Tehnologia de Fabricare a Pâinii

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 5379
Mărime: 819.20KB (arhivat)
Publicat de: Pavel Văduva
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. dr. ing. Horoba Eugen Vasile

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. 1. Materii prime şi auxiliare folosite la obţinerea pâinii 3
  3. 2. Tehnologia de fabricare a pâinii 6
  4. 2.1. Schema tehnologică de fabricare a pâinii 6
  5. 2.2. Pregătirea materiilor prime principale şi auxiliare 7
  6. 2.3. Dozarea materiilor prime şi auxiliare 8
  7. 2.4. Prepararea aluatului 8
  8. 2.5. Prelucrarea aluatului 10
  9. 2.6. Coacerea pâinii 12
  10. 2.7. Depozitarea pâinii 15
  11. 3. Controlul calităţii produsului finit 16
  12. Bibliografie 19

Extras din proiect

Introducere

Popoarele din Orientul Mijlociu (asirienii, evreii şi egiptenii), încă în perioada 2500-2000 î.e.n. preparau un aluat de consistenţa redusă, frământat în cuve mari de pământ, fermentat sau nefermentat şi uscat sub formă de turte la soare sau copt (mai târziu), în cuptoare. Funcţie de starea socială a consumatorilor se stabileau sorturile de făină (şrotul de grâu pentru poporul de rând, făina cernută pentru stăpânii de sclavi şi făina foarte fină, de cele mai multe ori îmbogăţită cu fructe (smochine, curmale), pentru faraoni şi cler).

Grecii au perfecţionat tehnologia pâinii prin îmbunătăţirea calităţii şi lărgirea gamei sortimentale. În izvoarele istorice se cunosc peste 72 sortimente (pâine din secară, ovăz, fasole pentru populaţia săracă, pâine dietetică fabricată cu adaos de miere, lapte şi ulei pentru bogaţi, pâine picantă pentru ospăţuri, frământată cu vin etc.), de unde s-a transmis apoi la romani, care au transformat fabricarea pâinii într-un proces complex organizat pe mai multe faze (cumpărarea grâului, măcinarea cu cernerea făinii, prepararea, divizarea, modelarea şi coacerea aluatului şi vinderea pâinii pe baza de cântărire şi control), introducându-se frământătoare de aluat de tip cuvă cu agitator antrenat cu forţa animală şi cuptoarele din zidărie.

Acest mod meşteşugăresc nu a evoluat prea mult în evul mediu.

Apariţia industrializării, a aşezărilor omeneşti suprapopulate, rafinarea gusturilor în alimentaţie, a făcut, ca începând cu secolul XIX să se treacă la mecanizarea şi automatizarea avansată a proceselor din morărit şi panificaţie, la modificarea sistemelor şi principiilor tehnice folosite.

În ţara noastră primele unităţi de panificaţie de tip industrial au fost construite de către armată (manutanţele), la sfârşitul sec. XIX şi începutul sec. XX, iar după primul război mondial s-au fondat primele unităţi mari, dotate cu malaxoare şi cuptoare încălzite cu abur (Dampf).

Actualmente sunt în curs de utilizare tehnologiile moderne de frământare, fermentare, coacere şi ambalare a produselor de panificaţie, introducerea automatizării şi computerizării fluxurilor tehnologice din morărit şi panificaţie.

1. Materii prime şi auxiliare folosite la obţinerea pâinii

a) Materii prime

Făina de grâu. Reprezintă materia primă de bază care intră în cea mai mare proporţie în componenţa produsului de panificaţie. Pentru obţinerea produselor de bună calitate în condiţii economice superioare, făina trebuie să aibe însuşiri cât mai constante şi corespunzatoare cerinţelor de fabricaţie a fiecărui sortiment sau grupe de produse.

Umiditatea reprezintă o caracteristică importantă a făinii, de care depinde comportarea ei în procesul tehnologic şi randamentul cantitativ în pâine. Din punct de vedere al conţinutului în umiditate se deosebesc trei categorii de făină:

- făina uscată - cu umiditate mai mică de 14%;

- făină medie - cu umiditate cuprinsă între 14-15%;

- făină umedă (jilavă) - cu umiditate mai mare de 15%.

Culoarea făinii este determinată, în afară de prezenţa pigmenţilor carotenici şi flavonici, şi de părţile componente ale boabelor de grâu, respectiv corpului făinos sau endospermului şi învelişului sau tărâţei. Făina de grâu are culoarea albă cu nuanţă galbuie, mergând până la cenuşie deschisă cu nuanţă albă.

