Prototip de Sistem Inteligent privind Eficiența Proiectului de Investiții

Proiect
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2365
Mărime: 27.18KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Identificarea problemei:

Decizia de investiţii se caracterizează prin mecanisme financiare care influenţeză în perioade succesive funcţionalitatea întreprinderii. Din punct de vedere financiar, investiţia reprezintă concretizarea deciziei de schimbare a unor sume de bani, prezente şi certe în procesul obţinerii unor active imobilizate, achiziţionării de active circulante sau financiare, din a căror exemplare se estimează obţinerea unor venituri viitoare, superioare, nesigure şi probabile.

Acest sistem îşi propune să evalueze eficienţa proiectului de investiţii şi să ia decizia de investiţie cu ajutorul unor indicatori. Pentru aprecierea proiectelor de investiţii se are în vedere cheltuiala iniţială pentru investiţie, cifra de afaceri, chetuielile împărţite în variabile şi fixe, cash-flow-ul din activitatea de exploatare, cash flow investit şi disponibil, valoarea activelor circulante şi a imobilizărilor corporale, valoarea datoriilor curente şi mai mari de 1 an, capitalul propriu.

Achiziţia cunoaşterii:

În realizarea acestei analize sunt calculaţi următorii indicatori:

1. Valoarea actuala neta (VAN): exprima in unitati monetare valoarea care s-ar crea sau s-ar pierde daca ar fi acceptat proiectul de investii. Se calculeaza prin diferenta dintre valoarea actuala a cash-flow-urilor viitoare (V0) si cheltuiala initiala a investitiei (I0). Calculul valorii actuale determina, pentru fiecare an de previziune, fluxurile generate prin proiect actualizate la o rata (r) ce reprezinta costul renuntarii la lichiditati, la care se adauga valoarea reziduala actualizata a investitiei (VRn), care reprezinta valoarea posibila de recuperat dupa incheierea duratei de viata a investitiei. Proiectul este considerat eficient si va fi acceptat daca VAN este pozitiva (VAN>0).

VAN = =

2. Indicele de profitabilitate actualizat (IPA): acesta arata cat cash-flow se obtine pentru fiecare unitate de masura investita si se calculeaza ca raport intre valoarea actuala a fluxurilor pozitive generate de investitie (V0) si cheltuiala initiala (I0).

IPA = =

3. Rata interna de rentabilitate (RIR): determina costul maxim acceptat pentru capitalul investit, astfel incat proiectul sa ramana eficient. RIR se calculeaza pe baza formulei VAN astfel incat acesta sa se anuleze (VAN=0), fiind singura necunoscuta a ecuatiei.

VAN = 0 V0 = I0

4. Termenul de recuperare actualizat (T): determina termenul de recuperare a investitiei, care e de preferat sa fie minim si ia in calcul doar fluxurile trezorerie actualizate aferente unei perioade, in care suma acestora devine egala cu cheltuiala initiala pentru investitie.

Preview document

Prototip de Sistem Inteligent privind Eficiența Proiectului de Investiții - Pagina 1
Prototip de Sistem Inteligent privind Eficiența Proiectului de Investiții - Pagina 2
Prototip de Sistem Inteligent privind Eficiența Proiectului de Investiții - Pagina 3
Prototip de Sistem Inteligent privind Eficiența Proiectului de Investiții - Pagina 4
Prototip de Sistem Inteligent privind Eficiența Proiectului de Investiții - Pagina 5
Prototip de Sistem Inteligent privind Eficiența Proiectului de Investiții - Pagina 6
Prototip de Sistem Inteligent privind Eficiența Proiectului de Investiții - Pagina 7
Prototip de Sistem Inteligent privind Eficiența Proiectului de Investiții - Pagina 8
Prototip de Sistem Inteligent privind Eficiența Proiectului de Investiții - Pagina 9
Prototip de Sistem Inteligent privind Eficiența Proiectului de Investiții - Pagina 10
Prototip de Sistem Inteligent privind Eficiența Proiectului de Investiții - Pagina 11
Prototip de Sistem Inteligent privind Eficiența Proiectului de Investiții - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Prototip de Sistem Inteligent privind Eficienta Proiectului de Investitii.doc

Te-ar putea interesa și

Prototip privind Posibilitatea de a Utiliza Sistemele Expert în Analiza economico-financiară a Întreprinderii

I. Recenzie. Business Intelligence Roadmap The Complete Project Lifecycle for Decision-Support Applications Larissa T. Moss, Shaku Atre,...

Ai nevoie de altceva?