Typhoon Eurofighter Proiect

Proiect
6/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 1356
Mărime: 206.36KB (arhivat)
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Predoiu Ion
Universitatea Politehnica Bucuresti Facultatea de Inginerie Aerospatiala

Extras din proiect

La 22 decembrie 1997, Germania, Marea Britanie, Italia si Spania au semnat Memorandumul de Intelegere inter-guvernamental pentru productia de serie a avionului, partile contractante fiind Eurofighter GmbH si respective NETMA (agentia de management NATO pentru Eurofighter si Tornado) ca reprezentant al clientilor militari.

Consortiul Eurofighter GmbH include EADS Germania, BAE System din Marea Britanie, Alenia Aeronautica din Italia si EADS Spania.

Din cele 620 avioane (respective 1382 motoare) planificate a fi fabricate conform Contractului suplimentar 1 incheiat in data de 30 ianuarie 1998, Marea Britanie ar urma sa primeasca in serviciu 232 avioane, Germania 180 avioane, Italia 121 avioane, iar Spania 87 de avioane.

Fiecare tara a infiintat o linie de asamblare proprie, dupa cum urmeaza: Marea Britanie la sediul BAE Systems din Warton, Italia la sediul EADS Germany din Manching/Munchen, iar Spania la sediul EADS CASA de la Madrid/Getafe.

Fabricatia componentelor avionului este impartita astfel: Alenia Aeronautica produce aripa stanga, flaperoanele dinspre exterior si fuselajul posterior, BAE Systems produce fuselajul anterior, suprafetele canard, parbrizul si cupola, coama dorsal, deriva, flaperoanele interioare, EADS Deuschland fuselajul central, iar EADS CASA, aripa dreapta si voletii de bord de atac.

Programul are 48 de subcontractanti in Marea Britanie, 32 in Germania ,22 in Italia si 12 in Spania, precum si 4 din afara tarilor participante la program-din SUA, Suedia si Franta. In program sunt in present implicate peste 120000 de personae.

In data de 3 septembrie 1998 a fost anuntata official alocarea denumirii “Typhoon” pentru noul avion.

La 29 iunie 2007 avioane Typhoon au fost allocate alertei cu reactive rapida ca interceptoare pentru zona de sud a Marii Britanii la baza Coningsby. Una din rimele misiuni de rasunet a avut loc in data de 17 august 2007, cand un avion a interceptat un bombardier strategic rusesc Tu-95MS ce se apropia de spatiul aerian britanic.

In present toate cele 5 forte aeriene care au in dotare Eurofighter Typhoon folosesc avioanele in misiuni de aparare a spatiului aerian.

Caracteristici

Anvergura totala: 10.95

Lungimea totala: 15.96

Inaltimea totala: 5,28m

Suprafata portanta aripii: 50,0m2

Masa gol echipata: 11150kg

Masa combustibil intern: 4500kg

Masa acroisaje: 7500kg

Masa maxima de decolare: 23500kg

Numarul Mach maxim in zbor orizontal: M=2

Plafon serviciu: 16765m

Suprasarcina admisibila: +9/-3g

Descrierea tehnica

Typhoon este un avion cu aripa delta cu ampenaje canard situate la distranta mare fata de aripa, ceea ce il face mai instabil in subsonic, adica este mai agil, cu viteza unghiulara de rotatie in jurul axei de tangaj mai ridicata, iar in supersonic este stabil.

Bratul mare al parghiei momentului aerodynamic al ampenajului canard ii confera o autoritate de control si o eficienta a comenzilor mai bune.

Sistemul de comenzi este fly-by-wire digital cvadruplat si asigura manevrarea in siguranta a avionului, revenirea automata la viteza mica si revenirea in caz de dezorientare.

Sistemul de propulsive al avionului se compune din doua motoare turbofan Eurojet EJ200, cu tractiunea maxima de 60 kN fara postcombustie, respective 89 kN cu postcombustie.

Sistemul de combustibil are o capacitate totala interna de 5640 litri. Avionul este echipat cu o prize de realimentare in zbor, escamontabila, amplasata in partea dreapta a parbrizului cabinei.

Deasupra panoului de bord este amplasat head-up-display cu unghi mare de vizare furnizat de BAE Systems sip e care poate fi afisata simbologia in diferite moduri, inclusive de la sistemul de urmarire a terenului, precum imagini in infrarosu de la sistemul PIRATE. La baza HUD este amplasat afisajul cu cristale lichide al sistemului multifunctional de distributie a informatiei MIDS.

