Utilizarea Produselor Bio în Alimentație

Proiect
8/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4164
Mărime: 42.41KB (arhivat)
Publicat de: George Zamfir
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dr.ing. PLATON NICOLETA
UNIVERSITATEA “VASILE ALECSANDRI” DIN BACĂU FACULTATEA DE INGINERIE SPECIALIZAREA: INGINERIA PRODUSELOR ALIMENTARE ANUL DE STUDIU: III

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. Introducere
  3. 1. Produse bio. Alimente organice 1
  4. 1.2 Ce înseamnă termenul de organic sau bio de pe etichete? 4
  5. 1.3 Ce sunt produsele bio? Care sunt alimentele organice? 5
  6. 1.3.1 Lista produselor organice 6
  7. 1.4 De ce bio? 6
  8. 1.4.1 Zece motive pentru care merita sa mananci produse bio 6
  9. 1.5 Avantajele agriculturii ecologice 8
  10. 1.6 Cum se fabrică alimentele organice? 8
  11. 1.7 Ce conţin produsele organice? 9
  12. 1.8 Ce nu conţin produsele organice? 9
  13. 2. Alimentele organice şi sănătatea 10
  14. 2.1 Alimentele organice conţin mai multe substanţe nutritive decât celelalte alimente standard? 10
  15. 2.2 Ce substanţe nocive evităm atunci când mâncăm alimente bio? 11
  16. 2.3 Alimente organice/ecologice 11
  17. 2.3.1 Laptele 12
  18. 2.3.2 Vinul 12
  19. 2.3.3 Carnea şi produsele din carne 13
  20. Bibliografie 14

Extras din proiect

Introducere

1. Produse bio. Alimente organice

In limba greaca, "bios" inseamna viata. In lumea de consum, bio este marca produselor naturale, nemodificate genetic, fara ingrasaminte chimice, aditivi sau conservanti de sinteza.

Produsele bio se mai numesc organice si sunt obtinute conform unor standarde stricte, unanim acceptate in toata lumea. Cele vegetale provin din culturi nepoluate, fara pesticide sau ingrasaminte chimice, din plante nemodificate genetic. Animalelor nu li se administreaza hormoni de crestere sau antibiotice, iar la prepararea produsului final nu se folosesc radiatii ionizante, conservanti sau alti aditivi alimentari. Agricultura si zootehnia realizate exclusiv pe cale naturala in urma cu cateva sute de ani par astazi un vis irealizabil. Civilizatia secolului XXI a adus modificari cantitative si calitative importante in modul nostru de viata si mai ales de hranire.

Produsele bio nu sunt doar la modă în societatea de astăzi ci o necesitate. Alimentele organice şi agricultura bio ecologică ne menţin sănătoşi şi ne protejează de acţiunea dăunătoare a ingredientelor chimice.

Dupa entuziasmul starnit de obtinerea primelor rase de animale modificate genetic, care dadeau mai mult lapte sau carne, si a vegetalelor aratoase, dar fara gust, lumea si-a dat seama calegumele din gradina bunicilor, ciupercile de padure si laptele vacilor care pasc pe pasuni sunt, de fapt, cele bune. Bune la gust, bogate in substante nutritive si lipsite de toxicitate.

Bio nu inseamna si dietetic! Zaharul din sfecla cultivata biologic este la fel de daunator sanatatii ca orice alt zahar rafinat, la fel si untul in exces sau slanina, oricat de sanatos ar fi crescut animalul din care provin acestea.

Vandute initial in curtile micilor producatori sau in piete locale, produsele bio se gasesc astazi si in supermarket. In SUA, vanzarile de alimente organice au crescut cu 17-20% pe an, fata de cele 2-3 procente inregistrate anual la cresterea consumului de alimente conventionale. Revolutia ecologica se extinde si in Europa, cantitatea produselor obtinute fara pesticide dublandu-se in ultimul deceniu. In Italia, statul a hotarat ca pranzurile vandute copiilor in scoli sa fie compuse din produse exclusiv organice.

In Marea Britanie (lider in agricultura ecologica) recent au fost alocate culturilor bio peste 680.000 de hectare, lucru care o situeaza inaintea Frantei, cu o suprafata de doua ori mai mare. Austria si-a propus ca 10% din mancarea organica sa fie produsa intern.

