a anumeroase tipuri de cancer, printre care cancerul de colon, san, prostata, plamani sau pancreas.

Atunci cand sunt gatite, licopenul este eliberat din celulele rosiilor. De altfel, specialistii recomanda consumul de rosii gatite, pentru a beneficia de efectele pozitive ale licopenului. Licopenul este solubil in grasime, astfel ca adaugarea unei lingurite de ulei de masline in sucul de rosii, intensifica proprietatile si absorbtia acestei substante.

Sucul de rosii intareste sistemul imunitar

Sucul de rosii protejeaza sistemul imunitar de anumite deficiente. Datorita continutului mare de vitamina C, acest suc previne infectiile si stimuleaza metabolismul.

Sucul de rosii regleaza colesterolul

Sucul de rosii este un tratament natural excelent pentru reglarea nivelului de colesterol din sange. Este bogat in fibre care ajuta la distrugrea colesterolului rau din organism. Si vitamina B3 care se gaseste in sucul de rosii este o modalitate naturala de a trata colesterolul marit.

Licopenul, beta carotenul si gama carotenul din sucul de rosii previne oxidarea colesterolului, prevenind astfel arteroscleroza.

Sucul de rosii protejeaza inima

Vitamina B6 din sucul de rosii ajuta organismul sa distruga anumiti compusi nocivi care afecteaza vasele de sange si care cauzeaza numeroase afectiuni cardiace.

Potasiul din acest suc reduce tensiunea arteriala si previne infarcturile, atacurile de inima si alte complicati cardiace. De asemenea, sucul de rosii previne formarea de cheaguri de sange.

Preview document

Sucul de tomate - Pagina 1
Sucul de tomate - Pagina 2
Sucul de tomate - Pagina 3
Sucul de tomate - Pagina 4
Sucul de tomate - Pagina 5
Sucul de tomate - Pagina 6
Sucul de tomate - Pagina 7
Sucul de tomate - Pagina 8
Sucul de tomate - Pagina 9
Sucul de tomate - Pagina 10
Sucul de tomate - Pagina 11
Sucul de tomate - Pagina 12
Sucul de tomate - Pagina 13
Sucul de tomate - Pagina 14
Sucul de tomate - Pagina 15
Sucul de tomate - Pagina 16
Sucul de tomate - Pagina 17
Sucul de tomate - Pagina 18
Sucul de tomate - Pagina 19
Sucul de tomate - Pagina 20
Sucul de tomate - Pagina 21
Sucul de tomate - Pagina 22
Sucul de tomate - Pagina 23
Sucul de tomate - Pagina 24
Sucul de tomate - Pagina 25
Sucul de tomate - Pagina 26
Sucul de tomate - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Sucul de Tomate.ppt
  • Sucul de Tomate.doc

Alții au mai descărcat și

Sucul de tomate

MOTIVAREA TEMEI Am ales această temă deoarece sucul de tomate este este unul dintre cele mai sănătoase băuturi, cu numeroase beneficii pentru...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Te-ar putea interesa și

Conservarea Tomatelor

I. STUDIU DE LITERATURĂ 1.1 NOŢIUNI GENERALE ALE MATERIEI PRIME Alimentele sunt substanţe comestibile necesare organismului pentru întreţinerea...

Proiect tehnologic - pastă de tomate

CAPITOLUL I “MATERII PRIME” 1. Generalitati Prima rosie s-a copt in urma cu trei mii de ani in Peru, sub soarele fierbinte al Anzilor...

Eficiența investițiilor - studiu de caz - analiza diagnostic la SC Fructo-Juice SRL

INTRODUCERE Eficienta economica a investitiilor este o disciplina fundamentala care ofera un spectru larg de metode si tehnici decizionale cu...

Tehnologia Sucurilor cu Pulpă

Tehnologia sucurilor cu pulpa Schema tehnologica generala de obtinere este prezentata în fig. 1 Problema principala ce apare la fabricarea...

Sucul de tomate

MOTIVAREA TEMEI Am ales această temă deoarece sucul de tomate este este unul dintre cele mai sănătoase băuturi, cu numeroase beneficii pentru...

Epurarea apelor uzate în industria sucului și a pastei de tomate

1.Introducere Pentru desfșurarea normală a activității zilnice și menținerea stării de sănătate, organismul are nevoie de o anumită cantitate de...

Tehnologia Băuturilor Alcoolice și Nealcoolice

Cap.1. Argument Sucul de tomate este lichidul extras din pătlagele roşii, conservat cu ajutorul căldurii, prin pasteurizare. Se pot fabrica două...

Biotehnologii Utilizate pentru Prelucrarea Fructelor și Legumelor

1 FRUCTE SI LEGUME UTILIZATE IN INDUSTRIA ALIMENTARA Fructele care se consuma in tara noastra sunt clasificate in : -fructe necultivate la noi in...

Ai nevoie de altceva?