Cluster Automotive Timișoara

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 12110
Mărime: 296.18KB (arhivat)
Publicat de: Antonela Irimia
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Horia Popa

Cuprins

  1. Cap. 1 DEFINIREA OBIECTULUI MANAGEMENTULUI STRATEGIC (OMS) ŞI A MODULUI DE ELABORARE A PLANULUI STRATEGIC. 3
  2. Cap.2 ELABORAREA/ ACTUALIZAREA PROFILULUI COMPETITIVITATII PENTRU OMS.9
  3. Cap.3 ANALIZA MEDIILOR INTERNE SI EXTERNE 14
  4. Cap.4 Definirea Viziunii, Scopului, Misiunii Si Obiectivelor. 25
  5. Cap.5 Elaborarea Alternativelor Strategice 27
  6. Cap.6. Analiza Alternativelor Strategice si Selectia Strategiei Optime 31
  7. Cap.7 Detalierea formala a strategiilor optime 33
  8. Cap. 8 Aplicarea Strategiei Optime si mobilizarea resurselor in jurul acestora .35
  9. Cap.9 Concluzii. .36
  10. Cap.10 Bibliografie 37

Extras din proiect

CAP. 1-DEFINIREA OBIECTULUI MANAGEMENTULUI STRATEGIC (OMS) ŞI A MODULUI DE ELABORARE A PLANULUI STRATEGIC

In cadrul acestui proiect sunt dezvoltate principalele aspecte referitoare la managementul strategic al primului cluster din industria auto (automotive) de ce se va constitui în judeţul Timiş.

Clusterele sunt reţele multidimensionale de organizaţii, alcătuite din firme de producţie / prestări servicii şi comercializare, universităţi, institute de cercetare-dezvoltare, bănci, instituţii guvernamentale, organizaţii profesionale şi organizaţii neguvernamentale.

Rolul important al clusterelor în dezvoltarea economiei este determinat de principalele caracteristici ale acestor reţele de firme şi anume:

• sunt potenţial durabil competitive în piaţa naţională şi globală,

• dezvoltă în interiorul reţelelor atât relaţii de concurenţă, cât şi de cooperare între organizaţiile componente (coopetiţie),

• determină tot mai mult în sec XXI evoluţia competitivităţilor regionale, naţionale, continentale,

• contribuie la ridicarea standardului de viaţă a zonelor în care sunt localizate prin aportul de noi resurse umane şi financiare atrase şi realizarea de noi oportunităţi pe termen mediu şi lung,

• organizarea clusterului este flexibilă, fiecare firmă îndeplinind anumite activităţi în funcţie de cerinţele pieţei şi de strategia clusterului,

• în cadrul clusterului accentul se pune pe învăţarea organizaţională, care adesea este statuată ca un obiectiv al funcţionalităţii clusterului,

• buna funcţionare a clusterului depinde de existenţa unui element cheie reprezentat de o firmă lider, o marcă a unei companii sau un produs, în jurul căruia gravitează deciziile şi acţiunile firmelor componente

• procesul de generare şi tratare a cunoştinţelor este modelat şi valorificat din această perspectivă,

• evoluţia clusterelor este de la stadiul de pre-cluster, cluster constituit şi clustere dezvoltate, extinse în afara regiunii.

Rolul determinant în buna funcţionare a clusterelor îl reprezintă cunoştinţele, considerate concomitent ca surse şi produs cheie al grupului de firme implicat, clusterul utilizând toate formele de partajare a cunoştinţelor.Clusterul reprezintă astfel un mecanism care intercorelează firmele componente la un nivel ridicat, făcându-le să acţioneze ca un sistem integrat, cumulând pe un plan superior atât avantajele de diversitate şi complementaritate ale reţelei, cât şi ale intensei întrepătrunderi dintre activităţile implicate, similare în bună măsură cu cele ale unei organizaţii mari. Firmele componente pot fi de o mare diversitate structurală şi / sau funcţională, unitatea prin diversitate fiind un important atu pentru realizarea unor performanţe deosebite la nivelul clusterului. În clusterul de automotive din zona de vest, firmele componente sunt organizate în reţele proprii specializate, având propriile activităţi de prestări servicii şi/ sau activităţi direct productive.

Reţele de firme componente:

I-reţele furnizori: furnizori iniţiali

II-reţele firme: firma lider & firme emergente & alte firme cu acelaşi obiect de activitate sau obiect de activitate diferit.

III-facilitatori:

• administratie publică & de stat (naţională, judeţeană, locală),

• Parlament

• Guvern

IV –clienţi finali

V-concurenţa

Sunt cuprinse lanţuri de firme cu tipologii diferite, caracterul novator fiind realizat de către firmele emergente reprezentate de nucleele de cercetare- dezvoltare din cadrul centrelor universitare şi firmele mari care dispun de bază proprie de cercetare.

FIRMA EMERGENTĂ este o categorie structural-organizaţională axată pe inovare-deci generare şi utilizare de cunoştinţe noi, cu o pronunţată originalitate pe baza proiectării şi implementării unor mecanisme manageriale, tehnice şi umane complexe.

Dintre elementele specifice firmelor emergente trebuie menţionate :

• Pondere mare a activităţilor de cercetare-dezvoltare,

• Schimbări rapide în dimensiunea şi dinamica lor,

• Apelarea la forme şi modalităţi particulare de management care, la rândul lor au o dinamică accentuată.

