Tehnologia de obținere a pâinii albe

Proiect
9.3/10 (4 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 10767
Mărime: 671.83KB (arhivat)
Publicat de: Jana Gherasim
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. 1. Introducere pag. 3
  2. 2. Procesul tehnologic pag. 4
  3. 2.1. Caracteristicile materiilor prime pag. 4
  4. 2.2. Schema tehnologică de preparare a pâinii pag. 16
  5. 2.2.1. Pregătirea materiilor prime si auxiliare pag. 18
  6. 2.2.2. Prepararea aluatului pentru fabricarea pâinii pag. 20
  7. 2.2.3. Prelucrarea aluatului pag. 22
  8. 2.2.4. Coacerea pâinii pag. 25
  9. 2.2.5. Depozitarea si conservarea prin frig a pâinii pag. 27
  10. 2.3. Caracteristicile produsului finit pag. 29
  11. 3. Defecte de fabricatie la produsele de panificatie
  12. si franzelărie pag. 30
  13. 4. Aplicarea HACCP pag. 32
  14. 5. Norme de protectie a muncii si PSI
  15. din sectia de productie pag. 35
  16. 6. Concluzie pag. 41
  17. 7. Bibliografie pag. 42

Extras din proiect

1. INTRODUCERE

Industria panificaţiei ocupă un loc însemnat în cadrul producţiei bunurilor de consum, în primul rând datorită faptului că pâinea constituie un aliment de bază, care se consumă zilnic.

Produsele de panificaţie furnizează organismului uman o parte însemnată din substanţele care-i sunt necesare pentru activitatea vitală, menţinerea stării de sănătate şi consrvarea capacităţii de muncă. Datorită însuşirilor nutriţionale pe care le încorporează, produsele de panificaţie forme utile de valorificare în consum a făinii, ca derivat obţinut din prelucrarea industrială a grâului.

Se realizează diferite sorturi de pâine albă, semialbă(intermediară) şi neagră, produse de franzelărie simple şi cu adaosuri, produse dietetice.

Valoarea nutritivă a produselor de panificaţie cu deosebire a pâinii, reprezintă un element important pentru raţia zilnică şi constituie obiectul unor serii de largi cercetări în domeniul nutriţiei raţionale. Această valoare este conferită nu numai de aportul energetic(caloric), bazat pe conţinut sporit de glucide şi lipide(grăsimi), ci şi de aportul tuturor componenţilor încorporaţi în produsele respective, aceştia reprezentând forme care se asimilează uşor de către organismul uman. Este cunoscut faptul că puterea calorică a pâinii reprezintă 2200-2400 cal/kg.

Pâinea albă şi produsele de franzelărie reprezintă aproximativ 43%, pâinea semialbă 20%, pâinea neagră 18% iar produsele făinoase 19%.

Industria noastră de panificaţie şi produse făinoase se va orienta din ce în ce mai mult pe baza studiilor şi indicaţiilor referitoare la cerinţele de consum(cantitativ, sortimental, şi în ce priveşte calitatea), ţinându-se totodată seama de fenomenele care stau la baza proceselor tehnologice. Tehnologiile de fabricaţie se vor perfecţiona, îndreptându-se atenţia spre probleme ca : aplicarea procedeului de preparare continuă a aluatului pentru pâine, introducerea frământării rapide, creşterea productivităţii şi ridicarea gradului de securitate a lucrătorilor.

Industria alimentară prezintă o serie de particularităţi faţă de alte ramuri industriae legate atât de natura materiilor prime prelucrate, cât şi a produselor finite obţinute.

Tehnologia avansată în panificaţie nu este ceva ce se poate obţine de pe o zi pe alta. Reuşita în acest domeniu necesită o experienţă îndelungată, cunoştinţe aprofundate ale tuturor proceselor implicate, dedicare către îmbunătăţire permanentă, iar ultima, dar nu cea din urmă, dorinţa companiei de a oferi clienţilor cea mai bună soluţie în orice moment.

2. PROCESUL TEHNOLOGIC

2.1. CARACTERISTICILE MATERIILOR PRIME ŞI AUXILIARE

Prin materii prime se înţeleg acele materiale, care supuse unui proces tehnologic specific, se transformă în produse finite sau semifabricate.

Materiile prime, în marea lor majoritate, sunt de natură biologică, perisabile şi degradabile, ceea ce impune o prelucrarea sezonieră, într-un anumit ritm al producţiei şi anumite condiţii de lucru. Dacă majoritatea industriilor prelucrează materii prime, care au caracteristici constante, industria alimentară prelucrează produse cu caracteristici fizice, chimice şi biochimice variate, ceea ce impune o continuă modificare a parametrilor de producţie.

Pentru a se asigura introducerea în fabricaţie numai a materiilor corespunzătoare, în vederea realizării unor produse de bună calitate şi în condiţii economice superioare, este necesară efectuarea riguroasă a recepţiei. Materiile folosite în procesul tehnologic trebuie să corespundă din punct de vedere a cantităţii şi să îndeplinească o serie de condiţii tehnice de calitate, conform normativelor în vigoare. Aceasta presupune că recepţia se referă la verificarea cantităţii cât şi, mai ales, la verificarea calităţii.

În unele subramuri ale industriei alimentare, ca de exemplu morărit, panificaţie, produse zaharoase, se practică de la începutul procesului tehnologic omogenizarea materiei prime, adică alcătuirea unei singure partide din două sau mai multe loturi cu indici calitativi diferiţi, care să asigure o prelucrare uniformă din punct de vedere calitativ.

