Integrarea Salariaților

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 36 în total
Cuvinte : 16063
Mărime: 117.14KB (arhivat)
Publicat de: Alma Daria Dinu
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. INTRODUCERE 1
  2. CAPITOLUL I - ANGAJAREA ȘI INTEGRAREA NOILOR ANGAJAȚI 2
  3. 1.1. Aspecte generale privind modul de integrare al noilor angajați 3
  4. 1.1.1. Necesitatea și scopul perioadei de integrare 3
  5. 1.1.2. Etapele procesului de integrare 3
  6. 1.1.3. Strategii de integrare în muncă 4
  7. 1.1.4. Metode de integrare în muncă 6
  8. 1.2. Programul de desfășurare a perioadei de integrare 7
  9. 1.2.1. Durata și etapele perioadei de integrare 8
  10. 1.2.2. Ghidul noului angajat 9
  11. 1.3. Responsabilitatea desfășurării activităților de integrare 10
  12. CAPITOLUL II - CULTURA ORGANIZAȚIONALĂ 12
  13. 2.1. Conceptul de cultură organizațională 12
  14. 2.2. Funcțiile culturii organizaționale 13
  15. 2.3. Modele de cultură organizațională 14
  16. 2.4. Componentele și particularitățile culturii organizaționale 15
  17. CAPITOLUL III - STUDIU DE CAZ PRIVIND PROCESUL DE INTEGRARE ȘI CONSILIERE AL SALARIAȚILOR ÎN CADRUL BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE ȘI UNICREDIT ȚIRIAC BANK 17
  18. 3.1. BRD – Groupe Societe Generale 17
  19. 3.1.1 Scurtă prezentare a băncii BRD – Groupe Societe Generale 17
  20. 3.1.2 Politica privind procesul de integrare și consiliere al angajaţilor în cadrul BRD – Groupe Societe Generale 19
  21. 3.2. UniCredit Ţiriac Bank 25
  22. 3.2.1. Scurtă prezentare a băncii UniCredit Ţiriac Bank 25
  23. 3.2.2. Politica privind procesul de integrare și consiliere al angajaţilor în cadrul UniCredit Ţiriac Bank 26
  24. CONCLUZII 33
  25. BIBLIOGRAFIE 35

Extras din proiect

INTRODUCERE

Integrarea reprezintă reunirea în acelaşi loc a mai multor componente, activităţi, unităţi de producţie sau persoane, în scopul obţinerii unui rezultat comun. Integrară în munca reprezintă procesul de acomodare a noilor angajaţi cu condiţiile specifice activităţii firmei, ale compartimentului şi a locului de muncă.

Scopul activităţii de integrare în munca este acela de a asigura unitatea şi coeziunea colectivelor sau echipelor de lucru care se dezvolta la nivelul unei organizaţii. Importanta activităţii de integrare în munca rezultă din faptul că această activitate permite familiarizarea noilor angajaţi atât cu colectivul de muncă, cât şi cu principalele activități ce trebuie desfăşurate la nivelul posturilor pe care au fost angajaţi.

De asemenea, trebuie reţinut faptul că integrarea în munca reprezintă ultima etapă a procesului de asigurare cu resurse umane, care cuprinde următoarele activităţi: planificarea, recrutarea şi selecţia resurselor umane, angajarea şi integrarea noilor salariaţi în muncă.

Integrarea în munca reprezintă un schimb între angajaţi şi organizaţie, fiecare dintre cele două părţi evaluându-se reciproc. Pe de-o parte, angajaţii evaluează organizaţia din punct de vedere al nevoilor, dorinţelor, aspiraţiilor şi valorilor, prin raportarea permanenţă la climatul existent la nivelul organizaţiei. Pe de altă parte, organizaţia îi evaluează pe angajaţi din punct de vedere al compatibilităţii cu postul, mai bine spus din punct de vedere al abilitaţilor, aptitudinilor şi calităţilor de care dispun, prin raportarea permanenţă la sarcinile şi responsabilităţile specifice postului.

Procesul de integrare în munca permite apariţia şi dezvoltarea unor interacţiuni între angajaţii sau salariaţii unei organizaţii. Aceasta, deoarece fiecare individ, indiferent dacă are sau nu calitatea de salariat sau angajat al unei organizaţii, este liber să se afilieze acelor grupuri care consideră că îi reprezintă şi promovează cel mai bine interesele şi valorile. Astfel, fiecare dintre noi este atras de anumite persoane şi, în acelaşi timp, avem tendinţa de a respinge altele.

