Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 81 în total
Cuvinte : 32796
Mărime: 206.85KB (arhivat)
Publicat de: Florian Sîrbu
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. INTRODUCERE 4
  3. CAPITOLUL I: REPERE TEORETICE PRIVIND LEGĂTURA DINTRE COMPORTAMENTUL UMAN ŞI INFORMAŢIE 6
  4. 1.INFORMAŢIA- ELEMENT CENTRAL AL ORGANIZAŢIEI MILITARE 6
  5. 2.TEORII CU PRIVIRE LA INFORMAŢIE 12
  6. 3. MODELE TEORETICE PRIVIND COMPORTAMENTUL UMAN 21
  7. 4. ANALIZE TEORETICE PRIVIND MODALITĂŢILE DE PROCESARE A INFORMAŢIEI DE CĂTRE OAMENI 26
  8. 5. DE CE PRIVIM COMPORTAMENTUL UMAN CA FIIND DEPENDENT DE PROCESAREA DE INFORMAŢII 30
  9. CAPITOLUL II: ASPECTE SPECIFICE PROCESELOR DE NATURĂ INFORMAŢIONALĂ PREZENTE ÎN ORGANIZAŢIA MILITARĂ 35
  10. 1.AGRESIUNEA INFORMAŢIONALĂ 35
  11. 2. ACŢIUNILE SUBVERSIVE- MODALITATE DE AGRESARE INFORMAŢIONALĂ 40
  12. CAPITOLUL III: IMPLICAREA COMANDANTULUI IN GESTIONAREA PROCESELOR DE NATURA INFORMATIONALA 57
  13. 1.COMPETENŢE NECESARE COMANDANTULUI DE SUBUNITATE. 57
  14. 2.FORMAREA LIDERULUI MILITAR CA GESTIONAR AL PROCESELOR DE NATURĂ INFORMAŢIONALĂ ÎN SUBUNITATE 59
  15. CAPITOLUL IV: STUDIU APLICATIV PRIVIND NIVELUL DE CUNOSTINŢE AL STUDENŢILOR ÎN CEEA CE PRIVEŞTE AGRESIUNEA INFORMAŢIONALĂ. 63
  16. CONCLUZII 75
  17. BIBLIOGRAFIE 76
  18. ANEXE 78

Extras din proiect

Introducere

Puterea este a celor care au informaţii teoretice mai performante şi care pot să impună propriile soluţii celor care se situează în orizonturi informaţionale mai puţin performante.

Istoria omenirii este de fapt o istorie a luptelor, a rǎzboaielor, a conflictelor între oameni. Acestea au o multitudine de cauze, dar au totodatǎ (cel puţin ) un element comun:

- toate au fost sângeroase, s-au soldat cu pierderi mai mult sau mai puţin mari de vieţi omeneşti şi distrugeri materiale duse la extrem.

Evoluţia omenirii, vǎzutǎ mai ales în termeni de evoluţie ştiinţificǎ şi tehnologicǎ, a dus, pe măsurǎ ce a atins nivele din ce în ce mai înalte, la acutizarea diferendelor umane într-atât încât atunci când acestea au luat forma unor confruntǎri armate, efectele lor au avut o amploare nemaiîntâlnitǎ.

“Nu se poate riposta unei sǎbii ninja cu o nuia de bambus – “Dacă admitem cǎ astǎzi rǎzboi nu înseamnǎ numai violenţa armatǎ distructivǎ, ci violenţa plurifactorialǎ în toate dimensiunile decapacitǎrii volitive a adversarului, cu scopul de a i se impune o nouǎ voinţǎ, o nouǎ filosofie de existenţǎ, şi, de ce nu, un nou tip de civilizaţie, atunci trebuie sǎ admitem şi paradigma “permanenţei stǎrii de rǎzboi” ”.