In Germania toata mancarea destinata bebelusilor este exclusiv bio, iar Münchenul utilizeaza produse organice la peste 30% din productia de paine. Desi alimentele bio sunt cu 40% mai scumpe decat celelalte, consumul lor e in crestere si in Romania. Cota lor de piata este estimata la cca 2% in urmatorii 5 ani, Romania inregistrand cresteri mai rapide in acest sector decat celelalte tari europene.

Produsele bio cultivate la noi sunt mai ales cerealele, plantele oleaginoase, fructele de padure, legumele si fructele, iar din 2006, avem si paine, ulei de floarea-soarelui, suc de mere si ceaiuri medicinale din culturi bio. In 2005, suprafata totala cultivata ecologic a crescut de 6 ori fata de cea din 2005.

Mare parte din produsele bio romanesti se regasesc pe pietele externe. Nucile, ciupercile si cerealele reprezinta peste 50% din exporturile ecologice. Fructele si legumele, laptele si produsele lactate sunt la fel de bine cotate pe piata europeana bio, iar Italia, Germania, Elvetia si Olanda sunt principalele lor destinatii. 75% din mierea de albine ecologica este rezervata exportului. In importurile de produse ecologice (in cantitati foarte mici, de altfel) intra cafeaua si ciocolata, zaharul brun din trestie (Brazilia), biscuitii si napolitanele din Olanda, Italia si Germania sau painea ecologica din Polonia. Produsele de panificatie organice au fost si printre primele cu mare cautare pe pietele externe.

1.2 Ce înseamnă termenul de organic sau bio de pe etichete?

Termenul bio este folosit pentru a descrie produsele agricole şi ingredientele care au fost crescute ecologic într-o fermă în conformitate cu standardele Departamentelor de Agricultură si Sănătate. Aceste standarde implică următoarele reguli:

• În agricultura bio se interzic intervenţiile sintetice (îngrăşăminte şi pesticide);

• Culturile cultivate ecologic trebuie să fie produse pe un teren pe care nu pot fi aplicate substanţe sintetice sau interzise (pesticide, erbicide, îngrăşăminte) cu minim 3 ani înainte de recoltare;

• Terenul trebuie să aibă definite limitele zonelor de protecţie şi de prevenire a culturilor pentru a preveni contactul cu substanţele interzise de pe terenurile adiacente.

• Alimentele bio nu sunt modificate genetic

• Produsele bio nu au primit hormoni de creştere

• Alimentele bio nu sunt iradiate

• Utilizarea nămolurilor de epurare este interzisă pe terenurile dedicate culturilor agricole bio ecologice

• În agricultura bio ecologică nu sunt folosite antibiotice

• Ingredientele artificiale sunt excluse din tehnicile standard de obţinere a produselor bio ecologice

• Animalele nu trebuie să primească antibiotice sau medicamente în absenţa unor boli iar dacă s-au îmbolnăvit nu se mai încadrează în categoria „bio”

1.3 Ce sunt produsele bio? Care sunt alimentele organice?

Produsul organic reprezintă un produs natural certificat - trecut printr-un proces de monitorizare, testare, ce garantează consumatorului lipsa utilizării în traseul de obţinere al produsului a substanţelor chimice precum pesticidele, fungicidele, organismele modificate genetic, conservanţi, coloranţi chimici; înseamnă utilizarea unor seminţe „neîmbunătăţite” genetic, un sol fertilizat cu produse naturale, recoltare la perioada de maturitate, obţinerea produsului imediat după recoltare prin metode ce conservă câţi mai mulţi nutrienţi.

Termenul de aliment bio sau organic implica creşterea într-un „pământ prietenos”. Prin modul de cultivare şi prin metodele de creştele a animalelor şi de prelucrare a alimentelor ne este protejată sănătatea. Pentru stărpirea buruienilor şi a dăunătorilor sunt folosite practici ecologice care pun pe primul loc sănătatea noastră şi a planetei noastre.

