Biblioteca

Cresterea Ciupercilor Comestibile

Proiect / Management
Informatii Proiect:
Numar de pagini: 56
Marime arhiva: 143.02Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Proiect
Domeniu: Management
Nota pe site: 9 Cresterea Ciupercilor Comestibile, 9 out of 10 based on 2 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Cresterea Ciupercilor Comestibile.doc

Extras din document:

GENERALITATI
Ciupercile sunt considerate înca din antichitate un aliment deosebit de nutritiv. Printre primii care le-au cultivat au fost francezii înca de pe vremea lui Ludovic al IV-lea, apoi culturile s-au extins si la englezi precum si în tari europene ca Danemarca, Olanda, Germania, Elvetia.
În tara noastra cultivarea ciupercilor a capatat o importanta deosebita numarul speciilor cultivate crescând în mod continuu.
Ciupercile comestibile existente în tara noastra pot fi cultivate atât pentru consum cât si pentru comercializare ca atare sau pentru extragerea de componente utile în industria farmaceutica, pentru obtinerea de medicamente cum ar fi penicilina, ergometrina, rabamicina, medicamente antitumorale, medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale, a colesterolului, împotriva bacilului Kock.
Ciupercile contin, pe lânga apa (între 82 si 92%) substante organice
- 6,5 pâna la 16,5 % ,glucide ( zaharuri ) – 1 pâna la 3 %;
- alte substante lipsite de azot - 1,5 pâna la 7 %;
- lipide ( grasimi ) – 0,5 pâna la 1 %;
- alte substante organice – 0,5 pâna la 1,5 %;
- saruri minerale ( cenusa ) – 0,5 pâna la 15 %;
Proteinele sunt comparabile cu cele din carne si au un rol foarte important în organism, în ceea ce priveste cresterea si refacerea tesuturilor (rol plastic). De asemenea, proteinele participa la formarea enzimelor si hormonilor, la apararea organismelor împotriva infectiilor si pot folosi ca material energetic, în lipsa lipidelor si glucidelor. În structura proteinelor din `ciuperci sunt prezenti 10 aminoacizi esentiali care se gasesc de obicei în albumina oului, caseina laptelui si gliadina din grâu. Valoarea nutritiva a proteinelor depinde de digestibilitatea lor (posibilitatea de a fi transformate si absorbite de tubul digestiv).
Hidratii de carbon (manita, glucoza, glicogenul si celuloza) apar în proportie de 6% în ciupercile uscate si de 0,9-1% în cele proaspete. Glucidele (2,5%) din ciuperci sunt formate din glicogen, asemanator cu cel din carnea animala. Ciuperca este singura planta din întreg regnul vegetal care contine glicogen, fiind denumita si ""carne vegetala".
Unele specii de ciuperci mai contin si substante tanante, uleiuri eterice etc.
Vitaminele au un rol complex în organism: contribuie la crestere si dezvoltare, maresc rezistenta acestuia, fortifica sistemul nervos etc. Ciupercile sunt singurele din regnul vegetal care contin vitamine din complexul B (thiamina. biotina, acidul nicotinic, acidul pantotenic), vitamina D (specifica pentru carnea de peste), vitaminele A, C, K si PP.
Lipidele (grasimi) din ciupercile proaspete (0,5%) sunt utilizate de organism ca sursa de energie. Un gram de lipide produce 9 calorii. Lipidele din organism transporta vitaminele A, D si le asigura absorbtia prin tubul digestiv. Mai au si rol de regenerare a tesuturilor. Intra în alcatuirea sistemului nervos, asigura buna functionare a glandelor (tiroida), contribuie la formarea anticorpilor si la functionarea normala a pielii etc.
Substantele minerale (0,5-1,5%) din ciuperci determinate în cenusa sunt: K (potasiu) - 44-41%; P (fosforul) - 13.5-25%; Si (siliciul) - 8%. Dupa continutul în fosfor ciupercile sunt comparate cu carnea de peste. Magneziul, sodiul, clorul si calciul sunt mai putin reprezentate în ciuperci, ceea ce le încadreaza printre alimentele putin sarate.
Substantele minerale numite si catalizatorii vietii sunt absolut indispensabile pentru buna functionare a organismului. Ele fac parte din compozitia celulelor si a sângelui. Ciupercile de cultura au o aciditate scazuta, fiind data de catre acidul malic si citric. Enzimele din ciuperci au rol important în digestie.
Ciupercile au gust si aroma deosebite, pot fi consumate ca aliment de baza, atât de catre persoane sanatoase, cai si de catre diabetici (nu contin amidon). Lipidele se gasesc în ele numai sub forma combinata (agancine, lecitine, ergostenne, fosfatide).
VALOAREA TERAPEUTICA A CIUPERCILOR
Datorita faptului ca ciupercile inferioare au facut posibila producerea penicilinelor, streptomicinelor, într-un cuvânt a antibioticelor, care au salvat milioane de vieti umane si animale, cercetatorii sunt preocupati si acum de studiul ciupercilor superioare. Dupa ce au fost valorificate ca aliment, ciupercile au început sa prezinte interes si pentru medicina, pentru prepararea diferitelor bauturi si pentru extragerea diferitelor arome.
Traditional ciupercilor li s-au acordat virtuti terapeutice antitumorale si imunologice care au început sa fie testate in mod stiintific. Astfel s-a observat ca datorita continutului lor ridicat în anumite polizaharide au proprietati imunostimulente. Prin prezenta chitinei în peretii celulari ciupercile produc un efect filmogen utilizat în industria cosmetica. În trecut s-au studiat trufele, galbiori, ghebele, iutarii, nicoretii, râscovii, s.a. Astfel, din Lactarius deliciosus (râscovi) si Clytocybe gigantea s-a izolat o substanta care s-a dovedit eficace împotriva bacilului tuberculozei.


