Calitățile și rolurile managerilor

Proiect
9/10 (4 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5910
Mărime: 136.11KB (arhivat)
Publicat de: Eftimia Oltean
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. I. Notiuni generale
  2. 1. Despre management
  3. 2. Despre manager
  4. 3. Relatiile manager – subordonat
  5. 4. Competenta manageriala
  6. 5. Tipuri de manageri si stiluri manageriale
  7. II. Functiile managerilor
  8. III. Calitatile managerilor
  9. IV. Rolurile managerilor
  10. V. Studiu de caz

Extras din proiect

I. NOTIUNI GENERALE

1. Despre management

Managementul este un termen englezesc de origine franceza. Autorul francez Jean Chevalier, in lucrarea sa “Organisation“ sustine ca termenul “management“ este derivat din cuvantul francez “menage” care semnifica “l’ordre et le train d’une maison“ (organizarea si dirijarea unei case).

Corespondentul semantic al managementului in limba romana este conducere. In ultimul timp, termenul de “conducere” este tot mai mult inlocuit cu “management” datorita nu numai predispozitiei specialistilor si publicului spre completarea limbii cu neologisme, determinata de tendinta evidenta de deschidere a statelor spre exterior, dar si pentru ca acest termen a capatat recunoastere internationala.

Conceptul de management are trei acceptiuni :

1. managementul ca proces

2. managementul ca echipa de conducere

3. managementul ca disciplina stiintifica

Managementul este asociat organizatiilor. Prin organizatii se inteleg diverse entitati sociotehnice (firme, institutii civile, institutii guvernamentale, armata, scoli, etc.). Orice organizatie efectueaza activitati sau procese de transformare in conditii de mediu dinamic. Managementul ca proces are o definitie mai cuprinzatoare, la baza careia Peter Drucker, unul din cei mai cunoscuti specialisti de management contemporani, propune trei postulate, reprezentand sarcinile majore ale conducerii:

1. stabilirea misiunii organizatiei

2. asigurarea unei functii productive

3. reglementarea responsabilitatilor si implicatiilor sociale asociate

Asadar, managementul dirijeaza sistemele in contextul unui mediu dinamic, urmarind o functionare eficienta si corecta din punct de vedere social-juridic. Mai exista si alte cateva definitii contemporane ale managementului:

- Managementul este procesul intreprins de una sau mai multe persoane in vederea coordonarii activitatilor altor persoane spre a obtine rezultate pe care nu le-ar obtine daca ar actiona individual (Ivancevich, Donnely)

- Managementul este procesul de atingere a obiectivelor organizatiei lucrand cu si prin oameni si valorificand celelalte resurse ale organizatiei (Samuel Certo)

- Managementul reprezinta o lucrare cu si prin alte persoane in vederea atingerii obiectivelor organizatiei, folosind eficient resursele limitate, in conditiile unui mediu schimbator (Kreitner)

- Managementul este un proces de realizare eficienta a activitatii cu si prin alti oameni (Stephen Robbins)

Managementul ca stiinta preia prin conexiunea cu procesul de conducere si echipa de conducere, informatii referitoare la procesul conducerii si la comportamentul echipelor de conducere, pe care le supune unor procedee de analiza si sinteza specifice tuturor stiintelor, cu scopul de a valida experienta pozitiva, a perfectiona metodele si tehnicile de conducere existente, a le completa cu altele noi si a difuza pe o scara cat mai larga cunostintele si deprinderile din acest domeniu. Este vorba aici de un proces analitic, selectiv, prin care ansamblul de experiente, metode, tehnici, reguli de decizie este sistematizat, simplificat, plurificat, consolidat si difuzat celor interesati in cunoasterea si aplicarea managementului.

Managementul ca stiinta utilizeaza nu numai informatiile din sfera proceselor reale de conducere, ci si o seama de cunostinte, tehnici si metode. Acestea sunt accesate de catre management in mod firesc, datorita legaturilor si interferentelor cu alte discipline stiintifice cum sunt: tehnologiile practicate de catre organizatii, cercetarile operationale, sociologia, informatica, stiintele economice, teoria sistemelor, legislatia.

Intrucat managementul ca proces se realizeaza prin decizii, iar deciziile se iau in conditii de mediu dinamic de mare complexitate, stiinta managementului pune capat managementului exclusiv ca arta, specific peioadelor in care deciziile se bazau pe talent, pe experienta trecuta si uneori pe “metoda incercarilor“, accentuand procedeele analitice. Arta managementului este suplimentata progresiv de catre stiinta. Mai precis, in etapa contemporana exista cateva caracteristici ale deciziei care obliga la transformarea managementului din arta in management ca stiinta si arta:

- numarul de variante de rezolvare a problemelor s-a marit considerabil;

- consecintele deciziilor sunt mult mai greu de previzionat din cauza cresterii incertitudinii;

- costul comiterii de erori a devenit tot mai mare datorita dimensiunilor afacerilor, automatizarii si complicarii lanturilor cauzale carora impactul unei erori se poate repercuta asupra mai multor agenti economici interconectati;

Importanta managementului poate fi evidentiata in planul celor trei acceptiuni ale sale: ca proces, ca echipa de management si ca disciplina stiintifica .

Ca proces, este relevant exemplul procesului de management birocratic exagerat impus de regimurile totalitare inainte de 1989. In cadrul acestui management, conducatorilor le revenea in principal sarcina de a superviza ceea ce se planifica de la centru. Auditurile financiare, economice, erau inlocuite cu rapoarte afirmative si festiviste. In locul analizei costurilor si calitatii se raportau procente, cote si obiective realizate.