Înţelegerea corectǎ a legitǎţilor funcţionǎrii sistemice şi plasarea fenomenului luptei armate într-o procesualitate controlatǎ şi nicidecum predispusǎ hazardului, poate fi posibilǎ numai în condiţiile cunoaşterii cvasitotale şi exploatǎrii oportune a informaţiilor de stare.

Militarul nu o va putea face cu mijloace clasice cunoscute, ci numai prin prelungirea forţei inteligenţei sale, exploatând eficient informaţiile si tehnologiile moderne, apelând la tehnici de modelare şi simulare tocmai pentru a elimina cât mai mult cu putinţǎ din procentul riscurilor aleatorii. El trebuie sǎ aibǎ o atitudine de respect faţǎ de acurateţea informaţiei pe care o gestioneazǎ, dar şi pentru cea care o genereazǎ. Aceste condiţionǎri nu pot fi optimale şi nu trebuie tratate în chip de cerinţe obligatorii, materializate în norme ridicate la rangul de legislaţie.

Este inadmisibil sǎ mai prolifereze ideea menţinerii ofiţerului în habitatul autarhismului, cu surogate de cunoştinţe socio-umaniste. Începutul de mileniu ne obligă sǎ formǎm nu unelte (ofiţeri) ci oameni cu un înalt spirit de disciplinǎ intelectualǎ, cu un orizont politic şi cu o culturǎ strategicǎ de excepţie.

Nimǎnui nu trebuie sǎ-i fie indiferent contextul pluridimensional al ducerii oricǎrei forme de acţiune militarǎ, din punct de vedere militar, politic, economic, religios, istoric, cultural, etc.

Cine deţine informaţia, cine o controlează are puterea! Cine duce un război dacă nu militarul?! El trebuie să fie primul in măsură să controleze informaţia şi să ofere în timp util modalităţi, tehnici, soluţii cu ajutorul cărora să se poată feri de eventuale pierderi(atacuri) de natură informaţională.

Problema pusă în discuţie, cea a gestionării proceselor de natură informaţională este utilă şi de continuă actualitate. Evoluţia confruntărilor recente dintre Statele Unite şi Irak evidenţiază, o data în plus, importanţa şi eficacitatea supremaţiei în domeniul informaţiilor.

Fundamentarea teoretică a demersului explicativ pe care tematica lucrării o cere necesită abordarea aspectelor privind conexiunile dintre informaţie ( veridică sau falsă) şi comportament, în scopul identificării principalelor probleme de natură informaţională ce apar la nivelul subunitatii.

Capitolul I

Repere teoretice privind legătura dintre comportamentul uman şi informaţie

Informaţia- element central al organizaţiei militare

Omul, din cele mai vechi timpuri, a simţit nevoia fireasca de a se informa pentru a se putea feri de primejdii, pentru a ştii ce se întamplă in jurul său. Nevoia de informare este cu atât mai mare cu cât ea suplineşte inferioritatea şi slăbiciunea de alt ordin.

Importanţa informaţiei în pregătirea şi ducerea operaţiilor militare, şi implicit necesitatea existenţei unor servicii specializate capabile să „recolteze”, să analizeze şi să sintetizeze informaţiile respective, a fost sesizată de figuri marcante din istoria naţională şi universală de-a lungul timpului.

Pentru a crea o imagine cât mai exactă şi nedenaturată despre importanţa informaţiei în organizaţia militară, în timp de pace, criză sau război voi prezenta câteva din concluziile unor mari conducători militari :

„Informaţiile sunt baza oricărui plan şi a oricărei acţiuni de război” - KARL VON CLAUSEWITZ.

„Cel care îşi cunoaşte bine inamicul, ca pe sine însuşi [ ] are victoria asigurată. Cel care nu-şi cunoaşte inamicul [ ] va pierde cu siguranţă” - SUN TZU.

„Orice război se bazează pe informaţii.”; ”Nimic nu va da mai mult curaj şi nu va clarifica mai bine lucrurile ca informarea asupra situaţiei exacte a inamicului” - NAPOLEON BONAPARTE.