Casca pilotului include un system de control al temperaturii, vizier semitransparenta, sistemul de vizare montat pe casca HMS, echipamentul pentru vedere pet imp de noapte NVE, un microfon si o casca de oxygen.

Cabina este echipata cu scaune catapultabile “0-0” Martin Baker Mk. 16A, care permite parasirea avionului inclusive la viteze mari de peste Mach 2 si suprasarcini intre +6g si -3g.

Avionul este echipat cu radiolocatorul multimod CAPTOR care are posibilitatea de a urmarii pana la 20 tinte simultan la distandte de peste 160 km, acestea fiind automat identificate si prezentate pilotului in ordinea prioritatilor.

Sistemul pasiv aeropurtat de urmarire in infrarosu PIRATE este amplasat in fata cabinei pe partea dreapta si include atat un system de vizare in infrarosu cu capacitatea de a descoperii tinte de pana la 145 km si poate urmari simultan in jur de 200 de tinte.

Sistemul defensive DASS are o constructive modular si coordoneaza si integreaza o paleta de mijloace avansate de avertizare asupra amenintarilor si contramasuri active de ultima generatie. Este integral automatizat, detecteaza, identifica, ordoneaza dupa prioritati si localizeaza amenintarile de orice fel si lanseazxa contramasurile necesare, electronice, dipoli, capcane termice sau tinte false tractate, individual sau secvential.

Preview document

Typhoon Eurofighter Proiect - Pagina 1
Typhoon Eurofighter Proiect - Pagina 2
Typhoon Eurofighter Proiect - Pagina 3
Typhoon Eurofighter Proiect - Pagina 4
Typhoon Eurofighter Proiect - Pagina 5
Typhoon Eurofighter Proiect - Pagina 6
Typhoon Eurofighter Proiect - Pagina 7
Typhoon Eurofighter Proiect - Pagina 8
Typhoon Eurofighter Proiect - Pagina 9
Typhoon Eurofighter Proiect - Pagina 10
Typhoon Eurofighter Proiect - Pagina 11
Typhoon Eurofighter Proiect - Pagina 12
Typhoon Eurofighter Proiect - Pagina 13
Typhoon Eurofighter Proiect - Pagina 14
Typhoon Eurofighter Proiect - Pagina 15
Typhoon Eurofighter Proiect - Pagina 16
Typhoon Eurofighter Proiect - Pagina 17
Typhoon Eurofighter Proiect - Pagina 18
Typhoon Eurofighter Proiect - Pagina 19
Typhoon Eurofighter Proiect - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Typhoon Eurofighter Proiect.doc

Alții au mai descărcat și

Avion de vânătoare și atac Curtiss P-40 Warhawk

Să se studieze un avion de luptă - Curtiss P-40 Warhawk- Lucrarea va cuprinde: Cap Descriere etape Observaţii Termen de control 1 Prezentare...

Cessna 172 S

1. Prezentare generală a avionului 1.1. Scurt istoric Din punct de vedere al longevităţii şi popularităţii, Cessna 172 este cel mai de succes...

Proiect CSA Boeing 747

Fabricatie.Exploatare.Dezvoltare.Perspective. Boeing 767 este un avion american bimotor de transport cargo si pasageri, mediu si lung-curier...

Proiect SSAv Zlin Z42

Model: Zlin Z42 Producator: Morowan Ortokowice Primul zbor: 17 octombrie 1967 Introdus: 7 septembrie 1970 Istoric Zlin Z42 este un avion de...

Aparate de bord

APARATE DE BORD CAP. I. – GENERALITATI Sunt dispozitive destinate pentru culegerea, convertirea, transmiterea si afisarea informatiilor necesare...

EBNA

1. Scopul lucrării Prin realizarea acestei lucrări se asigura experimentarea metodei barometrice de masurarea a altitudinii de zbor precum si...

Modelarea Sistemelor Mecatronice

CURS 1 MODELAREA MATEMATICĂ A SISTEMELOR Sistemele mecatronice sunt structuri complexe formate din componente mecanice, electronice şi elemente de...

Mecanica avionului 2

Mecanica Masinilor Aeriene - Ecuatiile miscării aeronavelor - Consideratii introductive - Aeronava – solid rigid - 6 grade de libertate -...

Te-ar putea interesa și

Relația dintre logistică și funcțiunea de cercetare - dezvoltare

RELATIA DINTRE LOGISTICA SI FUNCTIUNEA DE CERCETARE -DEZVOLTARE I. CONTINUTUL SI IMPORTANTA FUNCTIUNII DE CERCETARE –DEZVOLTARE PENTRU ACTIVITATEA...

Ai nevoie de altceva?