Pentru a înţelege cât mai bine conţinutul activităţii de integrare în muncă, este bine să cunoaştem principalele sale particularităţi:

• Este un proces cu caracter continuu – integrarea în munca nu se referă doar la situaţia

noilor angajaţi, ci se realizează pe diferite stadii ale vieţii profesionale a angajatului, respectiv pe etape de învăţare;

• Integrarea în munca reprezintă un proces de profesionalizare şi socializare a fiecărui

angajat în cadrul companiei (profesionalizarea = familiarizarea şi specializarea fiecărui angajat în vederea realizării activităţilor specifice postului pe care îl ocupa şi obţinerii rezultatelor estimate pe postul respectiv; socializarea = acomodarea, familiarizarea fiecărui angajat cu colectivul din cadrul căruia face parte şi dezvoltarea unui sistem de relaţii cu membrii respectivei echipe);

• Integrarea în muncă presupune asimilarea şi însuşirea de către fiecare angajat, a

culturii organizaţionale a companiei;

• Integrarea în munca presupune confruntarea noului angajat cu “şocul realităţii”: în

momentul în care începem activitatea pe post, aşteptările pe care ni le-am formulat cu privire la muncă pe care o vom desfăşura şi colectivul în care vom lucra, nu corespund în totalitate cu realităţile cu care ne confruntăm zilnic în activitatea practică.

CAPITOLUL I - ANGAJAREA ȘI INTEGRAREA NOILOR ANGAJAȚI

1.1. Aspecte generale privind modul de integrare al noilor angajați

1.1.1. Necesitatea și scopul perioadei de integrare

Integrarea noilor angajaţi începe din momentul recrutării şi selectării de personal, cînd potenţialii angajaţi îşi fac primele impresii despre autoritatea publică în care urmează să activeze.

Integrarea unui nou angajat cuprinde implicaţii de ordin psihologic, social, organizatoric şi pedagogic. Aceasta vizează o serie de obiective dintre care cel mai important este acordarea ajutorului noilor angajaţi în familiarizarea cu noile condiţii de muncă, facilitarea acomodării noului angajat cu grupul de muncă şi crearea unei atmosfere de siguranţă, confidenţialitate şi de apartenenţă. Toate aceste aspecte se pot materializa în cadrul unui program efectiv de integrare.

Necesitatea perioadei de integrare are la bază faptul că orice individ care schimbă un loc de muncă este supus unei presiuni psihologice prin faptul că acesta trebuie să-şi demonstreze calităţile într-un mediu nou. Punerea în aplicare a unei politici de integrare a noilor angajaţi este benefică atât pentru funcţionarii publici debutanţi, cît şi pentru cei care au fost promovaţi sau transferaţi.

Scopul integrării socioprofesionale:

• asimilarea noului angajat în mediul profesional;

• acomodarea noului angajat la tradiţiile echipei de lucru;

• adaptarea la noile sarcini de muncă şi comportament ale colectivului în cadrul căreia lucrează;

• cunoaşterea specificului şi a exigenţelor administraţiei publice;

• acumularea succesivă a deprinderilor practice până când randamentul activităţii noului angajat este conform cerinţelor.

1.1.2. Etapele procesului de integrare

Procesul de integrare în munca presupune parcurgerea următoarelor etape :

1. Introducerea angajatului în organizaţie: se realizează încă din momentul recrutării

candidaţilor de către companie în vederea ocupării unuia sau mai multor posturi vacanţe. În general, fiecare candidat dobândeşte primele informaţii despre o companie în momentul citirii anunţului de angajare. Astfel, respectiva persoană se familiarizează cu obiectul de activitate al companiei, cu activităţile specifice postului pentru ocuparea căruia îşi depune candidatură şi cu principalele facilităţi de care va beneficia în organizaţia respectivă. Practic, acesta este momentul în care debutează procesul de integrare a noului angajat.

2. Acomodarea angajatului în cadrul organizaţiei: etapa debutează în momentul

încadrării în munca a noului angajat, care trebuie să se familiarizeze atât cu postul pentru care este angajat, cât şi pentru echipă din care face parte. Procesul de acomodare a noului angajat în cadrul organizației presupune:

• dezvoltarea unor relații interpersonale, atât formale cât şi informale. Astfel, angajatul va afla cu cine colaborează, cui îi este subordonat, pe cine coordonează;

• dobândirea şi învăţarea de noi sărini specifice postului, angajatului fiindu-i prezentat postul pe larg, cu sarcinile, competentele şi responsabilităţile pe care le implica;

• înţelegerea rolului pe care angajatul îl deţine pe post, prin prisma activităţii pe care o desfăşoară, a beneficiilor pe care le obţine, dar mai ales a oportunităţilor de carieră pe care postul le oferă.

Procesul de acomodare a angajatului în cadrul organizaţiei este influenţat de următorii factori: complexitatea postului, personalitatea individului şi gradul de acceptare a colectivului în care trebuie să se integreze.

3. Instruirea la locul de muncă: este etapa în câte angajatul este instruit de către un alt

membru al organizaţiei cu privire la modul în care trebuie să îşi desfăşoare sarcinile specifice postului sau utilizării echipamentelor de lucru.

4. Administrarea rolului: angajatul devine membru cu drepturi depline al organizaţiei,

nemaifiind considerat o opţiune pentru ocuparea unui anumit post. Angajatul desfăşoară activitate la nivelul postului respectiv, iar rezultatele sale în muncă sunt analizate şi recunoscute de către organizaţie. În cadrul acestei etape, angajatul poate deveni model, fiind implicat în procesul de integrare în munca a altor angajaţi.