Din aceste cugetări sau aprecieri se poate desprinde rolul decisiv pe care îl joacă informaţiile în fundamentarea deciziilor militare, în pregătirea şi ducerea acţiunilor de luptă. Dacă este adevărat că o confruntare militară nu se poate tranşa exclusiv pe tărâmul „luptei din umbră”, la fel de adevărat este că fără informaţii exacte este aproape imposibil să nu-ţi apropii eşecul.

Informaţia, cu precădere cea militară, şi oportunitatea de a o utiliza, este şi va fi cât lumea va exista, o armă de căpătâi a oricărui popor. Ignorarea sau nepriceperea de a-ţi cunoaşte bine prietenii, dar mai ales duşmanii se plăteşte cu un greu tribut.

În organizaţia militară puterea înseamnă cunoaştere, iar aceasta presupune informaţii: din ce în ce mai multe, mai diversificate şi într-un timp mai scurt.

Culegerea de date şi informaţii este o activitate atât de importantă şi necesară, încât în lumea contemporană nici cele mai sărace state nu-şi pot permite să se lipsească de datele şi analizele oferite de serviciile speciale.

Situaţia politico militară internaţională actuală, caracterizată printr-un amplu proces de realizare a unor structuri de securitate, marchează trecerea la o nouă fază în evoluţia raporturilor dintre state sau grupuri de state, proces ce se manifestă şi prin renaşterea sentimentelor naţionaliste, a disputelor etnice sau teritoriale care au dus la reizbucnirea unor conflicte sau acţiuni, la menţinerea unor stări de insecuritate în diferite regiuni de pe glob.

Pentru gestionarea eficientă a acestor stări, fiecare stat, deci implicit şi factorul de putere al acestuia armata, are nevoie de informaţii clare, exacte şi oportune despre derularea evenimentelor din centrul acestor focare de insecuritate pentru a-şi putea lua măsurile necesare, impuse de situaţie pentru protecţia individuală ca entitate naţională şi colectivă ca membru a unor coaliţii internaţionale

În organizaţia militară, şi nu numai, puterea înseamnă din ce în ce mai multă cunoaştere, iar aceasta presupune informaţii: din ce în ce mai multe, mai diverse şi în timp mai scurt.

Preview document

Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 1
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 2
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 3
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 4
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 5
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 6
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 7
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 8
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 9
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 10
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 11
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 12
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 13
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 14
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 15
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 16
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 17
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 18
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 19
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 20
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 21
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 22
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 23
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 24
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 25
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 26
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 27
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 28
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 29
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 30
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 31
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 32
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 33
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 34
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 35
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 36
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 37
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 38
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 39
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 40
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 41
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 42
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 43
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 44
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 45
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 46
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 47
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 48
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 49
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 50
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 51
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 52
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 53
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 54
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 55
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 56
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 57
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 58
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 59
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 60
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 61
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 62
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 63
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 64
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 65
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 66
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 67
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 68
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 69
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 70
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 71
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 72
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 73
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 74
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 75
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 76
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 77
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 78
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 79
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 80
Implicarea Comandantului de Subunitate în Gestionarea Proceselor de Natură Informațională în Subunitate - Pagina 81

Conținut arhivă zip

  • Implicarea Comandantului de Subunitate in Gestionarea Proceselor de Natura Informationala in Subunitate.doc

Alții au mai descărcat și

Comportamentul liderilor militari - stiluri preferate de conducere ale liderilor din sistemul militar

CUVÂNT ÎNAINTE Comportament „după Tilquin, ansamblul reacţiilor adaptative, obiectiv-observabile, pe care un organism, prevăzut cu sistem nervos,...

Modalități de Operaționalizare Performanță a Sistemului de Management prin Obiective la Nivelul unei Unități Militare

I. PRINCIPALELE CARACTERISTICI ALE MANAGEMENTULUI PRIN OBIECTIVE DETERMINATE DE SPECIFICUL ORGANIZAŢIEI MILITARE Organizaţia militară este un...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?