Mirosul făinii normale trebuie să fie plăcut, specific. Prezenţa mirosului de mucegai, de încins, de stătut indică fie faptul că făina a fost obţinută din boabe de cereale vechi sau păstrate în condiţii necorespunzătoare, fie că făina însăşi s-a alterat. Dintr-o astfel de făina nu se poate fabrica pâine, deoarece transmite produsului mirosul ei neplăcut. Gustul făinii este placut, puţin dulceag, caracteristic de cereale. Gustul acrisor denotă că făina este veche, iar cel acru sau amar indică o făină alterată.

Insuşirile de panificţie ale făinii, reprezintă un complex de proprietăţi care determină calitatea şi randamentul pâinii fabricate. Cele mai importante însuşiri de panificaţie ale fainurilor sunt :

• cantitatea si calitatea glutenului - glutenul este unul dintre componenţii principali ai făinii, care imprimă aluatului anumite însuşiri fizice de importanţă deosebită în procesul de producţie. Cu cât conţinutul de gluten dintr-o făină, cu un anumit sort, este mai mare şi de calitate mai bună, cu atât făina este mai bună pentru prelucrat şi conduce la obţinerea unei pâini de calitate superioară;

• capacitatea de hidratare - având în vedere că făina are proprietatea de a absorbi şi reţine apa atât ca aluat, cât şi ca pâine coaptă, stabilind de asemenea şi randamentul total al făinii în pâine, se impune stăpânirea metodei de determinare a capacitătii de hidratare şi aplicarea în procesul de producţie;

• capacitatea de a forma şi reţine gazele la fermentare - proprietatea făinii de a forma gaze influenţează culoarea cojii, volumul pâinii şi porozitatea miezului.

Apa potabilă. Apa este un component indispensabil pentru prepararea aluatului. Rolul ei este foarte important deoarece în prezenţa ei are loc hidratarea principalelelor componente ale fǎinii cu consistenţǎ tehnologicǎ amintitǎ.

Condiţiile impuse apei pentru a fi folositǎ în industria alimentarǎ şi în panificaţie sunt reglementate prin Legea 458/08 iulie 2002: apa trebuie sǎ fie potabilǎ; incolorǎ şi cu o temepraturǎ iniţialǎ de la sursǎ mai micǎ de 15 grade C; sǎ conţinǎ mai puţin de 20 germeni/ml; sǎ nu conţinǎ sǎruri de fier pentru cǎ transmit rezidului o culoare roşiaticǎ; se preferǎ apa cu o duritate medie 5-10 grade sau mare 10- 20 grade pentru proprietǎţi reologice ale glutenului slab.

Sarea comestibilă. Sarea se foloseşte în panificaţie din douǎ puncte de vedere :

• pentru a îmbunǎtǎţi gustul ;

• pentru proprietǎţile reologice ale aluatului.

Drojdia de panificaţie. Se foloseste în panificaţie ca agent de afânare biochimic a aluatului, aparţine genului Saccharomyces, specia Saccharomyces cerevisia de fermentaţie superioarǎ.

Drojdia introduce în aluat un complex de componenţi biochimici, care pe lângǎ realizarea afânǎrii aluatului, intervin şi în alte procese. Astfel, în prezenţa drojdiei în exces stabilitatea aluatului scade deoarece glutationul din drojdie actioneazǎ asupra glutenului slǎbindu-i rezistenţa prin ruperea legǎturii disulfurice.

b) Materii auxiliare

Grǎsimile alimentare. Adaosul de grǎsime influenţeazǎ însuşirile reologice, în special plasticitatea şi contribuie la formarea gustului produselor, la îmbunǎtǎţirea calitǎţii şi mǎrirea valorii alimentare.

Zahǎrul, reprezintǎ substanţa dulce cea mai des utilizatǎ. În timpul coacerii, zahǎrul participǎ la formarea melanoidinelor prin reacţia Maillard, rumenind coaja produselor. La unele produse se folosesc glucoza lichidǎ sau solidǎ sau zahǎrul vanilat.

Mierea. Mierea este un îndulcitor natural, folosit din cele mai vechi timpuri, ea este de 1,5 ori mai dulce decât zahǎrul (ţinând seama de substanţa uscatǎ).

Extractul de malţ (diamalţ). Folosirea în panificaţie a extractului de malţ prezintǎ şi o serie de avantaje:

• mǎreşte capacitatea de formare a gazelor în aluat ;

• reduce timpul de fermentare a aluatului ;

• amelioreazǎ indicii calitativi ai pâinii prin creşterea volumului, a porozitǎţii şi elasticitǎţii miezului, cu gust şi aromǎ mai placutǎ, menţinerea în timp a prospeţimii.

Laptele. Laptele şi produsele lactate se folosesc în special pentru produsele de franzelǎrie. Pentru pâine se utilizeazǎ zerul acid, cu o aciditate de maxim 100˚T.