Comparativ cu alte ramuri, industria alimentară se remarcă prin multitudinea materiilor prime prelucrate şi prin diversitatea produselor finite, ceea ce impune existenţa unor procese tehnologice diferite.

a) FǍINA DE GRÂU

Făina de grâu – materia primă pentru industria panificaţiei şi a produselor făinoase – este un semifabricat sau un produs intermediar, obţinut prin operaţia de măcinare înaltă a grâului.

În funcţie de conţinutul în substanţe minerale pot exista mai multe tipuri de făină (tipul reprezentând conţinutul în cenuşă al făinii multiplicat cu 1000). Astfel, făina albă corespunde tipului 480, făina semialbă tipului 780, iar cea neagră tipului 1300. Se mai folosesc la fabricarea pâinii, făina albă tip 650 şi făină semialbă tip 950.

Compoziţia chimică a făinii de grâu

Compoziţia chimică a făinii de grâu, ca aliment şi ca materie primă pentru industria panificaţiei, depinde în principal de calitatea grâului din care provine.

Substanţele proteice. Cantitatea de proteine din diferite făinuri de grâu creşte odată cu gradul de extracţie al acestora, respectiv cu creşterea tipului de făină. Substanţele proteice ale făinii de grâu se împart în două categorii :

- substanţe proteice generatoare de gluten ;

Preview document

Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 1
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 2
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 3
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 4
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 5
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 6
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 7
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 8
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 9
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 10
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 11
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 12
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 13
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 14
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 15
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 16
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 17
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 18
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 19
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 20
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 21
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 22
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 23
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 24
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 25
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 26
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 27
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 28
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 29
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 30
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 31
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 32
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 33
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 34
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 35
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 36
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 37
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 38
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 39
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 40
Tehnologia de obținere a pâinii albe - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia de Obtinere a Painii Albe.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia producerii și aprecierea calității Salamului de vară

CAP 1. Introducere despre produse semiafumate Salamurile semiafumate reprezinta peste 50% din totalul productiei. Ele sunt preferabile salamurilor...

Procesul tehnologic de fabricare a pâinii negre

1.1 Generalităţi Dacă în prezent pâinea este majoritar făcută din grâu, în trecut secara, orzul, ovăzul, orezul şi porumbul erau folosite separat...

Tehnologia Produselor din Lapte - Iaurtul

TEMA PROIECTULUI Sa se normalizeze 1450l de lapte avand o grasime de 2,8% pornind de la o cantitate de lapte integral 2,2% grasime si smantana de...

Brânza Telemea

INTRODUCERE Până la sfârşitul secolului al XIX-lea laptele şi produsele lactate au constituit circa 50% din hrana zilnică a poporului român. Date...

Brânzeturi în saramură - brânza telemea de vacă

1. Generalitaţi Laptele este un lichid de culoare alb-gălbuie secretat de glanda mamară a mamiferelor, ce conţine toate substanţele nutritive...

Tehnologia de obținere a crenvurștilor și a polonezilor

Capitolul I Noțiuni introductive Tehnologia alimentelor reprezintă un domeniu tot mai vast,alimentul depăşind limita de hrană pur şi simplu. Dacă...

Ștrudel cu Mere

ARGUMENT Produsele de patiserie sunt preparate ce au la bază aluaturi, modelate ca atare, sau în asociere cu alte componente (umpluturi, creme,...

Tehnologia de Obținere a Parizerului Dietetic

Cap. I. Introducere Preparatele comune din carne sunt produse din Industria Alimentara care ofera consumatorilor alimente obtinute din carne...

Te-ar putea interesa și

Tehnicile de Conducere Forrester în Managementul Sistemelor Dinamice - SC Vel Pitar SA

CAPITOLUL I TEHNICILE DE CONDUCERE FORRESTER ÎN MANAGEMENTUL SISTEMELOR DINAMICE.ELEMENTE DE BAZĂ ALE TEORIEI MODELĂRII SIMULATIVE CU ATUTOREGLARE...

Fabrică de pâine cu o capacitate de 20 t în 24h, dotată cu 3 cuptoare

Tema proiectului Să se proiecteze o fabrică de pâine cu o capacitate de 20 t / 24h, dotată cu 3 cuptoare cu câte 2 vetre fixe suprapuse fiecare....

Tehnologia de Obținere a Pâinii Albe Tip Franzelă

CAPITOLUL 1. TEMA PROIECTULUI Se va proiecta o sectie de panificatie cu capacitatea de 20 t/zi, urmand fluxul tehnologic indirect, bifazic, de...

Tehnologia de obținere a produselor de panificație

I. 1. INTRODUCERE I. 1.1.Argument In ansamblul alimentelor cuprinse in ratia zilnica, painea ocupa o pondere insemnata, facand parte din...

Să se proiecteze o fabrică de pâine cu o capacitate de 50 tone în 24 de ore

TEMA PROIECTULUI : Sa se proiecteze o fabrica de paine cu o capacitate de 50 t / 24 h ,dotata cu cuptoare tunel cu banda de 20 t / 24 h si 10 t /...

Tehnologia de Obținere a Pâinii Albe

Paine albă Argument A fost nevoie de mii de ani pentru ca painea sa evolueze în forma pe care o cunoastem în prezent. Populaţia Egiptului antic...

Tehnologia Fabricării Produselor de Patiserie

Tehnologia fabricãrii produselor de patiserie 1.Prezentarea societãţii S. C. ..........SRL. a luat fiinţă în 1995. Numele societatii...

Analiza calității senzoriale a pâinii graham

SCURT ISTORIC Istoria painii Cuvantul paine a devenit un sinonim al banilor, multi oameni spun ca muncesc pentru “o paine”, insemnand de fapt ca...

Ai nevoie de altceva?