Înfiinţarea frmei emergente în cadrul clusterului determină interconexiunea dintre activitatea de cercetare şi activitatea productivă realizată în cadrul reţelei de firme . Evoluţia reţelei de firme este marcată de stadiul în care se află suportul său ştiinţifico-tehnic. Reţeaua firmelor emergente funcţionale în clusterul de servicii este alcătuită din următoarele unităţi de învăţământ superior : UPT, MPT.

Factorii care determină dezvoltarea şi competitivitatea clusterelor :

1. conceptele şi abilitatea partenerilor din cluster, spiritul antreprenorial dezvoltat în toate organizaţiile componente ale clusterului,

2. conexiunile interne şi externe, aportul de capital care determină lărgirea continuă a cooperării între persoane şi organizaţii dintre cele mai diverse, având ca scop dezvoltarea valorilor capabile să coopereze în mod flexibil în orice condiţii externe şi interne,

3. competenţele şi capacităţile în interiorul concentrării geografice : forţa de muncă specializată / policalificată, infrastructura dezvoltată periodic, atragerea resurselor financiare necesare.

Dupa China, Europa de Est este considerata piata cu cel mai interesant potential de crestere pentru industria auto. Piata vest europeana care asigura aprovizionarea va juca un rol important în acest scenariu de crestere, avand în vedere ca multe din aceste autoturisme sunt înca produse in fabricile din Europa Centrala si de Vest.

Programul Uniunii Europene de finanţare a proiectelor eligibile constituie o mare oportunitate pentru dezvoltarea României în mod direct, a judeţului Timiş dar şi a Regiunii de Vest prin crearea unei noi pieţe emergente .Pentru situaţia actuală economică, politică dar, mai ales socială la nivel zonal constituirea acestui cluster este o oportunitate în primul rând prin canalizarea tuturor eforturilor celor implicaţi în direcţia realizării bunăstării comune a tuturor celor interesaţi în buna lui funcţionare.Datorită mediului foarte dinamic în care evoluează şi condiţiile de accelerare a trecerii la economia bazată pe cunoştinţe se poate anticipa creşterea numerică a firmelor emergente dar, mai ales a impactului acestor firme asupra evoluţiilor tehnice, economice , comerciale din ramurile de vârf , cu multiple consecinţe şi în ramurile situate în amonte şi în avalul respectivelor ramuri. Proliferarea lor va fi motivată de performanţele economice generate de valorificarea pe piaţă a cunoştinţelor ştiinţifice noi, cu caracter fundamental, prin mecanisme funcţionale şi eficace.Asigurarea creşterii durabile a competitivităţii clusterelor se poate realiza numai prin cuantificarea competitivităţii acestuia în toate etapele demersului : prospectiv, strategic, tactic, operativ. Strategia pentru clusterul din industria auto in zona de vest a fost elaborata de catre Agentia de Dezvoltare Regionala Timisoara.

Primul pas facut pentru crearea clusterului de automotive in zona de Vest a fost la initiativa ADR ,care in urma cresterii industriei auto in aria de influenta a celor 2 mari orase din zona de Vest a tarii adica Timisoara si Arad, lanseaza in anul 2007 proiectul numit “Retea locala de furnizori pentru industria auto in regiunea de Vest,Romania”

Aplicarea acestei strategii impune elaborarea politicilor regionale de competitivitate pe baza unor metodici unitare .

Strategia Naţională de Export a fost publicată în anul 2005 şi are ca obiectiv realizarea următoarelor scopuri pentru prioada 2008- 2017:

• creşterea capacităţii sectorului privat de a genera creştere economică şi devoltare

• integrarea ştiinţei şi tehnologiei în planificarea şi dezvoltarea social-economică

• identificarea şi dezvoltarea unor sectoare noi care să creeze şi să menţină valoare adăugată înaltă

• promovarea dezvoltării resurselor umane

• încurajarea relaţiilor inter şi intra-sectoriale capabile să înfiinţeze şi să dezvolte centre de exelenţă / competitivitate .

Aceste obiective pot duce la creşterea eficienţei mediului de afaceri şi un grad de dezvoltare regională care se permită crearea de noi locuri de muncă şi reducerea imigrării forţei de lucru autohtone.

Preview document

Cluster Automotive Timișoara - Pagina 1
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 2
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 3
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 4
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 5
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 6
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 7
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 8
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 9
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 10
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 11
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 12
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 13
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 14
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 15
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 16
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 17
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 18
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 19
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 20
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 21
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 22
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 23
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 24
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 25
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 26
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 27
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 28
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 29
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 30
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 31
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 32
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 33
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 34
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 35
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 36
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 37
Cluster Automotive Timișoara - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Cluster Automotive Timisoara.doc

Alții au mai descărcat și

Plan de Afaceri pentru Prestarea Serviciilor de Tip Rent A Car în Cadrul Fleet Management

CAPITOLUL I – Prezentarea generală a firmei Fleet Management Services 1.1 Scurt istoric şi obiectul de activitate al firmei Fleet Management...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Analiza situației social-economice a SC Irilact SRL pentru elaborarea celor mai bune strategii de dezvoltare

Introducere Ideea infiintarii firmei S.C. IRILACT S.R.L. ca o ferma zootehnica a pornit de la sesizarea nevoii manifestate de un numar din ce in...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Clusterele și Dezvoltarea Regională

1. Conceptul de “cluster” Clusterele reprezintă unul dintre conceptele cele mai populare de dezvoltare locală şi regională fiind definite ca...

Ai nevoie de altceva?