Preview document

Tehnologia de Fabricare a Pâinii - Pagina 1
Tehnologia de Fabricare a Pâinii - Pagina 2
Tehnologia de Fabricare a Pâinii - Pagina 3
Tehnologia de Fabricare a Pâinii - Pagina 4
Tehnologia de Fabricare a Pâinii - Pagina 5
Tehnologia de Fabricare a Pâinii - Pagina 6
Tehnologia de Fabricare a Pâinii - Pagina 7
Tehnologia de Fabricare a Pâinii - Pagina 8
Tehnologia de Fabricare a Pâinii - Pagina 9
Tehnologia de Fabricare a Pâinii - Pagina 10
Tehnologia de Fabricare a Pâinii - Pagina 11
Tehnologia de Fabricare a Pâinii - Pagina 12
Tehnologia de Fabricare a Pâinii - Pagina 13
Tehnologia de Fabricare a Pâinii - Pagina 14
Tehnologia de Fabricare a Pâinii - Pagina 15
Tehnologia de Fabricare a Pâinii - Pagina 16
Tehnologia de Fabricare a Pâinii - Pagina 17
Tehnologia de Fabricare a Pâinii - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia de Fabricare a Painii.doc
  • Tehnologia de Fabricare a Painii.ppt

Alții au mai descărcat și

Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde

Scurt istoric Producerea berii este cu siguranta unul dintre cele mai vechi procese de fabricatie cunoscut de catre omenire. Asa cum albinele au...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Ingineria Produsului

Cap. 1 S.C. LICIU PAN PROD S.R.L. Piatra Neamt -PREZENTAREA FIRMEI- Firma SC LICIU PAN PROD SRL Piatra Neamt se infiinteaza in anul 2002 pe...

Tehnologia de Fabricare a Berii Blonde

Lansarea unui Nou Produs de Grupul AgroliCAPITOLUL 1 DESCRIEREA PRODUSULUI Pentru secţiunea tehnologică a acestei lucrări s-a optat pentru un...

Fabricarea pâinii

Painea Alba Argument:Am ales tema “painea alba” deoarece este un produs fainos foarte raspandit pe piata care se gaseste intr-o gama foarte...

Tehnologia de obținere a pâinii

I 1. INTRODUCERE Industria panificaţiei ocupă un loc însemnat în cadrul producţiei bunurilor de consum, în primul rând datorită faptului că pâinea...

Anasonul

Alte nume: Engleza: Anise, Aniseed, Sweet Cumin Franceza: Anis vert, Boucage Germana: Anis Italiana: Anice, Anice verde Spaniola: Anís,...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia produselor de morărit și panificație - fabrica de pâine

TEMA PROIECTULUI Să se proiecteze o fabrică de pâine cu o capacitate de 200 kg/24 ore care produce colac împletit de 0,5 kg. I. MATERII PRIME ŞI...

Tehnologia de fabricare a pâinii

II. DESCRIEREA PRODUSELOR DE PANIFICATIE .1. APRECIEREA CALITATII PRODUSELOR DE PANIFICATIE PRIN ANALIZA SENZORIALA SI ANALIZE FIZICO-CHIMICE...

Implementarea sistemului HACCP în tehnologia de fabricare a pâinii

1. Implementarea planului HACCP HACCP (“Hazard Analysis – Critical Control Point”, în traducere “Analiza riscurilor- puncte citice de control”)...

Procesul tehnologic de fabricare a pâinii negre

1.1 Generalităţi Dacă în prezent pâinea este majoritar făcută din grâu, în trecut secara, orzul, ovăzul, orezul şi porumbul erau folosite separat...

Să se proiecteze o fabrică de pâine cu o capacitate de 50 tone în 24 de ore

TEMA PROIECTULUI : Sa se proiecteze o fabrica de paine cu o capacitate de 50 t / 24 h ,dotata cu cuptoare tunel cu banda de 20 t / 24 h si 10 t /...

Tehnologia de Fabricare a Pâinii Împletite

ARGUMENT Tema proiectului meu este : TEHNOLOGIA DE FABRICARE A PÂINII ÎMPLETITE. Conţinutul proiectului este structurat pe 5 capitole în care am...

Tehnologia de Fabricare a Pâinii cu Adaos de Enzime Exogene

INTRODUCERE Enzimele au fost recunoscute de mult timp ca un mijloc de îmbunătăţire a procesului de procesare sau a proprietăţilor produselor...

Tehnologia de fabricare a pâinii fără sare - aclorida

1. Prezentare generala compozitie: % ratia zilnica** Calorii 103 Calorii din grasime 6 Total grasimi 1g Grasimi saturate 0g Cholesterol 0mg...

Ai nevoie de altceva?