Preview document

Integrarea Salariaților - Pagina 1
Integrarea Salariaților - Pagina 2
Integrarea Salariaților - Pagina 3
Integrarea Salariaților - Pagina 4
Integrarea Salariaților - Pagina 5
Integrarea Salariaților - Pagina 6
Integrarea Salariaților - Pagina 7
Integrarea Salariaților - Pagina 8
Integrarea Salariaților - Pagina 9
Integrarea Salariaților - Pagina 10
Integrarea Salariaților - Pagina 11
Integrarea Salariaților - Pagina 12
Integrarea Salariaților - Pagina 13
Integrarea Salariaților - Pagina 14
Integrarea Salariaților - Pagina 15
Integrarea Salariaților - Pagina 16
Integrarea Salariaților - Pagina 17
Integrarea Salariaților - Pagina 18
Integrarea Salariaților - Pagina 19
Integrarea Salariaților - Pagina 20
Integrarea Salariaților - Pagina 21
Integrarea Salariaților - Pagina 22
Integrarea Salariaților - Pagina 23
Integrarea Salariaților - Pagina 24
Integrarea Salariaților - Pagina 25
Integrarea Salariaților - Pagina 26
Integrarea Salariaților - Pagina 27
Integrarea Salariaților - Pagina 28
Integrarea Salariaților - Pagina 29
Integrarea Salariaților - Pagina 30
Integrarea Salariaților - Pagina 31
Integrarea Salariaților - Pagina 32
Integrarea Salariaților - Pagina 33
Integrarea Salariaților - Pagina 34
Integrarea Salariaților - Pagina 35
Integrarea Salariaților - Pagina 36

Conținut arhivă zip

  • Integrarea Salariatilor.doc

Alții au mai descărcat și

Aplicație Informatică pentru Evidența Resurselor Umane Dintr-o Firmă

1. INTRODUCERE Managementul competitiv al resurselor umane reprezintă un factor esenţial pentru succesul oricărei firme. Datorită importanţei...

Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice

INTRODUCERE În procesul transformărilor care au loc în societatea contemporană, un rol aparte îi revine culturii organizaţionale. Fiind un factor...

Angajarea și Integrarea Noilor Angajați

Angajarea şi integrarea noilor angajaţi Introducere Integrarea reprezintă reunirea în acelaşi loc a mai multor componente, activităţi, unităţi de...

Recrutarea și selecția resurselor umane cu studiu de caz

INTRODUCERE Recrutarea şi selecţia resurselor uname este o parte importantă în managementul resurselor umane deoarece îndeplineşte o condiţie...

Cultura Organizațională

CULTURA ORGANIZAŢIONALA I. DEFINIRI ŞI ASPECTE GENERALE Nu există o definiţie unanim acceptată de specialişti în ceea ce priveşte conceptul de...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Definirea postului în instituția publică

Multe posturi sunt create sau repartizate fara a exista o baza reala. “Post” = “sarcina”, “functie”, “pozitie”, “rol”, “indatorire”, “slujba”,...

Managementul Resurselor Umane

CURS I INTRODUCERE IN MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE 1.1. Rolul şi particularităţile resurselor umane în cadrul organizaţiei Dezvoltarea teoriei...

Te-ar putea interesa și

Impactul evaluării performanței la SC Chemark Rom SA Târnăveni

CAPITOLUL 1. IMPORTANŢA RESURSELOR UMANE ÎN ORGANIZAŢIE 1.1. Definirea conceptului de resursă umană Evoluţia practicii şi gândirii manageriale a...

Rolul direcției de resurse umane în cadrul Băncii Transilvania

CAPITOLUL I Managementul resurselor umane 1.1. Introducere Locul Mangementului Resurselor Umane e bine precizat în contextul Managementului...

Cultura organizațională în multinaționale

Capitolul 1 . Cultura organizaţională „Termenul de cultură are un aspect deosebit de extins în definiţii. Prin termenul de cultură în accepţiunea...

Managementul Resurselor Umane în Cadrul Spitalului CFR

INTRODUCERE Resursele umane este singura resursă din cadrul unei întreprinderi care poate avea capacitatea de a-şi mări valoarea sa odată cu...

Managementul de resurse umane ale unei societăți

Organizarea activitatilor in cadrul compartimentului de resurse umane; categoriile de personal ale unei societati Rolul departamentului de...

Managerul Profesionist și Salariații Săi

Introducere Resursele umane sunt primele resurse strategice ale unei organizaţii (societate comercială, instituţie, asociaţie), unde în noua...

Etica și Profesionalismul în Afaceri

CAP. I. PROFESIONALISMUL - COMPONENTĂ DE BAZĂ A ETICII ÎN AFACERI Profesionalismul este socotit o ideologie relevantă pentru cei care lucrează în...

Managementul în Japonia

Introducere De-a lungul coastei de est a continentului Asia, destul de departe pentru a nu putea fi văzut cu ochiul liber nici în cele mai senine...

Ai nevoie de altceva?