Ca echipa, importanta managementului poate fi remarcata prin modificarile ce survin in viata organizatiilor atunci cand se schimba conducerile acestora. Sintagma “omul sfinteste locul“, se verifica prin exemple chiar si in domeniul managementului.

Importanta conducerii ca stiinta poate fi dovedita statistic in sensul ca firmele care folosesc mai mult instrumente stiintifice de conducere sunt mai viabile decat cele ce se bazeaza pe procese de conducere intuitive. De asemenea, statele care pregatesc temeinic mai multi manageri au indicatori ai performantei mai inalti.

2. Despre manageri

Activitatea de conducere se defineste ca o activitate complexa ce are drept scop eficientizarea eforturilor oamenilor in procesul muncii. Exercitarea procesului de conducere presupune existenta unor persoane care efectueaza activitati specifice procesului de mamagement, aceste persoane fiind denumite, manageri.

Exista opinii diferite in ceea ce priveste definirea managerului (cadru de conducere ).

P.Drucker considera ca managerii sunt atat conducatorii propriu-zisi cat si specialistii si alte persoane care pot lua decizii cu influenta asupra activitatii intreprinderii, exceptandu-i insa pe maistri.

P.Bolinet sustine ca un conducator este o persoana care-si obtine rezultatele prin altii.

Definitia adoptata de majoritatea specialistilor este: orice persoana care ocupa o functie de conducere intr-o organizatie socio-economica reprezinta un manager (cadru de conducere), indiferent de treapta ierarhica pe care se afla.

Preview document

Calitățile și rolurile managerilor - Pagina 1
Calitățile și rolurile managerilor - Pagina 2
Calitățile și rolurile managerilor - Pagina 3
Calitățile și rolurile managerilor - Pagina 4
Calitățile și rolurile managerilor - Pagina 5
Calitățile și rolurile managerilor - Pagina 6
Calitățile și rolurile managerilor - Pagina 7
Calitățile și rolurile managerilor - Pagina 8
Calitățile și rolurile managerilor - Pagina 9
Calitățile și rolurile managerilor - Pagina 10
Calitățile și rolurile managerilor - Pagina 11
Calitățile și rolurile managerilor - Pagina 12
Calitățile și rolurile managerilor - Pagina 13
Calitățile și rolurile managerilor - Pagina 14
Calitățile și rolurile managerilor - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Calitatile si Rolurile Managerilor.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul calității în cadrul Companiei Heineken

CAPITOLUL I: Generalitati privind managementul calitatii 1.1. Conceptul de calitate Termenul provine din limba latină, de la cuvântul „qualis”,...

Managementul Carierei

Cap. I: Abordări teoretice asupra managementului carierei 1.1. Introducere in managementul carierei Managementul carierei este procesul de...

Îmbunătățirea Folosirii Potențialului Productiv prin Perfecționarea Managementului Operațional

INTRODUCERE Managementul operaţional al producţiei aprofundează şi aplică cunoştinţele şi management general în domeniul funcţiunii de producţie a...

Rolul managerului în economia de piață

Argument Managementul modern implică un mare număr de abilităţi şi orientări, dintre care multe presupun abilităţi legate de statistică,...

Rolul managerului în creșterea performanțelor organizațiilor

INTRODUCERE Teoriile contemporane ale managementului sunt ultimele din lungul șir de idei și practici de management. Aplicarea principiilor de...

Manageri și Leadership

1. Management vs Leadership Notiunea de leadership e diferita de cea de management, dar nu in felul in care cred majoritatea oamenilor. Conceptul...

Interpretarea rolurilor manageriale în exercitarea funcțiilor procesului de management la SC Ana Imep SA

INTRODUCERE Societatea omenească a ajuns în situaţia în care fiecare deceniu aduce noi progrese de proporţii şi predicţii surprinzătoare...

Rolul Managerului în Economia de Piață

Cap.1 Introducere în lumea managementului Dezvoltarea şi individualizarea în timp a ceea ce numim astăzi “management” s-a cristalizat treptat ca o...

Te-ar putea interesa și

Pencilina V - Analiza SC Medical SRL

ETAPA 1: LANSAREA IN FABRICATIE A PRODUSULUI 1.1. Prezentarea produsului Tehnologia obtinerii pencilinei v cuprinde urmatoarele faze :...

Organizarea și Conducerea Firmei

În loc de prefaţă… ORGANIZAREA ŞI CONDUCEREA ÎNTREPRINDERII Îndeplinirea de către o întreprindere a obiectivelor stabilite în condiţii cât mai...

Plan afaceri sală fitness

CAPITOLUL I-DESCRIEREA AFACERII 1. Descriere generala firma: Denumire: S.C. Gold Gym S.A. Sediu: Strada Vasile Lupu nr.105A, Tatarasi,Iasi....

Raport de practică marketing - management

INTRODUCERE Am ales sa fac practica la firma S.C. CHILIA S.R.L. din dorinta de a vedea cum este sa lucrezi cu un program strict, ce trebuie...

Conducătorii și stiluri de conducere

Tema ,,conducatori si stiluri de conducere", este o tema cu o abordare foarte larga in continutul de management propriu-zis si, totodata, in...

Proiect Management - Marketing Vema SRL

MOTIVATIE Am ales aceasta firma deoarece aici imi desfasor activitatea de foarte multi ani, cunosc personalul angajat si fondatorii societatii...

Managerul - rol și interacțiuni

I Managerul - rol si interactiuni 1. Introducere Adeseori capacitatea de a conduce şi un manager eficient sunt atribuite calităţii de...

Management și ingineria sistemelor de producție

ETAPA 1 LANSAREA ÎN FABRICATIE 1.1 PREZENTAREA PRODUSULUI Descoperirea fibrelor chimice și realizarea unor mari unități industriale producătoare...

Ai nevoie de altceva?