Previzualizare pagini: (56)

  Comentarii:

  program de finantare privind cresterea ciupercilor comestibile


  Documente similare:
  Preview document similar
  Pizza Dream - Plan de Afaceri
  Proiectul contine 11 pagini in format doc cu o marime totala de 15.35 KB.
  Preview document similar
  Valorificarea Fructelor de Padure in Vinatori Neamt
  Proiectul contine 4 pagini in format doc cu o marime totala de 9.89 KB.
  Preview document similar
  Ciupercarie
  Proiectul contine 42 pagini in format doc cu o marime totala de 413.39 KB.
  Preview document similar
  Managementul Proiectelor - Conceperea si Lansarea...
  Proiectul contine 12 pagini in format doc cu o marime totala de 96.85 KB.
  Preview document similar
  Gestionarea si Neutralizarea Deseurilor
  Proiectul contine 16 pagini in format doc cu o marime totala de 894.15 KB.
  Preview document similar
  Plan de Afaceri - Ciupercarie Champignon
  Referatul contine 19 pagini in format doc cu o marime totala de 317.26 KB.
  Carti recomandate:
  Ioana Tudor
  Lucrarea vine in sprijinul celor ce apreciaza ciupercile ca aliment, aceasta adevarata "carne vegetala", preferata de tot mai multi in ultima vreme datorita gustului si aromei ei deosebite, precum si continutului nutritiv foarte generos.

  Structura cartii este aceea a unui manual. Fiecare lectie raspunde unuia sau mai multor aspecte... citeste tot
  Ioana Tudor
  Prezenta lucrare aduce date tehnice noi privind cultura ciupercilor Pleurotus spp., in sistem conventional, clasic si intensiv, valorificarea si protectia muncii si puncteaza si alte specii din acest gen ce s-ar putea cultiva, precum Pleurotus eryngii sau regina acestui gen de ciuperci. citeste tot