Preview document

Utilizarea Produselor Bio în Alimentație - Pagina 1
Utilizarea Produselor Bio în Alimentație - Pagina 2
Utilizarea Produselor Bio în Alimentație - Pagina 3
Utilizarea Produselor Bio în Alimentație - Pagina 4
Utilizarea Produselor Bio în Alimentație - Pagina 5
Utilizarea Produselor Bio în Alimentație - Pagina 6
Utilizarea Produselor Bio în Alimentație - Pagina 7
Utilizarea Produselor Bio în Alimentație - Pagina 8
Utilizarea Produselor Bio în Alimentație - Pagina 9
Utilizarea Produselor Bio în Alimentație - Pagina 10
Utilizarea Produselor Bio în Alimentație - Pagina 11
Utilizarea Produselor Bio în Alimentație - Pagina 12
Utilizarea Produselor Bio în Alimentație - Pagina 13
Utilizarea Produselor Bio în Alimentație - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Utilizarea Produselor Bio in Alimentatie.doc

Alții au mai descărcat și

HACCP în Fluxul Tehnologic al Ciocolatei

1. PROIECTAREA ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI HACCP Atât în ţarile dezvoltate cât şi în cele în curs de dezvoltare sistemul de garanţie a siguranţei...

Tehnologia de Fabricare a Ciocolatei

I . Istoria ciocolatei şi produselor de ciocolată Cacaua se cultivă în zonele tropicale. Preferă o climă caldă şi umedă. Planta poate ajunge la...

Alimente Ecologice

ARGUMENT Neîncrederea din ce în ce mai mare a consumatorilor în alimentele convenţionale, acutizată de recentele crize ale dioxinei,...

Securitatea alimentară în relație cu securitatea consumatorilor

1. Abordari conceptuale privind securitatea alimentara Alimentele si alimentatia reprezinta o problema deosebit de importanta in orice societate...

Produse Ecologice

1. Agricultura organicã si producele ecologice. PRODUSELE ECOLOGICE Aparitia unor efecte metabolice nedorite induse de dezechilibre alimentare a...

Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale

Prezentare generală Industria de morărit şi panificaţie este cunoscută încă din timpuri foarte vechi, ea dezvoltându-se progresiv odată cu...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Alimentația sanatoasă. Piramida alimentelor

1.ALIMENTATIA SÃNÃTOASÃ 1.1Valoarea alimentatiei: “Nu există pasiune mai sinceră decât pasiunea pentru mâncare” G.B. Shaw Alimentatia este un...

Te-ar putea interesa și

Metode și Tehnici de Vânzare la Real Hypermarket

INTRODUCERE În lucrarea de faţă sunt evidenţiate metodele, instrumentele şi tehnicile de vânzare folosite în hypermarket pentru ca acesta să...

Planificarea Deschiderii unui Restaurant cu Specific Vegetarian

Introducere Am ales să fac un plan de afaceri pentru un restaurant cu specific vegetarian. Consider că sunt foarte puţine restaurante în România...

Politicile Durabile de Mediu ale Petrom

CAPITOLUL 1 Principiile dezvoltarii durabile. Identificarea aspectelor determinante pentru zona transfrontaliera Dolj-Vidin Ce se intelege prin...

Agricultură Ecologică

CAPITOLUL I DELIMITĂRI CONCEPTUALE Conform definiţiei, dată de Organizaţia pentru Alimente şi Agricultura FAO (Food şi Agriculture organization),...

Prezentarea firmei și a segmentului de piață vizat la SC Ecolife SA

CAPITOLUL I. Prezentarea firmei si a segmentului de piata vizat Nume firma : SC. ECOLIFE S.A. Numar de inregistrare la Registrul Comertului :...

Beneficii și Costuri ale Produselor Ecologice

Capitolul I : Masuri legislative la nivelul Romaniei privind produsele ecologice Domeniul de activitate se defineste avand la baza referentialele...

Agricultura Durabilă

Agricultura ecologica este o metoda de productie care tine cont de cunostintele traditionale ale taranilor si care integreaza progresele...

Calitatea din Agricultura Ecologică

INTRODUCERE Conform definiţiei, dată de Organizaţia pentru Alimente şi Agriculturǎ FAO (Food şi Agriculture Organization), şi Organizaţia Mondială...

Ai nevoie de altceva?